Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Gabriel Liiceanu: În România singurul lucru care ar redresa situația ar fi votul obligatoriu. Astăzi se îmbină incompetența totală cu pungășii enorme

Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat luni seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că votul obligatoriu ar fi singurul lucru care ar putea redresa lucrurile în România, unde la putere ajung „personaje care strălucesc prin incompetența lor, nu pot vorbi corect limba română și „și-au poleit ignoranța absolută cu titluri furate”.

„După știinta mea doar în Belgia este vot obligatoriu. În România (votul obligatoriu - n.n.) ar fi singurul mod de a redresa lucrurile”, a spus Gabriel Liiceanu.

În opinia sa, societatea a ajuns să aleagă tot ce are mai prost în ea. 

„Aici e grozăvia. În condițiile unei societăți libere cu vot democratic societatea își alege tot are mai prost în ea, fie neieșind la vot, fie votând fără să aibă habar după ce criterii trebuie să își aleagă conducătorii oameni care ...Senzația e că te batjocoresc”, a continuat Liiceanu.

„Sunt oameni fără nicio formație clară. Formați la academii, facultăți discutabile, cam aceleași, academia de știinte ale securității, academia de poliție, colegiul nu-știu-cum”, a spus filosoful Gabriel Liiceanu, adăugând că sunt politicieni care „și-au poleit această ignoranță absolută cu titluri furate”.

(Foto: gov.ro)

„Azi se îmbină incompetența totală cu pungășii enorme. Ajungi să vezi miniștri de finanțe care ascund pungi cu bani în cimitir și tablouri în pereti. Lucruri pe care mintea noastră nu le poate accepta. Întrebarea este cum de am reajuns aici în condiții de libertate, de societate democratică. Toată această impostură uriașă are marca legalității”, a punctat invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat dacă merită poporul român guvernul Dragnea 2, Liiceanu a spus: „Din moment ce s-a ajuns în punctul acesta, înseamnă că s-a împlinit un drum istoric pe care am intrat în '48 și din care nu ne-am mai oprit. Ce voiați să iasă dintr-o societate din care elitele au dispărut, în care drojdia societății a venit deasupra. Ei și-au continuat jocul într-o nouă piesă”.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24 este difuzată de luni până joi de la 22:30 la 23:30 și va avea invitați speciali.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ...si in Coreea de Nord votul e obligatoriu :)
    Ideea e ca si la o prezenta mai mare, nu ai cum garanta ca rezultatele vor fi altele. Lipsa oamenilor de la vot nu e cauzata de lenea lor ci de incapacitatea candidatilor de a-i mobiliza.
    • Like 0
  • Cum ar fi daca dreptul de a vota s-ar castiga in urma unui examen, la fel ca dreptul de a conduce o masina pe drumul public? In fond, prin vot, deschizi "usa soferului" unui individ care va conduce, in sens larg, tara. Ideea nu imi apartine, dar mi se pare interesanta si de aceea o prezint aici. Din punct de vedere constitutional este o aberatie sa pui in discutie votul universal, egal si direct. Republica.ro este insa o platforma de discutii si cu acest lucru in gand am prezentat aceasta idee. Cu aceasta precizare facuta, sper sa nu primesc prea multe insulte.
    Continuarea imi apartine.
    Dupa cum se vede in ultimii ani, si nu numai la noi, se pare ca democratia si-a atins o limita. Pare ca nu intotdeauna poate fi evitata situatia in care persoane nepotrivite sa ajunga la conducerea unei tari. Cred ca acest lucru a devenit posibil datorita diferentelor majore din punctul de vedere al educarii la care s-a ajuns in zilele noastre. Existenta unei mase mari de oameni cu nivel de educatie extrem de limitat permite unei elite privilegiate sa profite de lipsa lor de intelegere a fenomenelor economice si sociale, sa ii transforme intr-o masa de manevra prin promisiuni populiste si sa acceada la putere, pe care o folosesc in interes personal in loc de interesul public. Desi in mod populist se afirma ca educatia este o prioritate, de fapt, se face aproape totul pentru ca nivelul educatiei sa fie cat mai mic. Dupa parerea mea, acest lucru a inceput inca din anii '80.
    Politicienii au format un grup relativ inchis care, in sens strict al luptei pentru supravietuire, fac tot ce pot pentru a isi asigura perpetuarea si bunastarea.
    Exista, din pacate, dupa parerea mea, din ce in ce mai multe persoane care desi au educatie solida in diferite domenii de activitate si pot fi foarte performanti in domeniul lor de activitate dar au o perspectiva limitata asupra interactiunilor economice sau sociale si fie nu se prezinta la vot fie cad uneori in plasa promisiunilor populiste. Din fericire, dupa parerea mea, procentul celor care pot bloca accesul la putere al persoanelor evident nepotrivite este inca suficient de mare atata doar ca nu se prezinta la vot din cele cateva motive enumerate deja de destul de multe ori. Probabil ca pentru etapa imediat urmatoare obligativitatea prezentarii la vot, cu anumite exceptari, bineinteles, ar fi o solutie. In fond, alegerea raului mai mic este, cel mai probabil, mai buna decat nicio optiune, care lasa drum deschis pentru orice grozavie.
    Nu stiu daca este adevarat, dar la un moment dat era pusa in circulatie ideea ca, probabil, in Finlanda, incepand de prin secolul al XVII-lea votul era permis doar celor care stiau sa scrie si sa citeasca. O fi adevarat?
    • Like 0
  • Ar redresa lucrurile daca s-ar putea vota 48 de ore si daca numarul de semnaturi necesare pentru depunerea candidaturii ar fi mult mai mic.
    Chiar daca votul e obligatoriu, ai de ales de obicei doar dintre oameni din partide vechi, acestea au sistemul lor de obtinere de semnaturi.
    Daca nu se scade acest prag al numarului de semnaturi, tot oameni de tip d-nii Tariceanu si Dragnea ii vom avea pe liste si nu e deloc simpatic sa fie obligat cineva sa-i voteze.
    • Like 0
  • Eu susțin acest lucru de vreun mandat juma-te încoace,când am observat scăderea drastică a celor care merg la urne,deoarece nu mi se pare normal ca o mână de oameni,raportat la numărul votanților să mă reprezinte.
    Exemplu mai clar ca cel din 2016 la parlamentare,PSD cu 18% din numărul votanților conduce România.
    Mi se pare aberant ca o minoritate să conducă o majoritate.
    E ceva împotriva democrației,tocmai de aceea ar trebui votul obligatoriu ca în Belgia,unde amenda pentru ne-prezentare nu e de ici de colea,nu am vrut să spun de greci,căci ăștia au ceva împotriva taxelor și impozitelor,ei vor nu mai moca.
    • Like 1
  • check icon
    Votul obligatoriu este o marotă a politicienilor care au o problemă (când se ceartă între ei) cu legitimitatea prezenţei lor la ciolan. Domnul Liiceanu a îmbrăţişat ideea pentru că este, aşa cum spunea un alt comentator, un aparatcik de viţă veche. Cu ce Dumnezeu poate schimba votul obligatoriu situaţia politică şi economică din România, când "eligibilii" sunt mereu aceiaşi? Dimpotrivă, absenteismul la vot este singurul fenomen care le mai dă fiori reci aleşilor neamului. Numărul celor prezenţi la vot este oglinda demagogiei lor.
    • Like 0
    • @
      Dee Dee check icon
      Propaganda securistă are impact asupra a milioane de superficiali ignoranți.
      Problema delicată apare în cazul mobilizării.
      Fără o emoție colectivă prin care o minciună bine plasată să urnească șeptelul de manipulați, alegerile sunt pierdute de către mafia securistă.
      Dar dacă votul este obligatoriu, până și posturi precum Digi 24 încep să devină profitabile.
      • Like 0
  • Împărtășesc 100% părerea d-nului Liiceanu despre guvern, care nu numai că nu contribuie la progres, dar profită de pe urma regresului și încurajează diverse forme de criminalitate organizată... Cât despre introducerea votului obligatoriu - teoretic, sună bine, însă practic vorbind... măsura nu garantează un rezultat pozitiv, deci o populație mai educată 'politicamente'; în plus, este vorba despre un drept constituțional, care se poate exercita ori ba; iar în România, în momentul în care un drept devine obligație, acesta este respins doar din dorința de fi "pe dos", de a nu se conforma. Deja există probleme cu respectarea autorității în general (desigur, și pentru că în ultimii 27 de ani autoritatea nu a prea fost interesată de câștigarea respectului poporului, ci de câștiguri de natură pecuniară) - deci efectul pe care l-ar produce o altfel de măsură ar fi, în opinia mea, unul mai curând negativ... Însă cruciada trebuie să continue, cu toții ar trebui să căutăm soluții - măcar acesta să fie un drept exercitat în cunostință de cauză: dreptul la libera opinie.
    • Like 0
  • check icon
    Tragic, comic stupid, bulversant dar adevărat, parcă trăim un vis ciudat de urât.
    • Like 0
  • check icon
    Fără dorința de a fi teribilist, cred că Gabriel Liiceanu este ultimul care poate da sfaturi politice. A fost un răsfățat al tuturor regimurilor de după dec. ’89, a fost (iertare) un pupiîncurist redutabil al tuturor regimurilor (iliesciene, constantinesciene, băseșciene, iahannesciene și câte or mai fi...). Un om abil, uns cu toate alifiile, NU se poate erija, nu are dreptul, în sfetnic, este un aparatchik tipic. Regret că republica.ro promovează asemenea indivizi...
    • Like 0
    • @
      Vezi ca au posturi libere la Romania TV.
      • Like 2
    • @
      check icon
      Da' pe cine-ai vrea să promoveze „Republica”: pe Gabi Firea, pe Goluța Vasilescu, pe Dragnea, pe Tăriceanu...?
      • Like 3
    • @
      Dee Dee check icon
      Pe cineva care n-a moștenit o editura de la stat pe semnătura unui prieten. Eventual să nu fie nici plagiator.
      • Like 0
    • @
      Puteți da un exemplu de lingușire a d-lui Liiceanu pe lângă Iliescu Ion?
      • Like 0
  • check icon
    Nu cred in asa ceva. Votul obligatoriu ca masura de coercitie nu va functiona niciodata, cel putin nu fara o pedeaspa. Iar daca aplici pedepse pentru asa ceva dupa parerea mea ar fi total necostitutional intrucat ai incalca cateva principii fundamentale.

    Spre exemplu, ce se intampla daca sunt plecat in vacanta, cum s-a si intamplat de altfel in cazul meu la alegerile parlamentare? Voi fi nevoit sa imi intrerup itinerarul pentru a cauta o ambasada sau consulat pentru a-mi exercita "obligatia" mai nou? Da obligatie, pentru ca votul nu va mai fi un drept ci o obligatie.

    Si totusi daca prin absurd ar fi implementat, ar trebui ca sa se bage si votul de blam pe modelul tarilor nordice. Cand tu consideri ca nici unul din candidati nu te reprezinta, acorzi votul de blam asupra clasei politice, vot care se va numara si el...si apoi prezenta ca rusine asupra intregii clase politice.
    • Like 0
    • @
      Stai jos ... nota doi.
      • Like 0
    • @ Sebastian Popescu
      Dee Dee check icon
      Câteva milioane de români lucrează în străinătate. Li se fâlfâie de notele tale și de voturile de care au nevoie securiștii manipulatori.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Corect, vot de blam pe buletin!!!
      Cei mai mulți și-ar lua-o urât de tot în barbă...
      • Like 0
    • @
      In mod normal, daca votul este obligatoriu, exista si modalitati de a-l exercita de la distanta, prin corespondenta, de exemplu, sau anticipat. Probabil ca exista si ideea de "scutire medicala". Belgia este totusi o tara europeana, democratica.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult