Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gabriel Liiceanu, despre proteste: „Marele câștig al lui 2017 e că pentru prima oară românii și-au descoperit postura de cetățean”

Protest București, 26 noiembrie

(Foto: Alberto Groșescu)

Marele câștig al anului 2017, care a început și se sfârșește cu proteste de stradă, este că românii și-au descoperit postura de cetățeni, iar odată descoperit, acest lucru nu se uită, este de părere filosoful Gabriel Liiceanu, care a fost invitat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Moderator: „Am început anul cu proteste, terminăm cu proteste. Vă gândeați că mișcarea #rezist va rezista un an în stradă?”

Gabriel Liiceanu: „Da, atunci România și-a descoperit o calitate, oamenii și-au descoperit meseria lor de cetățeni. Când descoperi asta, nu poți să o uiți.”

Moderator: „Acesta este marele câștig al lui 2017?”

Gabriel Liiceanu: „Absolut. E prima oară că au descoperit postura de cetățean. Îmi aduc aminte că atunci când s-a născut GDS (Grupul pentru Dialog Social - n.n.) erau oameni care ziceau « ce e aia, ce faceți acolo? » . Mulți cred că civil înseamnă nu în uniformă. Ori în clipa de față se știe și în societatea civilă, s-a văzut pe stradă ce e.

Moderator: „Vorbeați despre parteneriatul dintre România și SUA. Protestele sunt o altă cauză pentru astfel de reacții din partea autorităților americane?”

Gabriel Liiceanu: „E vorba de un parteneriat care nu e doar o gesticulație gratuită. Departamentul de Stat și în general guvernarea, președintele Americii, bănuiesc că are de dat socoteală cetățenilor pe ce s-au dus banii în parteneriatele astea. În România s-au investit bani. Nu poți să faci un scut la Deveselu și să spui « bine, dacă voi nu mai vreți, pa, la revedere » . Nu merge așa.”

Aproape 45.000 de oameni au protestat duminică seara în București și în mai multe orașe din țară împotriva proiectului de modificare a legilor justiției și față de modificarea Codului fiscal. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult