Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ghidul donatorului responsabil. Cum să triezi hainele din garderobă astfel încât să îți aduci bucurie și ție, și altora

Gabi Ralea

Foto: gabiralea.ro

Se vorbește foarte mult, mai ales primăvara și înainte de Paște, despre donarea de haine către organizații care le distribuie apoi nevoiașilor. Astfel de inițiative apar frecvent și am vorbit și eu despre unele asemănătoare.

De ce donează oamenii și, mai ales, ce și cum înțeleg să doneze este o discuție pe care trebuie să o purtăm oricând, nu doar de sărbători și insist asupra ei, pentru că implică responsabilitate de la un capăt la altul.

De aceea, e necesar să știi când trebuie să donezi hainele, cum le triezi și cum le trimiți, ca să fie într-adevăr o bucurie pentru cine le primește. 

De ce donator responsabil?

Industria textilă este al doilea poluator al lumii, la care fiecare dintre noi contribuie când aruncă o haină sau cumpără alta care nu-i vine perfect. În plus, mai bine de trei sferturi din hainele utilizate la nivel mondial nu sunt reciclate, deși ar putea fi reintroduse ușor în circuitul materiilor prime.

De aceea, responsabilitatea trebuie să apară pe tot lanțul utilizării unei haine, de la achiziție și până la încheierea ciclului ei de viață. Noi influențăm toate etapele, de unde și obligația de a acționa responsabil.

  • Cumpără responsabil. Hainele imperfecte devin rapid balast în șifonier și ajung să fie aruncate, așa că fac apel la responsabilitate legată de noile achiziții. Cumpără doar dacă îți vine perfect, nu ai deja una la fel și dacă se justifică investiția. Calculează costul pe purtare împărțind prețul hainei la numărul de purtări, apoi compară valoarea hainelor tale, ca să vezi care își merită banii și care nu. 

  • Pentru o haină cumpărată, renunță la una purtată din dulap. Dacă ai prea multe haine, nu vei avea timp să le porți dacă nu ai o viață socială activă. Număra-ți hainele din șifonier și calculează de câte ori ieși într-un sezon, ca să vezi câte folosești efectiv.
  • Poartă hainele alternativ, pentru a evita uzura lor. Impune-ți să porți tot ce ai în șifonier într-un sezon, iar pentru asta ajută-te de un truc simplu pe care ți-l arăt aici.
  • Poartă hainele cu grijă. Urmărește să le prelungești viața, spălându-le în condiții adecvate tipului de țesătură și culorii. Folosește acest balsam de rufe făcut în casă, pentru menținerea culorii lor. Protejează-le purtându-le doar în condițiile pentru care le-ai cumpărat: cele de oraș în oraș, cele sportive la antrenamente. Purtându-le bine amâni momentul în care le înlocuiești.
  • Caută soluții de salvare a hainelor. Evaluează hainele care se deteriorează, înainte de a scăpa de ele. Unele pot fi salvate prin mici artificii de croitorie ori transformate în alte piese de garderobă. Când sunt evident uzate, le poți purta prin casă, ca apoi să le sacrifici în timpul unor activități care murdăresc rău (vopsit, zugrăvit).
  • Nu arunca, ci donează și reciclează! Hainele bune și foarte bune pot fi donate, iar cele pe care nimeni nu le-ar purta pot fi reciclate. Fie le folosești în proiecte de bricolaj, fie le dai magazinelor care primesc textile pentru reciclare. Despre aceste variante vei citi mai jos, în articol. 

Ce și cum păstrezi și ce scoți din garderobă

Triază periodic tot ce ai în șifonier și în dulapuri. Scoate totul din șifonier și din dulapuri și sertare, apoi alege din marea masă de textile doar ceea ce trebuie efectiv să rămână. Vei vedea că ai doar câteva modele de haine, multe piese din garderobă fiind variațiuni pe aceeași temă. Păstrează una pentru fiecare variantă, iar pe celelalte da-le deoparte.

Păstrează doar hainele care îți vin bine, nu sunt degradate, au croieli care te avantajează și culori în care îți stă bine. Practic, păstrezi ceea ce se înscrie în stilul și în culorile care te reprezintă, în dimensiuni care îți avantajează corpul. Este important să știi care sunt culorile care ți se potrivesc, în raport de culoarea ochilor, a părului și de tonul pielii, iar asta afli făcând un test precum cel de AICI. Alege câteva culori pentru garderoba ta și urmează-le, în stilul care îți place. Dacă te ajută, folosește principiile de design urmate la crearea unui moodboard pentru a-ți construi un stil vestimentar propriu.

Ia în calcul variațiile de greutate și de măsuri. Personal, nu cred în cutia cu haine „pentru atunci când o să slăbesc”. Poate sunt eu pesimistă, dar rareori am văzut femei care să slăbească doar pentru ca au o rochie în care vor neapărat să încapă. În schimb, cred în cutia „s-ar putea să mă îngraș deși nu vreau asta”. Odată cu vârsta, mai luăm în greutate, așa că îți recomand să ții pe-aproape hainele un pic lărguțe, că nu știi cum mai crești și tu. Doar zic, nu e obligatoriu…

Păstrează dublurile de calitate, pentru a-ți alimenta garderoba în timp. Hainele de calitate nu se demodează. În plus, instinctiv alegem cam aceleași haine sau dubluri, cum spuneam mai sus, pentru care avem preferințe clare și pe care ni le păstrăm în timp.

Păstrează hainele de foarte bună calitate care îți vin, dar nu ai reușit să le porți. Unele dintre noi își schimbă stilul în timp, altele își schimbă dimensiunile. Dacă păstrezi piese de calitate, ai surpriza să le descoperi peste ani și să te bucuri ca un copil când ele îți vin perfect. Eu am descoperit ce vezi mai sus în cutiile cu haine pentru donat și m-am simțit că și cum aș fi fost la cumpărături. Doar că nu am plătit un leu pentru ele, pentru că erau deja ale mele, dar uitasem.

Nu arunca hainele vechi la gunoi. Și dacă sunt prea uzate pentru a fi purtate, hainele tot mai au o șansă. Le poți folosi fie ca haine de lucru pe care le sacrifici în situații în care te murdărești rău (vopsit, zugrăvit), le folosești ca materie prima în proiecte de bricolaj (uite aici ce poți face din pulovere și aici un proiect cu blugi) sau le donezi magazinelor care strâng textile pentru a le recicla. H&M are un program global de colectare (detalii aici), în care primești un voucher de 5 lei pentru fiecare sacoșă adusă. Un program similar, dar fără vouchere, are și Zara (detalii aici), unde poți lăsa hainele vechi în containerele speciale din magazine.

Aruncă totuși textilele degradate prin pătare accentuată cu diferite substanțe. Vopseaua, uleiurile, lavabila ori fluidele umane lasă urme, iar unele nu vor putea fi scoase nici prin igienizare. Nu sunt de donat, iar cele pătate cu fluide umane nu sunt nici de reciclat. 

Îți recomandăm

Ce alegi cum donezi și cui

Primul și cel mai important principiu al donării este să te gândești la cei care vor primi lucrurile tale și dăruiești doar ceea ce este în stare bună și foarte bună, spălat și eventual călcat. Coase nasturele lipsă și mâneca descusuta. Pe scurt, donează celor nevoiași doar hainele pe care ție nu ți-ar fi rușine să le porți. Chiar dacă ele vor fi igienizate de către organizatorii campaniilor de colectare, este o dovadă de respect față de tine, în primul rând, să nu duci hainele așa cum arată după ce le-ai dezbrăcat. Nu dona ceea ce, în mod normal, ai arunca.

Trimite încălțăminte curată, cu flecuri intacte și șireturi în stare bună. Fă mici reparații, dacă este nevoie, pentru că este un efort mic raportat la valoarea încălțămintei, pe ansamblu.

Înainte de a dona hainele scoase din șifonier, alege ceea ce ai putea purta tu, mai târziu – dubluri de calitate, haine mai lărguțe sau elegante purtate rar. Depozitează-le undeva și scrie pe cutie ce conține. Practic, îți donezi haine ție, celei din viitor. Este o investiție și o surpriză pentru mai târziu.

Sortează hainele pe categorii de sex și de vârstă, astfel va fi mai ușor celor care le dau nevoiașilor să le împartă cui trebuie. În cazul în care donezi încălțăminte, pune fiecare pereche separat și scrie pe fiecare pachet numărul și dacă sunt pentru femeie, bărbat ori copil. În cazul hainelor, trece măsura și dacă sunt pentru bărbat, femeie ori copil. Chiar dacă pachețele sunt desfăcute pentru igienizare, vor fi ușor de împărțit pe categorii.

Donează către charity shop hainele elegante, pantofii cu toc înalt și piesele de firmă. Acolo ele vor fi vândute în regim second hand și banii se duc pe acțiuni caritabile. Sumă câștigată astfel ar putea fi destul de mare, iar ajutorul pentru cei în nevoie mai consistent decât dacă aceste haine ar ajunge la ei, pentru că nu ar fi tipul de îmbrăcăminte de folosit în mod curent. Când donezi la charity shop, nu-i nevoie să le împachetezi separat, pentru că ele vor fi oricum triate, călcate și eventual expuse pe umeraș, după igienizare.

Plătește un curier să ducă donațiile, dacă tu nu poți. Mulți oameni consideră că fac destul dând gratis obiectele de care vor să scape, astfel că este în sarcina celor nevoiași să vină să preia donațiile. Nu cred în această abordare, ci dimpotrivă, cred că beneficiul nostru, al celor care dăm, este că eliberăm un spațiu. Donația trebuie să aibă drept scop și binele celuilalt, așa că fă efortul de a plăti un curier pentru transportul pachetelor pe care le donezi. Dacă vrei să ții sub control cheltuielile, donează în aceeași localitate și ambalează donațiile în pachete cât mai compacte.

Donează în tot timpul anului, nu doar de sărbători. Este adevărat că în preajma sărbătorilor suntem noi mai darnici, dar ar trebui să fim buni tot timpul, nu doar în perioadele de post.

Donează și cărți, jucării, rechizite, mobilă, electrocasnice sau alimente. Oamenii au nevoie de multe lucruri, nu doar de haine, iar donația care ajută într-adevăr este cea care aduce omului nevoiaș ce îi trebuie, nu care te scăpa pe tine de ce n-ai nevoie.

Interesează-te unde ajung donațiile tale, dacă vrei, dar ai încredere că cei care le strâng își fac treaba. Toate întreprinderile caritabile se bazează pe încredere și pe ideea că faci un bine pentru că cineva are o nevoie, nu pentru o mulțumire ori recompensă ulterioară. Știu că ne este greu uneori să facem acte anonime de caritate și să dăm din bunătate, nu urmărind un beneficiu. Dar lasă de la tine: există un echilibru între ce dai și ce primești în viață și nicio faptă bună nu va fi uitată. …Era să spun nepedepsită, Doamne iartă-mă! :))

Cum am sortat eu

Ca să lăsăm loc și de practică, nu doar de teorie, uite cum am triat eu hainele din cutiile pe care le-am adunat în timp, în mansardă, în ideea de a le sorta și împarți eficient și responsabil. Am împărțit totul în trei categorii mari – pentru donat, pentru aruncat și incerte, respectiv haine pe care vreau să le port ori să le îmbunătățesc. Cele din cutia pentru donat vor fi duse la un charity shop – magazinul unde sunt vândute în regim second hand, iar banii sunt folosiți pentru cauze sociale. 

Unde donezi

În București, există mai multe magazine de tip charity shop, dar și organizații umanitare care colectează haine sau alte obiecte, pentru diferite grupuri sociale defavorizate.

Unul dintre aceste magazine este La Taica Lazăr și este susținut prin implicarea Asociației de Medicină pentru Sănătate Publică. Poți aduce aici haine, încălțăminte, cărți și decorațiuni, pe care ei fie le vând în magazin, fie le donează celor în nevoie. Poți să și cumperi de acolo, când ajungi cu donațiile, alegând din obiectele aduse de alții.

Crucea Roșie strânge haine și încălțăminte în tot timpul anului, în principal prin asociere cu diferiți parteneri, care asigură igienizarea articolelor și spațiul necesar colectării. La momentul publicării acestui articol, era în derulare ediția a două a The Empty Shop, în complexul comercial Promenada. Până în 19 mai 2019, poți dona aici haine în stare bună și foarte bună.

Tot în București, se află și magazinul social Social Xchange din Crângași, susținut de Primăria sectorului 6.

Copacul cu fapte bune este deja un concept destul de cunoscut și care s-a extins din București și în alte orașe. Este pornit de inimoasa „fata cu copaci la cap” Cristina Hurdubaia – o jurnalistă pe care o admir de mult pentru verticalitatea sa și pentru că poate rămâne un om simplu într-o țară nebună. Evenimentul a pornit de la ideea de a lăsa haine în copaci, iarna, pentru oamenii străzii, iar în ani s-a transformat într-un fenomen social, în sprijinul celor nevoiași. Poți dona doar haine noi, alimente și rechizite noi.

Tot în București, poți dona cărți către Grădinitele Butterfly, CAVA Bistronomie, Asociația KinetoBebe și Radio Itsy Bitsy FM, în cadrul campaniei Dăruiește o lume de basm, care va dura până în decembrie 2019. Dăruiește cărți, jocuri și jucării de orice fel, dar să fie în stare bună și foarte bună – se aplică și aici aceeași regulă. Ele vor fi ulterior vor fi donate unor biblioteci din școli, grădinițe sau spitale din București și împrejurimi.

Asociația Aura Ion colectează cărți, rechizite, mobilier (dulapuri, scaune, table, flipchart-uri, mese, birouri, cuiere, etc), materiale de construcții, materiale didactice, electronice și electrocasnice noi, materiale și unelte pentru grădinărit, mobilier de grădină, mobilier pentru spații de joacă copii, containere pentru amenajarea spațiilor sanitare sau de joacă și altele care pot fi reciclate și upcycled pentru a fi folosite de școlile din mediul rural. Asociația își propune că, în 2019, să reabiliteze 13 școli din mediul rural și să ofere 1.000 de ghiozdănele sau pachete cu rechizite copiilor care provin din zone defavorizate din Dâmbovița, Ialomița, Teleorman, Giurgiu, București și Alba.

Am descoperit o lista mult mai lungă cu asociații care colectează donații inclusiv din țară pe blogul Laurei Crăciun – Unicornul albastru, iar dacă te interesează o poți vedea și tu AICI.

Dacă știi și alte locații în care se poate dona, m-aș bucura sa lași informațiile într-un comentariu, astfel încât să afle și alții.

Și tot pentru a-i ajuta și pe alții să doneze responsabil, distribuie articolul în social media și trimite-l prietenilor care au lucruri de donat!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult