Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gabriel Liiceanu, despre proteste: „Marele câștig al lui 2017 e că pentru prima oară românii și-au descoperit postura de cetățean”

Protest București, 26 noiembrie

(Foto: Alberto Groșescu)

Marele câștig al anului 2017, care a început și se sfârșește cu proteste de stradă, este că românii și-au descoperit postura de cetățeni, iar odată descoperit, acest lucru nu se uită, este de părere filosoful Gabriel Liiceanu, care a fost invitat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Moderator: „Am început anul cu proteste, terminăm cu proteste. Vă gândeați că mișcarea #rezist va rezista un an în stradă?”

Gabriel Liiceanu: „Da, atunci România și-a descoperit o calitate, oamenii și-au descoperit meseria lor de cetățeni. Când descoperi asta, nu poți să o uiți.”

Moderator: „Acesta este marele câștig al lui 2017?”

Gabriel Liiceanu: „Absolut. E prima oară că au descoperit postura de cetățean. Îmi aduc aminte că atunci când s-a născut GDS (Grupul pentru Dialog Social - n.n.) erau oameni care ziceau « ce e aia, ce faceți acolo? » . Mulți cred că civil înseamnă nu în uniformă. Ori în clipa de față se știe și în societatea civilă, s-a văzut pe stradă ce e.

Moderator: „Vorbeați despre parteneriatul dintre România și SUA. Protestele sunt o altă cauză pentru astfel de reacții din partea autorităților americane?”

Gabriel Liiceanu: „E vorba de un parteneriat care nu e doar o gesticulație gratuită. Departamentul de Stat și în general guvernarea, președintele Americii, bănuiesc că are de dat socoteală cetățenilor pe ce s-au dus banii în parteneriatele astea. În România s-au investit bani. Nu poți să faci un scut la Deveselu și să spui « bine, dacă voi nu mai vreți, pa, la revedere » . Nu merge așa.”

Aproape 45.000 de oameni au protestat duminică seara în București și în mai multe orașe din țară împotriva proiectului de modificare a legilor justiției și față de modificarea Codului fiscal. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult