Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Peste 30.000 de oameni au protestat la București față de schimbarea legilor justiției și a Codului Fiscal

Imaginea serii, Bulevardele Nicolae Balcescu și I.C. Brătianu. Bucuresti 26 Noiembrie 2017 Foto: Dan Mihai Bălănescu

Un protest față de modificarea legilor justiției, dar și față de schimbarea Codului fiscal a avut loc duminică seară în București și în celelalte orașe ale țării. Peste 45.000 de manifestanți, dintre care 30.000 doar în București, au fost în stradă.

UPDATE: Cristian Tudor Popescu postează pe Facebook: 

„Călin, Dragnea, Tudorel

Ei sunt statul paralel

Să nu vă închipuiți

Că puteți să ne prostiți

Suntem mulți, dar nu tâmpiți!”

Codrin Ștefănescu: Trebuie să organizăm rapid un miting contra statului paralel. Se va auzi pe Marte

Duminică seară, când zeci de mii de oameni îșși strigau nemulțumirea față de guvernarea PSD-ALDE, sceretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a pus că trebuie organizată omanifestație „împotriva statului paralel”.

"Ar trebui să organizam mult mai repede un miting la care să vină toți cei care ne susțin, un miting  contra statului paralel, contra noii Securități, contra abuzurilor. Nu se va auzi la Bruxelles, se va auzi pe Marte", a declarat Codrin Ștefanescu, citat de Hotnews, la Antena 3. 

UPDATE: Manifestanții au ajuns la Palaul Parlamentului.

UPDATE: Aflat la protest, fostul premier Dacian Cioloș a spus că există câțiva lideri politici care au probleme cu justiția și care „sunt dispuși să facă orice, inclusiv să pună în pericol credibilitatea României”.

„Plimbă legile de la Guvern la Parlament, fac modificări și ajustări să testeze reacția populației. Eu mă întreb ce semnal dăm noi societății românești. În ce direcție vrem să ducem România. E o instabilitate și o impredictibilitate cum nu am mai avut de multă vreme.În ciuda creșterii economice, ratăm oportunitatea unei dezvoltări economice durabile și toate acestea sunt motive de îngrijorare”, a declarat el pentru postul Digi24.

UPDATE: Peste 30.000 de oameni se opun în București schimbării legilor justiției și Codului Fiscal. Ei cer demisia Guvernului. Peste 45.000 de români protestează în toată țara.

Foto: Alexandru Bușca/Iquam Photos

UPDATE: Peste 40.000 de oameni sunt în stradă în toată țara, din care 25.000 la București, relatează Digi24. 

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei spune că jandarmii călare sunt prezenți la toate manifestațiile. „Pot să va asigur că acești cai pe care noi în folosim în misiuni sunt bine antrenați. Sunt niște etape în pregătirea lor, este una specifică, adunări mari de persoane. Nu sunt un pericol pentru cetățeni, au rol de a ne asigura poziționarea mai bună, un dispozitiv adaptat nevoilor pe care le avem în stradă”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE: Jandarmeria călare a încercat să îi oprească pe protestatari să ocupe ambele sensuri de mers. Caii s-au speriat și au început să sară pe loc. În acest moment circulația între Romană și Universitate este blocată. Peste 20.000 de oameni se îndreaptă înspre Palatul Parlamentului.

Foto: Alexandru Bușcă/Inquam Phots

Foto: Dan Mihai Bălănescu

UPDATE: La Timișoara, 1.000 de oameni strigă: „București, luptă București!”, „Jos, Iordache!”, „Demisia!”.

UPDATE: Peste 10.000 de oameni au pornit în marș către Palatul Parlamentului.

UPDATE: În jur de 400 de oameni protestează și la Timișoara. Manifestanții strigă: „Nu vă fie frică, poporul se ridică!”, „DNA să vină să vă ia”, „Ne-ați unit, ați reușit”, „Nu vrem să fim o nație de hoți”, „Rezistăm, nu cedăm”.

Foto: Mircea Balea

UPDATE: În București, în jur de 6.000 de oameni cer demisia Guvernului.

UPDATE: Protestul a început în București și în țară. Mii de oameni sunt în fața Guvernului. Manifestanții au blocat bulevardul Kiseleff din Capitală.

UPDATE În Iași, 200 de oameni au ieșit în stradă în jurul orei 18:00. „Nu le-ar fi rușine! Niște inculți și niște aroganți. Așa ceva n-a fost nici pe vremea lui Ceaușescu”, spune o pensionară din Iași care s-a oferit să le dea guvernanților înapoi suta de lei primită în plus la pensie, cu condiția să plece de la Putere.

În jur de 40 de organizații nonguvernamentale, dar și confederațiile sindicale BNS și Cartel Alfa au făcut apel la români să iasă în stradă. Protestatarii cer retragerea legilor Justiției și a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia imediată a Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

Pe rezist.ro. a fost creată o hartă interactivă a mișcărilor de stradă care oferă detalii despre protestele din fiecare oraș. 

Protestele sunt programate duminică, de la ora 18.00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris. De la ora 19:30 manifetsanții vor pleca în marș către Parlament.

Cioloș: Voi fi în stradă duminică

Fostul premier Dacian Cioloș a anunțat că va fi în stradă duminică seară și a spus că pachetul de modificare a legilor justiției trebuie retras. „Există o legitimitate dată de vot, de buna funcționare a instituțiilor într-un stat de drept. Există o legitimitate care izvorăște din încrederea oamenilor, care se bazează pe onestitatea cu care un om politic se raportează la o decizie. Promisiunile mincinoase, atacul la principiile fundamentale ale unui stat democratic - cum este independența justiției, anulează această legitimitate. Lipsa încrederii nu poate fi compensată de nicio funcție.În momentul în care au început să se atingă de legile justiției, liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE au început să piardă această legitimitate”, a scris Cioloș pe Facebook. 

„Pachetul de modificare a legilor justiției trebuie retras complet din Parlament. Orice modificare ar trebui dezbătută cu experți din sistemul judiciar, cu experți independenți și apoi consultată Comisia de la Veneția. Fără o abordare deschisă, participativă, prin care să se demonstreze că orice eventuale modificări sunt facute numai în interesul ameliorării actului de justiție și nu pentru a servi interese personale ale unor politicieni aflați temporar la putere, orice astfel de inițiativă nu poate stârni decât suspiciune.

Din toate aceste motive, duminică seară voi fi în stradă, împreună cu voi”, a continuat el

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Răzgândacii Dragnea și Tăriceanu, "participă" dar nu se "bagă" !

    În sfârșit...Ne-a venit inima la loc. O știre de ultimă oră ne spune că cei doi corifei s-au decis să participe totuși la parada de 1 Decembrie, cu ocazia zilei naționale a României. Pentru a-și proba țâfna față de președintele Iohannis care i-a făcut penali, cei doi, vor urmări defilarea nu de tribuna oficială ci de vis-a-vis, unde vor fi înconjurați de un grup masiv de susținători. În plus, vor fi costumați în...Dar mai bine să-l las pe Bogdan Chireac, să ne dezlege misterul straielor celor doi politicieni, așa cum l-a descifrat el într-o intervenție la Rtv. Citez
    : "....este foarte frumos dacă Dragnea și Tăriceanu vor veni îmbrăcați cu tricolorul, dar să nu dea cu huo la opozanții de vis-a-vis...", bla, bla ! La acest guru al presei românești, costumul național se confundă cu tricolorul țării !! Desigur, nu m-am așteptat ca cineva din studio să-i atragă atenția pentru gafa comisă și să-i reamintească că e puțin probabil să-i vadă în același timp pe cei doi șefi de camere înveliți în tricolor. Chire'ac, ar trebui să afle că, dacă va avea o astfel de ocazie să-i vadă pe cei doi cu tricolorul pe ei, atunci manifestarea nu va fi o paradă ci un cortegiu funerar.
    • Like 0
  • Javrele peseditoaldiste au încercat să intimideze manifestanții. De aia au adus jandarmi calare. Au avut pregătită și o mașină cu tun de apa lângă piața victoriei. Nu au îndrăznit să-și ducă planul la îndeplinire. Și bine au făcut. Avortonul scârbos codrin. stefănescu cere in disperare un miting de susținere in favoarea penalilor. Sper, din toată inima, să vină doar trei boșorogi cretini si două țațe tembelizate. Ăștia sunt susținătorii acestei coaliție a răului și hoției. Durează cam de mult timp această zbatere a borfașilor și a slugilor lor. E cazul să se termine odată. Păcat că românii nu știu și nu-și asumă un protest radical. Cu marșuri liniștite nu se ajunge nicăieri. Dacă nu simt frică vor încerca nemernicii să înfricoșeze întreaga țară. Nu mai au mult si-si vor realiza planul de aservire a justiției în vederea scăpării lui dragnea, tariceanu și a tuturor penalilor de pușcărie. Acolo e locul lor. Ăștia trebuie să dispară, in pușcărie, iar partidele lor reduse la 0. Au făcut in 28 de ani doar rău.
    • Like 0
  • O pancartă inspirată din "Police" îi avertiza pe politicieni că românii sunt cu ochii pe ei. Din păcate nu-mi amintesc un vers, dar conţinutul era cam aşa:

    Every law you brake
    Every news you fake
    Every penny you take
    ....
    We'll be watchig you

    Dacă politicienii noştri ar fi inteligenţi, ar lua aminte. Din păcate nu sunt. Vor veni vremuri interesante... nasol de interesante.
    • Like 1
  • Gabriel check icon
    Pur si simplu nu inteleg de ce nu mentionati toate orasele unde s-a iesit. Nu inteleg de ce nu aveti date mai exacte din fiecare oras? Asta ar arata ceva sustinere pentru respectivii si ar contrubui la educatia civica. La faptul ca se vede, ca oamenii aia nu trec neobservati. Pare ca nu invatam nimic din ce traim. Nu invatam nimic din manifestatiile de la brasov de pe vremea comunismului (87 parca). Nimic din cele de la Timisoara din 16 dec 89.
    De ce nu scrieti despre stirea zilei: protestanti in Alexandria? Nimic de Craiova (vazut in general ca oras rosu). Va spun eu, au fost mai mult de 2 mii, si e relativ usor sa ii numeri daca vrei si vrei sa faci o aproximare corecta (cand marsaluiesc, numeri un rand si apoi numeri cate randuri intra in 10 m - de obicei 100). Dupa ce se termina coloana, estimezi pe ce distanta se intindea si obtii un total aproximativ. Mai mult, daca esti jurnalist si iesi cu oamenii acolo, aflii si ce se striga si ce se discuta si cine sunt oamenii aia. Mai stii si ca multi se schimba: vine unul pentru 1 ora si pleaca fiind inlocuit de prieten/sot etc, pentru ca nu toti rezista in frig sau au copii acasa. Adica in realitate sunt mult mai multi protestanti si asta e adevarata dimensiune a protestelor.
    Astea sunt adevarate stiri!
    Dar crucial este sa fie sustinuti, sa fie mediatizati, sa fie mentionati, pentru a nu ramane cu senzatia ca ei nu conteaza. Contam cu totii, chiar si cei ce nu ies la protest! Toata Romania conteaza!
    • Like 0
  • check icon
    DACA NU VOR INTELEGE CA IN FATA ACESTOR POLITICIENI PENALI SINGURA SOLUTIE ESTE MODIFICAREA ACTUALEI CONSTITUTII, ATUNCI ROMANII ISI MERITA SOARTA!
    ROMANII TREBUIE SA CEARA MODIFICAREA CONSTITUTIEI ASTFEL INCAT EA SA PREVADA CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI !
    PROTESTELE pot fi o solutie pe termen scurt DAR NU SUNT O SOLUTIE PE TERMEN LUNG !
    1)SOLUTIA PE TERMEN LUNG nu este iesitul in strada, SOLUTIA pe termen lung este MODIFICAREA CONSTITUTIEI, astfel incat ea sa prevada CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.
    2)CONSIDER CA TOATE RELELE care s-au intamplat in Romania dupa 1990 au fost posibile deoarece Constitutia actuala, la fel ca si Constitutia din 1990, nu cuprinde un mecanism clar de CONTROL PERMANENT( si nu numai o data la 4 ani ) AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.
    In campania electorala partidele spuneau una, dupa ce ajungeau la putere faceau alta.
    Cand erau in opozitie partidele spuneau una, dupa ce ajungeau la putere faceau exact invers.
    Daca ar fi existat un mecanism de CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI, prin care alesii sa poata fi demisi daca nu tin seama de interesele si dorintele alegatorilor, alesii nu si-ar mai fi permis sa actioneze dupa propriile interese deoarece exista posibilitatea ca ei sa fie trimisi la plimbare.
    Dupa parerea mea de aici trebuie pornit la revizuirea constitutiei, respectiv cu modificarea art. 2 (Suveranitatea ) al Constitutiei.
    Dupa ce acest articol va fi modificat astfel incat el sa permita poporului sa se pronunte si sa decida cu privire la:
    ‐dizolvarea parlamentului si a consiliilor locale
    ‐demiterea celor care au fost alesi de catre popor
    ‐adoptarea sau anularea unor acte normative
    ‐orice problema de interes national sau local
    poporul ( alegatorii ) se vor putea pronunta si vor putea sa decida cu privire la orice problema de interes national sau local , ca de ex.modificarea unor articole ale Constitutiei sau ale unor legi, adoptarea sau anularea unor acte normative, etc. https://www.facebook.com/groups/1852711965005681/
    • Like 0
  • Felicitari romanilor care au iesit astazi in strada! Cu parere de rau nu pot fii alaturi de voi decat cu gandul! Va respect, si sper ca intr-o buna zi sa pot ajunge in tara, alaturi de voi! Multumesc!
    • Like 2
  • Draga Paul,daca legea nu se poate face mai nimica
    • Like 0
  • Paul check icon
    Eu cred ca e prea devreme... Trebuie iesit in strada cel mai devreme cand legile au fost votate in parlament si se duc catre Presedentie. Asa mafiotii o sa poata sa spuna ca legile sunt inca in dezbatere si ca se asteapta un punct de vedere de la Comisia de la Venetia, etc., iar toti prostitii o sa inghita avioane de la antene si de la guitaTV cum ca 'agenturili, binomul, amasadele, multinationalele si statul paralel alaturi de fortele oculte s.a.m.d.' toti laolalta sunt impotriva democratiei reprezentative si a expresiei ei supreme Parlamentul. Care Parlament bineinteles ca nu e sub puterea mafiei in urma votului a cca. 20% din populatie, ci apara boborul de strainul Johannis care in mod absolut a luat mai multe voturi decat colectia de mafioti, cretini si prostiti care controleaza Parlamentul (6.300.000 Johannis vs. 4.000.000 toata colectia: psdragnea, alde tariceanu si udemereii).
    • Like 0
  • DACA NU VOR INTELEGE CA IN FATA ACESTOR POLITICIENI PENALI SINGURA SOLUTIE ESTE MODIFICAREA ACTUALEI CONSTITUTII, ATUNCI ROMANII ISI MERITA SOARTA!

    ROMANII TREBUIE SA CEARA MODIFICAREA CONSTITUTIEI ASTFEL INCAT EA SA PREVADA CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI !

    PROTESTELE pot fi o solutie pe termen scurt DAR NU SUNT O SOLUTIE PE TERMEN LUNG !
    1)SOLUTIA PE TERMEN LUNG nu este iesitul in strada, SOLUTIA pe termen lung este MODIFICAREA CONSTITUTIEI, astfel incat ea sa prevada CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.
    2)CONSIDER CA TOATE RELELE care s-au intamplat in Romania dupa 1990 au fost posibile deoarece Constitutia actuala, la fel ca si Constitutia din 1990, nu cuprinde un mecanism clar de CONTROL PERMANENT( si nu numai o data la 4 ani ) AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.
    In campania electorala partidele spuneau una, dupa ce ajungeau la putere faceau alta.
    Cand erau in opozitie partidele spuneau una, dupa ce ajungeau la putere faceau exact invers.
    Daca ar fi existat un mecanism de CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI, prin care alesii sa poata fi demisi daca nu tin seama de interesele si dorintele alegatorilor, alesii nu si-ar mai fi permis sa actioneze dupa propriile interese deoarece exista posibilitatea ca ei sa fie trimisi la plimbare.
    Dupa parerea mea de aici trebuie pornit la revizuirea constitutiei, respectiv cu modificarea art. 2 (Suveranitatea ) al Constitutiei.
    Dupa ce acest articol va fi modificat astfel incat el sa permita poporului sa se pronunte si sa decida cu privire la:
    ‐dizolvarea parlamentului si a consiliilor locale
    ‐demiterea celor care au fost alesi de catre popor
    ‐adoptarea sau anularea unor acte normative
    ‐orice problema de interes national sau local
    poporul ( alegatorii ) se vor putea pronunta si vor putea sa decida cu privire la orice problema de interes national sau local , ca de ex.modificarea unor articole ale Constitutiei sau ale unor legi, adoptarea sau anularea unor acte normative, etc. https://www.facebook.com/groups/1852711965005681/
    • Like 0
  • E un eveniment istoric.Penalii vor sa castige fatis fara a se ascunde liberul furt din trecut si pentru viitor prin..instrumente democratice,prin votul unui parlament democratic ales,urmand prevederi legale votate legal . Aceste prevederi au fost concepute de un legiuitor de buna credinta care pe departe nu putea sa presupuna ca cei care vor primi competenta o sa foloseasca prerogativele contra scopului facut. in interesul criminalitatii.Legislatia a intrat pe mana pungasilor.Strecurundu-se printre noi avand masca omului onorabil intr-o cardasie cu semenii lor au reusit sa-si puna fundul pe bancile parlamentului.Este o perioada dramatica in viata politica a Romaniei dar nu numai a ei- demonstreaza slabiciunea democratiei universale
    Ceace se intampla la noi imi aminteste de Repubica de la Weimar a Germaniei care a pierdut primul razboi mondial a fost saracit de razboi platea din nimic despagubiri de razboi monstroase si a incercat sa revina prin alegera unui drum democratic. Democratia instaurata era insa slaba si conceputa idealistic,fara puterea executivului,contra piedici etc..De aici au iesit florile putrede ale socialismului national -nazismul care a adus la razboiul al doilea. Nu vreau sa exagerez Romania dimensiunea ei nu duce la niciun asemenea prericol,dar duce la o catastrofa nationala si internationala.Presedintele care demonstreaza ca va ramane in curtea ingradita a Constitutiei o lege naiv conceputa nu are mijloace radicale de a stavili procedura. ba este periclitat in functia sa.Intradevar numai o actiune imensa si foarte bine articulata si conturata poate sa faca ceva.Un octogenar va spune din partea cealalata a gardului (din pacate) IESITI !
    • Like 1
    • @ Hermann Farkas
      Sa iasa ei, politica intrand in puscarie.
      • Like 0
    • @ Cristian Valsan
      Draga Domnule Ionut,nu stiu sa interpretez comentariul Dvoastra.Ar insemna ca dati dreptatea celor care folosindu-se de pozitia lor incearca sa puna la adapost nepedepsiti miilioanele furate ? Politica in sensul pozitiv a notiunii nu este un joc al bunului cu rau ci a doi sau mai multi participanti la viata publica care vor acelas bun pentru Patria lor. Politicieni votati de oameni care credeau in programele care s-au gasit mincinoase si fara temei,care au fost incet retrase si care nu se vor realiza niciodata sunt numai profitatori .Jocul lor nu e politica ci folosirea bunei credinte a oamenilor simpli...din care avem foarte multi...
      • Like 1
    • @ Hermann Farkas
      Scuzati typos-ul. *Din politica, intrand la puscarie.
      • Like 0
    • @ Cristian Valsan
      Imi pare foarte bine :-)
      • Like 0
    • @ Hermann Farkas
      Angela Merkel a declarat ca un stat insolvent isi va pierde suveranitatea !Va rog sa verificati!Peobabil Iohanis asta face !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult