Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Furtul frate cu românul. „- Cine a furat sistemul de irigații de pe vremea lui Ceaușescu?” „- Răspunsul e unul simplu și clar: cine nu a furat? Cine a avut nevoie s-a dus și a luat orice”

porumb.

Foto Getty Images

Refacerea sistemului de irigații în România ar trebui să pornească de la identificarea zonelor celor mai defavorizate și atragerea fermierilor în proiectele de construcție a unei rețele moderne de irigații, consideră Cezar Gheorghe, consultant în domeniul comerțului cu cereale.

„Cred că ar trebui să plecăm la drum cu un sistem de consultanță, să vedem ce zone, cum și în ce fel, pentru că, lăsând la o parte o rostogolirea subiectului canalul Siret-Bărăgan, noi trebuie să ne gândim unde putem face zone de rezervoare-tampon, unde se adună precipitațiile pe timpul iernii, ca apoi să le canalizăm. Trebuie să ne gândim ce zone sunt cele mai defavorizate, ca acolo să ne concentrăm atenția, să ne gândim cum atragem grupurile de fermieri în aceste proiecte, pentru că și ei trebuie să fie antamați din punct de vedere contractual și de ce nu și financiar. Pentru că dacă omul acela semnează alături de o instituție care va genera la final un sistem, institutia aia trebuie să cheltuiască și fermierul să își plătească apa”, a spus Cezar Gheorghe, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. El spune că, chiar dacă nu ar fi fost furat, vechiul sistem de irigații, de dinainte de 89, nu ar fi fost unul eficient, fiind energofag, adăugând că nu cunoaște ca autoritățile să fi realizat un proiect de construcție a unui nou sistem de irigații.

Întrebat cine a furat sistemul de irigații de pe vremea lui Ceaușescu, Cezar Gheorghe a spus că „răspunsul e unul simplu și clar: cine nu a furat? Cine a avut nevoie s-a dus și a luat orice”, acest lucru fiind o „rămășiță a mecanismului de gândire impregnat de sistemul comunist”. El a povestit cum, în urmă cu 20 de ani, o angajată a unui siloz pleca de la serviciu cu sacoșe pline cu porumb: „Eu lucrând într-o multinațională, după anul 2002, la un siloz, o doamnă, pleca cu două sacoșe acasă, doamna laborantă, cu două sacoșe de porumb. Și am întrebat-o: «Doamnă, ce faceți cu ele?». «Păi duc și eu acasă.» «Păi de ce duceți, doamnă? ». «Păi lucrez la siloz»..  «Păi, doamnă, dacă lucrați la Banca Națională, plecați cu două sacoșe de bani acasă?». Era împământenit...Până nu se schimbă generațiile, nu putem.....”. 

În 1989, 34% din suprafața agricolă a României era irigată. În prezent au acces la apă aproximativ 1,4 milioane de hectare, dar nu sunt irigate decât circa 360.000 de hectare.

În prezent 56% din pământul arabil al României e muncit de 130.000 de fermieri, iar diferența de 44% - de 800.000 de fermieri.

„Ce agricultură performantă poate să facă un fermier pe un hectar sau pe o jumătate de hectar? Nu e bancabil, nu îl bagă nimeni în seamă, să îl finanțeze. Oamenii trebuiau să fie agregați în coopereative, în asociații”, spune el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comparati mere cu pere: "În 1989, 34% din suprafața agricolă a României era irigată. În prezent au acces la apă aproximativ 1,4 milioane de hectare, dar nu sunt irigate decât circa 360.000 de hectare." Care e echivalenta intre % si hectare ? Incercati sa folosit aceiasi unitate de masura cand faceti asemenea comparatii.
    • Like 0
  • Păcat, am lucrat în jud.calaresi ĺa sistemul de irigații eram militar totul funcționa anul 1971.aratand cu degetu nu rezolvam nimic puneți guvernanți la treaba un stima x
    • Like 0
  • Romanul patriot care se afișează fluturând drapelul este în majoritatea cazurilor un hoț prin educație și porniri
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Păi ,Omul Nou, ceaușist era un ciorditor ordinar fura orice și oricând și nu putea scăpa o așa ocazie ca aceasta . Ne mai întrebăm de ce sunt atâția nostalgici după Leana și Ceașcă?!, După furăciuni le este dor.Binențeles de faptul că nu mai avem irigații sunt vinovate UE,America multinaționalele și naiba mai știe cine,nu prostia și nesimțirea tipic românească.
    • Like 2
  • Nu este chiar asa. Au furat beneficiarii respectivului sistem impreuna cu "valorificatorii" fierului vechi. Si au facut-o la indemnul si protectia "autoritatilor revolutionare postrevolutionare" in 1990. Petre roman, asa zisul prim ministru al lui iliescu ultimul dar in realitate primul pe lista.P etre roman si guvernul lui au declarat public ca totul este un rebut, depasit si energofag si de atunci guvernantii s-au pus pe "privatizat" prin "investitori" straini, in realitate niste golani din mahalalele arabe, care au distrus tot, au aruncat regiuni intregi in somaj, saracie, inapoiere, hotie si pomanageala. Eu nu am uitat ce am trait si auzit de la "diriguitorii" securisti, in realitate dusmanii natiei si primii imbogatiti.care si in ziua de azi au obraznicia sa apara la tv si sa dea lectii. Pentru acele/aceste jigodii nu exista alta pedeapsa decat moartea si confiscarea intregii averi a lor si a familiilor lor pana la a n-a generatie. Dar javrele se perpetueaza in continuare si fac legea. Sub tutela supraveghetorilor externi care nu au avut decat de castigat din distrugerea noastra. Hai sa-l vad pe aa care indrazneste sa ma contrazica!
    • Like 1
  • Fortuna check icon
    Furtul din sistemele de irigatii si de la componentele de cale ferata ar trebui declarate acte de sabotaj si pedepsite ca atare.
    • Like 1
  • Articolul ăsta mi-a amintit de bucătăresele de la cantina liceului sau a facultății, care plecau cu ,,resturile" împărțite între ele. Mă întrebam tot timpul de unde apăreau ,,resturile" alea când cei mai mulți dintre noi cereau supliment și mai niciodată nu se putea da...
    • Like 0
  • Nu mai am rabdare sa citesc pana la capat aberatiile unui troglodit. Asta este! Din punctul meu de vedere, explicatiile omului sunt total imbecile. Carevasazica, toti care au putut si care au vrut au furat din sistemul de irigatii. Sistem de irigatii care, omul se simte obligat/dator/etc. s-o spuna, era oricum energofag. Adicatelea sa inteleg ca ar trebui sa fim indulgenti cu hotii pentru ca au furat ceva “nasol”? Nu, nu inteleg, nu ma duce capul! Ce mama naibii inseamna sistem de irigatii energofag? Chestia asta cu sistem energofag a fost gaselnita pentru vandalizarea marilor platforme industriale. Energofagia asta nenorocita ar fi trebuit sa fie motiv de retehnologizare, nu de vandalizare. Mie Imi este clar: omul este facut din acelasi material fabricat de fostii si actualii comunisti.
    • Like 3
    • @ Bogdan Misaila
      Energofag ,inseamna ceva care consuma multa energie , electrica ,termica !
      Dar nu inteleg , ce este energofag la un sistem de irigatii ,!
      Doar motoarele electrice supra dimensionate ptr pompele care trebuie sa le actioneze ! Atat , Conductele prin care se pompeaza apa ,nu pot fi energofage , sau canalele prin care se scurge apa etc,
      Atunci asa era,, dar orice instalatie se poate retehnologiza modifica ,sau adapta la cerintele dorite performante dinn prezent ,
      Oare cu ce deranja ,faptul ca de ex la F-ca de tractoare din Bv , se tehnologiza ,,liniile de fabricatie la parametrii actuali ??
      Cum a reusit un investitor din Reghin ,sa construiasca un tractor modern ???
      Si cate Fabrici se puteau moderniza , ca sa NU mai fie motive ptr ,,mincinosul de roman ,,sa numeasca ,,mormane de fiare vechi ,,,Da Morman ,esti TU !!!
      Atunci asa era ,si era asa cum era ,,Ori acum pretentiile sunt altele ..
      • Like 1
  • Explicația ,,furtișagului" : Noi suntem romani ; ,, Asta-i romanul" Ne lăudăm!
    • Like 1
  • Explicația ,,furtișagului" : Noi suntem romani ; ,, Asta-i romanul" Ne lăudăm!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult