Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Gabriel Liiceanu, despre proteste: „Marele câștig al lui 2017 e că pentru prima oară românii și-au descoperit postura de cetățean”

Protest București, 26 noiembrie

(Foto: Alberto Groșescu)

Marele câștig al anului 2017, care a început și se sfârșește cu proteste de stradă, este că românii și-au descoperit postura de cetățeni, iar odată descoperit, acest lucru nu se uită, este de părere filosoful Gabriel Liiceanu, care a fost invitat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Moderator: „Am început anul cu proteste, terminăm cu proteste. Vă gândeați că mișcarea #rezist va rezista un an în stradă?”

Gabriel Liiceanu: „Da, atunci România și-a descoperit o calitate, oamenii și-au descoperit meseria lor de cetățeni. Când descoperi asta, nu poți să o uiți.”

Moderator: „Acesta este marele câștig al lui 2017?”

Gabriel Liiceanu: „Absolut. E prima oară că au descoperit postura de cetățean. Îmi aduc aminte că atunci când s-a născut GDS (Grupul pentru Dialog Social - n.n.) erau oameni care ziceau « ce e aia, ce faceți acolo? » . Mulți cred că civil înseamnă nu în uniformă. Ori în clipa de față se știe și în societatea civilă, s-a văzut pe stradă ce e.

Moderator: „Vorbeați despre parteneriatul dintre România și SUA. Protestele sunt o altă cauză pentru astfel de reacții din partea autorităților americane?”

Gabriel Liiceanu: „E vorba de un parteneriat care nu e doar o gesticulație gratuită. Departamentul de Stat și în general guvernarea, președintele Americii, bănuiesc că are de dat socoteală cetățenilor pe ce s-au dus banii în parteneriatele astea. În România s-au investit bani. Nu poți să faci un scut la Deveselu și să spui « bine, dacă voi nu mai vreți, pa, la revedere » . Nu merge așa.”

Aproape 45.000 de oameni au protestat duminică seara în București și în mai multe orașe din țară împotriva proiectului de modificare a legilor justiției și față de modificarea Codului fiscal. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult