Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Într-o altă viață, am fost stelist. De azi aleg Viitorul

Cândva demult, „într-o altă viață”, am fost stelist. Am încetat însă să mai urmăresc fotbalul românesc din anii ’90, de când Steaua a devenit FC Becali, de când fotbalul românesc a devenit Liga Mitică și Federația Nea Sandu. Un malaxor de meciuri trucate pentru pariuri si pentru creat cote artificiale pentru a revinde jucători.

În urmă cu vreo lună am dat peste un interviu al lui Hagi din toamna trecută. M-a impresionat. În vorbe deloc sofisticate – de care mulți au ales să râdă – Hagi a surprins cu o inegalabilă profunzime esența rătăcelii românești din ultimile trei decenii. „Lungă și pe-a doua” este exact ceea ce face România în ultimii douăzeci și șapte de ani. „Lungă și pe-a doua”, acest „Mircea, fă-te că lucrezi”, adică acțiunea haotică și fără scop, doar de dragul de-a spune că n-am stat degeaba, aplicând soluții ușoare și pregândite, dar pe care tocmai lipsa de scop și de plan concret de a ajunge la rezultat le conduce la eșec, este omniprezent în România de astăzi. 

Suntem întorși la forma fără fond, la lipsa de curaj și de creativitate. Asta dacă am fost vreodată cu adevărat plecați de acolo. „Lungă și pe-a doua” își are astăzi un corespondent în fiecare domeniu național din România. În construcția de infrastructură el se numește „orizontal și perpendicular”. Inginerii știu de ce. „Treziți-vă, fraților!” spune Hagi…

Iar toate se traduc cel mai trist în lipsa de rezultate! Și spune Hagi vorbă mare: „Voi ne-ați respectat și ne-ați iubit pentru că am câștigat meciuri.[…] Când nu câștigi, taci din gură”. Exact asta este lecția pe care trebuie să o-nvețe România. Că până când ai rezultate, taci! Taci și muncești să câștigi! Nu te dai strămoșul Europei, nu dai vina pe ceilalți pentru eșecurile tale. Și nu, nu te dai popor minunat și ăl mai deștept din galaxie, dar veșnic ghinionist. Nu, nu „te-a furat arbitrul”, ci ai jucat prost. Acolo este buba de mentalitate 100% românească, cea care ține țara într-un nesfârșit lanț de eșecuri. Iar Hagi o surprinde magistral.

Duminică, echipa lui Hagi a câștigat campionatul, iar interviul lui Hagi din noiembrie anul trecut prinde altă dimensiune. Căci Hagi a câștigat după ce ani de zile a tăcut. A pornit de la zero, a tăcut și a făcut. Valoarea a învins, dar nu singură, nu peste noapte. Cu muncă, cu plan, cu tenacitate, cu răbdare. Căci dacă un rezultat vine peste noapte, tot peste noapte se și duce. „Ce e val, ca valul trece” spunea Eminescu, poetul național pe care mulți îl proslăvesc, fără însă să-l înțeleagă. Și fără să știe că dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, ar fi fost pricipalul lor critic. „Laudele lor, desigur, m-ar mâhni peste măsură”.

Românii știu să muncească, chiar foarte bine. Dar planul, tenacitatea și consecvența întru muncă și plan lipsesc ca valori naționale. Nu știu dacă schimbarea de mentalitate colectivă va veni din fotbal. Dar sigur mă bucur să văd că în sfârșit valoarea, planul, tenacitatea și răbdarea înving în România.

Cred că de astăzi am să țin cu Viitorul.

Articol publicat pe blogul autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte bine spus!
    Românii știu să muncească, chiar foarte bine. Dar planul, tenacitatea și consecvența întru muncă și plan lipsesc ca valori naționale.
    • Like 0
  • Legat de politica. De criticat critica cei care n-au ajuns acolo. Imediat ce ajung, indiferent de profesie, chiar ziaristii foarte acizi devin niste slugi aservite. Asta ne este caracterul. Oricare dintre noi va ajunge acolo va face la fel. Va gandi pe termen scurt. Sa nu uitam ca posturile sunt cumparate si atunci nu trebuie sa-ti scoti banii. Stiu indivizi care au imptumutat sume astronomice din banca pentru asta. Spune-i tu acelui individ ca trebuie sa fie cinstit. Toata societatea este cladita pe acest sistem. Cat depre fotbal valoarea o capatam in examenele externe. Si se vede unde suntem! Ce caracatita s-ar fi realizat la FRF cu nasu, finul, cumnatul, prietenul, etc. Abia acum e putina liniste. Sunt lucruri suficiente de pus la punct. dar e mai bine ca pe dictatura lui Sandu si Dragomir care si-au permis dupa bunul plac sa desfiinteze echipe, sa promoveze sau sa retrogradeze. Trebuie infiintate divizii de marketing. NU EXISTA ASA CEVA Asta e motivul ca stadioanele sunt goale. Cluburile trebuie sa fie societati pe actiuni iar acestea trebuie vandute publicului larg. Acestia vor veni la stadion meci de meci sa-si vada investitiile, sa le sustina. E o mizeria asta cu primariile care dau sau nu bani, cum s-a intamplat la pandurii care dintr-o echipa exceptionala, fanion a ajuns la retrogradare. Oare nu poate fi speculata o spaga luata de administratie pentru ai desfiinta? Sunt multe de pus la punct!
    • Like 0
  • „Nu te dai strămoșul Europei, nu dai vina pe ceilalți pentru eșecurile tale. Și nu, nu te dai popor minunat și ăl mai deștept din galaxie, dar veșnic ghinionist”. Perfect spus! Mai pe scurt: BURICUL PĂMÂNTULUI.
    • Like 1
  • Paul check icon
    Nu te-a furat arbitrul ci ai jucat prost... Ăsta este un mare adevăr pe care ar trebui să îl înțeleagă toți ăia care dau vina pe multinaționale si pe străini că ne-au furat sărăcia și nevoile și neamul. În România au furat și fura romanasii iar ăia care au furat încearcă acuma să convingă prostimea ca au fost străinii. Dureros este totuși sa vezi câți prosti sunt in România care pun botul la gargara asta debitată de tot felul de "canale" de știri...
    • Like 5
  • Atunci când era jucător, spre ruşinea mea, nu l-am perceput la adevărata lui valoare. Ţineam/ţin cu Dinamo, el era stelist, mă rog... La echipa naţională avem şi alţi jucători de valoare şi chiar mi se părea că rolul său este supraestimat. Uneori chiar mă enerva, mai ales atunci când a spus că trebuie să le facem statui...

    Şi vine primăvara lui 1999, aveam meci cu Ungaria iar echipa noastră era una de vis cu Gică Popescu, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu, Ionuţ Lupescu, Gică Craioveanu, Florentin Petre, Moldovan...mai puţin Hagi. Ungaria avea o echipă bună, dar nu de speriat, chiar nu mai ţin minte niciun jucător. Era însă un joc al orgoliilor, nici nu mai ştiu de când nu mai bătusem Ungaria.
    Deşi aveam o echipă foarte bună, nu ştiu de ce (sau poate că ştiu...) ne temeam de acest meci. Şi atunci toată lumea s-a gândit la HAGI, care se retrăsese. A anunţat ferm că nu se mai întoarce, era şi rivalitatea cu Piţurcă. Într-o seară magică din primăvara acelui an, marele Adrian Păunescu ( o nedereptate pentru el faptul că a fost mai înjurat decât Ceauşescu după Revoluţie) reuşeşte să-l întoarcă din drum să mai joace un ultim meci. Piţurcă şi-a călcat pe orgoliu şi l-a rugat să revină. A fost un meci de vis în care Hagi a jucat o singură repriză. Suficient, căci Regele şi-a făcut datoria. La sfârşitul acelui meci am realizat că nu sunt contemporan cu un mare fotbalist, ci cu o legendă a fotbalului mondial. Era târziu...

    După aceea, în câţiva ani, jucătorii Generaţiei de aur au început să se retragă şi echipa naţională s-a scufundat în mediocritate.

    Pentru Hagi au urmat ani de coşmar în care toată lumea încerca să convingă pe toată lumea că niciodată nu va fi un mare antrenor. După meciul cu Slovenia, toţi guşaţii fotbalului românesc, în frunte cu Mircea Sandu, l-au lăsat singur.
    Ca antrenor la Steaua a fost umilit de alt guşat pe care l-a făcut mare: George Becali...
    Deşi el repeta că este nevoie de timp pentru a construi, nu l-a crezut nimeni. Toţi ştiau fotbal, mai puţin el. Oare poate fi ceva mai umilitor în viaţă decât să fii contrazis de nişte nulităţi şi, pentru un timp, să pară că au dreptate?

    Între timp, Ianis creştea iar guşaţii fotbalului românesc nu dădeau semne că ştiu să croiască drum pentru o altă generaţie de fotbalişti valoroşi. Nu şi-a făcut iluzii că acele nulităţi vor fi lovite de iluminare şi s-a apucat de treabă: şi-a investit banii în Academia Hagi. Un nou Luceafăr... Putea să-şi ducă fiul la orice mare şcoală de fotbal din Europa, dar nu a făcut-o. Marele Fotbalist ştia că Ianis, dacă va ajunge să conteze în fotbal, are nevoie de o generaţie valoroasă. Aşa cum el întâlnise la Luceafărul. Iar au venit ciocli fotbalului românesc şi au spus că nu o să reuşească şi o să piardă banii, dar el nu s-a lăsat şi a făcut ceea ce ştia mai bine: a construit cu multă muncă. Astăzi vedem rezultatul: este campion la seniori cu o echipă de puşti. La copii şi juniori este campion de mulţi ani.

    Ianis nu mai este în ţară, îşi încearcă norocul la o echipă mare, sper să reuşească, iar Hagi îi pregăteşte o generaţie de fotbalişti lângă care să cunoască gloria, pentru el şi pentru echipa naţională. Pentru că Hagi are două obiective: Ianis şi o echipă naţională de excepţie. O face de unul singur cu banii lui. Câţi au mai făcut aşa ceva în România? Machidonul este un mare român, de asta nu mă îndoiesc. Acea mână dusă la inimă atunci când i se cânta imnul nu era un gest mecanic, ci unul de mare profunzime.

    Îmi cer scuze pentru că am râs ironic atunci când ai spus că Generaţia de aur merită o statuie. Chiar merită, iar tu ... câte o statuie în fiecare oraş din România, alături de Nadia, Ilie, Simona, Gabriela Szabo şi Patzaichin. Remarc cu tristeţe un destin comun al Simonei şi al lui Gică: ambii au sau au avut parte de contestări, deşi sunt nişte valori certe. Tragedia aromânilor continuă, din păcate, deşi au făcut pentru ţara asta mai mult decât a făcut ţara pentru ei.

    Sunt un suporter al Viitorului.
    • Like 7
    • @ Constantin
      Foarte frumos scris, felicitari !
      • Like 3
    • @ Radu Andrei Malica
      Ne contrazicem pentru un articol, ne împăcăm pe altul...este ok.
      • Like 2
    • @ Constantin
      check icon
      Dati cezarului cele ce sunt ale cezarului :-)
      Diferenta de idei exprima bogatie. Ideile comune exprima solidaritate :-)
      • Like 1
    • @ Constantin
      Obiectiv check icon
      Bravo tie pentru corectitudine si obiectivitate. Ai scris cu cuvintele mele. De oameni ca tine are Romania nevoie pentru a se schimba! Voi pastra in copie ceeace ai postat, deoarece este foarte profund.
      • Like 0
  • Oare de trebuie totul complicat? Oare de ce faptele simple si frumoase trebuie transformate in metafore moralizatoare ce dau naștere - cum altfel? - la comentarii fără legătura cu subiectul dar mereu legate de politica dâmbovițeană? Oare de ça atunci când România câștiga meciuri lumea scanda " Hagi președinte!" Hagi nu poate fi nici președinte si nici Caramitru sau Dinescu. Hagău e un mare sportiv care dovedește ça daci ai o pasiune si daca te pricepi poți reuși Chair intr- o "țara mică- vorbele lui" unde totuși "arbitrii te fura pentru ça ești "o țara mică". Deci hai sa- l apreciem pe Hagi pentru geniul lui de fotbalist si pentru expertiza sa din fotbal fără sa- l transform nici in critic literar si nici in politician. V-a-și fi foarte recunoscător stimați cititori ai acestei publicații sa încercați sa păstrați o minima decenta in comentarii pentru a pute învață ceva unii de la alții fără sa ne înjuram si sa persiflat totul. E un articol ce arată bine cât de important e sa știi sa taci atunci când ai ce spune. Succes Republica! Parca împărtăși din elegantă Digi intr- un mediu " literar " un pic csm toxic.
    • Like 1
  • O sa-ti para rau, a venit Dicanio, tiki-taka o sa fie.
    • Like 0
  • Mircea fă-te ca lucrezi este o invenție. Era de fapt " Mircea, arata-le ca lucrezi". Ai stricat articolul
    • Like 1
    • @ Adrian Carlo Bonicioli
      de când unul ca ACB se trage de șireturi cu un ziarist serios, de valoare? a se vedea lungul nasului, măcar. că despre cei 7 ani de-acasă...
      • Like 1
  • check icon
    Noi știam (ori măcar bănuiam) de mult treaba asta, Hagi abia acum a aflat? Sau abia acum o spune? Mai știam (= bănuiam) tot de mult că fotbalul e un mijloc de a învârti bani murdari nu numai la noi, ci mai peste tot în lume, vezi și scandalul de la FIFA.
    • Like 1
  • spuzaru check icon
    mai ramine putin the lamurit "gestul omenesc" al lui Becali cind i-a cedat acel meci lui Hagi...
    • Like 2
    • @ spuzaru
      din păcate, asocierea cu interesele clanului Becali l-au coborât mult pe Hagi. acolo, în mocirla pe care o condamnă în vorbe. mulțimea de blaturi a culminat cu „blatul pușcăriei”, când a avut nerușinarea să-l țină, la iarbă verde, pe nașul Gigi. exact ăla care, acum, se duce să-l reclame la TAS. apropos. de ce nu reclamă ALTcineva tot acolo, la TAS, că FCSB și-a schimbat denumirea în timpul competiției? așa că, oricum ar întoarce-o ciobanul, se numără doar meciurile Viitorul-FCSB și și Viitorul-Steaua.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult