Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Persoanele fizice vor putea plăti cu cardul peste 50 de taxe, inclusiv amenzile auto

Persoanele fizice care au calitate de contribuabil și sunt identificate fiscal prin intermediul codului numeric personal au posibilitatea să achite cu cardul bancar peste 50 de taxe ce sunt datorate, după caz, în funcție de situația fiscală a respectivei persoane fizice, între care și amenzile de circulație.

În Monitorul Oficial din 5 iulie 2016 a fost publicat Ordinul privind tipurile de creanţe fiscale care pot fi plătite prin intermediul cardurilor bancare prin POS.

Consultați actul normativ aici!

Plățile prin card se pot executa în incinta unităților de trezorerie dotate cu POS-uri.

 Dintre cele mai frecvente impozite ce pot fi plătite cu cardul, amintim:

- impozitul pe venitul din activități independente;

- contribuția la asigurările sociale de sănătate;

- contribuția la asigurările sociale – pensii;

- impozitul pe venitul din cedarea folosinței bunurilor;

- impozitul pe venitul din activități agricole;

- taxa pe valoarea adăugată;

- taxa pentru eliberarea autorizației de funcționare;

- venituri din amenzi aplicate de Direcția Antifraudă și alte instituții de specialitate;

- amenzi judiciare;

- penalități de nedeclarare.

Data la care este debitat contul plătitorului este considerată data efectuării plății respectivului impozit, conform art. 163 alin. (11) din Codul de procedură fiscală.

Sperăm ca sistemul POS să fie extins și la alte unități ANAF ce încasează sume cu numerar și nu doar la unitățile de trezorerie.

De asemenea, așteptăm ca un astfel de sistem de decontare să fie funcțional fără erori și cât mai rapid.

Ar fi minunat dacă toate agențiile ANAF din țară s-ar dota cu POS-uri și dacă am putea să găsim astfel de echipamente și la nivelul direcțiilor de specialitate locale, pentru că nu poți face modernizarea sistemului doar pe bucățele. Este evident un pas înainte pe care îl apreciem ca fiind pozitiv culmea, din partea unui guvern mai puțin apreciat de publicul larg decât un guvern politic. Personal am criticat atitudinea guvernului actual, dar văd că uneori critica este constructivă.

Am văzut două modificări bune ale Codului Fiscal, mă refer la reducerea cotei de TVA la 9% pentru serviciile folosite în agricultură și aceeasi cotă de 9% pentru furnizarea de semințe și pesticide.

A doua măsură bună, despre care am amintit și eu în Republica,ro de mai multe ori, este extinderea scutirii de impozit pentru persoanele care aduc plus valoare. Eu mă refeream la exportatorii de servicii, guvernul a ales scutirea de impozit pe venituri pentru cercetători, ceea ce este un lucru foarte bun.

Dacă privim toate aceste lucruri punctuale observăm că și această procedură de modernizare a plăților pentru impozite este foarte bine venită.

Gândiți-vă cât de așteptată este această măsură de către șoferi. Să vă dau exemplul meu personal. Ca și consultant financiar am domiciliul în Bucuresti, dar viața mă aduce și prin alte orașe ale țării. Se întâmplă să mai apară câte o eroare, o abatere de la regulamentul de circulație când sunt în țară. Nu te oprești și te duci întâi să plătești amenda și apoi unde ai treaba. Trebuie mai întâi să rezolvi lucrarea clientului, să o încasezi de client, și după ce faci bani te duci și plătești amenda. Bun, ai luat o amendă într-o localitate a țării și te întorci la domiciul tău, te duci le un CEC, la o trezorerie și plătești amenda. Caută contul, beneficiarul, trimite o copie după chitanța la organul de poliție. Ei bine, este absolut minunat dacă se pot plăti aceste amenzi cu cardul. Acesta este mersul vieții, încet, încet tranzacțiile vor deveni electronice.

Apreciez pozitiv acest demers al autorităților pentru plata cu cardul a creanțelor fiscale.

Aș vrea să adresez cititorilor Republica.ro toate urările de bine, să aibă mai întâi venituri mai mari, să fie prosperi și după aceea să utilizeze cardurile pentru plățile de impozite. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Raul check icon
  Si care e avantajul, daca tot trebuie sa ma deplasez la ei? O sa fie coada la POS-urile alea mai ceva ca la ghisee.
  • Like 1
  • @ Raul
   Venom check icon
   Pasul logic ar fi plata online.
   • Like 0
 • Aurel check icon
  Si mâine, Guvernul, va inventa apa calda!
  Uraaaa!
  • Like 0
 • Tara de idioti .. "putem plati cu cardul" si asta ar trebui sa ma faca fericit? Ca oricum trebuie sa ma duc la o trezorerie, unde oricum stau la o coada, unde in final platesc cu cardul dupa ce un functionar plictisit o sa mi-l ceara, ca n-a inteles inca treaba cu contactless-ul?
  NORMAL ar fi sa existe un sistem integrat, unde in contul meu de contribuabil unic identificat, sa pot sa-mi vad taxele, sa mi le platesc online, sa vad cand imi apare o amenda, sa primesc mail cand termenul vreunei taxe este depasit, unde sa-mi pot atasat un cont in care anaf-ul sa-mi dea bani inapoi, etc
  Ma uit in fiecare dimineata la aia care asteapta la taxe locale de la sect 5 cum stau ca oile, in frig, in ploaie, in caldura, pe trotuar, la usa institutiei, aliniati cateodata de un politist local care face si o lista de intrare sau imprastiati pe trotuar cand nimeni nu are timp de ei, completand acte pe borduri sau pe masinile parcate si sincer, nu-i vad deloc fericiti ca in final, nu o sa scoate cash din buzunar ci cardul.
  • Like 1
 • De-a rasu-plansu! Marea debirocratizare si simplificare a procedurilor in relatia autoritatilor cu cetatenii. Am fost ieri la serviciul Pasapoarte Brasov si pe geamurile ghiseelor era afisat un comunicat important prin care se aduce la cunostinta ca taxele de pasaport s-au unificat si se platesc intr-un singur cont deschis la trezorerie si marea noutate, aceasta plata se poate face si online. Pana aici toate bune si frumoase, doar ca dupa ce te-ai fericit cu vestea aceasta minunata, citesti mai jos: pentru plata online trebuie sa te prezinti la ghiseu cu extrasul de cont ce face dovada platii, parafat de catre institutia bancara emitenta! Adica nu te duci sa platesti la trezorerie ci te duci la banca sa-ti parafeze documentul! Asta sa fie oare simplificare???
  • Like 1
 • Sa ai nevoie de o lege pentru plata cu cardul si sa te bucuri pentru asta... Nu, minunat ar fi sa poti plati de acasa, fara sa fie nevoie sa te deplasezi in cine stie ce locatie obscura guvernata dupa un program "de gravida" si sa stai la cozi transpirate...
  • Like 1
 • Mai bine mai tarziu decat niciodata !
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult