Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Guvernul Cioloș nu mai dă bani pentru Biserică. Cum comentați această decizie?

Un slogan recurent al manifestațiilor de stradă din ultimii ani a fost „Vrem spitale, nu catedrale!” Ultima dată a fost strigat chiar în timpul protestelor de după tragedia de la Colectiv, iar premierul Dacian Cioloș pare că a ascultat vocea străzii. 

În proiectul de buget pentru anul viitor, Ministerul de Finanțe nu a alocat niciun ban pentru construirea și modernizarea lăcașelor de cult. Acest lucru înseamnă că nu sunt prevăzute fonduri nici pentru lucrările de construcție la Catedrala Mântuirii Neamului. Însă proiectul de buget va trebui să fie votat de Parlament unde, de obicei, deputații și senatorii depun amendamente pentru construcția și renovarea de biserici. 

În anii trecuți, Guvernul alocase pentru acest capitol sume importante: 148 de milioane de lei, în 2014, și 177 de milioane de lei în 2015. Primii bani pentru construirea de biserici ar urma să fie dați de statul român abia în 2017: 12 milioane de lei, de peste 10 ori mai puțin decât anul trecut. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, spune că vestea nu este îmbucurătoare, dar că proiectele BOR vor continua, chiar dacă finalizarea lor ar putea fi întârziată. Acesta mai vorbește despre Catedrala Mântuirii Neamului ca despre un proiect de interes național care trebuie dus la îndeplinire până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

Cum comentați decizia Guvernului de a nu mai aloca bani pentru construirea și modernizarea de biserici?

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a vorbit la telefon cu Patriarhul Daniel și l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Categoric o decizie buna
    • Like 0
  • Era si cazul
    • Like 0
  • Buna ziua si bine v-am gasit. Mi se pare o decizie corecta. Cu banii econimisiti, s-ar mări salariile mici si pensiile mici. Oricum oamenii dau bani la biserica. Credința adevarata e in suflet si minte.
    • Like 0
  • Andrei check icon
    Ne place sau nu, religia ramane pentru noi o necesitate. Noi platim in sistemul de sanatate bani, desi unii dintre noi putem merge si la privat, dar platim ca sa dam o sansa si celui care nu poate merge la privat. Platim deci si pentru ce nu folosim. Platim si pentru persoanele cu dizabilitati de exemplu. La fel platim si pentru ca saracul de la tara sa-si poata ingropa mortul cu slujba religioasa, cu preoti salarizati de stat. Stiu ca in Europa religia e privata, dar noi nu ne putem permite deocamdata religie privata. Nu la cererea imensa care trebuie deservita. Ne place sau nu, romanii cosidera inca religia o necesitate. Garanteaza cineva ca ne putem permite religie privata? Garanteaza cineva ca nu vom intra in criza de personal clerical? Si sa mai lasam propaganda cu super masinile, ca preotii de cartier stau la trei camere cu doi copii. Copii care trebuiesc imbracati, hraniti. Ca toti copii. Putem avea personal clerical salarizat in sistem privat? Si daca da, pentru cat timp? Astea sunt genul de intrebari pe care trebuie sa ni le punem. Uitati-va in jur, uitati-va in cartierul vostru, nu va mai uitati pe net sau la televizor. Priviti la saracia din cartiere, cu preoti de cartier cu tot. Ne putem permite sistem privat?
    • Like 0
  • check icon
    Îndrăznesc, doamnă editorialist, să reproduc niște scrise ale subsemnatului puse și la un alt articol de pe siteul dvs.
    Nu-mi luați asta în nume de rău...

    Lămuriți-mă și pe mine de-o chestie.
    Sînt vreo 85% creștini ortodocși, declarați de dumnealor înșine - nu din burtă.
    După cum știu eu, treaba asta presupune și mijlocirea bisericii.

    Prin urmare, 85% din poporetul țării ăsteia plătește niște impozite. Mie mi se pare ca la asfaltul străzilor, respectiv băncile din parcurile orașului, ca bani din impozite să se întoarne și spre Biserică.

    NU-S PLĂTIT de băieții cu sutană, nu-mi trimit acasă colivă cu fișicuri de bani alături.
    Dar, totușți, hai să privim lucrurile și din unghiul ăsta!

    Hai să mergem pe la oameni simpli, să-i întrebăm cum văd lucrurile.
    • Like 1
  • check icon
    Nu stiu cine e preotul Robertino, dar preotul din cartierul meu nu are nici masini de lux si nici castele in Spania. Ce vedem la televizor e de televizor.
    • Like 2
  • petru475 check icon
    Iarasi ne multumim cu putin si nu punem intrebarile corecte. Multumitor ar fi: 1. Un audit al BOR in ceea ce priveste venituri, cheltuieli si bunuri detinute 2. Un audit al proiectului catedrala "mintuirii" neamului (cost, respectare norme de constructie, posibilitatea autorizarii ISU ;) etc) 3. Justificarea reala din partea BOR pentru schimbarea construcorului (schimbat Bogart cu Strabag (preietenii stiu de ce) ). Intrebari corecte: 1. Cumse justifica donatile continue de proprietati (fara legatura cu obiectul de activitate al BOR) de catre autoritatile statului catre BOR (paduri, terenuri agricole, cladiri etc) ? 2. Costurile cu organele de propaganda BOR (trinitas radio/tv etc) si cine le suporta? 3. Cum se justifica penuria de venituri ale BOR in ciuda existentei monopolului!! pe lumanari si obeicte de cult (icoane, cruciulite etc), a taxelor percepute pentru diverse servicii gratuite si a lipsei cheltuielilor de personal? 4.Cine suporta costurile coloanelor oficiale ale diversilor inalti prelati ai BOR? Propunere: Ar trebui ca impozitarea veniturilor si profiturilor obtinute de persoanele fizice si juridice romane sa fie transparenta si contribuabilii sa poata sa aleaga modul in care se repartizeaza acestie impozite, atat la nivel local cat si la nivel central (culte (la alegere), educatie, sanatate etc) si atunci pe de o parte BOR poate s-ar vedea fortat sa trateze mirenii ca pe oameni nu ca pe oi de pastorit (un pic de concurenta la impartit banii nu strica ;) ), pe de alta parte contribuabilul poate va invata sa ceara socoteala cum se cheltuie banii lui.
    • Like 1
  • Credinta in Dumnezeu nu trebuie subventionata de stat.
    • Like 1
    • @ Georgeta Cociorva
      Andrei check icon
      Credinta nu e problema, ci religia. Toti ne botezam, toti ne cununam si toti ne ingropam mortii. Pana si ateii se cununa religios. Chiar foarte multi. Daca sotul e ateu si accepta o sotie care doreste cununie religioasa, atunci vor merge la biserica. Suntem pregatiti pentru o religie privata? Suntem pregatiti sa salarizam preotii in sistem privat?
      • Like 0
    • @ Andrei
      Daca sunt atei de ce se cununa? Just saying.
      • Like 1
  • check icon
    E greu, dar incercam. La noi preotii sunt obligati sa aiba o familie, pe care sa o intretina. In sistem de stat e ok, dar un sistem privat va trebui sa sustina din taxe si aceste familii. Si nu va fi usor. Noi nu avem decat o singura biserica ortodoxa, iar peste tot cei care se cununa, se boteaza si se inmormanteaza o vor face tot rit ortodox. Chiar daca esti ateu, fie ca te cununi, fie ca iti ingropi parintii o fac in proportie de 90% in rit ortodox. Asta inseamna o cerere mare, care presupune - ne place sau nu - bani. Doar salariile sunt o suma importanta. In plus o sa apara criza de personal, adica s-ar putea sa nu mai avem nici preoti. Bucuria, d-lui Ionut! O criza de preoti e o mare bucurie! Numai ca la tara si chiar la oras n-o sa fie asa bucurie daca in vreo 10 ani n-o sa gasesti preot, ori daca pretul o sa sara prin tavan. Eu insa sustin povestea. Da, sistem privat! Hai sa vedem ce iese din revolutia asta, ca noi suntem specialisti la spart oalele in capul nostru. Presimt ca povestea asta tot in capul nostru se va sparge.
    • Like 0
    • @
      Saracii : Dupa ce a facut furori la volanul unui Maserati de 200.000 de euro, preotul si-a tras si un BMW Seria 7 nou-nout. Parintele Robertino Oprea a rupt gura targului cand a aparut la volanul unui Maserati Quattroporte, cu o valoare de catalog de 200.000 de euro. In garajul preacuviosului, langa aceasta frumusete de masina, troneaza o alta, ceva mai “modesta”, respectiv un Volkswagen Tiguan, a carui valoare poate ajunge la 30.000 de euro.
      • Like 2
    • @ Vasile Razvan
      check icon
      Preotul din cartierul meu are o masina amarata si slujeste intr-o biserica in care curge apa pe pereti. Ce vedem noi la televizor e alta treaba.
      • Like 0
    • @
      Eu cred ca nu criza, ci inflatie galopanta de preoti avem parte. De preoti FARA HAR! Sunt extrem de putini cei care intrupeaza adevarata spiritualitate otodoxa. Dumneata, domnule, vorbesti de o problema de management. Pentru ca,spiritualiceste vorbind, cand ajungi in o situatie naspa trebuie sa nu mai delegi responsabilitati, sa cauti unde ai gresit si sa indrepti, indiferent cat de dureros este. Cea ce BOR refuza constant. Capul in care se sparg oalele e al BOR care de secole usturoi nu mananca gura nu-i miroase, spre deosebire de catolicii care, uneori, isi asuma si isi cer iertare prin gura Papei. Daca s-ar pune problema as lua in considerare optiunea de a recurge pentru o inmormantare lasandu-ma, increzator in caile Harului, la un preot a carui religie o alege Harul insusi, dincolo de o posibila viitoare lipsa de cadre.
      • Like 0
    • @ Marius Drujiţ
      Andrei check icon
      Inteleg ce spuneti, dar credeti ca atunci cand stai cu mortul in casa iti mai arde sa vezi ce har are preotul? Asta te intereseaza sau sa-ti vina si sa-ti faca slujba? Si daca o sa fie criza de preoti, ramai cu mortul neslujit? Sau il ingropi fara preot? Cand te loveste necazul unui deces nu-ti mai arde de teorii spirituale, ci vrei sa faci cele cuvenite. Le poti face in sistem privat? Asa era intrebarea, nu ce har are preotul.
      • Like 0
  • check icon
    Amicul Ionut ne zice ca n-o sa fie probleme, ca o sa fie preturi mici, mici de tot. Dar la spitalele private sunt preturi mici, mici de tot? Amicul uita sa precizeze ca SUA este mozaicata religios, dar noi suntem cam o singura religie. Asta inseamna un aparat clerical imens care treubuie sa deserveasca o cerere mare de botezuri, nunti si inmormantari. Aparat care trebuie platit din preturile care se vor pune pe serviciile religioase. Nu, amice Ionut, o sa fie ca la SPITALELE PRIVATE, unde nu au acces decat cei cu multi, multi, multi bani. Mai mult: o sa apara.... criza de personal! Adica dupa ce am aruncat medicii peste bord o sa aruncam si preotii. Super! Ne botezam singuri copii. Sau ii lasam nebotezati. Da, vreau sistem de cult privat! Da, vreau sa vad cum arata. Sigur, o sa fie preturi mici, mici de tot ca la spitalele private. Ca lumea iubeste sistemul privat, pentru ca romanul numai in sistem privat se scalda. O sa fie frumos. Hai cu sistemul privat!
    • Like 0
    • @
      check icon
      Numai ineptii debitezi domnule postac. Ce legatura are spitalul, unde se fac investitii de milioane de dolari in aparatura, unde exista cheltuieli enorme, cu biserica, unde da din gura burtosul? Sau si voua va trebuie trafalete cu maner de aur si tabla de aur pe acoperis?
      • Like 2
    • @
      Haha deci sua e cam "mozaicata" cu peste 300 mii biserici crestine ..iar noi avem un personal clerical imens in comparatie cu ei...desi Romania are doar vreo 14 mii biserici crestine....pff
      • Like 2
    • @
      check icon
      Iti spun si ce are: la noi preotii au o familie, deci au nevoie de ceva salarizare. Daca taiem bugetul apare si criza de personal, adica n-o sa mai avem preoti. Ne lasam de religie!!!! Da, din trafaletele ala isi hraneste el familia. Atunci nu ne mai facem preoti. O sa fie ca in sistemul medical. Ce frumos o sa fie! Criza de preoti. Tu te bucuri, dar cei care vor dori sa-si boteze copii n-o sa fie char atat de bucurosi. Tu vrei sa arunci religia peste bord, dar ei nu vor. Si sunt multi. Foarte multi. Eu chiar vreau privatizarea Bisericii! Chiar vreau sa vad cum o sa fie. Ce preturi o sa fie, daca o sa fie criza de preoti cum e criza de medici. Hai sa vedem. Sustin pana la ultima litera ce spui tu.
      • Like 0
    • @ Vasile Razvan
      check icon
      14 mii de biserici ortodoxe? Awwww! Nu stiam. Eu stiam de o singura biserica ortodoxa. In caz ca nu ai aflat inca, chair si cel mai inversunat ateu isi inmormanteaza bunicuta pe sistem ortodox, nu pe alt sistem. Pentru ca bunicuta lui a fost botezata ortodoxa, si lasa cu limba de moarte sa fie ingropata in rit ortodox. 14 mii de biserici ortodoxe in Romania? Oau. Te simti bine? Intreb si eu...
      • Like 0
    • @
      Potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, cifra totala a lacasurilor de cult a ajuns la 18.429. Dintre acestea, aproape 70% apartin Bisericii Ortodoxe Romane. Adica vreo 14 mii ortodoxe ( am aproximat)...Tu te simti bine ? Sau macar un pic depasit de situatie ?
      • Like 2
    • @ Vasile Razvan
      check icon
      Scuze, deci 'biserica' in sens de lacas de cult, nu cult. Bun, dar in acele biserici se functioneaza pe sistem de stat, pentru ca salariile se dau de la stat. Tragem concluzia ca vorbim de un aparat clerical imens. Ai idee ce inseamna DOAR salarizarea, fara reparatii, fara nimic? Doar salarizarea personalului. Nu se va reflecta in preturile pentru cult? Iti dai seama ca in curand vom intra in criza de preoti? Suntem deja in criza de medici, vom intra si in criza de preoti, pentru ca nimeni nu poate obliga pe cineva sa devina preot... Da, criza de preoti! Fara botezuri, fara cununii, fara inmormantari. Ai idee ce inseamna asta pentru un popor majoritar ortodox? Chiar si pe hartie, ca rudele tot in rit ortodox si le va ingropa. Poti garanta ca nu va exista criza de personal, cum exista la medici? Sau ca nu vom avea servicii religioase la nivel de spital privat?
      • Like 0
    • @
      Aparatul CLERICAL IMENS inseamna vreo 20 mii de preoti... sa ii plateasca sau nu Statul mi-e indiferent..dar hai sa nu fim ipocriti ...cand iti coboara un preot din limuzina sau maserati si iti cere banu pe inmormantare,desi e platit deja de stat, si tu poate abia iti mai raman bani sa platesti intretinerea mi se pare cam strigator la cer...Tie nu ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult