Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul abrogă facilitățile pentru IMM-urile care participă la licitații

Vești nu tocmai plăcute pentru IMM-uri. În Monitorul Oficial din 22 septembrie a fost publicată OUG nr 58/2016 care abrogă facilitățile avute de întreprinderile mici și mijlocii când acestea intenționau să participe la licitații. 

Consultați actul normativ aici

Aceasta abrogă posibilitatea ca societățile mici și mijlocii să beneficieze de reducerea la 50% a garanției plătite pentru participarea la licitații sau reducerea la 50% a criteriilor privind valoarea cifrei de afaceri, experiența similară la stabilirea condițiilor de eligibilitate.

Această abrogare vine ca urmare a solicitării Comunității Europene de a elimina „discriminarea pozitivă” de care beneficiază IMM-urile românești pentru procedurile de licitații publice.

Cu această ocazie, prin același act normativ, se modifică modifică una dintre legile deosebit de importante, Legea nr. 51/2006 privind serviciile de utilități publice, tot la solicitarea Comunității Europene. Serviciile de utilități publice cuprind serviciile de salubrizare, alimentare cu apă a localității, serviciile de iluminat stradal și serviciile de transport public local.

Aceste servicii sunt în grija autorității publice locale ce poate să le efectueze în mod direct printr-un serviciu local cu personalitate juridică sau poate să le încredințeze către o societate - ce poate fi înființată de consiliul local, având capital public, cât și de o societate deținută de persoane private.

În esență, această procedură este mai degrabă una tehnică și trebuie analizată mai exact în contextul întregii legislații a utilităților publice. La o primă vedere, se creează premisele ca operatorii economici de drept privat să obțină mai ușor contracte cu autoritățile publice locale pentru aceste servicii, însă acești operatori pot să fie atât societăți deținute de persoane rezidente, cât și operatori economici înființați în România de persoane juridice străine.

Vom vedea în timp dacă efectul ordonanței este doar o mai bună procedură de atribuire a acestor contracte sau s-a facilitat accesul firmelor străine la această piață de servicii de utilități publice.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult