Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Experiment Digi24: Cum reacționează parlamentarii care au votat pentru eliberarea criminalilor și pedofililor când văd fotografiile victimelor

Florin Iordache - digi24

(Foto: captura digi24)

Aproximativ 21.000 de deținuți au fost eliberați din închisori în ultimii doi ani înainte de termen, prin legea recursului compensatoriu. Printre cei scoși de după gratii se numără criminali, violatori ori pedofili, iar mulți au recidivat. O echipă Digi24 i-a pus față în față pe parlamentarii care au votat această lege cu fotografiile victimelor celor eliberați. Reacţiile au fost de la timide păreri de rău şi vorbe înghiţite, la a da vina pe alţii pentru ceea ce ei au aprobat în Parlament.

Citiți și:

Florin Iordache, deputat PSD, în timp ce priveşte o fotografie cu doi bătrâni de 80 de ani care au fost uciși cu bestialitate în casa lor de un beneficiar al recursului compensatoriu: „Mda... Tragic... ce să vă spun? Ăăăăăăă.... Putea acest criminal să iasă din penitenciar... Sau ați văzut că sunt oameni care au comis crime şi fără recursul compensatoriu... Recursul compensatoriu nu a făcut decât ca niște indivizi să... având în vedere condițiile din închisoari.. să iasă mai devreme...”

Legea recursului compenstoriu a fost votată de 175 de deputați.

Digi24 i-a întrebat pe unii dintre deputați dacă au vreo remușcare când află că doi soți de peste 80 de ani au fost uciși cu bestialitate, în locuința lor, de un criminal care ar fi trebuit să fie în pușcărie la momentul crimei.

Reporter: Știți de ce v-am arătat poza lor? Pentru că fiica lor a trimis o scrisoare către parlamentari în care spune că îi consideră la fel de vinovați ca pe cel care i-a omorât. Cum îi răspundeți?

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: V-am spus, eu sunt de acord că aceste personaje să nu iasă din pușcărie, că trebuie modificată această lege... Deci trebuie să o modificăm, sunt de acord cu ce zice fiica acestor bătrâni, dar trebuie să înțeleagă că o lege trebuie modificată.. nu poţi să modifici în defavoarea comunității europene din care facem parte. Dacă comunitatea ne spune într-un fel ce facem? Atunci hai să ieșim, ieșim din comunitatea europeană... eu sunt foarte dispus!”

Olguța Vasilescu, deputat PSD: Da... îmi pare foarte rău... Legea se discută în Parlament acum.

Reporter: Credeți că ar trebui modificată?

Olguța Vasilescu: Absolut că ar trebui modificată, pentru infracțiunile de violență.

Reporter: A fost o greșeală această Lege.

Olguța Vasilescu: A fost o greșeală a doamnei Prună, de ce n-o întrebați pe ea, că ea a făcut acest recurs.

Reporter: Dar legea a fost mult modificată, știți asta, nu?

Olguța Vasilescu: Nu, n-a fost modificată deloc.

Raluca Prună, ministrul Justiției în guvernul Cioloș, își asumă proiectul de lege, dar spune că nu a fost gândit în sprijinul infractorilor.

Raluca Prună, iniţiatorul proiectului de lege: „Trebuie să fii sărac cu duhul să fii în Parlament şi să spui, domle, e de vină o tehnocrată, Toate propunerile de distrugere a acestei legi sunt făcute de PSD, ALDE şi UDMR”.

Sorin Dumitrașcu, președinte Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, a explicat modificările aduse legii : „În ultima Comisie, ca să nu se mai poată face nimic, au apărut modificări substanțiale, care au transformat o idee proastă, într-una catastrofală. De la 3 la 6 zile beneficiu pentru 30 de zile petrecute în detenție, aproape orice condiție imaginabilă dintr-o încăpere putea fi aplicabilă la o clădire întreagă și astfel devenea improprie. E vorba de intenție și rea voință”.

Parlamentarii PNL și USR au depus la Comisia Juridică proiecte de modificare a legii recursului compensatoriu, dar dezbaterea lor a fost amânată.

Vedeti aici videoexperimentul Digi24

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • astia nici nu stiu ce au votat. Atat de prosti sunt.
    • Like 3
  • Parlamentarii care au promovat aceasta lege ar trebui bagati la puscarie 1/1 in locul celui eliberat prin recurs compensatoriu si a recidivat prin crima.viol.sau talharie. De fapt nici un parlamentar ce are dosar penal nu ar trebui sa intre pe poarta Parlamentului.. .si sunt vreo 70-80. Ei nici macar banuiti nu ar trebui sa fie dar-mite in parlament sau guvern.
    • Like 0
  • Unul din principalii vinovati pentru existenta acestei legi a recursului compensatoriu este Presedintele in functie, care nu s-a opus absolut deloc si nu a intreprins NIMIC impotriva ei, nici institutional si nici macar verbal! Dar nu vorbeste nimeni despre asta pentru ca "nu da bine"!
    • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult