Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul ar pregăti o schimbare majoră pentru Pilonul II de pensii. Măsura poate afecta 7 milioane de români - surse Profit.ro

Ministerul Finanțelor vrea să diminueze de anul viitor, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), scrie Profit.ro citând surse. Aproximativ 7 milioane de români sunt înrolați în sistemul pensiilor private obligatorii, iar evoluția conturilor lor ar fi afectată în cazul în care guvernul va pune în practică acest proiect. Banii astfel economiți de Executiv ar urma să ajungă în sistemul public de pensii.  

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat miercuri că în discuțiile pe care le are periodic cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de pensii nu a fost pus în discuţie.

„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%”, a precizat ASF într-un comunicat. 

Subiectul Pilonului II a reintrat în atenția publicului în urmă cu câteva luni când Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat desființarea Pilonului II de pensii. Ulterior Ministerul Finanțelor a precizat într-un comunicat că Ionuț Mișa nu a declarat așa ceva. La câteva ore Ionuț Mișa avea să își ceară scuze, precizând că a fost o eroare și că Pilonul II nu se desființează. Mai apoi premierul Mihai Tudose avea să reacționeze, precizând că Pilonul II de pensii private obligatorii „nu se desființează, punct”.

Datele asociației care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private arată că românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale. Potrivit estimărilor asociației, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare.  

În prezent în cazul Pilonului II statul virează în conturile a circa 7 milioane de persoane o cotă 5,1% din contribuţia reţinută oamenilor pentru pensiile publice.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Disperarea incompetentilor din guvern nu are limite. Poate fi intrecuta doar de lipsa lor de bun simt.
    Pacaliciul de la finante baga mana adanc in buzunarele amaratilor, lasandu-i in liniste pe adevaratii evazionisti (oare din spirit de colegialitate?), dorel de la justitie vine cu petarde (tot in sprijinul iubitilor colegi), in sanatate principala preocupare este legata de numirea clientelei acolo de unde vin banutii - iar romanii sa faca bine sa se caute de boli la popa, drumurile sunt in continuare un dezastru si nu se intrevede niciun plan facut cu cap - dar cel putin se moare in draci, ca nici de pe la interne nu razbate vreo idee de imbunatatire a sigurantei (si iar mergem la popa sa ne rezolve, nu?), la educatie avem un... un... nici nu stiu ce termen i s-ar potrivi - foarte probabil tipul C (prost harnic) din categorisirea lui von Moltke, mai avem o multpreamultiglota (ca poliglota nu descrie bine), o daea - ca de aia, si tot asa.
    Iar cu Tudose in frunte, vor avea victorii multe. Invinsii sunt romanii.
    • Like 1
  • Nu-i poate opri decat strada sa faca aceasta prostie la care se adauga cele facute de dorel de la justitie!!
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult