Polițistul Marian Godină revine cu un nou comentariu pe Facebook, după ce și-a făcut public fluturașul de salariu. El își arată nemulțumirea față de cât câștigă un polițist care lucrează în stradă.
„Dar știu prea bine cum e să fii polițist și părerea mea e că salariul unui agent de poliție care lucrează efectiv în stradă nu numai că e mic, l-aș putea numi o bătaie de joc atât față de polițiști, cât și față de cetățenii care au nevoie de o poliție eficientă și au pretenții de la noi, comparându-ne de multe ori cu cei din Germania. Poate data viitoare vor compara și salariile”, scrie Godină.
Polițistul brașovean le-a răspuns celor care l-au întrebat de ce nu își caută un loc de muncă mai bine plătit.
„Dar nu îl poți întreba asta pe un om care e polițist de vreo 15 ani. Să plece unde? La o altă Poliție? La privat unde să se ducă și ce să spună că știe să facă? Știe să fie polițist? Ba mai mult, nici să facă și altceva pe lângă nu prea poate pentru că avem un statut care ne permite doar să facem creații artistice și literare, în rest nu prea ai voie să ai al doilea job, iar dacă ai avea nu cred că programul ți-ar permite. Probabil că și cei de la MAI profită de aspectul ăsta, de faptul că un polițist cu vechime nu prea are unde să mai plece și de aceea își permit să îl trateze așa. La fel e și în cazul pompierilor și jandarmilor. Te duci să te angajezi la privat spunând că ai fost pompier? Cam la ce job te-ar ajuta experiența ta de pompier sau de jandarm?
"Eu lucrez în construcții de 15 ani și nu iau cât tine! Mi-ar plăcea să am așa salariu!" Spre deosebire de mine, care dacă aș vrea să lucrez în construcții habar nu aș avea să țin o mistrie în mână, acum MAI face valuri de angajări în Poliție, fără școală, doar cu un examen și fără limită de vârstă. Ești liber să încerci și te aștept să îmi devii coleg. În prima lună ai avea un salariu cu vreo 200 de lei mai mic decât al meu”, scrie Godină.
Polițistul brașovean a dat detalii despre „ce face ca să își merite salariul”, dezvăluind că de-a lungul anilor i-au fost făcute 12 plângeri penale, a fost audiat de Parchet și de DNA unde, chiar dacă tonul pe care i s-a vorbit nu a fost prea plăcut, a înțeles că „nu ar fi trebuit să fiu așteptat acolo cu suc și fursecuri și susțin în continuare munca anti corupție a procurorilor DNA”.
În final Godină îi adresează o provocare lui Mircea Badea, care a comentat după ce și-a făcut public fluturașul de salariu.
„Mircea, postează și tu o poză cu salariul tău, apoi găsește un copil dintr-o familie necăjită și hai să îl facem fericit. Îi donăm amândoi salariile noastre, exact cât scrie pe fluturaș. La mine 3045 lei, la tine cât o fi. Sper să accepți. Abia ne și cunoaștem, că tot știu că-ți sunt simpatic”, încheie polițistul brașovean.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Probabil daca s-ar taia pensiile mai mari de 5000 de lei, ar ajuge si pentru salarii ceva mai mari pe ici pe colo.
Cand facem evaluari din astea e bine sa aruncam o privire si in ograda altora sa vedem ei cum stau. Si mi-am permis sa arunc o privire in ograda SUA si iata cum stau lucrurile acolo:
51,900$/an salariul mediu
39,000 - 122,000$/an salariul unui agent FBI in functie de vechime, grad, functie.
Iata deci ca un agent FBI cand e tanar incepe chiar cu un salariu mult mai mic decat media pe tara. Cam pe cand are varsta lui Godina daca abia ajunge la nivelul salariului mediu ori nici macar atunci.
Si inca ceva: am luat ca exemplu comparativ nu un politai oarecare de la traffic police din State ci un agent din FBI adica personal mult mai calificat decat cei din politia locala, departamentul Trafic Rutier. Salariile politistilor locali sunt mai mici decat ale unui agent FBI.
Subscriu si eu la ideea ca daca Godina nu e multumit de malaiul luat de la stat sa se duca in sector privat. Scuza lui Godina cum ca jobul lor nu le permite un al doilea job, part-time etc, sau sa dobandeasca o alta calificare in altceva, nu sta in picioare.
Candva in viata ai luat o decizie sa devii politai si ai urmat niste cursuri de pregatire si examene. Iar acum nu mai esti multumit. Foarte bine. Te apuci din nou de invatat.
Nu spune nimeni ca e usor. Te duci frumos seara, noaptea la cursuri, in weekend (atunci cand nu esti in tura) stai cu burta pe carte si studiezi. In concediu nu te duci la distractie ci stai si studiezi.
In timpul liber nu stai pe facebook si postezi, ca vad ca de asta are timp Godina, ci studiezi. Repet, nu e usor, dar depinde numai si numai de tine sa iti controlezi destinul, sa iti schimbi viata, cariera. Nu poti doar sa dai vina pe sistem sau sa ceri de la stat mai mult si mai mult crezand ca meriti.
Fa-te intreprinzator particular, antreprenor, asuma-ti riscuri, munceste 25 de ore din 24 sa pui pe picioare o firma si poate vei avea acel "mult" ce il visezi. Aaa, daca simti ca totusi nu esti facut din aluatul respectiv, atunci stai in banca ta si fii multumit cu ce ai.
In fine sunt multe de disecat si dezbatut aici, bottom line e ca raportat la salariul mediu pe care il poate oferi Romania, omul sta mai mult decat bine, si doi, daca inca e nemultumit trebuie el sa schimbe ceva in viata lui, nu sa ceara, sa astepte de la stat, sa emita pretentii.
Si in Politie cine va mai lucra daca ar pleca toti in mediul privat?
Pentru 3000 lei pe luna nu stiu cati sunt dispusi sa "lucreze" cu toti borfasii si interlopii, cu copiii de bani gata care te scuipa si te injura, s.a.m.d.
Cred ca ar trebui sa ne mai gandim putin......zic.....
Un guvern care arunca in stanga si-n dreapta cu banii ne va duce in faliment. Mai rezonabila ar fi o lege a salarizarii care sa adapteze salariile tuturor in functie de performante si o curatenie a personalului bugetar.