Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Situațiile financiare: Chiar dacă este permisă corectarea erorilor, nu veți scăpa de amenzi!

Situațiile financiare anuale pot fi corectate doar pentru anumite erori și în anumite condiții. Mai mult, chiar și pentru greșelile care pot fi reparate, îndreptarea lor nu exonerează operatorul economic de sancţiunile contravenţionale prevăzute de legea contabilităţii, respectiv amenzi de până la 10.000 lei.

Din acest motiv, vă recomandăm să întocmiți cu mare atenție documentele aferente exercițiului financiar 2015 pentru a evita riscuri și costuri administrative suplimentare.

Corectarea situațiilor financiare este prevăzută de ordinul 450/2016, care a intrat în vigoare pe 12 aprilie 2016. Având în vedere că legea contabilității nu permite depunerea unui alt set de documente, Ministerul de Finanțe a emis această procedură indicând categoriile de erori și modalitatea în care pot fi îndreptate.

Procedura vizează operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial (asociatii, fundații).

În primul rând, este foarte important de remarcat că un alt set de situații financiare se poate depune numai pentru corectarea erorilor menționate în procedură, nu și pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementările contabile aplicabile.

Pentru erorile contabile (de exemplu omiterea declarării unor venituri ori cheltuieli în perioada la care ele se referă, calcularea eronată a unor impozite ce sunt rectificate ulterior ori incadrarea eronată a elementelor de activ și de pasiv în posturile bilantiere) nu se poate depune un alt set de situații financiare!

Astfel, fiecare entitate, în funcție de reglementările care i se aplică, va corecta erorile contabile conform ordinelor 1.802/2014, 1.969/2007 sau 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare. În aceste situații, nu poate fi depus un alt set de situatii financiare anuale/raportări contabile anuale corectate.

Prin urmare:

• erorile semnificative din exerciţiile financiare precedente pot fi corectate doar pe seama rezultatului reportat;

• erorile nesemnificative pot fi corectate și pe seama contului de profit şi pierdere din anul în care s-a constatat eroarea.

Pentru ce tipuri de erori se poate depune alt set de situații financiare?

În schimb, este posibilă depunerea unui alt set de situatii financiare/raportări contabile dacă erorile constatate sunt determinate de completarea eronată a:

• denumirii entităţii raportoare

• activităţii CAEN (denumire clasă CAEN şi/sau cod CAEN)

• formei de proprietate

• numărului de salariaţi şi/sau a altor indicatori raportaţi prin formularul "Date informative".

Alte tipuri de erori care pot reprezenta obiectul corectării:

• transmiterea electronică de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale în loc de declaraţie de inactivitate

• transmiterea electronică a declaraţiei de inactivitate în loc de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale

• transmiterea electronică de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale folosind un format de raportare cuprins în programul de asistenţă, diferit de cel corespunzător tipului de entitate (de exemplu se depun situatii financiare pentru microentitati desi societatea este incadrata la enititati mici si mijlocii)

• netransmiterea electronică a tuturor documentelor prevăzute de lege (raportul administratorilor, declaraţia pe propria răspundere, raportul auditorului statutar etc.).

În al doilea rând este foarte important de reținut că situaţiile financiare/raportările contabile anuale corectate pot fi depuse doar la registratura organului fiscal, atât în format electronic, cât și listate.

Totodată, administratorul trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectării erorilor constatate, precum şi faptul că acestea reflectă realitatea entităţii raportoare.

În al treilea, dar nu în ultimul rând, trebuie să știți că, inclusiv pentru situațiile care permit corectarea erorilor constatate, operatorii economici nu sunt exonerați de sancţiunile contravenţionale prevăzute de legea contabilităţii.

Conform legii contabilității, prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare, reprezintă contravenție și se sanctionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei. Depunerea mai multor seturi de situații financiare anuale pentru același exercițiu financiar reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Termenul limită de depunere a situaţiilor financiare/raportărilor contabile anuale care cuprind informaţii corectate este sfârşitul exerciţiului financiar/anului următor celui la care se referă situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale la care s-au constatat erori. Pentru exercițiul financiar 2014 termenul limită este 29 aprilie 2016. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Organizatia teroristo-mafiota autointitulata stat de drept ,trebuie adusa urgent cu picioarele pe pamant.Acest lucru se poate face intr-un singur mod.Fezabil si fara varsare de sange.Taierea veniturilor din taxe si impozite, poate duce rapid la distrugerea oricarei organizatii mafiote ,chiar daca are pretentia absurda ca e stat de drept, ptr simplul motiv ca asa ceva nu exista ,decat in mintea celor spalati pe creier.Trebuie sa intelegem fiecare in patratica noastra ,ca razboiul total dintre cetateni si asazisul stat de drept, trebuie inceput cat mai grabnic si ca fiecare putem participa la el incetand sa mai platim taxe si impozite.Si acest lucru se poate face absolut legal ,demonstrand astfel mafiotilor ,ca nu avem nici-o datorie fata de ei.Incetati sa mai produceti ceva in romania si treceti-va afacerile in zonele offshore sau emigrati.Sau pur si simplu traiti din ce aveti la saltea si nu mai generati venituri impozabile, pe care mafiotii sa le poate vamui.Simplu si eficient.......p.s.Nu ne pot baga pe toti la puscarie !!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult