Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Germania și Europa de Vest: lupta și conviețuirea cu virusul

Restricții Covid Germania

Foto: Antonio Pisacreta/ Zuma Press/ Profimedia

S-a atins un nou record în cadrul valului al doilea al pandemiei de covid în Germania.

În data de 22 octombrie, numărul de noi infecții a depășit 11.000, unul dintre noii bolnavi fiind chiar Ministrul Sănătății, Jens Spahn.

Cu toate acestea, Institutul Robert Koch nu intenționează să schimbe strategia adoptată în prealabil. Mesajul conferinței de presă ținute a fost scurt și la obiect: "mai avem încă șanse de a încetini răspândirea virusului". Regulile de igienă trebuie respectate.

În momentul de față, doar în unele zone din Bavaria se aplică un lockdown parțial, aceasta fiind măsura indicată de către președintele landului, Markus Söder (CSU), unicul care a introdus o serie restricții similare cu cele impuse în Italia în timpul primului val al epidemiei.

Restul Germaniei nu este însă de acord cu reintroducerea de restricții: chiar și interdicțiile privind cazarea la hotel a persoanelor ce provin din landuri/regiuni de risc sau vânzarea de alcool de către localuri (între orele 23:00 și 6:00) în unele orașe au fost anulate de tribunalele locale.

La nivel european, situația arată însă altfel: Franța a reinstituit starea de urgență încă din 17 octombrie (circulația interzisă între orele 21:00-6:00, la Paris și în alte 8 metropole), în Irlanda s-a declarat lockdown național, iar Catalonia a decis deja închiderea tuturor localurilor pentru 2 săptămâni, Spania înregistrând din nou un număr mare de infectări: 17.000 pe zi, la total de 1 milion de cazuri.

Italia încearcă din răsputeri să evite un lockdown național, însă dacă răspândirea virusului va continua în același ritm (zilnic 15.000 cazuri), guvernul va acționa în consecință: se vehiculează posibilitatea unui lockdown pe durata sărbătorilor de Crăciun. Până atunci totuși, s-a reintrodus declarația pe propria răspundere pentru justificarea deplasărilor interregionale pe durata nopții, iar regiunile Lombardia, Liguria, Campania și Roma au adoptat ordonanțe restrictive.

Și Cancelarul Merkel și-a manifestat preocuparea față de evoluția alarmantă a situației covid, rugând cetățenii să evite deplasările și ieșirile ce nu sunt neapărat necesare. Se contează pe spiritul civic al populației, căci se observă deja o anumită rezistență la restricțiile în vigoare. Măștile de protecție sunt obligatorii în mijloacele de transport, spațiile închise, și, mai nou, în zonele aglomerate unde nu se poate respecta distanța de siguranță de 1,5 m: prevederea este valabilă și la Berlin, în 10 zone pietonale.

Cu toate acestea, autoritățile doresc să combată orice fel de alarmism inutil. Da, măștile de protecție sunt necesare, numeroase școli au reimpus această prevedere, însă nu se vor închide. Tocmai din acest motiv vor rămâne deschise și localurile, teatrele și cinematografele - se vor respecta măsurile impuse, însă viața cotidiană trebuie să-și urmeze cursul.

Cât despre călătorii, persoanele ce revin din țări considerate riscante de către Institutul Robert Koch sunt nevoite să petreacă 14 zile în autoizolare sau să-și facă un test (contra cost). Faimoasele târguri de Crăciun au fost deja anulate în diferite orașe.

Până la aprobarea unui vaccin, conviețuirea cu virusul rezultă inevitabilă… tocmai din acest motiv Germania lucrează cu spor la un mult așteptat antidot: 3 firme au rămas în cursă (BioNTech-Pfizer, CureVac, IDT Biologika), iar guvernul german le susține cu până la 375 milioane de euro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult