Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Hong Kong și protestele anti-China - sfârșitul formulei „un stat, două sisteme"

hong Kong - protest - Foto: Liau Chung-ren / Zuma Press / Profimedia)

Foto: Liau Chung-ren / Zuma Press / Profimedia

În cadrul anumitor conflicte globale, criza provocată de coronavirus a adus un respiro, o perioadă de armistițiu forțat, care nu a anulat ori ameliorat tensiunile preexistente. 

Astfel, duminică 24 mai, au reînceput în forță protestele din Hong Kong, alimentate de hotărârea Chinei de a introduce o nouă lege a siguranței naționale, considerată de autoritățile locale o amenințare la independența și autonomia fostei colonii britanice.

Cum era de așteptat, actul normativ a determinat reacția imediată a mii de activiști, ce au luat cu asalt străzile. S-au înregistrat  ciocniri violente cu forțele de ordine, care au intervenit cu gaz lacrimogen și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea și a aresta peste 180 de protestatari, având în vedere că adunările de peste 8 persoane sunt în prezent considerate ilegale în Hong Kong.

Citește și:

Manifestanții susțin că noua lege suprimă libertățile civile (și ale presei), permițând guvernului chinez prevenirea, stoparea și pedepsirea oricărui posibil act de secesiune, prin înființarea de agenții de securitate. Legislația actuală ar fi practic călcată în picioare, fiind violat principiul „un stat, două sisteme", ce reglementează relațiile cu Beijing încă din 1997 și garantează metropolei o amplă margine de autonomie.

Hong Kong a devenit colonie britanică în urma Primului Război al Opiului (1842) pentru a reveni sub controlul Chinei în 1997, după 99 de ani de concesiune și schimbări radicale. „Regiunea administrativă specială" nu deține o armată proprie, doar un statut de autonomie ce îi conferă o invidiabilă libertate: administrația și moneda proprie (dolarul HK), un mediu de afaceri prosper, un sistem atractiv de impozitare, perspective economice globale. Nu este de mirare faptul că megalopolisul, situat de multă vreme în topul celor mai moderne la nivel mondial, este comparabil cu Tokyo, Seul ori Singapore la capitolul venit pe cap de locuitor, nivel de trai, dezvoltare umană, prosperitate, lipsă a corupției, competitivitate economică și financiară.

Protestele din 2019, o imprudență parțial permisibilă la nivel economic, au fost provocate tot de intenția Chinei de a forța mâna autorităților locale, prin obligația de a-i trimite pe cei certați cu legea la Beijing.

Această pretenție exagerată (la nivel juridic și simbolic), picătura ce umpluse paharul, a fost ceea ce a declanșat protestele masive inițiate de liderii mișcării „independentiste", în frunte cu Joshua Wong (Civil Rights Front, fondat în 2002). Căci HK are propria identitate, propriul dialect (cantoneza), propriile instituții, iar apartenența la China în urma retrocedării este văzută ca o pedeapsă inutilă, ca farsă a destinului, fapt care l-a și transformat într-un refugiu pentru dizidenții de pe continent: cum s-a întâmplat în anii '90, când mișcarea religioasă Falun Gong atinsese o popularitate periculoasă pentru liderii comuniști, reunind mai mulți membri decât Partidul. Consecința logică a fost interzicerea practicării cultului în China, deci fuga majorității membrilor în Hong Kong sau Statele Unite.

În prezent, tensiunile socio-politice dintre Hong Kong și China au atins cote maxime, însă nici de data aceasta guvernul de la Beijing nu are nicio intenție de a face vreun pas înapoi, subliniind necesitatea de a aproba legea siguranței naționale în următoarele zile - mesajul este clar: Hong Kong rămâne o chestiune internă (deci parte integrantă) a Chinei, orice "interferență" este considerată intolerabilă, iar suveranitatea și integritatea Republicii Populare trebuie apărate cu orice preț.

Totuși, pentru a calma spiritele și critica internațională, guvernul central a afirmat că inițiativa nu va anula statutul special al regiunii, ci urmărește „stabilitatea și pacea pe termen lung", o formulare care a înspăimântat populația din Hong Kong, știind că Partidul Comunist face uz de această sintagmă oricând se referă la oprimarea tibetanilor, a uigurilor și a altor așa numite elemente perturbatoare.

Hong Kong, așa cum l-am „cunoscut" eu în aprilie 2019 era angrenat într-un proces de dezvoltare ce sfidează și profită cu aroganță de propria poziție, jenat doar de apartenența la un stat cu care majoritatea localnicilor nu se mai identifică.

Era greu de închipuit că o asemenea oază de modernitate și occidentalism - una dintre primele din sud-estul Asiei - s-ar putea transforma în doar câteva luni într-un teatru de război - îndeosebi deoarece o bună parte a populației (2,3 milioane) este alcătuită din imigranți mandarini, plecați din China continentală cu speranța unei vieți mai bune.

Însă ca de obicei, contradicțiile apar la nivel semantic: ce înseamnă „viață mai bună" pentru o generație în căutare de bunăstare materială, aflată în dureros contrast față de una însuflețită de idealuri de libertate, democrație și independență?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare ca n-ati fost atenta la traducerea automata a articolului de unde v-ati "inspirat". Cuvantul englezesc "margin" se traduce in romana ca "marjă", nu "margine" !!!
    "Marjă de profit".... "marjă de autonomie".... nu "margine" !
    "Furculision"... vă sună cunoscut ? :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=oaBda0Ohg6I
    • Like 2
  • Pleaca din China de bine ce e acolo, evident. Hai Hong Kong, hai ca se poate. Sper sa isi castige independenta si sa scape de bocancul comunist.
    • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Din pacate tratatul dintre China si Regatul Unit privind statutul Hong Kongului prevede o perioada limitata, de 50 de ani, de aplicare a principiului "un stat, doua sisteme". Asa ca soarta HK e cam pecetluita pe termen lung.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Parerist check icon
      ...asa in ipoteza ca in China comunismul o mai duce atat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult