Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Gimnasta Andreea Răducan: „Sper că ne-am învățat lecția. După doi ani și patru luni, ni se oferă șansa de a nu mai tolera hoția, furtul, minciuna”

Andreea Raducan - Foto FB

(Foto: Facebook/Andreea Răducan)

Gimnasta Andreea Răducan a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care îndeamnă oamenii să meargă la vot pe 26 mai.

„Doar mergând la vot și exprimându-ne opțiunile putem avea conștiința împăcată că ne-am spus cuvântul referitor la direcția în care dorim să se îndrepte țara și, implicit, soarta noastră, a fiecăruia. Dacă nu ne asumăm nimic, și doar stăm în expectativă, dând vina pe unii și pe alții, nu se va întâmpla nimic”, scrie Andreea Răducan.

Postarea integrală a Andreei Răducan:

„În urmă cu mai bine de doi ani, în 31 ianuarie 2017, mi-am exprimat poziția cu privire la aprobarea proiectului de lege privind grațierea (ordonanța 13). Vă mulțumesc tuturor celor care ați citit, înțeles și distribuit mesajul. Zilele trecute m-a întrebat cineva dacă am avut vreun regret că am scris acel mesaj. I-am răspuns că singurul regret pe care îl am este acela că mesajul meu de atunci este la fel de valabil și astăzi.

După doi ani și patru luni, ni se oferă șansa de a nu mai tolera hoția, furtul, minciuna, răspunzând la două întrebări: 1. Suntem de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție? 2. Suntem de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțe direct la Curtea Constituțională?

Sper că ne-am învățat lecția și că vom merge cu toții la vot în această duminică, 26 mai. Și că vom alege înțelept pe cine trimitem să ne reprezinte în Parlamentul European și că vom răspunde cu ”da” la cele două întrebări ale referendumului. Stă în puterea noastră să demonstrăm că România este o țară care are oameni competenți și onești. Doar mergând la vot și exprimându-ne opțiunile putem avea conștiința împăcată că ne-am spus cuvântul referitor la direcția în care dorim să se îndrepte țara și, implicit, soarta noastră, a fiecăruia. Dacă nu ne asumăm nimic, și doar stăm în expectativă, dând vina pe unii și pe alții, nu se va întâmpla nimic. Alții au plătit cu viața pentru că au îndrăznit să-și spună punctul de vedere. Ca să vă reamintiți, faceți o vizită la Sighet, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, un loc impresionant, unde veți vedea cum și-au găsit sfârșitul oameni extraordinari în temnițe, pedepsiți că au dorit să se exprime liber. Noi avem șansa la opinie și putem să decidem cine dorim să ne conducă. Haideți să mergem cu toții la vot dumincă, în 26 mai, cu asumare și încredere într-un viitor mai bun pentru noi și copiii noștri!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mulțumim, Andreea!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult