Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

George Călinescu, CFO Banca Transilvania: BT e un loc unde nu te plictisești niciodată, le spun asta tuturor colegilor noi, care vin din alte organizații

Momentul în care Banca Transilvania a achiziționat Volksbank România, în 2015, a fost unul dintre cele mai intense și mai plăcute din punct de vedere profesional, a mărturisit George Călinescu, CFO Banca Transilvania, invitatul jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul „INSIDE BT”.

„La momente plăcute profesional vorbind cred că aș putea menționa achiziția Volksbank, care a fost un lucru foarte complicat, dar care ne-a arătat într-adevăr care este spiritul BT și cum o mână de oameni se pot concentra de la stadiul de negociere al tranzacției până la stadiul de implementare”, a povestit George Călinescu, care a rememorat cum echipa BT s-a gândit la toate aspectele pe care le implica tranzacția, între care mutarea rețelelor de calculatoare, implicarea notarilor din București în realizarea conversiei, până la cele mai mici detalii, precum bomboanele pentru clienții care să se simtă bineveniți în noua relație financiară. „Cred că toți suntem foarte mândri că am arătat că putem face ceva dacă muncim toți cu același țel”, spune George Călinescu.

Întrebat care a fost un lucru dificil pentru el la Banca Transilvania, CFO-ul BT a mărturisit că i-a fost greu, în primii săi trei ani la BT, să facă naveta la Cluj, pentru că familia sa atunci încă nu se mutase din București în Cluj.


Cultura antreprenorială din BT, atenția la detalii și faptul că la BT „nu te plictisești niciodată” au fost lucrurile care l-au atras încă de la început la echipa pe care George Călinescu a găsit-o la Banca Transilvania. 

„Nu cred că BT e un loc unde e ușor să lucrezi, pentru că BT e mai aglomerat decât alte bănci din sistem - și la ghiseu dacă te duci e mult mai aglomerat și mult mai complicat pentru colegii ce lucrează la ghișeu decât în altă parte -, dar și la noi, care lucrăm în back office, lucrurile nu sunt așa de simple. Nu ne dă nimeni o rețetă pe care să o aplicăm și noi doar o aplicăm și asta e, noi ne facem treaba. Este elementul acesta de a gândi tu însuți și a găsi soluții care e foarte important și care ține foarte mult de cultura BT, care e o cultură antreprenorială, dar și de ce vrei tu să faci. Nu știu dacă se potrivește la toată lumea tipul acesta de cultură. BT e un loc unde nu te plictisești niciodată, le spun asta tuturor colegilor noi, care vin din alte organizații”, a punctat George Călinescu.

Despre calitățile pe care trebuie să le aibă cineva pentru a avea succes în banking, CFO-ul BT spune că, așa ca și în alte domenii, pentru a avea succes trebuie să existe o puternică dorință de a învăța lucruri noi, pe de o parte, iar pe de altă parte este nevoie de integritate. Dacă vrei să înveți, poți să înveți orice, crede CFO-ul BT.

Urmăriți discuția dintre George Călinescu, CFO Banca Transilvania, și jurnalistul Claudiu Pândaru în podcastul „Inside BT”, atașat acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • BT este o banca cu o atitudine dispretuitoare fata de clienti. La BT te plictisesti foarte mult, atunci cand stai la cozi imense la ghisee. Si acest sefulet de doi bani ne mai si spune ca : ,,BT e mai aglomerat decât alte bănci din sistem - și la ghiseu dacă te duci e mult mai aglomerat și mult mai complicat pentru colegii ce lucrează la ghișeu decât în altă parte,, vorbeste numai despre colegii sai, de clienti se vede ca nu ii pasa. nu vreau sa mai aud o noua dovada a dispretului sau cu recomandarea de a efectua operatii on line. daca nu sunteti in stare sa organizati operatii la ghiseu, desfiintati-le si limitati-va la operatiile on line. si call-center-ul este un instrument de tortura deosebit de sofisticat. p.s. nu eu am ales sa fiu client al BT, am avut un credit imobiliar la Volksbank si cardul de salariu la BancPost. BT a dat dovada de bilimie financiara si le=a inghitit. nimeni nu m-a intrebat daca vreau sa devin client BT, mi s-a impus
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult