Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat luni seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că votul obligatoriu ar fi singurul lucru care ar putea redresa lucrurile în România, unde la putere ajung „personaje care strălucesc prin incompetența lor, nu pot vorbi corect limba română și „și-au poleit ignoranța absolută cu titluri furate”.
„După știinta mea doar în Belgia este vot obligatoriu. În România (votul obligatoriu - n.n.) ar fi singurul mod de a redresa lucrurile”, a spus Gabriel Liiceanu.
În opinia sa, societatea a ajuns să aleagă tot ce are mai prost în ea.
„Aici e grozăvia. În condițiile unei societăți libere cu vot democratic societatea își alege tot are mai prost în ea, fie neieșind la vot, fie votând fără să aibă habar după ce criterii trebuie să își aleagă conducătorii oameni care ...Senzația e că te batjocoresc”, a continuat Liiceanu.
„Sunt oameni fără nicio formație clară. Formați la academii, facultăți discutabile, cam aceleași, academia de știinte ale securității, academia de poliție, colegiul nu-știu-cum”, a spus filosoful Gabriel Liiceanu, adăugând că sunt politicieni care „și-au poleit această ignoranță absolută cu titluri furate”.
(Foto: gov.ro)
„Azi se îmbină incompetența totală cu pungășii enorme. Ajungi să vezi miniștri de finanțe care ascund pungi cu bani în cimitir și tablouri în pereti. Lucruri pe care mintea noastră nu le poate accepta. Întrebarea este cum de am reajuns aici în condiții de libertate, de societate democratică. Toată această impostură uriașă are marca legalității”, a punctat invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
Întrebat dacă merită poporul român guvernul Dragnea 2, Liiceanu a spus: „Din moment ce s-a ajuns în punctul acesta, înseamnă că s-a împlinit un drum istoric pe care am intrat în '48 și din care nu ne-am mai oprit. Ce voiați să iasă dintr-o societate din care elitele au dispărut, în care drojdia societății a venit deasupra. Ei și-au continuat jocul într-o nouă piesă”.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24 este difuzată de luni până joi de la 22:30 la 23:30 și va avea invitați speciali.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ideea e ca si la o prezenta mai mare, nu ai cum garanta ca rezultatele vor fi altele. Lipsa oamenilor de la vot nu e cauzata de lenea lor ci de incapacitatea candidatilor de a-i mobiliza.
Continuarea imi apartine.
Dupa cum se vede in ultimii ani, si nu numai la noi, se pare ca democratia si-a atins o limita. Pare ca nu intotdeauna poate fi evitata situatia in care persoane nepotrivite sa ajunga la conducerea unei tari. Cred ca acest lucru a devenit posibil datorita diferentelor majore din punctul de vedere al educarii la care s-a ajuns in zilele noastre. Existenta unei mase mari de oameni cu nivel de educatie extrem de limitat permite unei elite privilegiate sa profite de lipsa lor de intelegere a fenomenelor economice si sociale, sa ii transforme intr-o masa de manevra prin promisiuni populiste si sa acceada la putere, pe care o folosesc in interes personal in loc de interesul public. Desi in mod populist se afirma ca educatia este o prioritate, de fapt, se face aproape totul pentru ca nivelul educatiei sa fie cat mai mic. Dupa parerea mea, acest lucru a inceput inca din anii '80.
Politicienii au format un grup relativ inchis care, in sens strict al luptei pentru supravietuire, fac tot ce pot pentru a isi asigura perpetuarea si bunastarea.
Exista, din pacate, dupa parerea mea, din ce in ce mai multe persoane care desi au educatie solida in diferite domenii de activitate si pot fi foarte performanti in domeniul lor de activitate dar au o perspectiva limitata asupra interactiunilor economice sau sociale si fie nu se prezinta la vot fie cad uneori in plasa promisiunilor populiste. Din fericire, dupa parerea mea, procentul celor care pot bloca accesul la putere al persoanelor evident nepotrivite este inca suficient de mare atata doar ca nu se prezinta la vot din cele cateva motive enumerate deja de destul de multe ori. Probabil ca pentru etapa imediat urmatoare obligativitatea prezentarii la vot, cu anumite exceptari, bineinteles, ar fi o solutie. In fond, alegerea raului mai mic este, cel mai probabil, mai buna decat nicio optiune, care lasa drum deschis pentru orice grozavie.
Nu stiu daca este adevarat, dar la un moment dat era pusa in circulatie ideea ca, probabil, in Finlanda, incepand de prin secolul al XVII-lea votul era permis doar celor care stiau sa scrie si sa citeasca. O fi adevarat?
Chiar daca votul e obligatoriu, ai de ales de obicei doar dintre oameni din partide vechi, acestea au sistemul lor de obtinere de semnaturi.
Daca nu se scade acest prag al numarului de semnaturi, tot oameni de tip d-nii Tariceanu si Dragnea ii vom avea pe liste si nu e deloc simpatic sa fie obligat cineva sa-i voteze.
Exemplu mai clar ca cel din 2016 la parlamentare,PSD cu 18% din numărul votanților conduce România.
Mi se pare aberant ca o minoritate să conducă o majoritate.
E ceva împotriva democrației,tocmai de aceea ar trebui votul obligatoriu ca în Belgia,unde amenda pentru ne-prezentare nu e de ici de colea,nu am vrut să spun de greci,căci ăștia au ceva împotriva taxelor și impozitelor,ei vor nu mai moca.
Problema delicată apare în cazul mobilizării.
Fără o emoție colectivă prin care o minciună bine plasată să urnească șeptelul de manipulați, alegerile sunt pierdute de către mafia securistă.
Dar dacă votul este obligatoriu, până și posturi precum Digi 24 încep să devină profitabile.
Spre exemplu, ce se intampla daca sunt plecat in vacanta, cum s-a si intamplat de altfel in cazul meu la alegerile parlamentare? Voi fi nevoit sa imi intrerup itinerarul pentru a cauta o ambasada sau consulat pentru a-mi exercita "obligatia" mai nou? Da obligatie, pentru ca votul nu va mai fi un drept ci o obligatie.
Si totusi daca prin absurd ar fi implementat, ar trebui ca sa se bage si votul de blam pe modelul tarilor nordice. Cand tu consideri ca nici unul din candidati nu te reprezinta, acorzi votul de blam asupra clasei politice, vot care se va numara si el...si apoi prezenta ca rusine asupra intregii clase politice.
Cei mai mulți și-ar lua-o urât de tot în barbă...