Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Gaură la buget de 20 de miliarde de lei. Ministrul Câciu anunță o „ajustare primară”: Unora li se pare mult, altora li se pare, nu știu...

Adrian Câciu - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat miercuri că este nevoie de o „ajustare primară” a cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, pentru consolidarea fiscală a bugetului de stat, fără să precizeze de unde se vor tăia fonduri. „Toate măsurile sunt posibile! Trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare. Cred că românii ne cer în primul rând nouă ca stat, să dăm dovadă de solidaritate”, a spus el.

„Colegii de la Finanțe vor face o analiză într-o perioadă foarte scurtă de timp pentru ajustarea cu 20 de miliarde a cheltuielilor pe bugetul general consolidat al statului. Unora li se pare mult, altora li se pare, nu știu... Eu vreau să vă spun că este o ajustare primară”, a spus ministrul Finanțelor la o conferință de presă, adăugând că în multe locuri la stat există ceea ce „n-aș vrea să numesc neapărat risipă”. Câciu a exclus eventuale majorări de taxe și tăieri de la investițiile publice, măsurile care vor fi luate urmând să se bazeze doar pe reduceri de cheltuieli.

Blocarea din nou a angajărilor la stat și introducerea unor limite lunare pentru cheltuielile ordonatorilor de credite s-ar număra printre deciziile care ar putea fi adoptate de guvern, potrivit News.ro

Ciolacu: Este o sfidare să-i vedem pe acei „tineri pensionari” reangajați la stat

Președintele PSD Marcel Ciolacu a cerut miercuri „o curățenie generală în cheltuielile publice” și restructurarea posturilor din ministere ocupate de „tineri pensionari” reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție.

„Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate.

De exemplu, ar trebui eliminate toate acele „bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar.

Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă.

De asemenea, ținând cont că s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele și celelalte instituții să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare!

Este o sfidare să-i vedem pe acei „tineri pensionari” reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetățenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-și câștiga cuvenita pensie. Solicit deci o curățenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiții! Dar trebuie să reducem drastic risipa!”, se arată într-o postare pe Facebook a liderului PSD.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Si de ce nu s-a oprit risipa din timp ca sa ramana mai multi bani pentru investitii?
    • Like 2
  • La pariu cà va fi o ajustàricà asa de formà si cà guvernul se va indatora si mai mult in lunile viitoare; normal, vin alegerile...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult