Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Hai, noroc, Justiție! Ce s-a mai întâmplat în România în timp ce eram ocupați cu safariul președintelui și ceasul de 30.000 de euro al lui Rareș Bogdan

Viorel Hrebenciuc

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Știu, știu că președintele nostru e în turneu în Africa cu avion privat și că nu-l interesează nici cât negru sub unghie ce se întâmplă acasă. Domnia sa se are doar pe sine și pe soția sa și face totul să le fie bine. La sfârșitul mandatului, va lua premiul de cel mai globetrotter președinte.

Știu, știu că Rareș Bogdan cel care ținea cu poporul și urla de la pupitrul unei televiziuni folosind cuvinte mari ca dreptate, iubire de țară, grijă de cei necăjiți, tăiat pensii speciale, după ce ajunge om politic se duce la piață și flutură pe la nas o legătură de pătrunjel cu o mână pe a cărei încheietură strălucește un Rolex de 30.000 de euro. Explică țâfnos unei ziariste că el este bogat, că a muncit și nu are de ce să nu își afișeze bogăția. Ceva e în neregulă cu el și nu știu ce. Probabil are dreptate când spune că în democrație și în libertate ai voie să îți afișezi bogăția în fața săracilor. Și totuși ceva mă sâcâie în declarațiile lui. Și brusc îmi dau seama ce. Zice că e „specialist în polemică” și de-abia acum știu ce mă deranjează. A vrut să zică „specialist în papagal”. Restul e ok. Și cuvintele goale țipate cândva, și afișatul cu ceasul de lux.

Știu, știu că Daniel Zamfir a vorbit în parlament despre penisuri și vagine de pluș...

...

Și pe lângă toate acestea, pe care le știu, este ceva ce nu știu...

Am aflat că Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpaților din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva. Faptele s-au prescris...

Cum au putut amâna atât de mult judecătorii procesele, încât s-au prescris faptele din procesul în care o frăție mafiotă formată din Viorel și Andrei Hrebenciuc (tată și fiu), Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și mulți alții, a mușcat o halcă mare din pădurile României și a scăpat de închisoare și pădurea revendicată fraudulos poate rămâne la cel ce a revendicat-o, dacă Romsilva nu deschide un nou proces?!

Mă ia cu amețeală când citesc suprafața revendicată ilegal: 43227 ha de teren forestier din județul Bacău, și valoarea prejudiciului: peste 300 de milioane de euro.

Asta nu pot înțelege și nici nu știu.

Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut vinovăția, că a intervenit pe lângă funcționari publici din județul Bacău ca Paltin Sturdza să primească 43227 ha de teren, din care să dea fiului său, Andrei, 12000 ha, ca răsplată. Și Andrei Hrebenciuc și Ioan Adam și-au recunoscut faptele. Chiar și așa, judecătorii i-au scăpat.

În ce altă țară se mai poate întâmpla asta? Să își recunoască vina inculpații și justiția să îi scape?! Să smulgi o bucată de țară uriașă, să ți-o faci moșie, și cei care trebuia să o păzească să doarmă. Judecătorii să te scape. Judecători care bineînțeles că vor încasa pensii speciale astronomice pentru munca lor.

Cum poate ajunge o țară ca o stână fără câini din care poate oricine fura cât vrea?! Nu câteva oi, ci bucată întreagă de țară de două ori ca mărime cât Bucureștiul.

Paznicii țării - oameni politici influenți - s-au înfrățit cu hoții. Și justiția i-a scăpat și pe hoți și pe paznici.

Și noi, cei mulți, vom plăti pensii speciale ani mulți magistraților care au făcut asta...

...

În ritmul acesta, cu douăzeci de „paltini” lacomi, oameni politici înfrățiți cu „paltinii” și câțiva judecători, rămânem fără țară... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În ciuda salariilor și pensiilor absolut nemeritate (total.... nesimțite, în fond!) ale magistraților, dreptatea în România continuă să fie o... marfă vândută la licitație: o are cine dă mai mult! Ce ne spune asta despre nația românașă? Nimic mai mult decât că suntem un neam prost și fudul, o țară de lichele și de secături, chiar dacă statistic vorbind, deci cu excepțiilie de rigoare, mult prea puține pentru a conta însă: ei - fiindcă pot să facă ce... vrea mușchiu' lor (atenție - nu doar magistrații, ci toți cei care conduc, începând cu politicienii, evident!), cei mai mulți dintre noi - fiindcă, mioritici fiind (nu știm decât să ne văicărim neputincioși, așteptând să ni se dea, să ni se facă și să ni se dreagă), nu suntem în stare să-i luăm de gât și să dăm de pământ cu ei! Căci acești „ei” nu ne-au picat din cer, nu, nicidecum, sunt... românași de-ai noștri, iar cei mai mulți dintre noi îi invidiem, dorindu-ne în străfundul sufletelor noastre să fim ca ei, după „principiul” (experimentat personal în urmă cu ani de zile, când era să fiu linșat fiindcă am îndrăznit să spun că nu este totuși normal să alegem ca primar un fost pușcăriaș): „Da, dom-le, o fi furat, da' a și făcut”! Și, apropo de făcut: ipochimenul respectiv n-a mișcat și nu mișcă un pai în urbe până nu se asigură de... parandărătul corespunzător! Ce mai: neamul prost și fudul în acțiune, avem fix ceea ce merităm, cu excepția... excepțiilor, cum spuneam, și alea - din ce în ce mai puține și mai neînsemnate. Concluzie: cel mai mare dușman al poporului român este poporul român însuși, caliatea umană deplorabilă a sa fiind cea care, mai devreme ori mai târziu, ne va duce la dispariția noastră ca nație, nu că până acum noi am fi fost așa ceva - națiune, în adevăratul sens al.... noțiunii - noi rămânând tot la stadiul de populație, în ciuda faptului că „ne batem cu cărămida-n piept” c-am fost pe aceste meleaguri „de când lumea și pământul”!
    • Like 0
  • Atat timp cat sistemul judecatoresc are imunitate si aparatul ( inspectia judiciara) este lupul paznic la stana , nu putem trage sperante ca o sa avem o justitie decenta. Nu prea sunt multe de spus... Si daca apare vointa politica sa reformeze justitia ,in cel mai bun caz se ajunge la CCR care se va opune. Ca sa ajungi la un CCR decent ( curat) este nevoie de 10-15 ani de curatenie si continuitate , pana se schimba toti excrocii de acolo ...Au 9 ani de mandat si in ultima perioada au fost aduse numai pocnitori de la partide.
    Dupa aia poate se pot da niste legi care sa anagajeze o reforma a sistemului....
    Deci 20-30 de ani de guvernare a tarii de catre POLITICIENI CINSTITI ...
    E ridicol sa speram la asa ceva.
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Inca un caz din care rezulta ca salariile mari si beneficiile nesimitite nu schimba naravul bugetarilor care tot incearca sa mai faca un ban pe langa ci important este caracterul omului. Salariile ar trebui sa fie decente dar nicidecum mari pentru ca nu se justifica iar privilegiile speciale nici atat.
    • Like 1
  • "Cum poate ajunge o țară ca o stână fără câini din care poate oricine fura cât vrea?!"
    Nu chiar oricine...
    Mulți sunt condamnați pentru că au furat o pâine.
    • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Cum s-ar zice: ”cine fură azi un ou e un bou....” Lucrurile au ajuns, din păcate, într-un mare hal....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      E condamnabil furtul de orice fel.
      Adevărat că cine fură un ou și e prins, e condamnat mai mult ca sigur. Iar cine fură un bou (metaforic, evident, că în realitate ar fi vorba de milioane sau miliarde de lei) e posibil să scape necondamnat și cu boul furat la el în bătătură.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Da, despre asta e vorba....
      • Like 0
  • Adrian Adrian check icon
    Șmecheriile cu pădurile din Ro. sunt un fenomen. Au apărut tot felul de combinații. Justiția doarme. Șpaga dictează.
    • Like 1
    • @ Adrian
      Smecheriile cu padurile din Romania ,sunt enorme, Apropo ,ce se mai stie de celebrul caz de retrocedare frauduloasa cu ,,printul de carton paul al roamanieii ?( ce nume ) Posibil sa auzim si despre acesta ca, s-a prescris ????
      --IN ROMANIA =TARA TUTUROR POSIBILITATILOR , chiar este posibil orice ??
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult