Guvernul condus de Sorin Grindeanu este pregătit să ia măsuri de reducere a cheltuielilor, în cazul în care va constata depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), astfel încât România să nu depăşească acest nivel, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, la lansarea raportului economic pentru România în 2017 al Comisiei Europene, potrivit news.ro.
„Guvernul şi-a anuntat intenţia de a rămâne în ţinta de 3% deficit din PIB. Datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB. Guvernul este gata sa intervină în reducerea cheltuielilor dacă va constata depăşirea ţintei de deficit”, a spus ministrul Finanțelor.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis și comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici au trimis în februarie ministrului Finanțelor Viorel Ștefan o scrisoare în care cer autorităților române asigurări credibile că ţinta de deficit bugetar nu va fi depăşită.
„Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018”, se arată în scrisoarea semnată de oficialii europeni.
Execuția bugetului general consolidat pentru prima lună din an arată că veniturile bugetului general consolidat au fost cu 5,7% mai mici în ianuarie, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile au crescut cu 3,5% față de același interval din anul precedent.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, este de părere că bugetul pe anul acesta e unul „nerealist” în ce privește veniturile, iar creșterea economică de 5,2% este mult mai mare decât așteptările pieței, în jur de 4%.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Toate tarile si-au dezvoltat economia prin imprumuturi externe si deficite bugetare consistente. Se pare ca pentru tara noastra nu este permis acest lucru.
Reducerea fiscalitatii si obligarea ANAF-ului se respecte legea si sa nu mai terorizeze firmele private poate ca va da un impuls economiei.
Insa cu adevarat esentiala este accesarea fondurilor europene destinate Romaniei. Doar asa se va misca intr-adevar ceva in economie.