Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Gabriel Liiceanu, despre proteste: „Marele câștig al lui 2017 e că pentru prima oară românii și-au descoperit postura de cetățean”

Protest București, 26 noiembrie

(Foto: Alberto Groșescu)

Marele câștig al anului 2017, care a început și se sfârșește cu proteste de stradă, este că românii și-au descoperit postura de cetățeni, iar odată descoperit, acest lucru nu se uită, este de părere filosoful Gabriel Liiceanu, care a fost invitat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Moderator: „Am început anul cu proteste, terminăm cu proteste. Vă gândeați că mișcarea #rezist va rezista un an în stradă?”

Gabriel Liiceanu: „Da, atunci România și-a descoperit o calitate, oamenii și-au descoperit meseria lor de cetățeni. Când descoperi asta, nu poți să o uiți.”

Moderator: „Acesta este marele câștig al lui 2017?”

Gabriel Liiceanu: „Absolut. E prima oară că au descoperit postura de cetățean. Îmi aduc aminte că atunci când s-a născut GDS (Grupul pentru Dialog Social - n.n.) erau oameni care ziceau « ce e aia, ce faceți acolo? » . Mulți cred că civil înseamnă nu în uniformă. Ori în clipa de față se știe și în societatea civilă, s-a văzut pe stradă ce e.

Moderator: „Vorbeați despre parteneriatul dintre România și SUA. Protestele sunt o altă cauză pentru astfel de reacții din partea autorităților americane?”

Gabriel Liiceanu: „E vorba de un parteneriat care nu e doar o gesticulație gratuită. Departamentul de Stat și în general guvernarea, președintele Americii, bănuiesc că are de dat socoteală cetățenilor pe ce s-au dus banii în parteneriatele astea. În România s-au investit bani. Nu poți să faci un scut la Deveselu și să spui « bine, dacă voi nu mai vreți, pa, la revedere » . Nu merge așa.”

Aproape 45.000 de oameni au protestat duminică seara în București și în mai multe orașe din țară împotriva proiectului de modificare a legilor justiției și față de modificarea Codului fiscal. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult