Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Guvernul României ne e dator, căci noi ducem greul! România șpăgară și nepăsătoare există și trăiește foarte bine pentru că România onestă, implicată și dornică de mai bine muncește

coruptie - foto: Getty

imagine generică/ Foto: Getty Images 

Sacul a ajuns la fund pentru că de zeci de ani se fură. Cu portbagajul, cu sacul, cu nesimțire și nonșalanță. Se fură, se risipesc banii din incompetență și nepăsare, pentru că se poate și nu există consecințe. Se dă mită electorală celor mai vulnerabili dintre cetățeni, din munca altor cetățeni, pentru ca niște barosani (ziși baroni) să stea la putere zeci de ani și să umple portbagaje cu bani, cimitire cu lingouri și pereți cu tablouri de valoare, să-și împingă copiii, nevestele și amantele tot mai sus, în funcții tot mai înalte și dinastia să meargă mai departe. 

Șpaga băltește în toate sistemele publice, sub diferite forme și la mai multe nivele. Și șpaga asta nu crește în grădini, așa de la soare și fotosinteză. Nu, șpaga asta trebuie să vină de undeva, cineva trebuie să muncească pentru ea. Și doar n-o să muncească să producă șpaga ăia de iau șpagă, că n-or fi ei așa de proști, nu? Ei sunt șmecherii, sunt aleșii, privilegiații sorții, născuți să primească. Așadar nu ei muncesc să producă șpaga aia, ci noi, restul, ăia de nu luăm șpagă, ăia de încercăm să ne facem treaba bine, să fim corecți, să ne plătim taxele, să respectăm regulile, să respectăm legea și bunul simț. 

Noi producem banii ăia cu care umple statul acum găurile. Noi și firmele alea care plătesc. Așa că asta ar trebui să ne trezească, să ne facă să devenim mai exigenți cu primarii, cu parlamentarii, cu sistemul de sănătate, cu sistemul de educație, cu pensiile speciale, cu achizițiile aberante.

Guvernul României ne e dator, căci noi ducem greul! România șpăgară și nepăsătoare există și trăiește foarte bine pentru că România onestă, implicată și dornică de mai bine muncește.

Iar această Românie ar trebui să ceară mai insistent transparență, digitalizare, reducerea reală a cheltuielilor bugetare (am văzut că există sute de primării cu doar o mână de cetățeni doar pentru ca primarii și aparatul administrativ să existe, am văzut sute de săli de sport și alte investiții aberante care stau în paragină și câte și mai câte), implementare rapidă, eficientă și de calitate a proiectelor din PNRR, plan concret de reformă în educație, sănătate și în administrație publică ( reorganizare teritorială, comasare, reducere aparat administrativ la toate nivelurile).

Noi vom duce greul în continuare, ar trebui să cerem în schimb lucruri concrete, mai ales acum, că vin alegerile. Prin presiune, prin solicitări scrise, prin prezență la ședințele consiliilor locale, generale, județene, prin petiții, prin audiențe. Altfel, la anul sacul va fi și mai gol, șpaga de produs și mai mare, așa că taxele de azi nu vor mai fi de ajuns!

Reformele vor veni doar dacă altă soluție nu există. Iar această „altă soluție” depinde de noi să nu existe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    100% de acord cu Dvs. Si cum putem totusi sa mai schimbam ceva? Petitii, hartii, audieri si interpelari de orice fel nu functioneaza. Nu ii deranjeaza cu nimic ca sunt institutii publice si nu raspund in termenul legal pentru ca nu exista o justitie care sa functioneze si sa stimuleze pozitiv comportamente normal de convietuire sociala intre stat si cetateni.
    Sistemul de stat este ca un "cancer" in ultimul stadiu. Tot statul este plin de "metastaze". Nu mai exista nici o parte sanatoasa care se nu se fi imbolnavit de coruptie. Si din pacate cei care vin din urma par chiar mai rai decat generatiile mai vechi.
    Sa asteptam pana va fi sacul gol va mai dura mult si bine pentru ca oricand va fi cineva disperat sa umple acel sac.
    In schimb, noi cetatenii care am putea sa schimbam ceva, ne complacem intr-o stare de confort si asteptam ca ceilalalti sa faca ceva. Care ceilalalti? Cei care lucreaza in institutiile statului? Ei nu au nici un motiv sa schimbe ceva. Dimpotriva.
    Prin urmare daca vrem schimbare trebuie sa se intample activitati de mare impact. Greve generale. Greve sociale. Demonstratii ca la ordonanta 13. Pe perioade lungi pana se schimba ceva. Noi in schimb facem festivaluri peste festivaluri de dragul festivalurilor, strazi transformate in zone pietonale care mai mult incurca decat ajuta, ziua bicicletei libere, analizele si paranalizele cat de bine sau rau este pe litoralul romanesc si ce bine si ce rau este pe cel grecesc, ce amenzi se dau in Bulgaria, ce city-break-uri sunt la moda, cine si-a mai injectat ceva in buze sau fese, greenwashing pe post de sustenabilitate, etc. etc. Prin urmare cei care am putea facem ceva nu facem nimic. Poate numai sa ne plangem ce conducatori imbecili avem si ce scumpe sunt toate la un pahar de bere artizanala si o portie de coaste de porc din Spania cu cartofi bio wedges din Olanda si rucola organica din Italia, totul numai la vreo 100 de lei portia.
    Dar sa nu uitam ca in Romania nu exista numai clasa mijlocie aranjata cat de cat. Sunt multi altii care o duc de la rau la mai rau sau au plecat in pribegie sa reuseasca sa puna ceva pe masa. Iar daca clasa mjlocie nu va vota ca sunt plecati in week-end la munte si nu exista o cabina de vot pentru ei la 2000 m, sau in city break unde nu am timp sa mai si votez ca trebuie sa vizitez o ruina sau sa imi fac story-uri pentru Insta sau pur simplu nu votez pentru ca sunt scarbit de viata politica din Romania, eu totusi cred ca marea masa va vota de data aceasta si masiv. Si nu o sa ne placa votul lor deloc si posibil sa ajungem sa ii plangem pe politrucii actuali. Dar trebuie sa acceptam ce va fi pentru ca noi nu am facut nimic altceva decat sa ne plangem. Inclusiv eu...
    • Like 1
    • @ Nume
      Sa nu faca ceva numai pe gura Ciolacu,ci,practic,cand ii asa siderat de faptele de coruptie a colegilor sai,de parca ar auzi prima data de comisioanele incasate de politicienii care au in sange mita.
      • Like 0
    • @ Nicolaie Apolzan
      Ciolacu, acest zlatar ursar, covrigar de buzau este o mare javra ipocrita, este preludiul la aur cu al sau g. simion, viitorul mare dezastru pentru tara. Dar inconstientul alegator este ocupat cu emisiunile, din ce in ce mai oribile, mai anti cultura, mai pro mitocanie, difuzate, cu predilectie de cel mai abject post tv protv, urmat de antene, canale si alte inventii ale slugilor dusmanilor tarii. Cu serialele gen clanul, groapa, las fierbinti de departe cea mai mizerabila "productie" menita sa discrediteze cat mai mult neamul romanesc si autoritatile statului care-si merita din plin "portretul" facut de acesti "realizatori, scenaristi" ce se cred, cu impertinenta, mai presus de caragiale, imitatii ratate ale filmelor serie b americane, simple sinecuri pentru unii actori avizi de bani, poate cu datorii si cabotini ratati, proveniti din pegra societatii, cu veleitati de hartisti. S-a muncit mult la imbecilizarea natiei, la analfabetizarea ei, la abrutizarea, in special a tinerei generatii si s-a reusit. Mercenarii isi merita banii pe care-i primesc. Mercenari din toate structurile, ministerele si celelalte branse. S-au "investit" bani multi, din buzunafele noastre, nu in sanatate si educatie, nu in tehnologizare ci in imbecilizare si aservirea tarii. Si trebuie sa multumim in primul rand psd-lui, sub toate numele purtate in 30 de ani si hamesitelor cotarle ce s-au gudurat pe langa. Da, trebuie sa participam la vot. Intrebarea, eterna intrebare caragieliana este:"eu cu cine votez?" Nu astept sa ma luminati voi. Nici voi, cei de bine nu stiti. Si, dupa cum se vede in prezent nici nu aveti cu cine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult