Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gabriel Liiceanu: Isus n-a cerut nimănui să moară pentru el. După câte știu, a venit să moară el pentru noi. Și nu cred că BOR, dacă îl slujește pe Dumnezeul întrupat, le-ar propune credincioșilor inocenți să-și riște viața

Inviere - lumina - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

 Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

„Isus n-a cerut nimănui să moară pentru el. După câte știu, a venit să moară el pentru noi. Și nu cred că Biserica Ortodoxă Română, dacă îl slujește pe Dumnezeul întrupat, le-ar putea propune credincioșilor inocenți să-și riște viața gratuit în numele lui Cristos. Nimeni nu le amenință credința, nimic nu pune la îndoială dogma sau tradiția. Și, dacă e să vorbim în termenii credinței, acum e vorba doar de apărarea celui mai mare dar făcut de Dumnezeu lumii: viața”, scrie filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu pe contributors.ro.

Cu atât mai mult, adaugă scriitorul, ministrul de Interne nu e chemat, semnând un acord cu Patriarhia, să le ceară românilor să-și pună viața în pericol, tocmai de Paște, în numele lui Isus. 

„Nu asta stă scris în mandatul lui. Și nici un politician român nu ne poate cere asta. Paștele e marea sărbătoare creștină – sărbătoare a Învierii din morți, nu a morții prostești! –, nu un prilej de a-i fideliza pe enoriași punându-le viața la mezat și nici unul, pentru politicieni, de a se gândi la voturile viitoare. Sau poate n-am înțeles îndeajuns că pandemia prin care trecem nu e o glumă și nici un test al credinței?

Indiferent cine, în ce formă și cu ce prilej va chema în această perioadă oamenii laolaltă, că-i va chema în biserici sau altunde, îi va trimite de fapt, în pasul următor, să umple spitalele și cimitirele. Nu se cuvine oare să respectăm munca de până acum a medicilor noștri? Și să nu le facem viața și mai grea decât până acum? Încălcând comandamentul civil «nu ieșiți din casă »! vom gripa sistemul sanitar, aruncând în spitale mii de noi contaminați”, scrie Gabriel Liiceanu. 

„Știm prea bine că, fără despărțirea dintre Stat și Biserică, democrația nu funcționează nicăieri. În lumea modernă, celei căreia îi datorăm atâtea vieți salvate prin progresele medicinei (nu așteptăm oare tot de la ea vaccinul salutar, căruia nu-i poate ține locul, din păcate, anafura Învierii?), Biserica nu se mai amestecă în treburile lumești. Or, cuvântul de ordine al puterii statale în perioada stării de urgență, mereu reiterat, a fost și este „stați acasă!””, mai scrie filosoful pe contributors.ro.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gr Mihai Gr Mihai check icon
  Mai da toti ateii au devenit experti in Isus :)
  • Like 2
  • @ Gr Mihai
   AdiG check icon
   Asta nu e atat de grav ca atunci cand popii ajung experti in epidemiologie!
   • Like 4
  • @ Gr Mihai
   Doar pentru ca nu crezi nu inseamna ca nu poti sa te informezi sau sa citesti.
   • Like 1
  • @ AdiG
   Delia MC Delia MC check icon
   din păcate și în vaccinuri....
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Una este sa te informezi alta este ca ateu sa te apuci sa le explici oamenilor ce este "credinta adevarata".
   • Like 0
  • @ AdiG
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Nu, dar este la fel de penibil.
   • Like 0
 • Pe timpul unei pandemii teribile, atunci cand propaganda si manipularea religioasa a maselor depaseste puterea de a rationa limpede, medicii si groparii sunt foarte ocupati.
  • Like 1
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   Leo70 check icon
   groparii si popii!
   • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult