Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am fost membru PNL și am văzut de ce a pierdut partidul busola, alegerile și guvernarea: „Munca e pentru tractoare, nu pentru liberali”

Istoria Românilor va consemna că între Victor Ponta și Liviu Dragnea la conducerea Guvernului României a existat Dacian Cioloș.

Pentru care dintre acești prim-miniștri credeți că au vreo importanță cuvintele spuse cândva de Ionel Brătianu:

„Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale”?

Demult, aproape într-o altă viață, am fost membru al Partidului Național Liberal. M-am înscris în acest partid pe când aveam 18 ani, fiind sedus de valorile liberale interbelice și de imaginea Brătienilor, descoperite în cărțile citite în adolescență.

M-am implicat la nivelul Tineretului Național Liberal și am făcut mai tot ce se putea ca voluntar: am lipit afișe, am distribuit pliante, felicitări și cărți poștale, brelocuri, ziare, instalații lumini pentru brad, am pus grămezi de varză în intersecții, am scris AVID pe asfalt cu referire la bordurile din China importate de primarul general Adriean Videanu, am plantat pomi și am împărțit flori de 1 și 8 Martie. Am mâncat bătaie de la membrii PDL într-o campanie electorală, am organizat ședințe și seminarii, echipe de voluntari și delegați în secțiile de vot, întâlniri cu cetățeni și liderii momentului din PNL. Am muncit cu entuziasm convins fiind că liberalismul reprezintă soluția pentru dezvoltarea României. Am convins oameni să voteze cu PNL și îmi era rușine când mă întâlneam cu ei pe stradă după alegeri.

Viața de partid era un nesfârșit șir de ședinte, lupte fratricide pentru funcții politice, în așteptarea vremurilor bune la guvernare cu posturi în ministere, pentru care trebuia să treci peste cadavrele colegilor.

Îmi aduc aminte că unul dintre foștii lideri ai partidului (l-a ridicat DNA-ul în urmă cu ceva timp) mi-a zis la un moment dat:

- Costi, dacă vrei să faci politică trebuie să înveți să stai și lângă oameni care miros urât.

M-am străduit să respir mai puțin în acea vreme, de parcă trăiam sub apă, dar nu m-am obișnuit niciodată cu impostura policienilor.

Cu timpul, membrii TNL au devenit doar o masă de manevră pentru seniori, iar cei care au condus organizația la nivel național au distrus orice formă de competiție internă promovând aplaudaci; yesman-ul devenind liberalul model. Sediul central din Aviatorilor tăia și spânzura în dreapta și stânga, promovând oameni pe criterii de gașcă și fidelitate plătită la abonament din banii contribuabililor.

În aceste condiții, în anul 2010, după ce i-am scris o petiție domnului Crin Antonescu, am plecat din PNL, fără să mă uit în urmă: Partidul Brătienilor, partidul în care am crezut, se transformase într-o organizație în care nu mai aveai dreptul nici măcar să vorbești, darămite să faci ceva pentru oameni.

Acum, șefii din PNL vor să demisioneze și să organizeze alegeri de la baza partidului.

Care partid și care bază? Filialele PNL sunt pline de profitori care nu dau doi bani pe valorile liberalismului și care își doresc doar funcțiile publice, fără niciun efort, pentru că munca este pentru tractoare, și nu pentru liberali.

Ultimul ceas în care mai puteau să schimbe ceva și să evite dezastrul a trecut de prea multă vreme. Sunt liberali care urăsc sincer acest partid care le-a înșelat de prea multe ori speranțele și așteptările. PNL s-a pupat pe gură cu PSD de atâtea ori, că nu realizează ce a devenit, iar acum se face că nu pricepe de ce oamenii sunt dezgustați de comportamentul perfid și imoral care i-a adus în anticamera dispariției politice.

Pentru însănătoșirea democrației din România ce ar însemna dacă PNL ar avea soarta PNȚCD, iar în 2020 USR va ocupa spațiul lăsat liber de un partid liberal incapabil să se reformeze?

În anii în care am fost membru PNL am învățat să nu îmi fac idoli în politică pentru că inevitabil vor fi primii care mă vor dezamăgi.

Cu toate acestea, în acest an de zile, am avut șansa să vedem la conducerea Guvernului României un om diferit, care mai are ceva de spus și de făcut pentru România și care a dovedit că aplică vorbele lui Ionel Brătianu.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • deci foarte pe scurt: și PNL este reprezentativ pentru societatea românească
  • Like 0
 • Trexer check icon
  Nu ştiu de ce corporatiştii s-ar enerva la asta, de altfel, sunt şi ei în aceeaşi bulă cu "munca e pentru proşti".
  • Like 0
 • Dar cu membrii TNL ce s-a întâmplat? Au dat bir cu fugiții, ca dv.?
  Chiar nu se putea discuta cu Crin Antonescu, de vreme ce l-ați sesizat în scris și ați plecat imediat?
  • Like 0
 • Ion-Constantin Șolga nu meriti sa fi in politica, nici astazi macar, nu intelegi ca : "- Costi, dacă vrei să faci politică trebuie să înveți să stai și lângă oameni care miros urât."
  se referea chiar la el insusi, "unul dintre foștii lideri ai partidului".
  • Like 0
 • check icon
  Nu pot comenta ceea ce percepeți a fi așa sau altfel, ce credeați și ce este, de fapt. Pot comenta însă niște chestiuni generale ori specifice, cred, PNL. În primul rînd, nici PNL nici alt partid nu este un messiah, dacă ați avut această impresie, ați avut-o total eronat. Sau: „În anii în care am fost membru PNL am învățat să nu îmi fac idoli în politică”. Evident, acest lucru trebuia să fie evident de la bun început.
  PNL, ca și PNȚ-CD, a fost și este un partid infestat de persoane infiltrate. Scopul lor a fost și este să distrugă. Cu PNȚ-CD știm ce s-a întîmplat, la rînd este PNL. Metodele folosite sînt de o brutalitate greu de descris, dar și subtile, perverse. Deocamdată, jumate din PNL este fostul PD, urmează să fie distrus integral, nu mai e mult.
  Vor rămîne pe scena politică doar partidele derivate din FSN, PSD și PD, acum numit PNL. PNL nu mai există, de facto, este un PD rebotezat PNL.
  P.S. Una peste alta, actualul PNL nu mai are mare lucru din PNL-ul „clasic”, care a atins maxima dezvoltare în timpul lui Tăriceanu și Antonescu. Înlăturarea celor doi, dar și a altora din structurile PNL, apoi înlocuirea lor cu membrii PD, care este o operațiune bine condusă și bine coordonată are deja ca urmare desființarea de facto a PNL de tradiție liberală, și apariția unui nou partid, de orientare fals „populară”, creștin-democrată, pe motivul că popularii ar fi cei mai puternici în Parlamentul European. Alți membri de vază ai fostului PNL fie nu mai sînt printre noi, fie au fost dați afară la propriu, fie au plecat ei. USR încearcă să umple acest gol imens în simpatiile populare. Liberalismul românesc are cea mai lungă tradiție. Deși un PNL „normal” nu ar fi, cum știm, un partid care să sară de 30 % (teoretic, este posibil să sară, depinde de lideri), el adună simpatiile a circa 15% de liberali „în orice condiții” + un procent mai mult sau mai puțin semnificativ. În orice caz, nu sînt semne că PNL își va reveni, din contra, semnele pe care le văd eu sînt spre distrugerea totală a PNL, cum s-a întîmplat cu PNȚ-CD. Fără lideri de bază, charismatici, puternici, atractivi, dar și autoritari, PNL nu are cum redeveni un partid puternic, de referință.
  • Like 2
  • @
   prima idee geniala si personala a lui lenin a fost sa demonstreze ca economia capitalista nu poate functiona in rusia. bine inteles ca nici 70 de ani de teroare, gulaguri si aprox 45 mil de morti, nu au reusit sa scoata din mintea oamenilor recompensa. deci nu va reusi "experimentul" nici in romania lui eu si nato, dar va intarzia normalitatea, ok ...
   • Like 0
 • „Care partid și care bază? Filialele PNL sunt pline de profitori care nu dau doi bani pe valorile liberalismului și care își doresc doar funcțiile publice, fără niciun efort, pentru că munca este pentru tractoare, și nu pentru liberali.”

  Are cineva impresia că la alte partide este altfel? Eu sunt convins că toate-s la fel, niște găști de profitori și parveniți cu alergie la ideea de muncă, competiție sau oamenii guvernați de ei.
  Nu mai cred în acest sistem politic importat din alte țări confruntate cu aceeași scârbă față de politicieni.

  Ar trebui desființate partidele și constituit un sistem tot democratic, ales de noi, dar bazat două lucruri:
  (1) oameni de calitate, competenți, responsabili și preocupați de cum le merge celor pe care-i conduc
  (2) o informare corectă despre candidați. Cu actuala mass media, acest lucru este imposibil.
  • Like 1
  • @ Tom Dick N'Harry
   Trexer check icon
   "Are cineva impresia că la alte partide este altfel? Eu sunt convins că toate-s la fel, niște găști de profitori și parveniți cu alergie la ideea de muncă, competiție sau oamenii guvernați de ei." --- Aşa politicieni, aşa popor. Cum era vorba, "râde ciob de oală spartă"? Nu, nu cred, nu e nimic de râs.

   "Nu mai cred în acest sistem politic importat din alte țări confruntate cu aceeași scârbă față de politicieni." --- În ţări cu apă caldă, dacă eşti atent, nimeni nu votează pe cineva doar ca să aibă un sac de box. Toate criticile vin dinspre opoziţii, niciodată din partea votanţilor. În România, votezi doar ca să ai pe cine să dai dracului. Păi, stai aşa, nu democraţia actuală e de vină, dacă psihicul tău şi al altora ca al tău e să votezi ca să ai sac de box. Deci, cu sinceritate îţi spun, şi celui care ţi-a dat 'Like', hai sictir.

   "Ar trebui desființate partidele și constituit un sistem tot democratic, ales de noi, dar bazat două lucruri:" --- Dacă vrei democraţie, unde vrei să ai vreo influenţă, poţi numai prin partide. Orice altceva e democraţie limitată. Hotărăşte-te: vrei democraţie prin votul tău şi al cetăţenilor SAU vrei democraţie băsistă 'subordonare prin numire'? A doua variantă e "democraţie" cu ghilimele.

   "(1) oameni de calitate, competenți, responsabili și preocupați de cum le merge celor pe care-i conduc" --- Cum măsori criteriile ăstea? Sună mai degrabă a preferinţe personale pudrate la nas, de genul "Să nu fumeze, să nu bea, să se culce la 9 seara"ş.a. De unde ştii dacă un om e cei vrei tu să fie? Hai să ne dorim luna de pe cer şi împletim clişeul ăsta pudibond la maxim. Doamneeee, câtă platitudine băşită cu stropi...

   "(2) o informare corectă despre candidați. Cu actuala mass media, acest lucru este imposibil." --- Descrie aşa-zisa "informare corectă".
   • Like 0
  • @ Trexer
   Super! Dacă tu mă faci băsist și alții mă fac pesedel, eu nu pot decât să mă bucur! :)
   • Like 0
 • Excelent articolul si atitudinea. Spre sfarsit mi-au dat lacrimile...
  • Like 1
 • Care or fi valorile alea ale liberalismului? Libertatea să exploatezi pe alții? Să mori de foame?
  • Like 0
  • @ Gheorghita Zbaganu
   aveti dreptate, acest tip de "libertati" apartin numai partidelor comuniste :) lumea proasta crede ca nedreptatea, foametea si absurdul este apanajul capitalismului :)
   • Like 0
 • check icon
  1. Era mai interesant dacă aţi fi scris acest articol când încă mai eraţi membru PNL. Dar este bine şi acum. Măcar am aflat şi noi secretul lui Polichinelle.

  2. Am reţinut fraza: "Pentru însănătoșirea democrației din România ce ar însemna dacă PNL ar avea soarta PNȚCD". Ceea ce-mi doresc din toată inima, pentru că acolo-i este locul! La câte fracturi a avut PNL-ul în istoria postdecembristă, cred că numai cu descântecele babelor a supravieţuit!
  • Like 1
 • O solutie pt pnl ar fi sa iasa cu totul din politica romaneasca si poate abia atunci isi vor da seama ce au pierdut. Atunci poate vor stii sa vorbeasca pe limba electoratului, daca ii mai crede cineva !
  • Like 0
  • @ Ovidiu Gura
   sper ca partidul-stat sa rasara peste noapte si sa ghidoneze urmatorii 50 de ani romania. uite asa ca-n venezuela. pacat ca ue si nato se opun :)
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult