Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Germania dă startul turismului - la 15 iunie se redeschid granițele

germania - Sebastian Kahnert / AFP / Profimedia

Foto: Sebastian Kahnert / AFP / Profimedia

Momentul mult așteptat a sosit: în baza evoluției îmbucurătoare a situației covid-19, Germania trece la următoarea etapă în parcursul post-corona.

Ministrul de Externe Heiko Maas a anunțat pe 3 iunie ridicarea tuturor restricțiilor privind călătoriile în interiorul Uniunii Europene: din 15 iunie concediile în 31 de țări europene vor fi din nou posibile. Ministerul va pune însă la dispoziția publicului o serie de „recomandări de călătorie", informații privitoare la situația fiecăruia dintre statele accesibile turismului. Nu se recomandă părăsirea UE, cel puțin până în toamnă, căci ulterioare zboruri în vederea recuperării turiștilor germani de pe alte continente (asemeni celor organizate în luna martie) nu vor mai avea loc.

Prevederile actuale sunt valabile pentru cele 26 de state membre UE, Marea Britanie și cele 4 state din zona Schengen, ce nu fac parte din UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Desigur, cu condiția ca situația generală din interiorul Uniunii să înregistreze o ameliorare constantă - în caz contrar, se vor impune măsuri restrictive. Se dorește reluarea activităților de turism, benefice nu doar pentru economia germană, ci și pentru stabilitatea economică a țărilor de destinație a fluxurilor turistice. 

La 1 iulie, Grecia și Spania vor da undă verde turismului internațional, iar Italia este și mai grăbită în a-și recupera pierderile în domeniu, desconsiderând eventualele riscuri: după aproape 3 luni de lockdown, frontierele regionale și naționale s-au redeschis pe 3 iunie. Ministerul de Externe, Luigi di Maio, întreprinde actualmente un „tur european" cu intenția de a arăta lumii că „Italia nu este un lazaret", în contextul controverselor declanșate de așa-numita „listă neagră" ce prevede condiționarea intrării turiștilor italieni și spanioli în Grecia.

Prin decizia ministrului Maas se speră o revitalizare promptă, dar calculată a unui sector grav afectat pe întreg teritoriul european, dar mai ales în spațiul mediteranean. 

În data de 17 martie, avertismentele Ministerului de Externe vizau orice tip de deplasare în cele aproximativ 200 de state ale lumii - un pas fără precedent în istoria contemporană a Germaniei. Până la acel moment restricțiile de călătorie fuseseră impuse doar în caz de pericol fizic, îndeosebi pentru zone de război cum ar fi Siria sau Afganistan.

Datorită situației stabile din ultimele luni, Germania a relaxat deja o serie de restricții legate de viața urbană. Restaurantele și cafenelele și-au reluat activitatea la 15 mai, înregistrând un considerabil succes în ciuda noilor măsuri de protecție; clienții revin încet, încet și în magazine, iar în unele landuri barurile, sălile de sport și teatrele/cinematografele au deschis deja.

Cu toate acestea, restricțiile privind contactele sociale, cărora li se atribuie succesul strategiei germane, au fost prelungite până la 29 iunie. Grupurile de maximum 10 persoane (sau 2 familii) sunt permise în spațiul public și privat, dar se recomandă minimizarea contactelor zilnice și evitarea spațiilor închise - esențiale sunt regulile de igienă, distanța „regulamentară" și aerisirea corespunzătoare a încăperilor.

În spațiile închise (magazine și mijloace de transport), purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult