Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Primul semnal de alarmă tras din interiorul Guvernului: ministrul de Finanțe vorbește de „măsuri de reducere a cheltuielilor” dacă deficitul sare de 3 la sută

Guvernul condus de Sorin Grindeanu este pregătit să ia măsuri de reducere a cheltuielilor, în cazul în care va constata depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), astfel încât România să nu depăşească acest nivel, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, la lansarea raportului economic pentru România în 2017 al Comisiei Europene, potrivit news.ro.

„Guvernul şi-a anuntat intenţia de a rămâne în ţinta de 3% deficit din PIB. Datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB. Guvernul este gata sa intervină în reducerea cheltuielilor dacă va constata depăşirea ţintei de deficit”, a spus ministrul Finanțelor.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis și comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici au trimis în februarie ministrului Finanțelor Viorel Ștefan o scrisoare în care cer autorităților române asigurări credibile că ţinta de deficit bugetar nu va fi depăşită.

„Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018”, se arată în scrisoarea semnată de oficialii europeni.

Execuția bugetului general consolidat pentru prima lună din an arată că veniturile bugetului general consolidat au fost cu 5,7% mai mici în ianuarie, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile au crescut cu 3,5% față de același interval din anul precedent.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, este de părere că bugetul pe anul acesta e unul „nerealist” în ce privește veniturile, iar creșterea economică de 5,2% este mult mai mare decât așteptările pieței, în jur de 4%. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • :))))))) se joaca de-a Europa si tara astia. Daca a-ti citit bine zice ca nivelul IMPRUMUTURILOR sa ramana la 38% , asta inseamna ca tara noastra este pe MINUS , se imprumuta la fiecare semestru de niste bani pe care trebuie sa ii inapoieze pt ca nu avem PIB. Intelegeti ideea .
    • Like 0
  • Cri check icon
    Guvernantii romani au acceptat de buna voie incorsetarea deficitului la 3%, astfel ca tara noastra risca penalitati in caz de depasire a acestui procent, chiar daca depasirea acestei limite ar contribui la cresterea economica.
    Toate tarile si-au dezvoltat economia prin imprumuturi externe si deficite bugetare consistente. Se pare ca pentru tara noastra nu este permis acest lucru.
    Reducerea fiscalitatii si obligarea ANAF-ului se respecte legea si sa nu mai terorizeze firmele private poate ca va da un impuls economiei.
    Insa cu adevarat esentiala este accesarea fondurilor europene destinate Romaniei. Doar asa se va misca intr-adevar ceva in economie.
    • Like 0
  • check icon
    Din păcate nu ei vor trage ponoasele ...
    • Like 0
  • check icon
    Alt ministru de finanțe vă rog!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult