Un slogan recurent al manifestațiilor de stradă din ultimii ani a fost „Vrem spitale, nu catedrale!” Ultima dată a fost strigat chiar în timpul protestelor de după tragedia de la Colectiv, iar premierul Dacian Cioloș pare că a ascultat vocea străzii.
În proiectul de buget pentru anul viitor, Ministerul de Finanțe nu a alocat niciun ban pentru construirea și modernizarea lăcașelor de cult. Acest lucru înseamnă că nu sunt prevăzute fonduri nici pentru lucrările de construcție la Catedrala Mântuirii Neamului. Însă proiectul de buget va trebui să fie votat de Parlament unde, de obicei, deputații și senatorii depun amendamente pentru construcția și renovarea de biserici.
În anii trecuți, Guvernul alocase pentru acest capitol sume importante: 148 de milioane de lei, în 2014, și 177 de milioane de lei în 2015. Primii bani pentru construirea de biserici ar urma să fie dați de statul român abia în 2017: 12 milioane de lei, de peste 10 ori mai puțin decât anul trecut. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, spune că vestea nu este îmbucurătoare, dar că proiectele BOR vor continua, chiar dacă finalizarea lor ar putea fi întârziată. Acesta mai vorbește despre Catedrala Mântuirii Neamului ca despre un proiect de interes național care trebuie dus la îndeplinire până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.
Cum comentați decizia Guvernului de a nu mai aloca bani pentru construirea și modernizarea de biserici?
UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a vorbit la telefon cu Patriarhul Daniel și l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu-mi luați asta în nume de rău...
Lămuriți-mă și pe mine de-o chestie.
Sînt vreo 85% creștini ortodocși, declarați de dumnealor înșine - nu din burtă.
După cum știu eu, treaba asta presupune și mijlocirea bisericii.
Prin urmare, 85% din poporetul țării ăsteia plătește niște impozite. Mie mi se pare ca la asfaltul străzilor, respectiv băncile din parcurile orașului, ca bani din impozite să se întoarne și spre Biserică.
NU-S PLĂTIT de băieții cu sutană, nu-mi trimit acasă colivă cu fișicuri de bani alături.
Dar, totușți, hai să privim lucrurile și din unghiul ăsta!
Hai să mergem pe la oameni simpli, să-i întrebăm cum văd lucrurile.