Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gabriel Liiceanu, despre proteste: „Marele câștig al lui 2017 e că pentru prima oară românii și-au descoperit postura de cetățean”

Protest București, 26 noiembrie

(Foto: Alberto Groșescu)

Marele câștig al anului 2017, care a început și se sfârșește cu proteste de stradă, este că românii și-au descoperit postura de cetățeni, iar odată descoperit, acest lucru nu se uită, este de părere filosoful Gabriel Liiceanu, care a fost invitat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Moderator: „Am început anul cu proteste, terminăm cu proteste. Vă gândeați că mișcarea #rezist va rezista un an în stradă?”

Gabriel Liiceanu: „Da, atunci România și-a descoperit o calitate, oamenii și-au descoperit meseria lor de cetățeni. Când descoperi asta, nu poți să o uiți.”

Moderator: „Acesta este marele câștig al lui 2017?”

Gabriel Liiceanu: „Absolut. E prima oară că au descoperit postura de cetățean. Îmi aduc aminte că atunci când s-a născut GDS (Grupul pentru Dialog Social - n.n.) erau oameni care ziceau « ce e aia, ce faceți acolo? » . Mulți cred că civil înseamnă nu în uniformă. Ori în clipa de față se știe și în societatea civilă, s-a văzut pe stradă ce e.

Moderator: „Vorbeați despre parteneriatul dintre România și SUA. Protestele sunt o altă cauză pentru astfel de reacții din partea autorităților americane?”

Gabriel Liiceanu: „E vorba de un parteneriat care nu e doar o gesticulație gratuită. Departamentul de Stat și în general guvernarea, președintele Americii, bănuiesc că are de dat socoteală cetățenilor pe ce s-au dus banii în parteneriatele astea. În România s-au investit bani. Nu poți să faci un scut la Deveselu și să spui « bine, dacă voi nu mai vreți, pa, la revedere » . Nu merge așa.”

Aproape 45.000 de oameni au protestat duminică seara în București și în mai multe orașe din țară împotriva proiectului de modificare a legilor justiției și față de modificarea Codului fiscal. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult