Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Gabriel Liiceanu despre noul premier: Ne naștem cu un creier care e funcțional. Deosebirea de alte organe este că creierul este singurul care trebuie cultivat

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, filosoful Gabriel Liiceanu a comentat momentul în care premierul Mihai Tudose a încercat să explice situația în care a fost acuzat de plagiat.

„Ne naștem cu un creier care e funcțional. Deosebirea față de alte organe este că creierul este singurul care trebuie cultivat. Cazul acestor oameni care au ajuns în fruntea României nu e că sunt idioți, cum se spune, sau cretini sau oligofreni, ca să fim mai rafinați, ci că nu au neuronii cultivați. Drama cu România nu e că au ajuns (la putere - n.n.) niște...cei cu minte puțină. Probabil că nu au neuronii cultivați. Toate aceste titluri de care vorbim voiau să acopere acest deficit enorm. (...) Ai noștri au neuronii cultivați la academia de poliție sau la școala SRI”, a spus Gabriel Liiceanu.

În opinia lui, majorității guvernelor le-a lipsit know how-ul pentru a face ceva concret. 

„Ajungem iar la punctul incompetenței, al incompetentei organizatorice, al incompetenței punctuale, al incompetenței de a administra, de a guverna. Cu asta nu facem decât să ilustrăm ce spuneam înainte”, a punctat filosoful Gabriel Liiceanu.

Despre protestele din București

Gabriel Liiceanu s-a arătat convins că protestele antiguvernamentale vor reîncepe.

„De câte ori mă gandesc la ce a fost în februarie, atunci când a fost grosul protestelor, mi se pare ireal ce am văzut și ce am trăit, pentru că retroactiv treaba are o aură eroică. Erau minus nu știu câte grade. Au stat în piață zile și nopti la rând cu o disperare superbă. Acum lucrul caraghios e că minusul temperaturii a trecut într-un plus, care iar pune problema rezistenței (...) Sunt convins că treaba va reîncepe”, spune Liiceanu.

El este de părere că „nucleul” celor 1.000-2.000 de persoane care au fost în stradă duminică seara este doar „cazanul care începe să fiarbă”, adăugând că între motivele care vor scoate protestatarii din nou în stradă se numără și deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR), legate de desfiinţarea noţiunii de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi desfiinţarea infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu.

„Asemenea manifestații de stradă apar mereu când ceva îngrozitor sare în ochi, cum a fost OUG 13. Oamenii nu sunt proști, ei simt că guvernul și PSD merg mai departe către ținta lor. Și o fac sub diferite forme”, a mai spus Liiceanu.

În ce privește noul program de guvernare, filosoful crede că pur și simplu „foamea de bani electorali creează aceste programe aberante”. 

„Nu trebuie să fii mare analist să înțelegi că acești bani aruncați, programați să fie arucați peste populatie ajung la fund și se pune problema cum vor rezista cu promisiunile lor. Vor amâna, vor spune că nu acum,  la 1 ianuarie, dar e limpede că acest program este un program al panicii. De unde vom scoate banii? Dacă aș fi consultantul lui Dragnea aș fi tentat să îl învăț cum să facă rost de bani electorali fără să distrugă toată societatea”, a afirmat Liiceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nelu Dan Nelu Dan check icon
    Spunea domnul Liiceanu că o soluție de redresare ar putea fi votul obligatoriu. Acest lucru ar fi o bază de plecare dar l-aș condiționa cu diploma de bacalaureat si un act de la primărie care dovedește plata taxelor până la data alegerilor.
    • Like 0
  • check icon
    Văd că azi s-a reactivat echipa care a preluat puterea în dec. 89: Liiceanu, Isărescu, Băsescu... Lipsesc din echipă Iliescu, Năstase și Măgureanu, nu le luați și lor un interviu? să ne expună din adâncurile gândirii lor...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult