Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul abrogă facilitățile pentru IMM-urile care participă la licitații

Vești nu tocmai plăcute pentru IMM-uri. În Monitorul Oficial din 22 septembrie a fost publicată OUG nr 58/2016 care abrogă facilitățile avute de întreprinderile mici și mijlocii când acestea intenționau să participe la licitații. 

Consultați actul normativ aici

Aceasta abrogă posibilitatea ca societățile mici și mijlocii să beneficieze de reducerea la 50% a garanției plătite pentru participarea la licitații sau reducerea la 50% a criteriilor privind valoarea cifrei de afaceri, experiența similară la stabilirea condițiilor de eligibilitate.

Această abrogare vine ca urmare a solicitării Comunității Europene de a elimina „discriminarea pozitivă” de care beneficiază IMM-urile românești pentru procedurile de licitații publice.

Cu această ocazie, prin același act normativ, se modifică modifică una dintre legile deosebit de importante, Legea nr. 51/2006 privind serviciile de utilități publice, tot la solicitarea Comunității Europene. Serviciile de utilități publice cuprind serviciile de salubrizare, alimentare cu apă a localității, serviciile de iluminat stradal și serviciile de transport public local.

Aceste servicii sunt în grija autorității publice locale ce poate să le efectueze în mod direct printr-un serviciu local cu personalitate juridică sau poate să le încredințeze către o societate - ce poate fi înființată de consiliul local, având capital public, cât și de o societate deținută de persoane private.

În esență, această procedură este mai degrabă una tehnică și trebuie analizată mai exact în contextul întregii legislații a utilităților publice. La o primă vedere, se creează premisele ca operatorii economici de drept privat să obțină mai ușor contracte cu autoritățile publice locale pentru aceste servicii, însă acești operatori pot să fie atât societăți deținute de persoane rezidente, cât și operatori economici înființați în România de persoane juridice străine.

Vom vedea în timp dacă efectul ordonanței este doar o mai bună procedură de atribuire a acestor contracte sau s-a facilitat accesul firmelor străine la această piață de servicii de utilități publice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult