Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul României ne e dator, căci noi ducem greul! România șpăgară și nepăsătoare există și trăiește foarte bine pentru că România onestă, implicată și dornică de mai bine muncește

coruptie - foto: Getty

imagine generică/ Foto: Getty Images 

Sacul a ajuns la fund pentru că de zeci de ani se fură. Cu portbagajul, cu sacul, cu nesimțire și nonșalanță. Se fură, se risipesc banii din incompetență și nepăsare, pentru că se poate și nu există consecințe. Se dă mită electorală celor mai vulnerabili dintre cetățeni, din munca altor cetățeni, pentru ca niște barosani (ziși baroni) să stea la putere zeci de ani și să umple portbagaje cu bani, cimitire cu lingouri și pereți cu tablouri de valoare, să-și împingă copiii, nevestele și amantele tot mai sus, în funcții tot mai înalte și dinastia să meargă mai departe. 

Șpaga băltește în toate sistemele publice, sub diferite forme și la mai multe nivele. Și șpaga asta nu crește în grădini, așa de la soare și fotosinteză. Nu, șpaga asta trebuie să vină de undeva, cineva trebuie să muncească pentru ea. Și doar n-o să muncească să producă șpaga ăia de iau șpagă, că n-or fi ei așa de proști, nu? Ei sunt șmecherii, sunt aleșii, privilegiații sorții, născuți să primească. Așadar nu ei muncesc să producă șpaga aia, ci noi, restul, ăia de nu luăm șpagă, ăia de încercăm să ne facem treaba bine, să fim corecți, să ne plătim taxele, să respectăm regulile, să respectăm legea și bunul simț. 

Noi producem banii ăia cu care umple statul acum găurile. Noi și firmele alea care plătesc. Așa că asta ar trebui să ne trezească, să ne facă să devenim mai exigenți cu primarii, cu parlamentarii, cu sistemul de sănătate, cu sistemul de educație, cu pensiile speciale, cu achizițiile aberante.

Guvernul României ne e dator, căci noi ducem greul! România șpăgară și nepăsătoare există și trăiește foarte bine pentru că România onestă, implicată și dornică de mai bine muncește.

Iar această Românie ar trebui să ceară mai insistent transparență, digitalizare, reducerea reală a cheltuielilor bugetare (am văzut că există sute de primării cu doar o mână de cetățeni doar pentru ca primarii și aparatul administrativ să existe, am văzut sute de săli de sport și alte investiții aberante care stau în paragină și câte și mai câte), implementare rapidă, eficientă și de calitate a proiectelor din PNRR, plan concret de reformă în educație, sănătate și în administrație publică ( reorganizare teritorială, comasare, reducere aparat administrativ la toate nivelurile).

Noi vom duce greul în continuare, ar trebui să cerem în schimb lucruri concrete, mai ales acum, că vin alegerile. Prin presiune, prin solicitări scrise, prin prezență la ședințele consiliilor locale, generale, județene, prin petiții, prin audiențe. Altfel, la anul sacul va fi și mai gol, șpaga de produs și mai mare, așa că taxele de azi nu vor mai fi de ajuns!

Reformele vor veni doar dacă altă soluție nu există. Iar această „altă soluție” depinde de noi să nu existe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  100% de acord cu Dvs. Si cum putem totusi sa mai schimbam ceva? Petitii, hartii, audieri si interpelari de orice fel nu functioneaza. Nu ii deranjeaza cu nimic ca sunt institutii publice si nu raspund in termenul legal pentru ca nu exista o justitie care sa functioneze si sa stimuleze pozitiv comportamente normal de convietuire sociala intre stat si cetateni.
  Sistemul de stat este ca un "cancer" in ultimul stadiu. Tot statul este plin de "metastaze". Nu mai exista nici o parte sanatoasa care se nu se fi imbolnavit de coruptie. Si din pacate cei care vin din urma par chiar mai rai decat generatiile mai vechi.
  Sa asteptam pana va fi sacul gol va mai dura mult si bine pentru ca oricand va fi cineva disperat sa umple acel sac.
  In schimb, noi cetatenii care am putea sa schimbam ceva, ne complacem intr-o stare de confort si asteptam ca ceilalalti sa faca ceva. Care ceilalalti? Cei care lucreaza in institutiile statului? Ei nu au nici un motiv sa schimbe ceva. Dimpotriva.
  Prin urmare daca vrem schimbare trebuie sa se intample activitati de mare impact. Greve generale. Greve sociale. Demonstratii ca la ordonanta 13. Pe perioade lungi pana se schimba ceva. Noi in schimb facem festivaluri peste festivaluri de dragul festivalurilor, strazi transformate in zone pietonale care mai mult incurca decat ajuta, ziua bicicletei libere, analizele si paranalizele cat de bine sau rau este pe litoralul romanesc si ce bine si ce rau este pe cel grecesc, ce amenzi se dau in Bulgaria, ce city-break-uri sunt la moda, cine si-a mai injectat ceva in buze sau fese, greenwashing pe post de sustenabilitate, etc. etc. Prin urmare cei care am putea facem ceva nu facem nimic. Poate numai sa ne plangem ce conducatori imbecili avem si ce scumpe sunt toate la un pahar de bere artizanala si o portie de coaste de porc din Spania cu cartofi bio wedges din Olanda si rucola organica din Italia, totul numai la vreo 100 de lei portia.
  Dar sa nu uitam ca in Romania nu exista numai clasa mijlocie aranjata cat de cat. Sunt multi altii care o duc de la rau la mai rau sau au plecat in pribegie sa reuseasca sa puna ceva pe masa. Iar daca clasa mjlocie nu va vota ca sunt plecati in week-end la munte si nu exista o cabina de vot pentru ei la 2000 m, sau in city break unde nu am timp sa mai si votez ca trebuie sa vizitez o ruina sau sa imi fac story-uri pentru Insta sau pur simplu nu votez pentru ca sunt scarbit de viata politica din Romania, eu totusi cred ca marea masa va vota de data aceasta si masiv. Si nu o sa ne placa votul lor deloc si posibil sa ajungem sa ii plangem pe politrucii actuali. Dar trebuie sa acceptam ce va fi pentru ca noi nu am facut nimic altceva decat sa ne plangem. Inclusiv eu...
  • Like 1
  • @ Nume
   Sa nu faca ceva numai pe gura Ciolacu,ci,practic,cand ii asa siderat de faptele de coruptie a colegilor sai,de parca ar auzi prima data de comisioanele incasate de politicienii care au in sange mita.
   • Like 0
  • @ Nicolaie Apolzan
   Ciolacu, acest zlatar ursar, covrigar de buzau este o mare javra ipocrita, este preludiul la aur cu al sau g. simion, viitorul mare dezastru pentru tara. Dar inconstientul alegator este ocupat cu emisiunile, din ce in ce mai oribile, mai anti cultura, mai pro mitocanie, difuzate, cu predilectie de cel mai abject post tv protv, urmat de antene, canale si alte inventii ale slugilor dusmanilor tarii. Cu serialele gen clanul, groapa, las fierbinti de departe cea mai mizerabila "productie" menita sa discrediteze cat mai mult neamul romanesc si autoritatile statului care-si merita din plin "portretul" facut de acesti "realizatori, scenaristi" ce se cred, cu impertinenta, mai presus de caragiale, imitatii ratate ale filmelor serie b americane, simple sinecuri pentru unii actori avizi de bani, poate cu datorii si cabotini ratati, proveniti din pegra societatii, cu veleitati de hartisti. S-a muncit mult la imbecilizarea natiei, la analfabetizarea ei, la abrutizarea, in special a tinerei generatii si s-a reusit. Mercenarii isi merita banii pe care-i primesc. Mercenari din toate structurile, ministerele si celelalte branse. S-au "investit" bani multi, din buzunafele noastre, nu in sanatate si educatie, nu in tehnologizare ci in imbecilizare si aservirea tarii. Si trebuie sa multumim in primul rand psd-lui, sub toate numele purtate in 30 de ani si hamesitelor cotarle ce s-au gudurat pe langa. Da, trebuie sa participam la vot. Intrebarea, eterna intrebare caragieliana este:"eu cu cine votez?" Nu astept sa ma luminati voi. Nici voi, cei de bine nu stiti. Si, dupa cum se vede in prezent nici nu aveti cu cine.
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult