Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul ia în calcul plafonarea indemnizațiilor pentru mame. Lia Olguţa Vasilescu: „Vom opri o industrie”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a spus marți în Parlament că guvernul ia în calcul plafonarea indemnizațiilor pentru mame care nu vor mai putea depăși 5.000-10.000 de lei lunar. 

Ministrul a precizat că măsura nu va afecta un număr mare de persoane și a dat exemplul unui părinte „care nu a cotizat cu corectitudine către stat”, dar primește lunar 35.000 de euro pentru creșterea copilului, „cât un apartament”.

„Nu este vorba de efort bugetar neapărat cât este vorba de corectitudine. Vrem să avem un sistem corect sau vrem să lăsăm să se dezvolte o industrie care din păcate nu duce la nimic bun. Eu cred că dvs, care vă plătiți taxele corect către stat (...), nu vi s-ar părea corect ca o altă persoană care nu a cotizat către stat cu aceeași corectitudine să primească 35.000 de euro lunar”, a declarat ministrul Muncii.

Întrebată dacă este corectă plafonarea în cazul unui angajat cu salariu foarte mare, care timp de zece ani a plătit taxe mari la stat pentru acest salariu, Lia Olguța Vasilescu a spus că „da, este foarte corect, mai ales că angajatul respectiv a plătit taxele respective și pentru a beneficia de pensie, nu numai de indemnizația de creștere a copilului”.

„Timp de doi ani primește 85 la sută din salariu, e mai mult decât în orice altă țară din UE”, a adăugat ministrul, care a spus că și în alte state din Uniunea Europeană există un plafon pentru indemnizația mamelor.

Ministrul Muncii a afirmat că anchetele sociale au descoperit că unor părinți le sunt plătite indemnizații lunare „pentru faptul că scriu pe niște bloguri”. 

„Am spus că se transformă, deja, într-o industrie, pentru că față de anul trecut, unde până la jumătatea anului am plătit o sumă, aceeași sumă de bani am plătit-o acum în primele trei luni. Mai mult, observăm prin anchetele sociale pe care le facem prin AJPIS-uri că sunt foarte multe mămici care nu au un loc de muncă stabil, de exemplu, sau chiar tătici, pentru că se intră și în concediu de paternitate, dar, pentru faptul că scriu pe niște bloguri, primesc sume de bani fictive, din punctul nostru de vedere. Și oricum, le primesc pentru un an de zile, plătesc la aceste sume un impozit mai mic față de ceea ce iau de la statul român timp de doi ani de zile după”, a spus Lia Olguța Vasilescu, potrivit Agerpres.

Camera Deputaţilor a adoptat, în martie 2016, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului a fost stabilită la 85% din veniturile părintelui şi se acordă pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Până atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.

Pe de altă parte, ministrul Olguța Vasilescu a respins marți ideea prelungirii concediului de creştere a copilului de la doi la patru ani, aşa cum sugerase recent vicepremierul Sevil Shhaideh.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da,da..sa se plafoneze, ca nu cumva sa se mai inmulteasca intelectualii, corporatistii malefici sau alte elemente periculoase.... Doar asistatii social si fidelii votanti psd!! Mi-e sila!! O falsa problema, care divizeaza societatea! S-or apropia doamnele de climax...Si de aici inversunarea impotriva viitoarelor posibile mamici! Sinistru!!
  • Like 2
 • Da,da..sa se plafoneze, ca nu cumva sa se mai inmulteasca intelectualii, corporatistii malefici sau alte elemente periculoase.... Doar asistatii social si fidelii votanti psd!! Mi-e sila!! O falsa problema, care divizeaza societatea! S-or apropia doamnele de climax...Si de aici inversunarea impotriva viitoarelor posibile mamici! Sinistru!!
  • Like 0
 • Aceste indemnizaţii ar trebui considerate un ajutor de stat pentru mame fără legătură cu calitatea de plătitori de impozite a mamelor. Cuantumul ar trebui stabilit în aşa fel încât să nu se ajungă la situaţia de ,, a băga seu în carne grasă"
  • Like 0
  • @ Gheorghe Anton
   Aceste indemnizatii ar trebui taiate de tot. Sa fie fiecare responsabil pentru cresterea propriilor copii, nu statul.
   • Like 0
  • @ Deploribus Unum
   Raul check icon
   Exact, ai dreptate. Iti dai seama ca ai putea sa revolutionezi capitalismul cu ideea asta. Nu inteleg de ce ai scris aici...poate iti fura careva cugetarea.
   • Like 2
  • @ Deploribus Unum
   check icon
   Nu degeaba v-ați autonumit «deploribus», aveți dreptate.
   • Like 1
 • Dacă bebelușii d-nei Firea și Gorghiu au crescut, legea ( imbecilă dacă nu ar fi ticăloasă) poate să fie schimbată într-un registru de normalitate: principiul contributivității !
  • Like 2
  • @ Niculae Moromete
   check icon
   Moromete dragă, bag sama (poate greșesc, deie Domnu’) că nu ai priceput esența statului social și liberal totodată: pentru a avea un raport sănătos între natalitate și mortalitate care, într-o societate normală, trebuie să fie mereu pozitiv (la noi este acum negativ), trebuie să ai o gîndire care să asigure acest lucru, să ajute familiile care trăiesc pe medie sau sînt sub medie, adică – la noi – majoritatea covîrșitoare. Așadar, ca să pricepi (sper): ajutorul statului pentru a crește copii nu este un favor, ci un mod de a avea o societate sănătoasă. Este, așadar, logic ca părinții care au venituri mari, (mult) peste medie, să nu primească acest ajutor, dar să primească ajutor mai mare părinții cu venituri medii și ajutor și mai mare părinții cu venituri sub medie. Evident, paralel cu un sistem care să identifice rapid evaziunea fiscală, respectiv să-i pedepsească pe cei care pe scripte au venituri mici sau venituri zero dar, de facto, au venituri (foarte) mari. Nu este nici șmecherie, nici „comunism” aici, este o analiză simplă și umană.
   Pricepiși?
   • Like 0
 • Mie mi se par absurde aceste indemnizatii, banii astia, lunar, de ce 85%, care e criteriu de referinta pentru acest procent? Dar de ce din salariu si nu este o indemnizatie unica? Socialistii baga o mizerie populista, apoi o scot pentru a "o da anonima" la urmatoarele alegeri. Ma injura un "socialist" de lume noua prin toamna ca de ce ma opun cresterii indemnizatiilor, ca sunt exploatator, asa socialist cu viloaca la Sinaia si gipan. Eu zic in felul urmator, indemnizatie unica: 2.100 de lei, cat e salariu mediu net, atat pentru managera de la multinationala, cat si pentru o amarata dintr-un sat izolat din Tara Oasului care castiga mai nimic si ia indemnizatie la salariul minim. Cu cat muncim mai mult si crestem economic, cu atat cresc si indemnizatiile, fara relativitate si fara subiectivism. Nu este o solutie perfecta, stim ca cheltuielile sunt diferite, dar sa nu uitam ca celalalt parinte munceste pe sume substantiale intr-o familie "buna", iar ala dintr-o familie saraca de pe la sat cara lemne cu ziua pe 50 de lei. Mereu se vor crea anomalii daca nu se ajunge la o suma unitara care sa multumeasca pe cei mai multi contribuabili, cand auzi la astia "plafon" si "deductii" automat traduci prin teapa, insa cum mai putem spagui populatia la electorata daca nu mai avem instrumente, nu si nu!
  • Like 0
  • @ Marian Cristescu
   check icon
   Cred că vă deranjează totul în lumea asta… Nu e neapărat nevoie să comentați ceva dacă nu aveți ce spune. Poate vă deranjăm și aveți altceva mai bun de făcut între timp.
   • Like 0
 • Olguta, Sevil, ce facem fetele?! Iar rezolvam probleme pe care mai intai le inventam?!
  Chiar nu aveti ce face p-acolo?!
  • Like 1
 • check icon
  Este un exemplu de manual în ceea ce priveşte statul mafiot. Când e să-ţi ia impozitul nu clipeşte, te arde de nu te vezi. Când este să-ţi dea ceea ce ţi se cuvine, spune că nu se poate, nu sunt fonduri, nu ai dreptul, nu..., nu..., nu....

  Aş mai sublinia şi faptul că aceşti "85 la sută din salariu, [...] mai mult decât în orice altă țară din UE” au fost legiferaţi tocmai de PSD, atunci când mult hulitul guvern tehnocrat se opunea. Acum s-au trezit că nu e bine? Ori şi-au dat seama că sacu-i gol şi n-au de unde?

  Craiolguţa mai avea să citeze un mare clasic în viaţă şi să spună că a descoperit "o ţară de mămici, tătăci şi bebeluşi". Keep moving on, Olguţa! Nu te lăsa! Prinde-l pe Băse din urmă!
  • Like 4
 • Bine, daca scriu pe bloguri nici o problema, intrebarea e au contribuit la buget sau nu? Ca nu e treaba statului cu ce se ocupa cetateanul.
  • Like 2
  • @ Deploribus Unum
   bluenavy check icon
   E SCUZA statului cu ce se ocupa cetateanul.
   • Like 0
 • Pentru a fi corecti ar trebui plafonata si suma de baza la care se aplica procentul la retineri. Exemplu: 0,85% la max 8.000 lei. Deaemenea, ar trebui sa se aplice doar indemnizatiilor care intra in plata la data intrarii in vigoare a legii. Aici se aplica retroactivitatea? Juristi, ce parere aveti?
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult