Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Godină: salariul unui agent de poliție care lucrează în stradă este o bătaie de joc atât față de polițiști, cât și față de cetățenii care au nevoie de o poliție eficientă

Polițistul Marian Godină revine cu un nou comentariu pe Facebook, după ce și-a făcut public fluturașul de salariu. El își arată nemulțumirea față de cât câștigă un polițist care lucrează în stradă. 

„Dar știu prea bine cum e să fii polițist și părerea mea e că salariul unui agent de poliție care lucrează efectiv în stradă nu numai că e mic, l-aș putea numi o bătaie de joc atât față de polițiști, cât și față de cetățenii care au nevoie de o poliție eficientă și au pretenții de la noi, comparându-ne de multe ori cu cei din Germania. Poate data viitoare vor compara și salariile”, scrie Godină.

Polițistul brașovean le-a răspuns celor care l-au întrebat de ce nu își caută un loc de muncă mai bine plătit.

„Dar nu îl poți întreba asta pe un om care e polițist de vreo 15 ani. Să plece unde? La o altă Poliție? La privat unde să se ducă și ce să spună că știe să facă? Știe să fie polițist? Ba mai mult, nici să facă și altceva pe lângă nu prea poate pentru că avem un statut care ne permite doar să facem creații artistice și literare, în rest nu prea ai voie să ai al doilea job, iar dacă ai avea nu cred că programul ți-ar permite. Probabil că și cei de la MAI profită de aspectul ăsta, de faptul că un polițist cu vechime nu prea are unde să mai plece și de aceea își permit să îl trateze așa. La fel e și în cazul pompierilor și jandarmilor. Te duci să te angajezi la privat spunând că ai fost pompier? Cam la ce job te-ar ajuta experiența ta de pompier sau de jandarm?

"Eu lucrez în construcții de 15 ani și nu iau cât tine! Mi-ar plăcea să am așa salariu!" Spre deosebire de mine, care dacă aș vrea să lucrez în construcții habar nu aș avea să țin o mistrie în mână, acum MAI face valuri de angajări în Poliție, fără școală, doar cu un examen și fără limită de vârstă. Ești liber să încerci și te aștept să îmi devii coleg. În prima lună ai avea un salariu cu vreo 200 de lei mai mic decât al meu”, scrie Godină.

Polițistul brașovean a dat detalii despre „ce face ca să își merite salariul”, dezvăluind că de-a lungul anilor i-au fost făcute 12 plângeri penale, a fost audiat de Parchet și de DNA unde, chiar dacă tonul pe care i s-a vorbit nu a fost prea plăcut, a înțeles că „nu ar fi trebuit să fiu așteptat acolo cu suc și fursecuri și susțin în continuare munca anti corupție a procurorilor DNA”.

În final Godină îi adresează o provocare lui Mircea Badea, care a comentat după ce și-a făcut public fluturașul de salariu. 

„Mircea, postează și tu o poză cu salariul tău, apoi găsește un copil dintr-o familie necăjită și hai să îl facem fericit. Îi donăm amândoi salariile noastre, exact cât scrie pe fluturaș. La mine 3045 lei, la tine cât o fi. Sper să accepți. Abia ne și cunoaștem, că tot știu că-ți sunt simpatic”, încheie polițistul brașovean. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comentariul meu e ca si un medic specialist are cam 3000 de lei, asta dupa 6 ani de facultate, 3-5 ani de specializare, examene si examen. Raportat la alte salarii din Romania si la salariul mediu, mie mi se pare mult.

    Probabil daca s-ar taia pensiile mai mari de 5000 de lei, ar ajuge si pentru salarii ceva mai mari pe ici pe colo.
    • Like 0
  • Nu comentez ca este mult sau putin cat castiga pentru ca nu cunosc cu ce se confrunta la serviciu, dar este de admirat sinceritatea cu care lupta pentru breasla lui.Ei stiu cel mai bine ce se intampla in MAI.
    • Like 0
  • Un personaj supraevaluat. Peste media din tagma dumnealui, ca exprimare. Sub media care i-ar califica reflectiile drept materie prima pentru un articol. Legat de nemultumiri, am indoieli profunde ca, in zorii tineretii sale, vreo entitate (vie sau spirituala) l-a fortat pe D-nul Godina sa se faca politist. Sau ca, in perioada respectiva, statutul si salariul politistului erau pe alte culmi, iar acum au decazut lamentabil. Ocupatia D-lui Godina nu este reglementata de vreun juramant comparabil cu cel depus pentru intrarea in Rondul de Noapte. D-nul Godina poate sa-si depuna demisia, sa invete sau sa se califice pentru o alta ocupatie si sa-si modifice traiectoria in viata. Sa deschida o firma, sa experimenteze controale, sa plateasca taxe (din care sa fie platiti politisti etc.). Altfel, este explicabila (nu si scuzabila) permeabilitatea media la zicerile D-lui Godina. Ca subiect de stire, poate ca este "comestibil" si D-nul Godina. Intr-adevar, era de mare interes provocarea lansata de D-nul Godina catre D-nul Mircea Badea (alt erudit contemporan). Republica.ro trebuie sa decida daca este un hub de opinii si editoriale sau un portal de stiri. Daca raspunsul este un mix intre cele doua, am o senzatie de disconfort (pastram un standard republican in exprimare) daca gasesc un articol despre D-nul Godina intre doua editoriale scrise de CTP si de Florin Negrutiu....
    • Like 0
  • Salariul lui Godina e mai mult decat ok vizavi de complexitatea si volumul muncii prestate. Are 50% peste salariul mediu pe economie si nici macar nu este in varsta, deci nu are nu stiu ce vechime in munca.
    Cand facem evaluari din astea e bine sa aruncam o privire si in ograda altora sa vedem ei cum stau. Si mi-am permis sa arunc o privire in ograda SUA si iata cum stau lucrurile acolo:
    51,900$/an salariul mediu
    39,000 - 122,000$/an salariul unui agent FBI in functie de vechime, grad, functie.

    Iata deci ca un agent FBI cand e tanar incepe chiar cu un salariu mult mai mic decat media pe tara. Cam pe cand are varsta lui Godina daca abia ajunge la nivelul salariului mediu ori nici macar atunci.
    Si inca ceva: am luat ca exemplu comparativ nu un politai oarecare de la traffic police din State ci un agent din FBI adica personal mult mai calificat decat cei din politia locala, departamentul Trafic Rutier. Salariile politistilor locali sunt mai mici decat ale unui agent FBI.

    Subscriu si eu la ideea ca daca Godina nu e multumit de malaiul luat de la stat sa se duca in sector privat. Scuza lui Godina cum ca jobul lor nu le permite un al doilea job, part-time etc, sau sa dobandeasca o alta calificare in altceva, nu sta in picioare.

    Candva in viata ai luat o decizie sa devii politai si ai urmat niste cursuri de pregatire si examene. Iar acum nu mai esti multumit. Foarte bine. Te apuci din nou de invatat.
    Nu spune nimeni ca e usor. Te duci frumos seara, noaptea la cursuri, in weekend (atunci cand nu esti in tura) stai cu burta pe carte si studiezi. In concediu nu te duci la distractie ci stai si studiezi.

    In timpul liber nu stai pe facebook si postezi, ca vad ca de asta are timp Godina, ci studiezi. Repet, nu e usor, dar depinde numai si numai de tine sa iti controlezi destinul, sa iti schimbi viata, cariera. Nu poti doar sa dai vina pe sistem sau sa ceri de la stat mai mult si mai mult crezand ca meriti.

    Fa-te intreprinzator particular, antreprenor, asuma-ti riscuri, munceste 25 de ore din 24 sa pui pe picioare o firma si poate vei avea acel "mult" ce il visezi. Aaa, daca simti ca totusi nu esti facut din aluatul respectiv, atunci stai in banca ta si fii multumit cu ce ai.
    In fine sunt multe de disecat si dezbatut aici, bottom line e ca raportat la salariul mediu pe care il poate oferi Romania, omul sta mai mult decat bine, si doi, daca inca e nemultumit trebuie el sa schimbe ceva in viata lui, nu sa ceara, sa astepte de la stat, sa emita pretentii.
    • Like 2
  • Salariul e ok pentru munca prestata dupa parerea mea. Are 50% peste salariul mediu national, are stabilitatea locului de munca, iese la 45 ani la pensie cu pensie bunicica, conditii de munca asemenatoare cu alte joburi solicitante. Ce sa ii fac daca asta ii place? Nu ii convine, demisia si sa caute de munca in privat ca orice roman ca inca e tanar si poate sa o ia de la capat. Oricum toti o luam de la capat la un nou job. Realitatea e cruda. Dl. Godina traieste intr-un vis frumos din pacate, sau din fericire. La 3000 net face parte dintre romanii fericiti.
    • Like 1
    • @ Lucian Cheosea
      Anouk check icon
      @Lucian Cheosea
      Si in Politie cine va mai lucra daca ar pleca toti in mediul privat?
      Pentru 3000 lei pe luna nu stiu cati sunt dispusi sa "lucreze" cu toti borfasii si interlopii, cu copiii de bani gata care te scuipa si te injura, s.a.m.d.
      Cred ca ar trebui sa ne mai gandim putin......zic.....
      • Like 0
    • @ Anouk
      La 3000 net? E coada. Cat de lucrat cu borfasii si interlopii nu se ocupa el. Copiii de bani gata sa le aplice legea si daca e scuipat catuse si la sectie. Daca vor respect, sa impuna respect!
      • Like 0
    • @ Lucian Cheosea
      Anouk check icon
      Ma indoiesc ca e coada. Cat despre lucrat cu borfasi, interlopi si copii de bani gata......ca agent de circulatie ajungi sa interactionezi cu toti.
      • Like 0
  • Eu sunt de acord cu Godina atunci cand spune ca are un salariu mic.Ce nu inteleg este de ce a dorit sau doreste in continuare sa cada acest guvern care a marit cat de cat salariile bugetarilor.Ar fi preferat ,poate, un guvern care sa ne propovaduiasca sfanta austeritate pana la sfarsitul vietilor noastre si sa ne tina in spaima falselor crize economice mai ceva decat falsele cutremure ale lui Guran.
    • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Cam multe nu intelegi. Cred ca nu te ajuta capul. Cum iti explici urmatoarele cifre? Crestere economica 5,2%, deficit bugetar 3%, investitii 0,0%?
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Cresterea economica generata de consum mai ales cand consumul este foarte mare din importuri si nu din productie reprezinta o crestere economica nesustenabila, cu atat mai mult cu cat consumul este alimentat din datorie. Asta inseamna ca dai de lucru la niste angajati din alte tari si mai putin in tara ta si implicit banii de la buget din taxe si impozite nu cresc prea mult dar va mai trebui sa platesti si datoria, cu dobanda. Practic, iti sacrifici viitorul pentru niste avantaje pe termen scurt. Imprumuturile pentru investitii sunt singurele imprumuturi posibil profitabile pentru ca este asigura o crestere economica sustenabila, poate chiar si peste dobanda pe care trebuie sa o platesti. Te-am lamurit?
      • Like 0
    • @ Lucian Cheosea
      Aceste cifre ,care oricum sunt relative,se afla intr-o continua dinamica,ca si economia,de altfel.Singurele care nu se schimba sunt prostia,rautatea si cruzimea(aici te-am citat pe tine) unora dintre semeni.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Anouk check icon
      @Serban Maraciuc
      Un guvern care arunca in stanga si-n dreapta cu banii ne va duce in faliment. Mai rezonabila ar fi o lege a salarizarii care sa adapteze salariile tuturor in functie de performante si o curatenie a personalului bugetar.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Da sunt relative. Cele reale sunt: crestere economica 3,5%, deficit bugetar 4%, investitii aruncate pe cheltuieli in anii urmatori.
      • Like 0
    • @ Anouk
      Pai cine a zis ca toate aceste lucruri nu trebuie facute?Cat de curand va fi gata si legea unitara a salarizarii.Dar ar fi un pas bun daca am pleca de la realitatea ca majoritatea romanilor,indiferent ca lucreaza la stat sau la privat,sunt platiti sub nivelul muncii lor si sub nivelul performantelor(productivitatii) lor.Pana la urma este vorba despre decentza si respect de sine.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Anouk check icon
      Decenta ar fi sa nu mai platesti din buget toate rudele si prietenii care nu fac nimic si nici nu sunt in stare sa faca , dar le tii un post caldutz.

      • Like 0
    • @ Anouk
      Eu am incercat o privire de ansamblu,tu imi povestesti despre cazuri particulare.Nu sunt de acord cu ele,nu sunt de acord cu salariile nesimtite,cu personalul stufos si inutil de prin anumite locuri,etc.Sper sa se rezolve si aceste probleme,ele transced oricum apartenenta politica si succesiunea guvernelor.
      • Like 0
    • @ Dan Culea
      Pornisem de la inconsecventa si duplicitatea lui Godina.Initial a vrut sa cada guvernul,a iesit alaturi de protestatari,ca e un guvern naspa din multe motive iar unul dintre ele este ca mareste salariile.Daca a vazut ca nu cade guvernul,a considerat ca e bine sa se milogeasca la comun(alaturi de ceilalti politisti), dar si individual ,public, la o marire de salariu.Eu zic sa lasam pe mai tarziu lectiile de economie,pe cand iese Godina din tura si-i vom explica de ce nu e bine sa marim salariul lui si, in general,tuturor.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult