Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

GALERIE FOTO. Spitalul făcut de Dăruiește Viață e gata. Cum arată la interior și exterior construcția ridicată din SMS-uri și sponsorizări, de la cetățeni și companii, în 8 ani. Plus - ce urmează să se întâmple în curtea spitalului Marie Curie

Va urma

 Foto credit: Florin Negruțiu

53 de milioane de euro. Atât a costat singurul spital construit pentru copii în ultimele trei decenii.

Se află în curte la Marie Curie, are 9 niveluri și este dotat la cele mai noi standarde de tehnologie. Aici vor fi tratați copiii care au afecțiuni ale sângelui sau cancer.

Fundația s-a turnat în 2018. Iată, la 5 ani distanță, în 2023, cu ajutorul a 350.000 de cetățeni donatori și a 8.000 de companii private care au oferit sponsorizări, spitalul Dăruiește Viață este gata de folosit.

Reprezintă - prin concept, amenajare, circuite, echipamente - un spital unic în această regiune a Europei.

Sloganul #NoiFacemUnSpital a devenit de ieri #noiamfăcutunspital. 

Fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, au anunțat planurile pentru anii care vin: ridicarea noii clădiri, pentru celelalte specializări medicale rămase în construcțiile vechi, după mutarea oncologiei.

Aici, la spitalul Marie Curie, planul este ca Bucureștiul să aibă un campus medical, cu locuri de cazare pentru familiile pacienților și cu partea de cercetare și dezvoltare profesională pentru cadrele medicale integrată.

„Mulțumim tuturor celor care au avut încredere în #Noi. Sunt peste 350.000 de donatori și peste 8.000 de companii care au arătat că se poate. Le mulțumim celor care au fost alături de noi la eveniment: Paula Herlo, Alex Dima și Tudor Chirilă, tuturor ambasadorilor proiectului, donatorilor, sponsorilor, dar și celor care ne-au urmărit live pe Facebook. Sperăm să continuăm împreună”, a declarat Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață. 

„Noi Am Făcut Un Spital. Dar nu ne putem opri aici. Continuăm proiectul cu a doua clădire pentru a construi un adevărat campus medical unde toți copiii vor putea fi tratați în aceleași condiții moderne. Le mulțumim tuturor și îi invităm să ne susțină în continuare printr-o sponsorizare, folosind facilitatea fiscală Declarația 177 până pe 25 decembrie, detalii pe www.daruiesteviata.ro, sau printr-o donație de 4 euro lunar, dacă trimit SMS cu textul SPITAL la 8864.”, spune Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.

___

Câteva idei și cifre care ar trebui să ne dea de gândit

1. Suma de 53 de milioane de euro nu este o investiție imposibilă pentru un stat ca România (cu PIB de peste 280 de miliarde de euro). Iată, acești bani s-au adunat din donații și sponsorizări de la privați (cetățeni și companii).

2. Imaginați-vă cam ce spitale ar putea avea România dacă ar exista voință (noroc cu cele private, care ne mai salvează și ne dau opțiuni, în cazul în care avem o problemă medicală).

2. Niciodată o sumă de donat nu este prea mică pentru un astfel de proiect, de importanță națională. Cifre spectaculoase: din SMS-uri s-au adunat donații de 20 de milioane de euro (da, cei 2 euro care se duceau lunar și pe care nu-i băgați în seamă la factură și care vi se par puțini, puși unii lângă alții, au făcut 20 de milioane de euro, adică aproape 50% din bugetul total). Ce spune asta? Că sute de mii de români care au dat câte puțin au ajutat la realizarea unui obiectiv măreț. Practic, fiecare deține acțiuni și cărămizi la acest spital.

3. România și românii au vocația de a construi, de a face proiecte curajoase. E nevoie de încredere, de o idee în jurul căreia să se adune toți și de ambiția celor care o pun în practică. Stați de vorbă cu fondatoarele, atunci când aveți ocazia: credeți-mă, noi nu putem nici măcar bănui sau ghici eforturile colosale făcute în cei 8 ani ca să ajungă aici. Poveștile sunt captivante.

Ziua de 24 noiembrie 2023 este una de sărbătoare. 

Pentru a marca momentul, Dăruiește Viață a aprins simbolic luminile în interiorul Spitalului și a evidențiat, printr-o proiecție de lumini, spațiul pe care va fi construită cea de-a doua clădire a campusului medical. Luminile au fost aprinse de Vlădut, unul dintre copiii-veterani, care a făcut parte din campaniile de strângere de fonduri ale Asociației.

Pe lângă spectacolul de lumini și proiecția multimedia, participanții au avut șansa să facă un tur ghidat al Spitalului și să asiste la un live performance din partea artistului Dan Perjovschi, care a folosit ca suport peretele care va uni cele două clădiri construite de Dăruiește Viață cu susținerea societății civile. Primii parteneri care au anunțat deja că se alătură pentru ridicarea celei de-a doua clădiri sunt ENGIE, OMNIASIG, Raiffeisen Bank.

Apasă pe imaginea de mai jos pentru a deschide galeria foto cu imagini de la inaugurarea spitalului Dăruiește Viață:

Dăruiește Viață continuă printr-o campanie națională de strângere de fonduri și îi invită pe toți cei care vor să se implice în continuare sau care vor să înceapă să susțină proiectele Asociației să sponsorizeze sau să doneze prin următoarele modalități:

DONATORI PERSOANE FIZICE

Donație online pe https://daruiesteviata.ro/investeste

SMS la 8864 cu textul SPITAL pentru o donație lunară de 4 euro

Donarea zilei de naștere pe www.daruiesteviata.ro/campanii

Cadouri cu sens pe www.daruiesteviata.ro/cadouri

COMPANII:

Folosind Declarația 177 și completând un contract de sponsorizare cu sumele rămase nealocate în 2022, dacă sponsorizările făcute anul trecut nu au atins plafonul maxim stabilit prin lege (până pe 25 dec)

Redirecționând 20% din impozitul pe profit / venit (până pe 31 dec)

Toate detaliile pot fi găsite pe daruiesteviata.ro/sponsorizeaza.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult