Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul încearcă să convingă Bruxellesul că bugetul 2017 nu e fake news

Ministrul Finanțelor Viorel Ştefan a explicat la Antena 3 că execuţia bugetară pe primele două luni ale anului arată un excedent bugetar şi că veniturile urmează să crească. Oficialul de la Finanțe se arată optimist în ce privește respectarea țintei de deficit bugetar la final de an și spune că va trimite calculele și la Bruxelles. 

„Pe calculele lor (ale Comisiei Europene - n.n.) iese 3,6-3,7%. Noi credem că putem să facem 3% și, așa cum arată execuția la trimestrul unu, sunt convins că ne încadrăm în 3%. Mai rămâne să găsim argumente convingătoare și pentru Comisia Europeană și ne străduim să trimitem acest lucru la Bruxelles până în 25 aprilie, astfel încât la prognoza de primăvară pe care o face Comisia să fie luate în calcul aceste argumente și poate își revin și ei și vor recunoaște că noi avem dreptate încă o dată”, a spus ministrul Finanțelor.

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, crede că, după cum arată execuția bugetară pe primele două luni, programul de guvernare a fost respectat doar în ce privește creșterea salariilor și a cheltuielilor cu ajutoarele sociale.

„Singurele lucruri care au fost respectate din programul de guvernare au fost creșterea salariilor cu 13% și creșterea cu 9% a cheltuielilor cu ajutoarele sociale”, este de părere Radu Georgescu.

Datele macroeconomice din primele două luni ale lui 2017 sunt în opoziție puternică cu promisiunile din programul de guvernare, crede Radu Georgescu.

„Pentru a putea susține creșterile de salarii și pensii promise în 2017, planul de guvernare se bazează pe creșterea absorbției de fonduri de la Uniunea Europeană, creșterea investițiilor făcute de stat, pe creșterea consumului intern și pe creșterea veniturilor. Numai că absorbția fondurilor europene în primele două luni a scăzut cu 35% față de primele două luni din 2016. Investițiile statului în infrastructură au scăzut în primele două luni cu 16% față de aceeași perioadă din 2016”, a explicat pentru Republica.ro reprezentantul CFO Network.

În opinia acestuia, consumul intern, care a reprezentat motorul creșterii economiei României din ultimii ani, dă semne de încetinire. „Cifra de afaceri cumulată a magazinelor care vând către populație a scăzut în ianuarie cu 24,9% față de decembrie 2016, fiind cea mai mare scădere în ultimii doi ani. Veniturile statului au scăzut în primele două luni cu 1,4% față de aceeași perioadă din 2016, deși era prognozată o creștere accentuată. Singurele lucruri care s-au respectat din programul de guvernare au fost creșterea salariilor cu 13% și creșterea cheltuielilor cu ajutoarele sociale de 9%”, a declarat Radu Georgescu. 

ANAF a anunțat luni o depășire a încasărilor cu 1,3% a veniturilor bugetare pe primul trimestru, față de perioada similară din 2016, sugerând că încasările din luna martie au compensat într-o oarecare măsură încasările reduse din ianuarie.

„Pe fondul implementării măsurilor de îmbunătățire a colectării și conformării voluntare, ANAF a reușit să realizeze un total al veniturilor bugetare în trimestrul I 2017 în cuantum de 50.423,1 mil.lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 1,3% - indice nominal, respectiv 631,3 mil.lei în cifre absolute mai mult față de perioada similară a anului 2016 (49.791,8 mil.lei).

Precizăm că totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în luna martie 2017 a însumat 18.429,3 mil.lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 5,2% - indice nominal, respectiv 904,7 mil.lei în cifre absolute mai mult față de perioada similară a anului trecut (17.524,6 mil.lei)”, potrivit unui comunicat al ANAF.

Pentru 2017, bugetul de stat prevede venituri totale de 117,1 miliarde lei, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat în 2016.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • bluenavy check icon
  "Noi credem si suntem convinsi. Mai ramane sa gasim argumente convingatoare."
  Pfui, a naibii logica asta. Convinsi in baza a ce, daca nu de argumente convingatoare?
  • Like 0
 • check icon
  Am trei aspecte de evidenţiat.

  Primul este că bugetul pe 2017, chiar şi pentru un nespecialist, pare mult mai generos decât posibilităţile economice ale României, fiind făcut mai mult din jocul cifrelor decât pe baze reale. Sper să mă înşel, nefiind specialist.

  Al doilea, niciun guvern din 1992 încoace n-a fost în stare să continue ce a început anteriorul. Toţi au şters tabla şi au luat problema de la capăt. Nu-i de mirare că am ajuns în halul în care suntem astăzi. Singurul aspect unde s-au înţeles cu toţii, a fost devalizarea economiei naţionale. Acolo au mers pe aceeaşi mână.

  Al treilea aspect este că Antena 3 a devenit pentru Dragnea ceea ce B1 TV era pentru Băsescu. Greţos! Era o vreme în care consideram A3 ca fiind un post de ştiri bun. Din păcate, totul se schimbă.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult