Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Greața de vot

Cristian Tudor Popescu

• Simplul fapt că „docomentul” care să-l „arunce în aer” pe N. Dan s-a ivit în ultima săptămână înainte de alegeri spune mult despre această hârtie bătută la mașină. Precum și alt simplu fapt, că a fost pusă pe ecrane cu entuziasm și înfierări de către CNN-Varanu, RTV Guiță și Banu Ancuței.

Spun „hârtie” pentru că altceva nu e. Nu e o veste, e o poveste, cu aromă de Securitate, fără vreun cârlig la realitate. Textul putea fi compus și dactilografiat de oricine despre oricine. Se analizează acum, inclusiv de către CNSAS, dacă e fals sau nu. Și dacă ar fi autentică, hârtia nu face doi bani, e o colecție de ziceri ale unui zis „colonel Agache”, în care este pomenit adolescentul de 17 ani N. Dan. Ca să incriminezi pe cineva ca turnător la Securitate, e necesară o semnătură, un angajament, o notă informativă, o prezență faptică în documente a respectivului, care poate fi confruntată și corelată cu altele...

Și culmea e că se produc indignări, revolte morale în direct la adresa lui N. Dan în televiziunile în care forfotesc foști cu grade sau cu ciripitul, astăzi diriginți sfătoși ai neamului. 

• Klaus Iohannis are o singură proptea în „cursa” lui penibilă spre șefia NATO: Ungaria lui Viktor Orban. Europeanul Iohannis nu se retrage, nu respinge susținerea guvernului fascistoid anti UE al lui Orban. Președintelui României puțin îi pasă că obiectivul fundamental al politicii orbaniste este reanexarea Transilvaniei, ca în mai 1848. Atunci, cu ajutorul final, din 1867, al imperiului austriac, acum cu cel sperat din partea Rusiei lui Putin. Acestui obiectiv i se subsumează și „generosul” sprijin al Budapestei pentru intrarea României în Schengen terestru – cu cât mai subțire granița dintre Ungaria și Ardeal, cu atât mai bine!

• Niciodată nu a contat atât de mult ca în acest an cum vor vota românii – atât înăuntrul, cât și în afara țării. În confruntarea dură dintre forțele democratice proeuropene și partidele naționalist-rasiste-putiniste, ce se va întâmpla într-o țară importantă a Estului european, ca România, interesează atât Bruxellesul cât și Washingtonul.

Tabloul politic de la noi s-ar putea numi „Războaie în familii (sau famiglii)”. PSD se bate în parte cu aliatul PNL, înjurături, pumni, palme și dumnezeii mamii, Burduja se pupă cu Piedone, auricii se încaieră cu șoșocarii, matca Șoșoaca cu bărba-su, Dreapta Unită, cu toată lumea. Schimbări de macaz, trădări, dări în gât, strângeri de semnături false, anchete la Parchet.

Tot acest pandemoniu poate avea un efect foarte periculos: greața de vot. Cu cât se vor prezenta mai puțini oameni la urne, cu atât rezultatul alegerilor va fi mai rău. Pentru că vor veni, în special, votanții captivi ai partidelor și nu majoritatea tăcută a alegătorilor.

Prin urmare, cei care nu aveți de gând să vă exercitați dreptul de vot, pentru că sunteți dezamăgiți și furioși, mai gândiți-vă o dată. De data asta nu votăm fiecare pentru fiecare – de alegerea noastră au nevoie România, Europa, întreaga lume liberă...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult