Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare crypto din lume, intră în faliment. Bitcoin se prăbușește

FTX faliment

Foto: Profimedia Images

Bursa de criptomonede FTX va începe procedura de faliment în SUA, iar directorul general Sam Bankman-Fried va demisiona, după o criză de lichiditate a companiei.

Platforma de tranzacționare de criptomonede aflată în dificultate s-a străduit să strângă fonduri de miliarde de dolari pentru a evita colapsul după un val de retrageri.

Compania a declarat vineri, într-o declarație transmisă prin intermediul unui comunicat, că FTX și fondul de tranzacționare afiliat Alameda Research și aproximativ 130 de alte companii au început procedura voluntară de faliment în temeiul Capitolului 11 în Delaware.

„Îmi pare foarte rău, din nou, că am ajuns aici”, a declarat fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried într-o serie de mesaje după începerea procedurii de faliment.

În tweet-urile sale, Sam Bankman-Fried a spus că declararea falimentului “nu trebuie neapărat să însemne sfârșitul companiilor” și că este “optimist” că noul director general al grupului “va ajuta la obținerea a ceea ce este mai bun”.

John J. Ray III a fost desemnat să preia funcția de CEO de la Sam Bankman-Fried, care va ajuta la o tranziție ordonată.

Saga de o săptămână, care a început cu retrageri masive la FTX și cu o tranzacție de preluare abandonată de către rivalul Binance, a afectat Bitcoin și alte token-uri, care se aflau deja în dificultate.

FTX a intrat în faliment după ce a eșuat să strângă aproximativ 9,4 miliarde de dolari SUA 12,92 miliarde de dolari SUA de la investitori și rivali, a relatat Reuters citând surse, în timp ce compania încerca să se salveze după retragerile clienților.

Se estimează că Temasek, compania globală de investiții din Singapore, a investit 205 milioane de dolari în FTX, investiția sa atingând o valoare de 320 de milioane de dolari în momentul de vârf, în ianuarie 2022. Unii investitori, inclusiv Sequoia și SoftBank, au marcat deja investițiile FTX la zero.

Faliment FTX. Pe măsură ce problemele FTX se amplificau, autoritățile de reglementare din întreaga lume au intervenit

FTX este investigată de Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA, de Departamentul de Justiție și de Commodity Futures Trading Commission, potrivit unei surse familiare cu investigațiile.

Comisia pentru valori mobiliare și burse din Cipru a cerut FTX EU să își suspende operațiunile pe 9 noiembrie, a anunțat vineri autoritatea de reglementare. Acest lucru se adaugă la faptul că Bahamas a înghețat activele FTX.com, iar consilierul general al FTX.US a declarat că lucrează cu consilierii pentru a păstra tot ce se poate din bursă.

Situația dificilă marchează o răsturnare rapidă de situație pentru Sam Bankman-Fried, directorul FTX, în vârstă de 30 de ani. Prăbușirea imperiului său criptografic înseamnă că activele deținute de mogulul comparat cândva cu John Pierpont Morgan au devenit fără valoare. La apogeu, el valora 26 de miliarde de dolari. În dimineața zilei de 8 noiembrie, Bloomberg Billionaires Index estima averea lui SBF la 15,6 miliarde de dolari. A doua zi, averea lui Sam Bankman-Fried era de 1 miliard de dolari.

Indicele Bloomberg Billionaires evaluează în prezent afacerile FTX din SUA, din care Sam Bankman-Fried deține aproximativ 70%, la 1 dolar SUA din cauza unei potențiale opriri a tranzacțiilor, de la 8 miliarde de dolari SUA în cadrul unei runde de strângere de fonduri din ianuarie.

Participația lui Sam Bankman-Fried în Robinhood Markets Inc, evaluată la peste 500 de milioane de dolari, a fost, de asemenea, eliminată din calculul averii sale, după ce Reuters a raportat că aceasta era deținută prin intermediul casei sale de tranzacționare, Alameda Research, și ar fi putut fi folosită ca garanție pentru împrumuturi.

Imperiul lui Sam Bankman-Fried s-a prăbușit săptămâna aceasta după o criză de lichidități la una dintre filialele sale. Bursa sa din SUA, FTX.US, a declarat joi că clienții ar trebui să închidă orice poziție pe care doresc și că tranzacțiile ar putea fi oprite în câteva zile

Este posibil ca Sam Bankman-Fried să dețină active care nu sunt urmărite de indicele Bloomberg. Alameda a obținut profituri de aproximativ 1 miliard de dolari anul trecut, iar FTX a obținut sute de milioane de dolari în plus.

The Information a relatat joi că Sam Bankman-Fried avea peste 500 de milioane de dolari investiți în fonduri gestionate de Sequoia și de alte firme de capital de risc și a fost, de asemenea, investitor în startup-ul media Semafor.

Dar dacă aceste active sunt deținute prin intermediul Alameda, ele ar putea fi șterse de pierderile sale.

Bitcoin a scăzut după anunțul FTX, tranzacționându-se cu 5,7% mai puțin, la 16.524 USD. Cea mai mare criptomonedă din lume a scăzut miercuri până la minimul ultimilor doi ani, de 15.632 USD, înainte de a recâștiga ceva teren în urma unei reveniri a activelor după datele privind inflația din SUA.

Articol publicat pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E mai liniste acum si pe Youtube. Toata ziua vedeam influenceri romani, care mai de care specialisti in Cripto, unul mai avansat ca altul. Acum au disparut toti!.
    • Like 1
  • Era si timpul ca aceasta scamatorie financiara sa ia sfarsit ca de fiecare data cu imbogatirea catorva baieti destepti si cu buzele umflate pentru restul. Dar sa nu ne alarmam, homo sapiens are calitatea ca uita repede si repeta greselile, asa ca nu ma'ndoiesc, vor apare rapid alti smecheri si alti fraieri
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult