Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Greața de vot

Cristian Tudor Popescu

• Simplul fapt că „docomentul” care să-l „arunce în aer” pe N. Dan s-a ivit în ultima săptămână înainte de alegeri spune mult despre această hârtie bătută la mașină. Precum și alt simplu fapt, că a fost pusă pe ecrane cu entuziasm și înfierări de către CNN-Varanu, RTV Guiță și Banu Ancuței.

Spun „hârtie” pentru că altceva nu e. Nu e o veste, e o poveste, cu aromă de Securitate, fără vreun cârlig la realitate. Textul putea fi compus și dactilografiat de oricine despre oricine. Se analizează acum, inclusiv de către CNSAS, dacă e fals sau nu. Și dacă ar fi autentică, hârtia nu face doi bani, e o colecție de ziceri ale unui zis „colonel Agache”, în care este pomenit adolescentul de 17 ani N. Dan. Ca să incriminezi pe cineva ca turnător la Securitate, e necesară o semnătură, un angajament, o notă informativă, o prezență faptică în documente a respectivului, care poate fi confruntată și corelată cu altele...

Și culmea e că se produc indignări, revolte morale în direct la adresa lui N. Dan în televiziunile în care forfotesc foști cu grade sau cu ciripitul, astăzi diriginți sfătoși ai neamului. 

• Klaus Iohannis are o singură proptea în „cursa” lui penibilă spre șefia NATO: Ungaria lui Viktor Orban. Europeanul Iohannis nu se retrage, nu respinge susținerea guvernului fascistoid anti UE al lui Orban. Președintelui României puțin îi pasă că obiectivul fundamental al politicii orbaniste este reanexarea Transilvaniei, ca în mai 1848. Atunci, cu ajutorul final, din 1867, al imperiului austriac, acum cu cel sperat din partea Rusiei lui Putin. Acestui obiectiv i se subsumează și „generosul” sprijin al Budapestei pentru intrarea României în Schengen terestru – cu cât mai subțire granița dintre Ungaria și Ardeal, cu atât mai bine!

• Niciodată nu a contat atât de mult ca în acest an cum vor vota românii – atât înăuntrul, cât și în afara țării. În confruntarea dură dintre forțele democratice proeuropene și partidele naționalist-rasiste-putiniste, ce se va întâmpla într-o țară importantă a Estului european, ca România, interesează atât Bruxellesul cât și Washingtonul.

Tabloul politic de la noi s-ar putea numi „Războaie în familii (sau famiglii)”. PSD se bate în parte cu aliatul PNL, înjurături, pumni, palme și dumnezeii mamii, Burduja se pupă cu Piedone, auricii se încaieră cu șoșocarii, matca Șoșoaca cu bărba-su, Dreapta Unită, cu toată lumea. Schimbări de macaz, trădări, dări în gât, strângeri de semnături false, anchete la Parchet.

Tot acest pandemoniu poate avea un efect foarte periculos: greața de vot. Cu cât se vor prezenta mai puțini oameni la urne, cu atât rezultatul alegerilor va fi mai rău. Pentru că vor veni, în special, votanții captivi ai partidelor și nu majoritatea tăcută a alegătorilor.

Prin urmare, cei care nu aveți de gând să vă exercitați dreptul de vot, pentru că sunteți dezamăgiți și furioși, mai gândiți-vă o dată. De data asta nu votăm fiecare pentru fiecare – de alegerea noastră au nevoie România, Europa, întreaga lume liberă...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult