Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Gabriel Oprea ar putea scăpa de dosarul morții polițistului Gigină, dacă se aprobă proiectul privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu

Fostul vicepremier Gabriel Oprea ar putea scăpa de dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, dacă proiectul care dezincriminează parțial abuzul în serviciu, lansat în dezbatere de Ministerul Justiției, va fi aprobat. 

În dosar, Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă şi două infracţiuni de abuz în serviciu. Prin folosirea abuzivă a coloanelor oficiale, fostul vicepremier ar fi cauzat un prejudiciu de 86.186 de lei.

Proiectul de Ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal, lansat în dezbatere miercuri de Ministerul Justiției, prevede o redefinire a infracțiunii de abuz în serviciu, în sensul că pentru un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai exista răspundere penală. 

În schimb Gabriel Oprea ar rămâne un alt dosar, cel în care DNA l-a acuzat de abuz în serviciu după ce fostul vicepremier ar fi decis achiziționarea din fondurile Direcției de informații si protectie internă un autoturism Audi A8 „în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor”. Comunicatul DNA din februarie anul trecut arată că în acest caz Gabriel Oprea și-a încălcat atribuțiile de serviciu, iar bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poporul, prin cele 45 la sută, din 40 la sută prezența vot, poate a votat PSD ul pentru renunțarea la democrație. Păcat că acum, cei care au lipsit de la vot trebuie să continue votul în stradă.
  • Like 0
 • titlu si articol fals... daca in dosar e acuzat de ucidere din culpa si abuz in serviciu, iar proiectul de ordonanta dezincrimineaza abuzul in serviciu, cum va putea scapa oprea de intregul dosar? se dezincrimineaza si uciderea din culpa??? nu!!! deci nu va scapa de dosar....
  • Like 0
 • check icon
  Interesul național o cere, stimată autoare. Dv. chiar ați crezut măcar o clipă că numitul G.O. ar putea avea necazuri serioase? Să fim serioși...
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult