Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Germania dă startul turismului - la 15 iunie se redeschid granițele

germania - Sebastian Kahnert / AFP / Profimedia

Foto: Sebastian Kahnert / AFP / Profimedia

Momentul mult așteptat a sosit: în baza evoluției îmbucurătoare a situației covid-19, Germania trece la următoarea etapă în parcursul post-corona.

Ministrul de Externe Heiko Maas a anunțat pe 3 iunie ridicarea tuturor restricțiilor privind călătoriile în interiorul Uniunii Europene: din 15 iunie concediile în 31 de țări europene vor fi din nou posibile. Ministerul va pune însă la dispoziția publicului o serie de „recomandări de călătorie", informații privitoare la situația fiecăruia dintre statele accesibile turismului. Nu se recomandă părăsirea UE, cel puțin până în toamnă, căci ulterioare zboruri în vederea recuperării turiștilor germani de pe alte continente (asemeni celor organizate în luna martie) nu vor mai avea loc.

Prevederile actuale sunt valabile pentru cele 26 de state membre UE, Marea Britanie și cele 4 state din zona Schengen, ce nu fac parte din UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Desigur, cu condiția ca situația generală din interiorul Uniunii să înregistreze o ameliorare constantă - în caz contrar, se vor impune măsuri restrictive. Se dorește reluarea activităților de turism, benefice nu doar pentru economia germană, ci și pentru stabilitatea economică a țărilor de destinație a fluxurilor turistice. 

La 1 iulie, Grecia și Spania vor da undă verde turismului internațional, iar Italia este și mai grăbită în a-și recupera pierderile în domeniu, desconsiderând eventualele riscuri: după aproape 3 luni de lockdown, frontierele regionale și naționale s-au redeschis pe 3 iunie. Ministerul de Externe, Luigi di Maio, întreprinde actualmente un „tur european" cu intenția de a arăta lumii că „Italia nu este un lazaret", în contextul controverselor declanșate de așa-numita „listă neagră" ce prevede condiționarea intrării turiștilor italieni și spanioli în Grecia.

Prin decizia ministrului Maas se speră o revitalizare promptă, dar calculată a unui sector grav afectat pe întreg teritoriul european, dar mai ales în spațiul mediteranean. 

În data de 17 martie, avertismentele Ministerului de Externe vizau orice tip de deplasare în cele aproximativ 200 de state ale lumii - un pas fără precedent în istoria contemporană a Germaniei. Până la acel moment restricțiile de călătorie fuseseră impuse doar în caz de pericol fizic, îndeosebi pentru zone de război cum ar fi Siria sau Afganistan.

Datorită situației stabile din ultimele luni, Germania a relaxat deja o serie de restricții legate de viața urbană. Restaurantele și cafenelele și-au reluat activitatea la 15 mai, înregistrând un considerabil succes în ciuda noilor măsuri de protecție; clienții revin încet, încet și în magazine, iar în unele landuri barurile, sălile de sport și teatrele/cinematografele au deschis deja.

Cu toate acestea, restricțiile privind contactele sociale, cărora li se atribuie succesul strategiei germane, au fost prelungite până la 29 iunie. Grupurile de maximum 10 persoane (sau 2 familii) sunt permise în spațiul public și privat, dar se recomandă minimizarea contactelor zilnice și evitarea spațiilor închise - esențiale sunt regulile de igienă, distanța „regulamentară" și aerisirea corespunzătoare a încăperilor.

În spațiile închise (magazine și mijloace de transport), purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult