Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Gabriel Liiceanu, luni seară, În fața ta, la Digi 24: Macron-ul României există, dar nu face parte din clasa politică

Gabriel Liiceanu

Noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, este în opinia filosofului Gabriel Liiceanu „un unicat pe scena politică a lumii”, adăugând că în România oameni care ar putea fi Macron există, dar nu fac parte din clasa politică.

Filosoful Gabriel Liiceanu a vorbit luni seara, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, despre discursul rostit de Emmanuel Macron, săptămâna trecută, în faţa tinerilor antreprenori. „Oameni care ar putea fi Macron există, dar nu fac parte din clasa politică”, a spus el.

Între Franța...

Într-un discurs recent, liderul de la Élysée i-a încurajat pe francezi să nu se teamă să câştige bani. „Ceea ce vă reuneşte aici este o ambiţie fără margini. Dar nu o ambiţie forţată de a câştiga bani, acesta nu este singurul lucru care contează. Nu trebuie să vă fie ruşine să câştigaţi bani, aşa cum am mai spus, şi mi s-a reproşat, Franţa trebuie să fie o ţară în care trebuie să reuşeşti, a reuşi înseamnă să reuşeşti în viaţa personală, în alte domenii, indiferent de inegalităţi”.

„E formidabilă propoziția pe care a spus-o: nu trebuie să vă fie rușine să câștigați bani. Ar trebui să spunem noi: trebuie să vă fie rușine să îi furați, nu să îi câștigați cinstit respectând toate legile”, a comentat Gabriel Liiceanu, făcând referire la Bill Gates, care susține programe de cercetare a cancerului.

Despre noul președinte al Franței, filosoful a spus că „e un unicat pe scena politică a lumii, vine cu un ideal, nu doar cu idealul ci și cu capacitatea de a-l sluji și de a-i trage după el pe ceilalți”.

...și România

„La noi există niște mizerabili seducători, care mint poporul promițându-i că se vor căsători cu el. Aici se petrece cu totul altceva, este un om care își iubește țara și vrea să o aducă la gloria de mult apusă a Franței”, a completat Gabriel Liiceanu.

„La noi nu există niciun ideal care să unească oamenii, niciun afect care să ne facă să ne simțim aproape de cei care ne conduc. Dimpotrivă, îi disprețuim. Așa cum ei ne disprețuiesc”, a subliniat el.

Întrebat cine ar putea fi Macron-ul României, scriitorul a spus că „din interiorul clasei politice nu poate fi nimeni”.

„Oameni care ar putea fi Macron există, dar nu fac parte din clasa politică. Ieșirea reală a României ar fi ca persoanje care s-au dovedit în guvernul tehnocrat de o curățenie desăvârșită, oameni de ținută - îmi vine în minte ministrul Sănătății (Vlad Voiculescu, n.red.), pe care l-am numit Maica Teresa. Cioloș inclusiv. Dacă oameni de calibrul ăsta ar crea un partid, atunci ai putea să ai o împletire de oameni competenți cu oameni cinstiți. Atunci ai putea găsi și un Macron”, a spus Gabriel Liiceanu la emisiunea „În fata ța” de la Digi24.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24 este difuzată de luni până joi de la 22:30 la 23:30 și va avea invitați speciali.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cine i-mi poate spune de ce un om atat de capabil ca Ciolos nu se implica mai mult?Oare este intentionat tinut deoparte de catre haita de sacali sau nu vrea sa se bage in albie ca-l mananca porcii???Alooo,domnule Ciolos,ma citesti?
  • Like 0
 • Spun de ceva vreme apropiatilor ca, daca vrem schimbare, e timpul sa incepem sa facem politica. Reactiile sunt dezarmante si reflecta lipsa totala de incredere intr-un conglomerat in care, inevitabil, voi face cunostinta cu mocirla, voi ajunge sa fiu suspectata ca urmaresc ceva, un interes meschin, eventual, voi ajunge ca ei etc. Le expun pareri despre faptul ca lucrurile se pot rezolva simplu, daca exista transparenta, daca interesul colectiv primeaza in fata celui individual, daca investim in educatie, in sanatate etc. Sunt diagnosticata cu idealism infantil, iar parerile care mai de care mai convingatoare ma determina sa cred ca ceea ce spun este o idiotenie.
  Innoirea clasei politice este, de cele mai multe ori, stavilita de o mentalitate fundamentata pe ceea ce se vede si se traieste de 27 de ani incoace.
  Cred ca, inainte de toate, este nevoie sa ne schimbam radical modul de a gandi, sa scapam de suspiciunea bolnavicioasa mostenita din comunism, de teama de esec si sa invatam sa ne iubim tara.
  • Like 0
 • Ca sa ai un Macron - ca un fel de aspirina cardio - administrata zilnic pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, mai ales dupa o anumita varsta, ar trebui ca mai intai sa mentii doza de soc cu DNA inca un timp pana ce infectiile se retrag si o crusta vindecatoare de buna stare incipienta, se intinde peste ranile inca supurande ale trecutului. Ca tot aminti filosoful de domnul ministru Vlad Voiculescu.
  • Like 1
 • si macron si toti intelectualii care in anii 90 scriau la revista 22 si erau mari opozanti sunt niste biete papusi manuite se servicii. asa este si macron. ce gura avea tipras inainte de alegeri? i-a mai auzit cineva glasul dupa alegeri??
  • Like 1
 • Dee Dee check icon
  Împletirea de oameni competenți cu oameni cinstiți apare în arborele genealogic, cu ramurile înfipte adânc în fosta Securitate. Așa apar tehnocrații ideali, fără ideologie, adaptabili la orice, în funcție de mersul lucrurilor. Iar la finalul mandatelor se semnează niște contracte de câteva miliarde de euro și trecem peste.
  • Like 1
 • Intelectualii romani, inclusiv Liiceanu, au pus umarul, prin neimplicare, tacere si sete de avere, la rasturnarea sistemului de valori din societatea noastra. Cine sunt cei care au dat si inca mai dau diplome universitare si doctorale in mod ilegal si imoral in schimb pe cativa arginti?!?
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   In nici un caz diplomele doctorale nu au fost date de
   adevarati intelectuali.
   Faceti o confuzie de valori.
   La "scolile" SRI-ului si la unele dintre cele private sunt foarte putini intelectuali adevarati si ei nu au semnat acele diplome doctorale pentru lucrari copy/paste.
   Cercetati si vedeti cate dintre diplomele celor acuzati de plagiat au fost date de Universitatea Bucuresti.
   • Like 1
  • @ dordetine
   Universitatile private de cine credeti ca au fost girate? De catre profesorii de la universitatile de stat.
   • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult