Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Guvernul Dăncilă a oprit procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

Roșia Montană

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a oprit procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, cu mai puțin de o lună înainte ca organizația să ia o decizie în acest sens și după ce Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) a recomandat în luna mai includerea sitului istoric pe Lista Patrimoniului Mondial.

Informația a fost confirmată pentru G4media de ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, după ce decizia a fost luată de Guvern fără niciun fel de consultare publică. 

”Ne-am bucurat foarte mult când ICOMOS a făcut publică recomandarea înscrierii sitului pe lista patrimoniului. Când am comunicat la București, am primit directivă de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, să cerem în numele guvernului stoparea dosarului, nu retragerea lui, precum și o întrevedere între o delegație guvernamentală și cei de la UNESCO. Motivul? Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”, a declarat Adrian Cioroianu.

Gabriel Resources a declanșat procedura legală prin care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, acuzând România a încălcat tratatul de investiţi după ce a decis să nu permită exploatarea zăcământului aurifer de la Roșia Montană.  

Prin includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar fi fost interzisă orice activitate economică, inclusiv minieră, care ar fi adus atingere patrimoniului cultural din localitate. 

”Chiar în aceste zile e o delegație a Ministerului Culturii la Paris și discută cu experții UNESCO în ideea suspendării dosarului din cauza procesului (cu Gabriel Resources – n. red.)”, a mai declarat Adrian Cioroianu pentru G4Media.ro.

Întrebat ce se va întâmpla în continuare, Cioroianu a răspuns: ”Situația e cu totul inedită. Noi am făcut cererea, vedem ce spune UNESCO”.

Decizia privind includerea Roșiei Montane ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult