Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Furie și neputință pe șosea: pedalam spre Poiana Brașov când un Audi cu numere de Olt a apărut dintr-o curbă în scârțâit de roți…

Drumul Poienii

Foto: Attila Szabo/ Inquam Photos

Noi, românii, avem o mare slăbiciune pentru maşini. Ne plac în toate dimensiunile, formele, culorile. Dacă în momentul achiziţiei o mai şi putem „aduce” din Germania, povestea va fi una de succes şi noi veşnic recunoscători bătrânicii care a condus-o doar duminica la biserică (am auzit că ăsta e un nou criteriu de selecţie).

Ştim cu toţii că infrastructura rutieră din România este deficitară, că nu avem străzi asfaltate, există gropi peste gropi pe mai toate arterele, nu avem autostrăzi etc. Strigăm ca din gură de şarpe şi arătăm politicienii cu degetul când o altă tragedie se întâmplă pe şosele.

Dar oare noi facem tot ce ne stă în putere pentru mai multă siguranţă pe străzi?

Furia şi neputinţa pe care le-am simţit într-o banală dimineaţă de sâmbătă din luna august au fost năucitoare. Pedalam liniştită pe Calea Poienii cu destinaţia Poiana Braşov când un scârţâit de roţi m-a trezit pentru a doua oară. M-am oprit. 

La câteva zeci de metri în faţa mea, un Audi cu numere de Olt care tocmai ieşea dintr-o curbă (pe contrasens) cu cel puţin 90 km/h.

Nimic ciudat, aşa-i?! Ne place viteza şi suntem veşnic într-o competiţie dacă nu cu alţi şoferi, cu noi înşine. Doar că de data aceasta, în braţele pasagerei din dreapta, un copil de patru, cinci ani stătea cu picioarele pe bord, iar pe bancheta din spate un altul, puţin mai mare, se uita şi el printre scaunele adulţilor la drum.

Niciunul dintre copii nu era aşezat într-un scaun auto având o dimensiune corespunzătoare acestuia. Ce s-ar fi întamplat cu cei doi copii dacă un urs ieşea în calea autovehiculului, dacă maşina derapa, dacă o alta urca pe celălalt sens de mers?!

Ştim cu toţii răspunsul, însă preferăm să mergem pe ideea că nouă nu ni se poate întâmpla nimic pentru ca avem carnet de ani de zile.

Siguranţa copiilor, nepoţilor noştri nu ţine de partidul care guvernează sau de momentul în care vom avea autostrăzi. Siguranţa lor ţine de adulţii cu care ei călătoresc. Investiţi timp şi răbdare în a comunica cu ei şi în a le fi exemplu.

P.S. Dragă bătrânică din Germania, fă cadou împreună cu maşina un scaun auto pentru copil şi un manual de educaţie rutieră, poate reuşim să mai salvăm câteva vieţi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Multe detalii observate la 90 km/h. ZI mersi că nu te-a călcat și mai lasă bătrânica.
  • Like 0
  • @ Florin Ch
   "Detaliile" despre care amintesti erau de fapt 2 copii, nu un bradulet verde sau o iconita agatate de oglinda retrovizoare.
   • Like 0
  • @ Florin Ch
   QED
   • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult