Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Furioși, cetățenii din Crevedia au mers peste primar și consilieri: am intrat cu ei în sală și am descoperit o incredibilă „ordine de zi” a primei ședințe de după explozie

Cetățeni Crevedia
Cetățeni încercând să intre în ședința consiliului local de la Crevedia
  • Un teren dat unui apropiat al primarului PSD, o prezentare a unei firme de deșeuri periculoase și nepericuloase, propunerea ca primăria să fie reprezentată juridic în speța exploziilor de avocatul lui Daniel Tudorache, scrisoare firmei Flagas către comunitate. Acestea au fost unele dintre subiectele de la prima ședință desfășurată la Crevedia după tragedia provocată de exploziile de la depozitul de GPL. La final, la rubrica Diverse, conform procedurii, discuții cu cetățenii veniți în număr mare.

Zeci de oameni revoltați s-au adunat marți după amiază la sediul primăriei din Crevedia, unde se desfășura ședința Consiliului Local, pentru a discuta cu edilul Florin Petre (PSD). „Acum au murit doi oameni și alte câteva zeci au fost arși, data viitoare putem să fim noi în locul lor”, spune o doamnă, care nu se mai simte în siguranță în această comună, deși casa ei a fost la doi kilometri distanță de explozii. O alta, pe nume Adina Lisovschi, vorbește despre cei doi soți care locuiau vizavi de depozitul de GPL și care astăzi numai sunt. „Omul ăsta s-a plâns de ce se întâmpla acolo, s-a plâns că mirosea a gaz și a fost lăsat singur până ce și-a văzut soția arzând ca o torță, iar inima i s-a oprit. Nimeni nu mai trebuie lăsat să lupte singur, vreau să înființez o asociație civică”, ne răspunde ea când o întrebăm de ce se află aici.

Oamenii sunt furioși pentru că spun că toți știau. Un locuitor povestește că depozitul era greu de ratat de către autorități: aflat chiar pe DN1A, avea în permanență cel puțin o cisternă în curte și toată lumea trecea pe lângă el. „Când pompierii mergeau la intervenție treceau pe acolo. În zonă stătea frecvent o mașină cu radar. Primarul e din localitate și e greu de crezut că nu a văzut și că nu i-a spus nimeni ce se întâmplă. Întotdeauna când veneau cisternele trebuiau să facă mai multe manevre pe drumul național ca să intre în curte și trebuia ca cineva de la depozit să dirijeze circulația. Și acum dau vine pe locuitori că n-au făcut sesizări, cu siguranță multă lume i-a sesizat verbal”.

Oamenii se simt neputincioși. La locul incidentului au rămas încă două cisterne din care pompierii evacuează gazul, după cum afirmă un consilier local, și pe care le țin sub jet de apă ca să nu sară în aer. 

Foto - Pompierii răcind o cisternă duminică. Sursa - Inquam Photos/ George Călin

Însă în comună mai sunt și alte amenințări la adresa sănătății și siguranței, iar răbdarea cetățenilor stă să explodeze. Li s-a spus că vor sta de vorbă cu primarul la școală despre toate - și despre clădirile avariate de incendiu, și despre firma de GPL, și despre incineratorul de animale care ar putea să fie construit în Crevedia și pe care nu-l vor, și despre deșeurile periculoase.

Cetățenii nu mai au aer. Dar nici primarul

Consilierii le comunică însă că trebuie să aștepte mai întâi să se termine ședința, la care nu pot intra din lipsă de spațiu, iar primarul tocmai ce i-a dat afară din sală pe jurnaliștii care voiau să îl intervieveze. Sunt momente de revoltă, în urma cărora cetățenii primesc dreptul de a trimite în ședință trei reprezentanți, cu promisiunea autorităților locale că la final vor vorbi cu toții la școală despre problemele care îi apasă. Însă aceștia nu mai au niciun pic de încredere și refuză oferta. După alte câteva negocieri sunt lăsați să intre cu toții în încăperea care își depășește imediat capacitatea. Unii rămân pe hol. Nu au aer. Dar nu au aer nici primarul, nici consilierii. Ședința se mută în școală.

Locuitori din Crevedia, în drum spre ședință.

Mă amestec printre cei care intră în sala sufocantă de clasă, iar primarul îmi atrage atenția că, în virtutea dreptului la propria imagine, nu vrea să fie fotografiat sau filmat. Se citește ordinea de zi - depunerea jurământului de către un nou consilier, atribuirea unui teren, vânzarea altuia, bani pentru cluburi sportive - 13-14 puncte, iar la final, rubrica Diverse, momentul în care cetățenii vor putea lua cuvântul. Lumea fierbe, dar nu dă prea tare în clocot ca să nu fie dată afară de la discuții. Printre cei prezenți se află reprezentanta unei firme care a venit să vorbească despre amplasarea unei stații de colectare și procesare a deșeurilor periculoase și nepericuloase în comună, dar și un avocat pe care primarul Florin Petre l-a contactat pentru a oferi servicii juridice Primăriei din Crevedia și comunității în legătură cu exploziile de la firma GPL. La un moment dat, spre revolta generală, va fi citită și o scrisoare lacrimogenă trimisă consiliului local de Flagas SRL, firma care avea depozitul de GPL.

„E fratele lui domnu` Săndel!” Consilier USR: „Primăria a alocat un teren în cea mai bună zonă fratelui consilierului personal al domnului primar”

Dar să o luăm cu începutul - votarea ordinii de zi, jurământul…

Noul consilier de la PSD optează pentru formula religioasă a jurământului, cu mâna pe Biblie. „Creștin-ortodox, nu? Și credincios primarului”, îi aruncă un ales de la PNL. Jurământul este depus, iar Biblia rămâne pe masa de prezidiu. Gata, de acum, noul consilier poate vota. Una dintre primele ocazii de a-și exercita puterea cu care a fost învestit de comunitate este pentru atribuirea unui teren de 250 de metri pătrați dintre cele dedicate tinerilor căsătoriți. 

Rumoare în sală, printre localnici și consilierii de la PNL și USR - terenul e chiar în centru, în Samurcași, la drumul principal, iar tinerii căsătoriți primesc de regulă teren în zonele mărginașe. Toate privirile se îndreaptă spre noul consilier local, cu care beneficiarul împarte același nume de familie, dar acesta neagă că ar avea o legătură. Deodată, o voce din sală exclamă și se face lumină: „E fratele lui domnu` Săndel!” și propoziția se propagă ca un ecou „E fratele lui domnu` Săndel!”, „E fratele lui domnu` Săndel!”, în timp ce câțiva localnici strigă din sală: „Rușine!” Se cere liniște. În lumina celor întâmplate, consilierii locali știu că votează pentru fratele de mamă al consilierului personal al primarului, iar primarul nu schițează niciun gest de negare. Subiectul nu se dezbate. Un localnic spune supărat că el a primit un astfel de teren la Dârza, lângă calea ferată, într-o zonă mult mai proastă. Nu contează, se votează - cu 6 voturi împotrivă, de la PNL și USR, 8 voturi pentru de la PSD și o abținere, propunerea trece. „În cadrul ședinței de astăzi a fost un punct pe ordinea de zi în care dl. primar a propus acordarea unui teren de 250 metri pătrați într-una dintre cele mai bune zone ale comunei fratelui consilierului personal al dumnealui, în condițiile în care, conform legii, tinerii căsătoriți din comună beneficiază de terenuri alocate de Primărie. Toți cei care au făcut astfel de solicitări au primit terenuri în extremitățile comunei, în diverse sate ale comunei. Primăria a alocat un teren în cea mai bună zonă fratelui consilierului personal al domnului primar, cinci consilieri de la PNL și subsemnatul au votat împotrivă, dar majoritatea a decis. Consilierii PSD au votat pentru, în condițiile în care majoritatea cetățenilor de la ședință, localnici, cunoșteau situația, cunoșteau acest aspect”, a declarat ulterior consilierul USR Ionuț Năstase, răspunzând la o întrebare a Republicii. 

Avocatul fostului primar Daniel Tudorache, contactat de Florin Petre pentru a oferi servicii juridice comunei Crevedia

La un moment dat în mijlocul ședinței este prezentat un avocat, Mihai Drăgan, pe care primarul Florin Petre l-a contactat pentru a oferi servicii juridice primăriei Crevedia după incendiul de la stația GPL. Acesta spune că e dispus să ofere consiliere juridică și cetățenilor afectați într-un fel sau altul de dezastru. „Dar nu avem deja contract cu o firmă de avocatură?”, întreabă cineva. „Ba da”, i se confirmă de către reprezentanții primăriei, „dar aceea se ocupă deja de toate celelalte problemele juridice”. „E primăria acuzată de ceva?”, vrea să știe alt participant la ședință, care află că nu. Avocatul afirmă că rolul său ar fi acela de a reprezenta interesele comunității. Adina Lisovschi, locuitoarea din Crevedia care vrea să înființeze o asociație civică, l-a întrebat dacă nu tot el l-a apărat și pe fostul primar al sectorului 1, Daniel Tudorache. I se confirmă. „Atunci, dacă ați avut un asemenea client, de ce credeți că puteți reprezenta comunitatea noastră?”, întreabă ea. Unii se tem că avocatul este acolo pentru primărie, nu pentru ei.

Avocatul Mihai Drăgan, care a locuit până în anul 2020 în Crevedia, a declarat pentru Republica.ro că a fost sunat de primarul Florin Petre pentru a oferi asistență juridică primăriei după exploziile de la depozitul GPL. Potrivit acestuia, serviciile ar urma să fie oferite în baza unui contract cu autoritatea locală. „Am zis: vă ajut, dar cu un singur amendament, să fie consiliul de acord. Eu știu că sunt foarte multe dușmănii locale. Eu nu vreau să pic la mijloc, în niciun fel de dușmănie. Suplimentar am oferit posibilitatea ca, dacă își dorește cineva să ne pună orice fel de întrebare, să le stăm la dispoziție cu mare drag celor care au suferit în orice mod - că s-au speriat, că au fost răniți, că le-a fost distrusă. Partea cu oamenii era 100% pro bono și despre asta ar fi fost un contract cu Primăria, un contract de servicii. Dar în momentul acesta nu sunt convins că mai îmi doresc acest contract, pentru că am văzut ce discuții există în consiliul local, discuții pe care eu în momentul ăsta le văd ca fiind cam greșite, pentru că altele ar trebui să fie prioritățile”, a afirmat el. Firma Flagas SRL le-a trimis reprezentanților Consiliului Local Crevedia o scrisoare în care își oferă „contribuția” pentru gestionarea efectelor exploziilor, aceasta constând în apă, hrană, alimente și medicamente, dar și în refacerea caselor afectate. În această situație, oamenii ar trebui să fie atenți la ce semnează, crede avocatul. „Dacă, ipotetic, firma le reface casa respectivă și îi pune să semneze ceva... Cu atât voiam noi să-i ajutăm, să le spunem, dacă o semnezi se poate întâmpla următorul lucru. Că vă dați seama că li se vor pune niște hârtii sub nas când le repară casele, care pot spune ca, în schimbul reparației casei, să renunțe la orice fel de altă pretenție ș.a.m.d. Este bine ca cineva să le explice ce consecințe are o astfel de semnătură și ei sunt cei care decid. Aceasta este oferta suplimentară pe care am făcut-o noi pentru cetățeni”, a spus Marius Drăgan.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă un cetățean ar fi într-un conflict juridic cu primăria chiar în această speță, a exploziei de la stația GPL, avocatul Drăgan a răspuns că „primăria nu are niciun fel de autoritate în ceea ce privește stațiile GPL” și că „pentru ca un cetățean să se poată constitui parte civilă împotriva primăriei, primăria trebuie să aibă de calitate de inculpat. Iar primăria, comunitatea, în momentul ăsta, după părerea mea, are calitate de persoană vătămată”.

Mihai Drăgan, care susține că nu e afiliat politic, i-a apărat, conform propriilor spuse, atât pe fostul primar Daniel Tudorache, cât și pe actualul primar din Butimanu, Gabriel Dragnea. Totodată, a susținut în fața oamenilor din Crevedia că ar fi fost contactat inclusiv de primarul în funcție al sectorului 1, Clotilde Armand. „Nu o apăr în acest moment pe dna. Clotilde Armand, am constatat că este suspectă și din ce cunosc de la birou, am fost contactați, nu de către dânsa direct. Nu înseamnă că avem un contract”, a precizat ulterior Mihai Drăgan.

Scrisoarea firmei Flagas SRL: „Stimate domnule primar, dorim să ne exprimăm regretul și să ne cerem scuze”

În timpul ședinței, o reprezentantă a primăriei îi previne pe oameni că le va citi un document despre care știe că va provoca emoții puternice, dar nu are încotro, a venit aseară, la zece și jumătate pe mail-ul instituției. Este din partea firmei Flagas SRL și începe așa: „Stimate domnule primar, dorim să ne exprimăm regretul și să ne cerem scuze dvs. și locuitorilor comunei Crevedia pentru dificultățile prin care comunitatea dvs. trece în această perioadă ca urmare a incendiului izbucnit la locația societății noastre, Flagas SRL”. 

Cetățenii reacționează la cuvântul scuze, potrivit mai degrabă când calci pe cineva pe bombeu. Doamna care citește spune că știe că e greu, dar trebuie să continue. Mai departe, societatea comercială vorbește despre nevoia sa de a ajuta și își exprimă speranța că acest lucru nu o va expune. „Vă rugăm să facilitați contribuția noastră pe care suntem hotărâți să o aducem prin alimente, apă, medicamente, produse de igienă personală, obiecte de răcire a aerului în spațiile comune, cu orice alte produse, a căror necesitatea ne-o semnalați. Trei mese pe zi pentru persoanele găzduite în spațiul alocat sinistraților și, după caz, repararea tuturor imobilelor distruse, aduse în stare de neîntrebuințare sau afectate în orice mod prin incendiu. În acest sens, vă informăm că am rezervat deja serviciile de dezvoltare imobiliară necesare și beneficiem de disponibilitatea deplină a unor profesioniști în domeniul construcțiilor care pot aloca deja în orice moment resursele necesare atât intrării în frontul de lucru, cât și inițierii și accesării procedurilor specifice întocmirii documentației specifice. Cu speranța că solidaritatea care ne aduce acum împreună nu ne va expune și nu ne va respinge nevoia noastră de a ajuta vă rugăm să aveți îngăduința de a concretiza condițiile unui dialog și de a ne permite în acest sens un contact cu reprezentanții Primăriei dvs”, se arată în scrisoarea Flagas citită de reprezentanta Primăriei.

Se stabilește ca, înainte de orice răspuns, să fie contactați oamenii care au avut de suferit de o echipă formată din consilieri locali.

„Am pățit-o deja o dată. Nu mai vrem să o pățim din nou”. Despre un centru de procesare a deșeurilor periculoase și nepericuloase

În mijlocul situației tensionate, ia cuvântul și reprezentanta unei firme de colectare și procesare a deșeurilor periculoase și nepericuloase care urmează să funcționeze în localitatea Crevedia. Potrivit acesteia, firma ar urma să recicleze deșeuri electrice și electronice, frigidere, deșeuri de la materialele de construcții, ulei uzat, deșeuri de vegetație.

Întâlnirea fusese programată de mai demult. A fost chemată anterior dezastrului de sâmbătă, la inițiativa USR, pentru a da explicații cu privire la riscurile pe care le presupune o astfel de întreprindere, Reprezentanta firmei se declară dezamăgită de atitudinea oamenilor din comună. „Am fost surprinsă și dezamăgită de atitudinea comunei având în vedere că nu am înțeles de ce trebuie să ne condamnați pentru un sistem de management integrat de mediu, de ce aveți atitudinea asta (...) E bine că nu ajung deșeurile în groapă de gunoi”, spune ea, adăugând că a obținut avizele de mediu și nu înțelege care e problema. „Zona, doamnă!”, i se spune. Deși zona în care urmează să funcționeze centrul este declarată industrială, aceasta se află la 200 de metri de locuințe și în apropierea unui loc de joacă, spun participanții la discuție. „Nu este în afara comunei, este în comună”. Mai mult, ei se tem că volumul mare de deșeuri procesate ar putea avea consecințe asupra mediului. „Am pățit-o deja o dată. Nu mai vrem să o pățim din nou”, spune pentru Republica o localnică.

O ședință de consiliu local care s-ar fi desfășurat înaintea tragediei de la stația GPL cu ușile închise are astăzi zeci de participanți activi. „Noi nu eram uniți. Moartea unor oameni ne-a făcut să fim solidari”, le spune aleșilor o localnică. Se uită la Biblia de pe masă. „Și dacă cineva are pe conștiință ceva legat de ce s-a întâmplat, să plătească”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Noi toți suntem în aceeași ciorbă, datorită analfabetismului politic de care dăm dovadă. Politică vine de la grecescul polis, însemând cetate, sau participant la viața cetății. Comunismul ne-a învățat să nu participăm la viața cetății. Cetatea aparține cetățenilor și conducătorilor. Când cetățenii nu participă, ci doar votează pasiv, democrația moare.
    Noi nu avem gândire politică. Reflexul nostru e să alegem un nene bun, care să ne scapine după ureche, în timp ce ne vedem de ale noastre. Nu așa funcționează politica. Nu așa funcționează cetatea.
    Buba principală, din care ni se trag toate belele vine din schelăria de bază a legii: Constituția. Câtă vreme nu vom reforma solid Constituția nu vom ajunge nicăieri. Cum facem acest lucru? Prin alfabetizare politică, înțelegând noțiuni ca lege, Constituție etc. Pe urmă printr-un proiect gigant al întregii societăți, care să se soldeze cu un referendum.
    Însă în momentul de față nu știm cum trebuie să arate o Constituție, așa că nu știm ce să cerem și ce să facem. Asta nu e o societate, e o brambureală.
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Primarul e doar un monstru cu fata umana. Vinovati morali sunt si cei care l-au votat... si probabil il vor mai vota din interese meschine. Justitia e mana in mana cu criminalii, prin urmare cei care nu l-au votat sau nu s-au dus la vot n-au nicio sansa sa scape de el. Nici legala, nici democratica...
    • Like 4
    • @ Daniel00
      Valentin check icon
      Câtă vreme credem că doar votul e singura modalitate de care dispunem suferim de un grav analfabetism politic. Baza oricărei democrații e Constituția. Dacă ai o Constituție defectă, ai o democrație defectă. Noi avem o Constituție defectă. Avem o Constituție defectă încă din anii 90. Nu înțelegem că democrația înseamnă să pui mintea la contribuție, nu să te culci pe o ureche. Adică să alegi un nene care să vegheze asupra ta, ca tu să-ți vezi de treabă. Democrația nu funcționează așa. Câtă vreme avem o Constituție cu bube putem vota pe oricine, că tot nu ajungem nicăieri. Ne trebuie o Constituție clară, corectă, care să nu permită legi ambigue sau tot felul de mișmașuri. Asta înseamnă să ne punem mintea la contribuție, să înțelegem ce e politica, ce e legea, cum funcționează o Constituție etc. Nu vrem să facem asta. Credem că nu e treaba noastră. Ba e treaba noastră. Numai că suntem comozi.
      • Like 2
    • @ Valentin
      Daniel00 check icon
      Ok, atunci lamureste-ne ce e atat de gresit in constitutie si trebuie schimbat, desi asta tot democratic prin vot se va intampla... daca se va intampla.
      • Like 3
    • @ Daniel00
      Valentin check icon
      Povestea cu pensiile speciale se datorează unor erori din Constituție. Și nu e singurul exemplu. Sunt multe lucruri în neregulă cu Constituția, și sigur există numeroși avocați care le pot puncta. Dacă am avea un proiect solid, pus la punct de o fundație sau orice altceva am putea impune un referendum. Numai că ce partid vrea să se faulteze schimbând Constituția? Niciunul. Toate partidele încearcă să distragă atenția de la adevărata cauză.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Daniel00 check icon
      Domnule, spune-ne ce anume trebuie schimbat in constitutie. Nu mai ocoli subiectul...
      • Like 3
    • @ Daniel00
      Valentin check icon
      Absolut nimic. Constituția este perfectă!
      • Like 0
    • @ Valentin
      Daniel00 check icon
      Vezi ce inseamna sa te duci dupa fenta? Invarti cuvinte goale, fara acoperire...
      • Like 4
    • @ Daniel00
      Valentin check icon
      Adică susțineți că avem o Constituție care nu permite erori legislative, nu permite legi arbirare, pensii speciale la 45 de ani (nicăieri pe planetă nu există așa ceva!). Acolo e fenta. Numai că nu o vedeți. Avem o Constituție defectă, care prevede adoptarea de legi absurde.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Daniel00 check icon
      Nu sustin nimic, doar te-am intrebat ce prevederi trebuie schimbate din Constitutie ca sa stim si noi, atat. Si de atunci n-ai mai spus decat cuvinte goale.
      • Like 3
    • @ Daniel00
      Ai bunavointa si citeste-o, compara ce scrie acolo cu ce se petrece in jurul tau si cu putin efort iti vei da seama si singur ce trebuie schimbat . Totul este gresit intentionat prevazut in constitutia iorgovana. Totul si continut si formulare favorizeaza ticalosii. Fsn, pdsr premergatorii actualului psd stiau de la bun inceput ce aveau sa faca: sa fure, sa vanda si sa tradeze, sa minta, sa batjocoreasca. Si sunt multe alte rele de enumerat. Inutil de altfel, le traim zi de zi de 34 de ani pe pielea noastra.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    E mișto cum dăm vina pe politicieni și nu pe noi. Ce vină avem noi? Avem. Principala bubă de care se folosește clasa politică e Constituția. E defectă. E defectă grav pe zeci de mii de planuri. E defectă de când a fost făcută, adică de prin anii 90. Pe ea sunt bazate mii de legi părtinitoare. Nu doar legile sunt de vină, ci și felul în care Constituția permite să fie date.
    Cum se schimbă Constituția? Printr-o reformă majoră și un referendum gigantic. Care nu va avea loc niciodată. Câtă vreme alegem formula "ei cu ale lor, noi cu ale noastre" (adică ei guvernează și noi ne vedem de viață), avem ceea ce merităm. Suntem inculți politic. Școala din comunism ne-a băgat pe gât doar marxism, iar continuarea ei e o porcărie sinistră.
    Politica nu este o problemă unidirecțională. Nu doar politicienii trebuie să facă politică, ci și cetățenii. E adevărat, au la dispoziție mai puține unelte. Deocamdată știm doar de vot. Dar mai e și referendumul. De ăsta nu prea știm. Îl facem când vor ei, nu când vrem noi. De fapt, noi nici nu știm ce vrem. Nu știm cum trebuie să arate o Constituție corectă. Nu ne-a învățat nimeni.
    Dar e timpul să învățăm, să ne informăm. Altfel e de rău. De fapt, răul a și început deja.
    • Like 5
  • Autoritati de rahat intr-o tara asemenea. Incompetenti, hoti, mafioti in functii de conducere, nu exista legi cum trebuie (e drept ca nici cetateanul analfabet functional ca orice mioritic nu se implica, cand vreo lege e in dezbatere cati dintre noi intram pe site-ul respectiv sa o citim inainte de a fi promulgata ?). Nu avem educatie, suntem delasatori, stam pe marginea prapastiei cascand de plictiseala si ne trezim brusc urland dupa ce se intampla cate o catasstrofa. La vot mergem cu ochii inchixi si cu creierul absent, pleaca din tara cei competenti si chiar si cei mai simpli, ca nu mau au "aer", vorba articolului. Pai astfel, sa nu ne miram ca vor mai urma si altele, dupa Colectiv si Crevedia....
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult