Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Funeriu, fost ministru al Educației, despre Bacalaureat: „Bani negri, foarte mulți bani. Furt și complicitatea elitelor la acest furt. Mediocritate agresivă”

„Bani, foarte mulți bani, trafic de influență politică, mediocritate, minciună, furt, complicitatea elitelor (de fapt absența lor), bătaie de joc la adresa părinților, șmecherie, distrugerea cu metodă și sistem pe termen lung a tot ceea ce înseamnă reperele valorice pe care orice societate se bazează”, descrie pe blog fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, „o altă față” a Bacalaureatului. 

Funeriu dezvăluie presiunile la care a fost supus după introducerea camerelor video în sălile de examen și vorbește de sute de milioane de euro care se strâng anual din banii de protocol.

„Pe scurt ce e mai urât și toxic în noi, ceea ce face orice om cât de cât corect construit să vrea să nu mai audă niciodată de țara asta. Să le luăm pe rând :

1) Bani, foarte mulți bani: în primul rând șpăgile cu ocazia examenului.

Banii strânși cu titlu de « protocol » : cum să stea supraveghetorii și cei din comisiile de corectare « pe sec », fără un fursec, o floare prinsă cu un lănțișor de aur, un păhărel de ceva acolo, un pliculeț pentru bunăvoința de a ajuta cu rezolvări sau pentru a se uita în altă parte. Dar asta e mărunțiș (o medie de 10 euro spagă per elev ne duce la 15 milioane de euro șpagă anuală) față de adevărata miză : fabricile de diplome. Universitățile de stat acordă în jur de 60.000 de locuri gratis pe an studenților. La care se adaugă în jur de 20.000 de locuri cu taxă. Restul celor cu bacalaureat se îndreaptă înspre universitățile private. Majoritatea fabrici de diplome înainte de 2011. Un calcul sumar arată că după 2011 numărul celor școlarizați la aceste universități este de maxim 70-80.000, adică o pierdere de aproximativ 320.000 de studenți anual. Adică vreo 320 de milioane de euro anual. V-ați speriat ? Credeți că am greșit calculul ? Ei bine, nu. Citind însă această sumă, care din 2011 și bacalaureatul organizat de mine nu mai tranzitează prin buzunarele unui număr de maxim 10-20 de persoane din România, vă puteți imagina ușor resorturile linșajului politic și mediatic la care am fost supus de atunci încoace. Sunt convins că prin acea măsură am eradicat cea mai gravă formă de corupție din România : corupția minților. O corupție nu numai virtuală, ci și cifrată la sume amețitoare. Sigur, nimeni nu a remarcat asta, în afară de Comisia Europeană care în raportul MCV din 2012 menționează eradicarea corupției din învățământ”, scrie Daniel Funeriu.

Funeriu vorbește de traficul de influență făcut de universitățile private și susține că a dat afară din birou un fost ambasador SUA „total dezinformat”, care venise să facă lobby pentru unități de învățământ particulare.

„ 2) Trafic de influență politică : când ești șef de universitate privată, care încasează amețitoarele sume de mai sus, care are în pixul său puterea de a face pe cine vrea el/ea « doctor », conferențiar, profesor, când ai o clasă politică formată din oameni care au acumulat putere și bani, dar și o sete teribilă de titluri academice, când ai un ministru complice, el însuși trecut prin fix același proces de promovare academică, ce se poate întâmplă ? Simplu : șeful de privată racolează prin Parlament viitori « Dr. », « Conf. Univ. Dr », « Prof. Univ. Dr. ». În schimbul a ce ? Simplu, în schimbul influenței politice în Parlament. Fac aici un proces de intenție ? Nu, spun adevărul : nu o singură data un/o șef/șefa de privată mi-a promis majorități transpartinice în Parlament la schimb cu amendamente mafiote la diferite legi. Și, când refuzam, amenințarea era voalată dar imediată : « o să te masacrăm mediatic ». Firește: canalele media private pot încasa bani pe publicitate… Țin minte că am dat afară din birou un fost ambasador american (cu tot cu soție), total dezinformat, plătit să facă lobby nu mai știu căror universități private. Ambasadorul SUA în post atunci, Gitenstein, m-a susținut mult”, scrie Funeriu pe blog.

Fostul ministru al Educației în Guvernul Boc se întreabă retoric cum se poate cere unui funcționar încurajat să fure la bacalaureat să fie onest.

El descrie și reacția politicienilor de la acea vreme după decizia sa de introducere a camerelor de supraveghere la examenul de Bacalaureat, măsură care a dus la reducerea ratei de promovare.

„A doua zi, luni, la săptămânala ședință de la partidul de guvernământ, a fost calvar : pur și simplu am fost făcut praf de toată lumea, pe ideea : « să meargă Funeriu să explice părinților care au dat șpăgi că au picat copiii ». M-au apărat : Boc, Macovei, Baconschi, Udrea, Falcă și Anastase. Și în coaliție Oprea. S-a mai întâmplat un fenomen de care mi-am dat seama prea târziu : după perioada de criză din 2010 devenisem peste noapte cel mai popular om din Guvern : « măcar ăsta are curaj și face ceva ». Evident, politicienii experimentați au știut cum să mă blocheze. La prima ieșire publică am vorbit doar despre cei care au luat bacalaureatul. Și am spus că am ales să merg alături de cei care stau cu fruntea sus, nu alături de cei care stau cu mână întinsă. Țin minte că am citit cu emoție numele celor care au luat media 10 (vreo 65 dacă țin minte) doar după ce m-am uitat peste lucrările lor să mă asigur că chiar sunt bune. Și am mai spus că nu voi scădea standardele. Un singur lucru m-a mirat : faptul că singura minte lucidă din PSD a fost Ion Iliescu. În loc de atacuri sau tăcere, i-a îndemnat pe Ponta și Antonescu să vină să vorbească cu mine și să vadă ce e de făcut. O lecție de cameleonism politic pentru că, să nu uităm, Iliescu este cel care a girat fraudă majoră care devenise învățământul românesc”, mai scrie Daniel Funeriu pe blogul său.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un articol care merita citit. are si informatii si date care ajuta la `declick`. Uneori nu poti intelege de ce si-ar distruge cineva viitorul natiunii. si uite ca sunt explicatii: scurte, clare si la obiect. Ma bucur sa mai aud (vad) de dvs, d-nule ministru. Sper sa va revedem in arena.
    • Like 1
  • Chapeau! Contraselectia loveste in insasi fiinta nationala si capacitatea de aparare a statului. Este reteta disolutiei lui in timp de pace, cu fiecare post ocupat pe pile, cunostinte si relatii, de catre indivizi necalificati pentru acea pozitie. Aceasta perspectiva nu a preocupat parchetele. Desi infractiunea este evidenta. Bine, acuma depinde si cum si-au luat bacalaureatul si cum au ajuns in functie si procurorii care trebuiau sa se autosesizeze si sa urmareasca sistematic degradarea capacitatii administrative a statului prin aceste metode aplicate coerent si constant, timp de decenii post-revolutionare ...
    • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult