Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul demis Dăncilă crește din pix salariile pentru 1,3 milioane de români și îi lasă Guvernului Orban nota de plată

Oameni pe strada

(Foto Guliver/Getty Images)

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, ar urma să fie de la 1 ianuarie 2020 de 2.262 lei lunar, potrivit unui proiect redactat de Guvernul demis Dăncilă. Pentru persoane cu studii superioare și minimum un an vechime, salariul minim va fi de 2.620 lei, potrivit unui proiect prezentat de Profit.ro.

Ministrul demis al Economiei, Niculae Bădălău, a precizat că salariul minim net va fi, de anul viitor, de 1.363 de lei, respectiv de 1.563 lei pentru cei cu studii superioare și un an vechime. Beneficiari direcți vor fi peste 1,3 milioane de români, la care se adaugă 116.000 de angajați cu studii superioare și cel puțin un an vechime.

Premierul desemnat Ludovic Orban a atenționat însă că decizia de majorare a salariului minim ar trebui să aparțină, în mod normal, viitorului guvern.

De la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut pe țară este 2.080 de lei.

Citiți și

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă ne văităm că ajunge salariul minim la 290 de euro e vai de noi, avem un mediu de afaceri penibil.
  • Like 1
 • E o politică aplicată prin tot estul dar mai ales de țările din grupul de la Visegrad, ei își propun să ajungă la 1000 de euro salariul minim. E o măsură bună, obligă patronii să-și pună capul la contribuție și să nu-și mai bazeze afacerile doar pe o salarizare mizerabilă, cine se adaptează și e capabil de eficientizare va rămâne, patronii de doi lei mai bine să închidă decât să condamne o țară la sărăcie lucie. Nu rămâne locul gol, apar alții capabili să facă față. Oricum nu avem de ales, cu salarii de 300-400 de euro se golește țara, nu rămâne mai nimeni în România în condițiile astea.
  • Like 1
 • E o măsură socialistă, dar necesară. Cu asta trebuia început, nu cu măririle din sectorul bugetar. Roosevelt a spus-o clar acum 100 de ani: "No business which depends for existence on paying less than living wages to its workers has any right to continue in this country." Nu poți plăti decent, du-te frate în altă parte, oamenii din țara asta merită mai mult decât minimul tău!
  • Like 1
  • @ Horia Pelle
   check icon
   Nu știu cum puteți fi așa de sigur că ”oamenii din țara asta merită mai mult decât minimul tău” (există destule locuri de muncă neocupate unde se oferă 4-5K ron net pentru un debutant și nu se găsesc oameni! Debutant = om fără experiență dar cu niște cunoștințe minimale care pot fi însușite urmînd cursurile facultăților de profil ȘI CARE are dorința de munci, chiar dacă asta presupune deschiderea de a învăța alte lucruri noi).
   Dar nu vreau acum să mă cramponez de asta, o să presupun că aveți dreptate și merg mai departe: s-a rezolvat problema cu acești 100 ron adăugați la salariul minim? Nu?? Dar cu 1000 ron? Tot nu? Atunci, fie, 3000! De ce n-a mărit Dăncila cu 3000 ron salariul minim?? Cam care credeți că ar fi problema dacă ar fi făcut asta?
   Și un ultim lucru: pe dvs nu vă șochează suma propusă? Pe lîngă faptul că era previzibilă paralela între un Ceaușescu în agonie oferind FIX aceeași sumă, nu vi se aprinde niciun beculeț de genul ”bă, ăștia, dacă făceau niște calcule pe care să și le asume, sigur le ieșea din ele niște 34 ron sau 212 ron!”?
   • Like 1
  • @
   „există destule locuri de muncă neocupate unde se oferă 4-5K ron net pentru un debutant și nu se găsesc oameni”
   Serios? Ziceți-mi și mie trei, dar concret, nu „destule”.
   • Like 0
  • @ Horia Pelle
   check icon
   Iată 5 anunțuri publicate ASTĂZI (!!) care caută oameni fără experiență:
   1. https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/locuri_de_munca/134525/ING-Romania/Junior-Security-Analyst-@ING-Tech
   2. https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/locuri_de_munca/134018/Visteon/Technical-Delivery-Manager
   3. https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/locuri_de_munca/133840/Microsoft/Technology-Breakfast-with-Women-@Microsoft
   4. https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/locuri_de_munca/133694/Radient/Junior-Software-Sales
   5. https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/locuri_de_munca/131444/Bosch-Romania/Computer-Vision--Machine-Learning-Engineer,-Engineering-Center-Cluj
   • Like 0
 • Filbert check icon
  Care guvern Orban, cel care o sa pice la vot? Planul lui Ponta e clar de la votarea motiunii, dupa ce pica la vot prima numire, apare el impreuna cu halci serioase din PSD si-i cere lui Iohannis sa-l numeasca pentru ca are majoritate. Cum nimeni in afara USR-istilor, nu vrea anticipate, al doilea guvern va fi investit.
  • Like 0
  • @ Filbert
   Corina check icon
   Nu cred că va îndrăzni. E tot un pesedist pentru mase și trendul e clar antiPSD. Mai e și noncooperant, ca să mă exprim frumos. Enervează pe toată lumea.
   • Like 1
  • @ Corina
   Filbert check icon
   Omul vrea sa fie Salvatorul si Mintuitorul 'celui mai mare partid de stinga din Europa' iar pentru asta isi va asuma riscul guvernarii in momentul asta. Discutiile despre 'trend' sint mereu subiective, ceea ce se intimpla in 'bula' noastra nu trebuie generalizat. Cit timp sint 1.2 milioane de slujbasi la stat, multi nemeritat de bine platiti, bazinul lor electoral va fi de cam 4+ milioane, daca adaugam rude, proprietarii si angajatii firmelor care traiesc din contracte cu statul, etc. Sa nu credeti, asa cum sint USR-istii convinsi, ca procentele la locale/parlamentare vor fi ca la europarlamentare/prezidentiale. Sint alegeri diferite, la primele voteaza fiecare in circumscriptie iar importanta votului diasporei e mult mai mica, la parlamentare, si zero, la locale. Mai sint si alti factori, bilbele useriste indeparteaza iar multi din tinerii care au iesit la vot la europarlamentare, propaganda antenelor, etc.
   • Like 0
  • @ Filbert
   Corina check icon
   După europarlamentare destui proPSD, inclusiv comentatori populari, au recunoscut victoria opoziției și le-au dat, încă de atunci, dreptul de a trece la putere. Adăugați succesul moțiunii, la care au contribuit și unii pesediști. Vom trăi și vom vedea. Surprizele nu sunt excluse, aveți dreptate.
   • Like 0
 • Socialisti abjecti!Nu exista posibilitatea anularii cresterii?! Oricum guvernul, daca va fi instalat, va fi instalat inainte de 31 dec, iar majorarea intra in vigoare de la 1 ianuarie. Ideea e ca Orban, daca e destept, ar putea sa scada cumva taxarea salariilor cu vre-o 100 de lei. O crestere fortata a costului cu forta de munca ar avea consecinte negative pe termen lung. E greu, dar poate gasi resurse daca taie de unde trebuie. Si ar da si foarte bine electoral, atat pt salariati cat si pt patroni.
  • Like 1
  • @ Daniel Ardelean
   Corina check icon
   Normal ar fi să poată anula unele măsuri. Guvernul trebuie înlocuit cât mai repede, dar unor Ponta și Barna li se fâlfâie, joacă tontoroiul. Ponta, mai ales, candidează să devină cel mai detestat om politic, se pare.
   • Like 0
  • @ Corina
   Eu totusi nu inteleg cum mai pot lua masuri de genul asta. Stiu ca un guvern demis poate lua doar decizii care tin strict de functionarea tarii.
   • Like 0
  • @ Daniel Ardelean
   Corina check icon
   Dacă au făcut-o, înseamnă că mai pot. Deja s-au pierdut locuri de muncă din cauza măririlor de salarii anterioare. Degringolada continuă, cu inconștienta asta.
   • Like 2
  • @ Corina
   Eu am inteles doar ca au pus in dezbatere publica, nu au si luat masura!
   • Like 1
  • @ Daniel Ardelean
   Corina check icon
   Da, se pare că e un proiect supus dezbaterii publice. Un proiect care obligă, însă, viitorul guvern, pentru că mulți se văd deja cu banii în buzunar și nu le pasă decât de ei.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult