Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dacă ANAF ar fi un spital, femeile ar fi trimise să nască pe trotuarul de vizavi. Exemplu de bătaie de joc la adresa ONG-urilor de la care Guvernul vrea să ia acum bani

anaf

Foto - Inquam Photos

Actualul al Guvern al României intenționează să ia banii de la ONG-uri, pentru că are gaură în buget. De ce are guvernul gaură în buget?

Enumăr doar câteva motive pe care toată lumea le știe: pensii speciale, aparat administrativ supradimensionat, lipsa unei reforme administrative care face posibilă existența a zeci sau poate sute de primării în localități cu doar câteva sute de locuitori fiecare, cheltuieli haotice și nechibzuite ale instituțiilor publice și, poate cea mai importantă dintre toate, nepăsarea în modul în care se face colectarea taxelor și impozitelor. Și iată cum ajungem la Agenția Națională de Administrare Fiscală, cunoscută sub acronimul ANAF.

Această instituție, ANAF, ar trebui să asigure o colectare cât mai bună a taxelor. Dar ce credeți? 36 de miliarde de lei din TVA, de exemplu, rămân anual în buzunarul unor evazioniști. Și alte miliarde din taxe și impozite, cam la fel. Credeți cumva că duce ANAF o luptă cu aceștia? Nicidecum. Cu cine credeți însă că se luptă ANAF?

Fix cu aceleași ONG-uri, care, se pare, stau în coasta instituțiilor publice din țara asta. Vă las mai jos un răspuns de la ANAF, răspuns scris de pe poziția de forță a instituției care face ce vrea, când vrea și cu cine vrea. Adică, dacă ANAF ar fi un spital, femeile ar fi trimise să nască pe trotuarul de vizavi, că pe propriul trotuar l-ar cam deranja.

Pe scurt, noi semnăm contracte cu sponsorii, conform declarației 177, iar ANAF are obligația să ne vireze banii. În același timp, conform legislației în vigoare și normelor contabile, ar trebui să primim de la ANAF și o evidență clară a sumelor de bani încasate, a sursei încasării și contractelor cărora le corespund aceste sume. ANAF însă virează din când în când niște sume de bani, fără nicio explicație sau indiciu, lucru care încalcă grav, printre altele, legea privind evitarea spălării banilor.

De luni de zile, cerem ANAF clarificări, explicându-i de ce este absolut necesar să cunoaștem sursa încasărilor și să putem avea o evidență contabilă clară și transparentă, așa cum ne-am angajat față de sponsori și donatori.

Primul răspuns de la ANAF a fost unul de-a dreptul amuzant, dacă n-ar fi venit de la una dintre cele mai importante instituții din țară: ni s-a spus că nu permite GDPR să primim informații despre contractele pentru care ne-au fost virate sumele de bani la grămadă, contracte, care, atenție, erau semnate de noi (în condițiile în care noi nu ceream să aflăm datele personale ale cuiva, ci un număr de contract sau numele companiei).  

Am revenit cu explicații privind aria de aplicare a GDPR (persoane fizice, nu juridice), așa că al doilea răspuns de la ANAF ne-a vorbit despre secretul fiscal. Ușor de combătut și argumentul ăsta, având în vedere că Daruieste Viata era unul dintre semnatari.,

Al 3 lea răspuns, lung și alambicat are un singur mesaj cheie printre rănduri "nu avem chef să vă dăm, pam pam".


Domnule Marcel Ciolacu, cred că nu veți reuși niciodată să vă acoperiți găurile din buget atâta vreme cât nu reformați astfel de instituții cum este ANAF, care în loc să lupte pentru colectarea taxelor și impozitelor, să oprească hoția și evaziunea se comportă abuziv, neprofesionist și face bullying cu contribuabilii.

Vom da ANAF în judecată, dacă va fi nevoie, și sunt sigură că vor fi obligați să respecte legea și să aibă un comportament corect și potrivit statutului în relația cu entitățile și contribuabilii din țara asta. Și sper ca tot mai mulți contribuabili să se ridice și să nu mai tolereze abuzul, căci așa ajungem ca noi doar să plătim și ei doar să abuzeze.

Daruieste Viata a construit un spital din banii oamenilor și ai companiilor, tocmai pentru că instituții ca ANAF nu-și fac treaba cum trebuie și așa am ajuns ca în 33 de ani să nu avem spitale, să nu avem autostrăzi, să nu avem bani la buget...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corect-trebuie actionat in Justitie - dar uitati un mic amanunt = procesul o sa fie judecat de un judecator care primeste un purcoi de bani la salariu si pensie de la =STAT !!! ; QED = sansele de a vi se da dreptate sunt nule. Orice proces in care individul cere despagubiri real demonstrate, sunt respinse din fasa in instanta. Credeti ca cei din ANAF apreciaza ceea ce faceti ? Ii doare drept in cot, desi in anumite circumstante si ei beneficiaza de servicii in aceste spitale....politicienii datorita impotentei profesionale nici atit , pentru ei astfel de exemple sunt jignitoare !
  • Like 3
 • Am avut un IMM timp de 20 de ani si din pacate am constatat de-a lungul timpului ca statul este "Intaiul Hot al Tarii". Statul e primul care nu aplica unele din legile tarii, parlamentul nu respecta hotarari judecatoresti definitive, guvernul nu organizeaza ani de zile alegeri pentru primariile vacante, penalizeaza contribuabilul pentru intarzieri la plata dar cand trebuie sa returneze el bani.......ma opresc aici ca mi-a crescut tensiunea numai enumerand. Cinste voua care construiti in ciuda statului, pentru oameni.
  • Like 4
 • Ongurile deranjeaza statul, acest guvern plin de nepregatiti in vreun domeniu, pe covrigarul ursar de buzau despre care nu stim ce scoala are, cata, in ce domeniu? Toti maharii cu veleitati de guvernanti, mai ales actualul guvern, este alcatuit din "scoliti" cateva saptamani in domeniul ( ha,ha,ha) securitatii statului. In realitate niste chiulangii, niste necalificati si niste trantori pripasiti politic in tot felul de posturi bugetare, in care nu au facut nimic, doar au semnat state de plata si au incasat salarii exagerate si sporuri necuvenite.
  E normal sa caute sa anihileze activitatea ong-lui "daruieste viata". Acest ong a facut ceea ce toate guvernele nu au facut in 34 de ani. Au facut un spital real, nu ca machetele de spitale cu care ne aburea escroaca, haoata, vipera de firea. O sa-i compromita in ochii imbecililor taindu-le sponsorizarile necesare functionarii unui astfel de spital. Guvernul nu va aloca niciun ban, spitalul se va transforma intr-o ruina iar nenernicii, in frunte cu firea, vor jubila.
  Anaf-ul, o alta cloaca ordinara de zapcii ce nu indraznesc sa scoata banii de la borfasii paravan al politicienilor evazionisti. Ei sufoca cu impuneri firmele mici, pfaurile, contribuabilii fara proptele politice. Va amintiti amnistia fiscala acordata lui negoita, primar la sect. 3, pentru cateva sute de milioane de lei sau euro, nu mai tin bine minte, dar sute de milioane. Si borfasul este evazionist fiscal in continuare. Si nu este singurul mare ticalos.
  "Guvernul ciolacu" nu va face nimic bun, nicio reforma. Nici nu au avut intentia sa faca. Totul este vorbaraie goala pentru prostit alegatorii in vederea urmatoarelor alegeri. Nu avem nicio sansa de normalitate, cu niciun "partid" actual.
  • Like 3


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult