
Foto: Profimedia
Primul papă american din istorie a fost ales în Conclavul de la Vatican, format din 133 de cardinali. Noul papă este cardinalul Robert Francis Prevost, care provine din Chicago și are 69 de ani. Acesta va purta numele de Papa Leon al XIV-lea.


A ieșit fum alb din hornul de deasupra Capelei Sixtine, iar mulțimea adunată în Piața San Pietro își exprimă deja bucuria, așteptând apariția noului Papă, ales în a doua zi a Conclavului. Sunt 16 zile de la moartea papei Francisc și, iată, că cei 133 de cardinali au reușit să ajungă la un consens, după ce prima rundă de vot eșuase.

Sigur, acum ne întrebăm cu toții ce urmează. Ei bine, potrivit cutumelor, după ce se ia o decizie, decanul colegiului îl întreabă pe cel ales dacă acceptă postul. Dacă spune da, decanul îi cere numele pe care dorește să îl poarte ca papă. În continuare, în sacristia capelei noul pontif este îmbrăcat într-o sutană albă. După ce îi salută pe cardinali, se îndreaptă spre balconul Bazilicii Sfântul Petru, unde un cardinal senior proclamă în latină: "Habemus papam" (Avem un papă)
Menționăm că perioada dintre moartea unui papă și alegerea unuia nou se numește "sede vacante", care înseamnă "scaunul este vacant" în latină. În acest timp, Colegiul Cardinalilor supraveghează în general Biserica, dar nu are voie să ia decizii majore
Cel mai lung conclav din ultimul secol a necesitat 14 scrutine, a durat cinci zile și l-a adus pe Papa Pius al XI-lea în 1922. Papa Francisc a fost ales după două zile de vot, iar predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a fost ales la al patrulea scrutin, la doar o zi după începerea conclavului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
A! Și Papă interimar să fie Bănescu, chiar dacă nu e catolic (poate nici ortodox, cine știe?) :-) :-)
Și nu uitați, nu trebuie să dați explicații dupa o asemenea măgărie. "Qui s'excuse s'accuse".
Și nu uitați, nu trebuie să dați explicații dupa o asemenea măgărie. "Qui s'excuse s'accuse".