Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Hai să fim serioși: orice promisiune electorală de a reduce taxele este pur machiavelică

taxele tale Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Cheltuielile guvernului sunt astăzi considerabil mai mari decât veniturile și orice încercare de a limita cheltuielile și de a crește veniturile până când se echilibrează bugetul întâmpină dificultăți politice insurmontabile. În aceste condiții nu există altă soluție decât să punem tiparnița de bani direct sau indirect în serviciul statului și să furnizăm, prin emiterea de bani, acele resurse care altminteri nu pot fi oferite."

Acest sfat îi aparține lui Ludwig von Mises, „ultimul cavaler al liberalismului", și a fost rostit după încheierea Primului Război Mondial, când singura metodă de a menține legea și ordinea într-o Austrie șubrezită economic și profund dezbinată politic era să tipărești bani.

Hayek a numit asta „politica disperatului", a celui care încearcă să țină cu un ultim efort barca pe linia de plutire.

Mises știa mai bine ca oricine consecințele inflației, o politică ce în esență impozitează mascat pe toată lumea, falsifică calculul economic, erodează capitalul și distruge încet-încet fundamentele civilizației. Inflația e ca un drog. Aș face o comparație: inflația este precum lockdown-ul, opțiunea nucleară, atât de periculoasă pentru libertățile cetățenilor, la care trebuie să recurgi doar în ultimă instanță, când situația devine disperată.

Mises sau Hayek nu erau liberali doar în cărți, dar neliberali în practică. Aici e vorba de manifestarea unui discernământ în înțelegerea contextului politic și de evaluarea consecințelor diverselor măsuri posibile.

România este în prezent oarecum în situația Austriei din 1919. Deficitul bugetar va atinge 9%. Acest rezultat survine după ce pe parcursul perioadei de avânt a ciclului economic, când în mod normal guvernele PSD ar fi trebuit să facă economii, așa cum s-a întâmplat de exemplu în Bulgaria sau Cehia, guvernele s-au lansat în cheltuieli populiste, angajând măriri substanțiale de salarii și pensii. Deși economiștii au avertizat că această politică va lăsa România fără spațiu fiscal, adică fără oxigenul necesar pentru a respira exact când va veni criza, avertismentele nu au fost luate în calcul. Bomboana de pe colivă - a venit cea mai urâtă criză din ultimele decenii, din istoria contemporană a multora dintre noi.

Dacă ne gândim la cazul Austriei, realizăm imperativul macroeconomic al momentului: CONSOLIDAREA BUGETARĂ. Este foarte greu de făcut, pentru că guvernul trebuie să cheltuiască în continuare bani pentru a menține coeziunea socială acum, când sectoare întregi de activitate sunt puse la pământ de pandemie. 

Tocmai de aceea, pentru a nu ajunge în cazul Austriei din 1919-1923 (finalmente, bântuită de hiperinflație), nici măcar în cazul Turciei lui Erdogan, unde lira și-a pierdut jumătate din valoare în ultimii trei ani (ce rimă ironică cu promisiunea PSD de a dubla pensiile în trei ani!) este important să facem orice putem pentru a reduce deficitul bugetar.

Bineînțeles, din această perspectivă, orice promisiune electorală de a reduce taxele, în acest context, este pur machiavelică. Hai să fim serioși.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liberty check icon
  reduci Taxele, cresc preturile...
  reduci Preturile, cresc taxele...
  ce zici de industrie producatoare de "bani" si exporturi...???
  statul nu are bani, ii fura... pune monopol!
  • Like 0
 • Toata ziua PSD , PSD ii de vina. De cand PNL ii la guvernare au crescut numarul de personal si prin urmare si cheltuielile de personal. Ai crede ca doar la Ministrul Sanatatii sau angajat , dar nu , peste tot. Deficitul de 9 % nu sa dus la sanatate cum lasa sa se inteleaga guvernul , ci in alte parti. De ex MAI. Da la politisti care dau amenzi la babe dar cu adevaratii infractori se poarta cu manusa. Pnl au promis multe dar nu fac nimic , dand vina pe toate motivele . Au uitat de legile "rele " de la PSD . Nu mai trebuie "reparate" . Atat PSD cat si PNL ii intreseaza doar buzunarul propriu. Cand o venii criza merg in vacante pe la Miami , Brazilia , Monaco. Ce le pasa lor de simplul cetatean.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Liberty check icon
   toate si toti vin din PCR... ai uitat...?
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult