Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a spus marți în Parlament că guvernul ia în calcul plafonarea indemnizațiilor pentru mame care nu vor mai putea depăși 5.000-10.000 de lei lunar.
Ministrul a precizat că măsura nu va afecta un număr mare de persoane și a dat exemplul unui părinte „care nu a cotizat cu corectitudine către stat”, dar primește lunar 35.000 de euro pentru creșterea copilului, „cât un apartament”.
„Nu este vorba de efort bugetar neapărat cât este vorba de corectitudine. Vrem să avem un sistem corect sau vrem să lăsăm să se dezvolte o industrie care din păcate nu duce la nimic bun. Eu cred că dvs, care vă plătiți taxele corect către stat (...), nu vi s-ar părea corect ca o altă persoană care nu a cotizat către stat cu aceeași corectitudine să primească 35.000 de euro lunar”, a declarat ministrul Muncii.
Întrebată dacă este corectă plafonarea în cazul unui angajat cu salariu foarte mare, care timp de zece ani a plătit taxe mari la stat pentru acest salariu, Lia Olguța Vasilescu a spus că „da, este foarte corect, mai ales că angajatul respectiv a plătit taxele respective și pentru a beneficia de pensie, nu numai de indemnizația de creștere a copilului”.
„Timp de doi ani primește 85 la sută din salariu, e mai mult decât în orice altă țară din UE”, a adăugat ministrul, care a spus că și în alte state din Uniunea Europeană există un plafon pentru indemnizația mamelor.
Ministrul Muncii a afirmat că anchetele sociale au descoperit că unor părinți le sunt plătite indemnizații lunare „pentru faptul că scriu pe niște bloguri”.
„Am spus că se transformă, deja, într-o industrie, pentru că față de anul trecut, unde până la jumătatea anului am plătit o sumă, aceeași sumă de bani am plătit-o acum în primele trei luni. Mai mult, observăm prin anchetele sociale pe care le facem prin AJPIS-uri că sunt foarte multe mămici care nu au un loc de muncă stabil, de exemplu, sau chiar tătici, pentru că se intră și în concediu de paternitate, dar, pentru faptul că scriu pe niște bloguri, primesc sume de bani fictive, din punctul nostru de vedere. Și oricum, le primesc pentru un an de zile, plătesc la aceste sume un impozit mai mic față de ceea ce iau de la statul român timp de doi ani de zile după”, a spus Lia Olguța Vasilescu, potrivit Agerpres.
Camera Deputaţilor a adoptat, în martie 2016, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului a fost stabilită la 85% din veniturile părintelui şi se acordă pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Până atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.
Pe de altă parte, ministrul Olguța Vasilescu a respins marți ideea prelungirii concediului de creştere a copilului de la doi la patru ani, aşa cum sugerase recent vicepremierul Sevil Shhaideh.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pricepiși?
Chiar nu aveti ce face p-acolo?!
Aş mai sublinia şi faptul că aceşti "85 la sută din salariu, [...] mai mult decât în orice altă țară din UE” au fost legiferaţi tocmai de PSD, atunci când mult hulitul guvern tehnocrat se opunea. Acum s-au trezit că nu e bine? Ori şi-au dat seama că sacu-i gol şi n-au de unde?
Craiolguţa mai avea să citeze un mare clasic în viaţă şi să spună că a descoperit "o ţară de mămici, tătăci şi bebeluşi". Keep moving on, Olguţa! Nu te lăsa! Prinde-l pe Băse din urmă!