Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Gaură la buget de 20 de miliarde de lei. Ministrul Câciu anunță o „ajustare primară”: Unora li se pare mult, altora li se pare, nu știu...

Adrian Câciu - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat miercuri că este nevoie de o „ajustare primară” a cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, pentru consolidarea fiscală a bugetului de stat, fără să precizeze de unde se vor tăia fonduri. „Toate măsurile sunt posibile! Trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare. Cred că românii ne cer în primul rând nouă ca stat, să dăm dovadă de solidaritate”, a spus el.

„Colegii de la Finanțe vor face o analiză într-o perioadă foarte scurtă de timp pentru ajustarea cu 20 de miliarde a cheltuielilor pe bugetul general consolidat al statului. Unora li se pare mult, altora li se pare, nu știu... Eu vreau să vă spun că este o ajustare primară”, a spus ministrul Finanțelor la o conferință de presă, adăugând că în multe locuri la stat există ceea ce „n-aș vrea să numesc neapărat risipă”. Câciu a exclus eventuale majorări de taxe și tăieri de la investițiile publice, măsurile care vor fi luate urmând să se bazeze doar pe reduceri de cheltuieli.

Blocarea din nou a angajărilor la stat și introducerea unor limite lunare pentru cheltuielile ordonatorilor de credite s-ar număra printre deciziile care ar putea fi adoptate de guvern, potrivit News.ro

Ciolacu: Este o sfidare să-i vedem pe acei „tineri pensionari” reangajați la stat

Președintele PSD Marcel Ciolacu a cerut miercuri „o curățenie generală în cheltuielile publice” și restructurarea posturilor din ministere ocupate de „tineri pensionari” reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție.

„Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate.

De exemplu, ar trebui eliminate toate acele „bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar.

Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă.

De asemenea, ținând cont că s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele și celelalte instituții să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare!

Este o sfidare să-i vedem pe acei „tineri pensionari” reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetățenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-și câștiga cuvenita pensie. Solicit deci o curățenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiții! Dar trebuie să reducem drastic risipa!”, se arată într-o postare pe Facebook a liderului PSD.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Si de ce nu s-a oprit risipa din timp ca sa ramana mai multi bani pentru investitii?
    • Like 2
  • La pariu cà va fi o ajustàricà asa de formà si cà guvernul se va indatora si mai mult in lunile viitoare; normal, vin alegerile...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult