Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Gudurarea sau orgia specificului național

Carmen Dan Centenar

Foto: George Călin/Inquam Photos

Într-un interviu acordat cotidianului „Evenimentul Zilei” imediat după alegerea domniei sale în funcția de președinte al Academiei Române, domnul Ioan Aurel Pop făcea o foarte lucidă trecere în revistă a scăderilor învățământului românesc: analfabetismul propriu-zis și cel funcțional, incapacitatea statului de a-i școlariza pe toți copiii, fluctuațiile aberante și frecvente ale programelor școlare, confundarea unor conținuturi necesare educației generice cu disciplinele școlare, supraîncărcarea materiei, salarizarea dezastruoasă a profesorilor, favorizarea absurdă a ramurii științifice în detrimentul celei umaniste. Aflăm tot acum că nici universitatea românească nu stă prea bine: nu funcționează ierarhizarea oficială a universităților de stat, măcar că toată lumea din sistem știe care e adevărul. Apoi mai e problema plagiatelor, stimați cititori, chiar a plagiatelor demnitarilor, să vezi și să nu crezi! 

De vină pentru situația asta sunt decidenții politici, toți o apă și-un pământ, oameni ai interesului material imediat, făpturi lipsite de viziune, falși oameni de stat. Dar nu e doar atât: de fapt, împinși în hăul amintit am fost de slugărnicia noastră față de Europa, față de ideile globalizante ale Occidentului (discriminare pozitivă, drepturile minorităților). În loc să ne afirmăm și noi, ca alții, identitatea națională, preferăm să rumegăm anacronici și politicile de uniformizare dictate de o ideologie vestică putredă, înrudită în spirit cu totalitarismele atotnivelatoare.

În ultima săptămână am avut ocazia să asistăm, docili telespectatori, la o orgie a specificului național.

Ministrul Educației Naționale lovește în moalele capului cea mai dinamică universitate din România, pe cea din București. Îi suspendă dintr-un condei țâfnos finanțarea atât de necesară pentru un număr impresionant de locuri tradițional bugetate și, din același condei, favorizează universitatea mediocră al cărei rector a fost. De bună seamă, țâfna n-are argumente raționale. E vorba de o revărsare masivă de bilă neagră, de o devastatoare criză de melancolie a excelenței sale ministeriale, iscată de faptul că de pe lista rușinii semnată de cei patruzeci și cinci de rectori a lipsit, oroare!, iscălitura rectorului Universității din București. Atunci complexul de inferioritate a decis că Universitatea din București trebuie să plătească la propriu.

La câteva zile după, domnul Ministru al Educației Naționale, care face în mod cu totul indecent haz de necaz de faptul că e un agramat patentat, ia cuvântul la aniversarea Academiei de Studii Economice din București, instituție docilă și prietenă, al cărei rector și-a pus semnătura pe lista dezonoarei naționale. Ia cuvântul domnul ministru, dar nu oricum, ci în versuri, după principiul unui pictor antic, nulla dies sine linea. Și ce versuri, dragă Mănele! Dar nu miopia poetică a demnitarului e amuțitoare în cele din urmă, ci rânjetele împietrite ale oficialilor din sală, toți nume grele de dascăli. O meduză paralizată de propria oglindire de la tribună: „tresar, încremenesc, sunt eu”. Faptul că nimeni, absolut nimeni din sală nu a avut puterea să se ridice și să se lepede public de acest spectacol de varietăți de speluncă e cel puțin greu de digerat.

Simfonia lalelor

Foto: Recorder.ro

În fine, vineri dimineață, pe o vreme de „primăvară belalie”, întregul nostru popor a avut privilegiul să se întâlnească cu urâciunea pustiirii, revenită întreagă, în carne și oase, tentaculară, acră, boboșată, după douăzeci și opt de ani, pe străzile din Pitești: Măria-Sa Cântarea României cu lalea la butonieră. Măria-Sa care pune în mișcare căruțe alegorice, flamuri în vânt, costume populare, vibrante omagii. Toate ca toate, dar cumplit, absolut cumplit este că, în absența brigadierilor, a animatoarelor din uzine și a sudorilor imaculați, pe scenă au rămas numai copiii, eterna trufanda a acestui abator de suflete. Ca și cum urgia nu ar fi fost totală, o fetiță de trei ani (trei ani!!!) a fost pusă să stea în cap pe caldarâm dinaintea unei purtătoare de telefon mobil. De ce nici un profesor, educator sau învățător n-a crâcnit în fața acestui abuz demn de Coreea de Nord? Cum a putut înghiți inspectoratul școlar așa ceva? V-a plăcut, tovarăși, recunoașteți că v-a plăcut! Specificul național, în toată demnitatea lui gudurată!

Nu înțeleg de ce președintele Academiei Române, al celui mai înalt depozitar al identității naționale, nu a sărit pur și simplu în aer la vederea acestor scene atroce, care curg pe ecranele televizoarelor de o săptămână încoace. De ce nu a reacționat în câteva ore la hemoragia duhului umilit al acestei țări, dacă va fi existând așa ceva? Cum poate îngădui slugărnicia unor pigmei față de alți pigmei? E drept, tricolori. Țintele sunt precise: nu e vorba de toți politicienii la grămadă, ci de unii politicieni. Circumstanțe atenuante nu există: faptele sunt la vedere. La înălțimea funcției pe care o ocupă domnul profesor Pop, nu se mai pune problema curajului. Ți-l dă scaunul. Sau ți-l ia lista.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Mi-e lehamite de batranii astia ce pupa cazmaua' mai-marilor vremii,da' se baga in fata la orice coada pe motiv de...batranete.Mie imi crapa creierii in cap la coada,injur printre dinti handicapul de a fi mereu fraier...uneori am izbucniri,batranii crescuti stramb se uita lung la mine.Ce sa fac?Sa emigrez?
    • Like 1
  • Al Lui Al Lui check icon
    Mi-aduc aminte de ultimatumul domnului Tudose, de acum cateva luni, prin care-i cerea d-nei Dan sa plece din guvern. Rezolvarea situatiei de atunci... a plecat domnul Tudose, si-a venit Vasilica, langa Carmen si langa Olguta si-a ramas si Tudorel, despre ceilalti recent veniti ori plecati, nu reusesc sa-mi aduc aminte cine sunt, deoarece nu au lasat nici o urma la trecerea lor prin guvern.
    Scuze domnule "genunche", totusi de dumneata mi-am amintit, de fapt nu am uitat niciodata cum ai "rezolvat" magistral plagiatul lui Ponta. La fel cum nu pot sa-l uit pe domnul "alta-ntrebare?" ori pe "juristul" Nicolicea, doi comici vestiti ai micului ecran, in fapt, Tociu si Palade ai Justitiei din Ro.
    Oare, acestea sunt cu adevarat "varfurile" celui mai mare partid din Ro ? Chiar nu se gasesc oameni pregatiti si capabili sa guverneze aceasta tara, in PSD-ul de astazi, decat de teapa "Imuglobinei 20-20"? Cum pot accepta membri acestui partid sa priveasca pasivi, la aceasta telenovela sinistra in care Romania se scufunda economc si moral, pe zi ce trece sub "domnia" unui infractor de Teleorman ? Nu-si dau oare seama, ca aceasta este si tara lor? De ce oare, nu au curajul sa indrepte aceasta situatie, inainte sa ajunga tara asta sa se prabuseasca in haos si faliment total ? Nu pot sa cred ca acesti oameni din PSD, nu stiu cu adevarat ce se intampla in RO, dar nu integel ce detemina sa ramana pasivi in aceasta situatie.
    • Like 3
  • Logic ar fi ca toate mamicile din acesta tara sa ceara demisia dnei Danila. De ce? Pentru ca fetita si-a pus vista in pericol si doamna prim-ministru nu a inteles nimic si a mai oferit si flori. Cum putem lasa pe asa cineva sa conduca guvernul?
    • Like 0
  • Antrenoarea sau ce-o fi,ori e o nebună,ori e cretină.
    Iată cazul unei mari și experimentate gimnaste sovietice,prima care a învins-o pe Nadia în 1978,Elena Muhina,care iată ce a pățit(cumplită istorie!) cu saltele și antrenori în jur:
    „..în 1979 a suferit o fractură la un picior ca urmare a unei accidentări, ratând participarea la Campionatele Mondiale. A fost operată de două ori. Considerată favorită pentru concursul de gimnastică de la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, Mukhina a fost obligată să reia antrenamentele înainte de a fi complet recuperată după operațiile suferite. Exercițiile ei cuprindeau elemente de mare dificultate, unele preluate din gimnastica masculină; antrenorii săi au insistat să păstreze aceste elemente în exerciții cu orice risc.

    Cu două săptămâni înainte de Olimpiada de la Moscova, un tragic accident petrecut în timpul unui antrenament la sol i-a întrerupt brutal cariera: ratează execuția unui salt extrem de riscant (saltul Thomas), aterizând pe bărbie și fracturându-și coloana vertebrală la nivelul gâtului. A rămas tetraplegică pentru tot restul vieții.”
    • Like 2
    • @ Maria Rusu
      Si una si alta, dar mai ales sluga. Care sluga miloaga, daca va continua sa "muncessca" va fi vai de copii. Va scoate din ei oamenii de bine doriti de Ceasca., la fel ca natangii lor parinti, folositi de toti satrapii ce ia-au urmat, ciumatii rosii ce ne-au jefuit , batjocorit si sfidat.
      • Like 3
    • @ Maria Rusu
      check icon
      Problema sta...in pixul inspectoratului.Loaze numite politic,nimicuri ridicate din tarana la nivel de inspectori sunt cele mai umile slugi...am ras de fostii mei profesori cand un ... din targul meu natal a organizat un maraton cu directori din invatamantul sucevean si i-a pierdut prin padure.Fiindca se poate,asta a fost intotdeauna deviza viermilor,desi asta nu fusese spusa acum 10 ani...
      • Like 1
  • Normal sa ne fie asa cum ne e. Tara e condusa de hoti , idioti de hoti idioti. Si asta pentru ca noi, bastinasii suntem idioti. Pentru ca permitem asa ceva.
    • Like 0
  • Dan check icon
    De ce va duceti asa departe? Profesori, presedinte de academie. Parintii sunt vinovati ca au acceptat sa le fie schiloditi copiii. Credeti ca nu au stiut ce se va intampla? Eu cred ca au si dat bani ca sa faca lalele din hartie creponata si a fost un adevarat concurs intre parinti. Si parintii aia, care ar trebui sa schimbe tara, care, cred ca nu au trait mult in comunism, fac ceea ce reproseaza generatiei a treia. Schimbarea trebuie sa inceapa de jos nu de la varf-uri.
    • Like 2
  • Mike Teo Mike Teo check icon
    " În loc să ne afirmăm și noi, ca alții, identitatea națională, preferăm să rumegăm anacronici și politicile de uniformizare dictate de o ideologie vestică putredă, înrudită în spirit cu totalitarismele atotnivelatoare." M-a uns pe suflet!
    • Like 0
  • Corina check icon
    Un text de care era nevoie și indignarea îl colorează interesant. În paragraful al doilea („De vină pentru... totalitarismele atotnivelatoare”) ar fi fost oportună o nouă trimitere la profesorul Pop. Numai cine v-a citit mai mult s-ar mira să vă aparțină ideile acelea.

    Referitor la interviu, Ioan Aurel Pop are multe propuneri bune și aprecieri corecte în domeniul învătământului. Admit că mi s-a părut cu tâlc și afirmația: „Românii nu se pot integra bine în Europa nu fiindcă nu ar fi destul de europeni, ci pentru că nu știu să mai fie români, pentru că nu mai vin cu modelul lor de civilizație, pentru că imită și ascultă, mereu supuși, de alții. ” În plus, mi se pare de bun augur curajul cu care vorbește împotriva liderilor politici, având în vedere că Academia e considerată o anexă a PSD, zilele astea.
    • Like 0
  • Cristi check icon
    Io inteleg ca aveti un dinte impotriva lui Ioan-Aurel Pop, insa e cam aiurea sa-l implicati in acest eveniment. Ar mai exista si sindromul tatucului..
    A astepta de la Presedintele Academiei sa se implice in tot si toate, inseamna a-l transforma intr-un sef de atelier..
    • Like 0
    • @ Cristi
      Corina check icon
      Domnul Ioan Aurel Pop e profesor înainte de toate. Profesori sunt și principalii artizani ai evenimentului de la Pitești. Se poate considera, în principiu, că președintele actual al Academiei ar fi ascultat de ei în virtutea activității comune în educație, deși eu cred că e vorba de lumi prea diferite.
      • Like 0
    • @ Corina
      Cristi check icon
      E vorba si de tendinta noastra de a face din tantar armasar. Io sunt convins ca multi dintre cei care se arata exasperati de faptul ca fetita respectiva s-a dat peste cap ( de parca copiii ar trebui sa creasca in vitrina ) ar iesi in strada daca tara noastra ar trebui sa primeasca niste refugiati printre care s-ar afla si copii. Unora le place sa se arate inflamati..
      • Like 0
    • @ Cristi
      Filbert check icon
      Oasele craniului nu-s intarite complet pina pe la 5 ani, de aici si expresia 'moalele capului' care se refera exact la zona parietala, adica zona supusa presiunii maxime cind cineva sta in cap.
      Sa lasi un copil, ca sa nu zic sa-l indemini/obligi, sa stea in cap PE CIMENT pentru buna dispozitie a unor persoane cocotate, stim toti cum, in niste functii, e revoltator.
      • Like 5
  • Acum , in acest moment , nu mai e vorba de educatie sau de drumuri , sau salarii , e vorba de sanatate .In domeniul sanatatii au ramas bani necheltuiti anul trecut ! Oare cate vieti de bebelusi nascuti prematur s-ar fi putut salva daca se cumparau doar incubatoare , sa zicem ? Sau cate alte aparate de ultima generatie (tomografe de exemplu ) s-ar fi putut cumpara , sa nu mai astepte, luni de zile, pana ii vine randul bolnavul de cancer ?Eu cred ca se atenteaza la vietile noastre , cred ca e crima cu premeditare !
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult