Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Halep Hopa-Mitică, în picioare se ridică

Cum a ajuns Simona să fie condusă cu 4-0 și 40-30, minge de 5-0 pentru Radwańska în primul set? Statistica arăta 10 greșeli neforțate. Acestea însă pot fi de două feluri, pe care cifrele nu le precizează: active și pasive. Neforțatele Simonei erau aproape toate active, adică făcute pe lovitură agresivă, cu inițiativă, nu din străduința pasivă de a nu greși.

Când ghemurile se adună la adversară și ești pe punctul să încasezi o „lăptăreasă”, 0-6, pericolul cel mai mare e să te sperii: „Sunt nr. 4 mondial, Simona Halep, și, Dumnezeule, sunt ridiculizată!... Ce mă fac?!”.

Teama necontrolată duce, mai întotdeauna, la un joc crispat, prudent în exces, „să țin mingea în teren”, care te bagă și mai mult în găleată.

Exact asta s-a ferit să facă Simona. Și-a păstrat alura dinamică, ofensivă, asumându-și în continuare riscuri, schimbând prima direcția în raliu, lovind decisiv la linie. Și ce nu intra, a început să intre. Supusă neîncetat la schimburi tari, Radwańska greșește ea acum, „neforțat”; de fapt, din pricina presiunii exercitate constant de Halep.

Și așa a făcut Simona 4-4 și 5-4, cu break. Radwańska a avut o zvâcnire și a egalat. Simona nu s-a tulburat o clipă, și-a văzut de planul de joc. A închis setul, 7-5, cu o scurtă (!) excepțională, pusă de pe fundul terenului, cu dreapta inversă, pe linie, ceea ce probează indubitabil soliditate psihică.

Chemat la bancă în pauză, Darren Cahill a întrebat-o: „Ai niscai gânduri?” „Nu, niciunul”, a răspuns hotărâtă Simona. „Perfect”, a continuat Cahill, „vei câștiga meciul ăsta cu capul, inima și picioarele”.

Și asta s-a întâmplat. Cu încrederea întărită prin întoarcerea primului set, Simona a lovit lung și aspru, nepermițându-i polonezei să avanseze în teren și să-și facă jocul ei îndemânatic, combinativ. Ținută pe fund, Radwańska a forțat în raliuri cu Simona și n-a făcut față: 6-1. Deci, de la 0-4 în primul set, Simona a luat 13 ghemuri, iar Aga, doar 2.

Acest meci a fost o exemplificare limpede-lacrimă a unui principiu esențial în tenis, sport fără limită de timp: cum stai cu capul, inima și picioarele contează mai mult decât scorul. Victoria la numărul 5 mondial a Simonei Halep înseamnă deja foarte mult, dar și mai importantă mi se pare starea stabilă, solidă psihic, acel „Hopa-Mitică” din capul Simonei care funcționează, ceea ce mă face să nu mă tem de niciun scor scris pe ecran, la un moment dat, în partida următoare, de la Cincinnati, cu Angelique Kerber.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Comentariu despre meciul Halep-Kerber?
  • Like 0
 • Simonei au început să-i "intre" exact din momentul în care s-a scurs apa din fileu, iar mingiile au fost mai "uscate". De ce lasă fileul ăla în ploaie?
  • Like 0
 • FOMO asta a fost!
  • Like 0
 • Simona s-a maturizat. Mult succes!
  • Like 0
 • Silpres check icon
  Ei, acum se mai întâmplă și scoruri mincinoase în tenis. Țin minte că în 2012 Serena Williams a bătut-o pe Ana Ivanovici cu 6-1 6-3 la US Open. Cine nu s-a uitat la meci și nici la durata meciului, putea zice: mamă, a șters pe jos cu ea! Eroare! A fost un meci de mare luptă, în care s-au făcut puține „cadouri”, aproape toate punctele fiind câștigate cu greu, nu pierdute ușor de către adversară, încât la final nu puteai decât să te întrebi: Cum, mama Dracului, 6-1 6-3?! Păi, mai câte-o greșeală forțată, mai prindea mingea Serenei 1 milimetru din linie, iar a Anei ieșea 1 milimetru afară... Cam așa cred c-a fost și-n primul set la Halep, din ce citesc. N-am văzut nimic de la Cincinnati, fiind ocupat cu Olimpiada. Oricum, după abandonul Serenei a mai rămas o singură adversară pentru Halep: Simona. Cu toate acestea, văd că românii continuă să se minuneze de victoriile de parcurs ale conaționalei de parcă ar fi venit cu pluta în top 10. Câți știu că Halep a fost câștigătoare de Roland Garros la juniori?...
  Apropo, ce ziceți de Rafael Nadal, căruia unii, se știu ei care, îi ridicau osanale după finala olimpică de dublu (în care, cinstit vorbind, a jucat bine, dar nu la valoarea lui), învins de Borna Corici (49 mondial) după aproape o oră și 15 minute, mai ales că tânărul e și instabil emoțional? Asta, așa, apropo de „umilirea” Simonei până la un moment dat al primului set . Că te bate Del Potro (nu vă uitați că-i locul 141 mondial, uitați-vă cum joacă!), e o surpriză așteptată (cel puțin pentru mine), dar să te bată și Corici... Măcar Halep se frigea cu o zamă bună, ținând cont că recent poloneza era în fața ei în topul mondial. Conta însă jocul. Dacă era eliminată fiindcă a jucat riscant, toată stima de la mine, la fel ca pentru Begu și Cadanțu, două jucătoare care pe vremuri căutau liniile. Pierdeau de multe ori, dar aveau joc spectaculos, n-adormeai... Acestea fiind zise, vă rog să mă treziți la finala de la US Open, că n-aș vrea să ratez câștigarea primului turneu de Grand Slam la senioare de către Halep!
  • Like 1
  • @ Silpres
   Tu marturisesti ca n-ai vazut meciul (treburi importante, olimpice...) da' aduci in discutie 'scorurile mincinoase'...
   Profiti de ocazia asta sa-ti spui pasul fara pic de legatura cu ce s-a petrecut in teren.
   • Like 0
  • @ Silpres
   check icon
   Caro amico, de ce ai postat de 3 ori același text? Sau nu sunt identice la literă?
   • Like 0
  • @
   Silpres check icon
   Repetiția e mama învățării, nu? Adevărul este că eu am publicat „decât” de două ori, habar n-am de ce serverul a făcut dublă greșeală și a inserat primul text de două ori. A doua variantă (respectiv cel de-al 3-lea) diferă de prima prin faptul că are formularea corectă: „Câți știu că Halep a fost câștigătoare de Roland Garros la juniori?...”, nu pe cea greșită: „ Câți știu că Halep a fost câștigătoare de Roland Garros la juniori...”
   • Like 0
  • @ Fane Duru
   Silpres check icon
   Sunt de acord că n-are legătură cu ce s-a petrecut „în teren” pentru că pe mine mă interesează numai ce se întâmplă pe teren. Or, din ce-am citit în articolul: „Halep Hopa-Mitică, în picioare se ridică”, rezulta că Halep n-a jucat prost, doar că nu-i intrau loviturile. Deci, acel 4-0 nu însemna nicidecum că Halep a fost preșul Radwanskăi, cum s-ar putea crede nevăzând meciul. Din secvențele văzute în siteul wtatennis.com, în primele jocuri Radwanska reușea lovituri de finețe, după care situația s-a inversat: Simonei îi reușeau loviturile de măiestrie (inclusiv un lob a la Hingis), iar Radwanska a început să le dea în fileu și afară, iar lucrurile au revenit la normal, dovedindu-se încă o dată că: „Halep Too Strong For Radwanska” (ca să citez tiltul articolului din siteul WTA). Același articol avea pe la început pasajul: „The latest intervention from the Cincinnati weather pushed the start of the match back by almost one hour, and when they did make it on court Halep appeared to have left her best tennis in the changing room. Radwanska could barely believe her luck as a string of errors enabled her to spring into a 4-0 lead. But as the contest wore on Halep quickly began to resemble the player that has so impressed for much of this summer, outplaying the WTA's master craftswoman to complete a 7-5, 6-1 victory.” Ce concluzie tragem noi de aici? Că Halep era favorita în meciul cu Radwanska, deci e ceva banal că iar a bătut-o. Ce spune Halep despre meciul cu Kerber? Tot de la WTA aflăm: „I have to slow down my emotions, because with her you feel that you can go for the balls, like to be aggressive, but it's not that easy.
   So I have to be patient. I have to play my game like I did today. I think it's pretty similar with the match, today's match. I have to fight. I know that I can win. I have this confidence. I know that she's a great player. I have nothing to lose. I'm going just to do my job and to try to win." Sigur că vor fi mulți români care iar se vor minuna dacă o bate Halep pe nemțoaică. Deși pentru mine Halep e favorită, s-ar putea să piardă, dar important este că românca și-a schimbat mentalitatea, trecând de la afirmații de genul: vreau să mă bucur pe teren, să joc de plăcere, la mentalitate de jucătoare de top care-și cunoaște valoarea și știe de ce e în WTA: „I have to fight. I know that I can win. I have this confidence.”
   • Like 0
  • @ Silpres
   check icon
   „Non bis in idem” ziceau latinii: „nu [spui] de două ori același lucru”, darmite de trei ori. Al nabii server... bagă de la el. Eu credeam că bagă de la ei.
   • Like 0
 • Silpres check icon
  Ei, acum se mai întâmplă și scoruri mincinoase în tenis. Țin minte că în 2012 Serena Williams a bătut-o pe Ana Ivanovici cu 6-1 6-3 la US Open. Cine nu s-a uitat la meci și nici la durata meciului, putea zice: mamă, a șters pe jos cu ea! Eroare! A fost un meci de mare luptă, în care s-au făcut puține „cadouri”, aproape toate punctele fiind câștigate cu greu, nu pierdute ușor de către adversară, încât la final nu puteai decât să te întrebi: Cum, mama Dracului, 6-1 6-3?! Păi, mai câte-o greșeală forțată, mai prindea mingea Serenei 1 milimetru din linie, iar a Anei ieșea 1 milimetru afară... Cam așa cred c-a fost și-n primul set la Halep, din ce citesc. N-am văzut nimic de la Cincinnati, fiind ocupat cu Olimpiada. Oricum, după abandonul Serenei a mai rămas o singură adversară pentru Halep: Simona. Cu toate acestea, văd că românii continuă să se minuneze de victoriile de parcurs ale conaționalei de parcă ar fi venit cu pluta în top 10. Câți știu că Halep a fost câștigătoare de Roland Garros la juniori...
  Apropo, ce ziceți de Rafael Nadal, căruia unii, se știu ei care, îi ridicau osanale după finala olimpică de dublu (în care, cinstit vorbind, a jucat bine, dar nu la valoarea lui), învins de Borna Corici (49 mondial) după aproape o oră și 15 minute, mai ales că tânărul e și instabil emoțional? Asta, așa, apropo de „umilirea” Simonei până la un moment dat al primului set . Că te bate Del Potro (nu vă uitați că-i locul 141 mondial, uitați-vă cum joacă!), e o surpriză așteptată (cel puțin pentru mine), dar să te bată și Corici... Măcar Halep se frigea cu o zamă bună, ținând cont că recent poloneza era în fața ei în topul mondial. Conta însă jocul. Dacă era eliminată fiindcă a jucat riscant, toată stima de la mine, la fel ca pentru Begu și Cadanțu, două jucătoare care pe vremuri căutau liniile. Pierdeau de multe ori, dar aveau joc spectaculos, n-adormeai... Acestea fiind zise, vă rog să mă treziți la finala de la US Open, că n-aș vrea să ratez câștigarea primului turneu de Grand Slam la senioare de către Halep!
  • Like 0
 • Silpres check icon
  Ei, acum se mai întâmplă și scoruri mincinoase în tenis. Țin minte că în 2012 Serena Williams a bătut-o pe Ana Ivanovici cu 6-1 6-3 la US Open. Cine nu s-a uitat la meci și nici la durata meciului, putea zice: mamă, a șters pe jos cu ea! Eroare! A fost un meci de mare luptă, în care s-au făcut puține „cadouri”, aproape toate punctele fiind câștigate cu greu, nu pierdute ușor de către adversară, încât la final nu puteai decât să te întrebi: Cum, mama Dracului, 6-1 6-3?! Păi, mai câte-o greșeală forțată, mai prindea mingea Serenei 1 milimetru din linie, iar a Anei ieșea 1 milimetru afară... Cam așa cred c-a fost și-n primul set la Halep, din ce citesc. N-am văzut nimic de la Cincinnati, fiind ocupat cu Olimpiada. Oricum, după abandonul Serenei a mai rămas o singură adversară pentru Halep: Simona. Cu toate acestea, văd că românii continuă să se minuneze de victoriile de parcurs ale conaționalei de parcă ar fi venit cu pluta în top 10. Câți știu că Halep a fost câștigătoare de Roland Garros la juniori...
  Apropo, ce ziceți de Rafael Nadal, căruia unii, se știu ei care, îi ridicau osanale după finala olimpică de dublu (în care, cinstit vorbind, a jucat bine, dar nu la valoarea lui), învins de Borna Corici (49 mondial) după aproape o oră și 15 minute, mai ales că tânărul e și instabil emoțional? Asta, așa, apropo de „umilirea” Simonei până la un moment dat al primului set . Că te bate Del Potro (nu vă uitați că-i locul 141 mondial, uitați-vă cum joacă!), e o surpriză așteptată (cel puțin pentru mine), dar să te bată și Corici... Măcar Halep se frigea cu o zamă bună, ținând cont că recent poloneza era în fața ei în topul mondial. Conta însă jocul. Dacă era eliminată fiindcă a jucat riscant, toată stima de la mine, la fel ca pentru Begu și Cadanțu, două jucătoare care pe vremuri căutau liniile. Pierdeau de multe ori, dar aveau joc spectaculos, n-adormeai... Acestea fiind zise, vă rog să mă treziți la finala de la US Open, că n-aș vrea să ratez câștigarea primului turneu de Grand Slam la senioare de către Halep!
  • Like 0
 • Doamne-ajută!
  • Like 0
 • Cel mai important lucru , pentru Simona, e ca a căpătat încredere in antrenorul ei, este receptivă, face pasul in teren cu echilibru si mai multă varietate in lovituri! Succes in continuare!
  • Like 0
 • "Acest meci (Simona - Radwańska ) a fost o exemplificare limpede-lacrimă a unui principiu esențial în tenis, sport fără limită de timp: cum stai cu capul, inima și picioarele contează mai mult decât scorul." Aşa este CTP... Şi yoghiştii folosesc capul, inima şi picioarele pentru aşi echilibra mentalul de unde începe procesul de autoeducaţie. Sunt sigură că nu este nevoie ca Simona să bea şi un pahar cu urină ca să se purifice... Este un exemplu pentru domnia voastră Dle CTP, un exemplu că dacă v-aţi turnat cenuşa tinereţii în cap, asta nu înseamnă că trebuie să uitaţi "nebunia" acelei perioade. Nu ştiu dece a trebuit să aduceţi la suprafaţă acea întâmplare scârboasă ca însuşi Bivolaru, dar dacă totuşi aţi făcut-o, cred, că ar fi cazul să nu mai arătaţi cu degetul greşelile pe care le face un tenismen care ca şi un balerin, până îi iese o figură, trebuie să transpire zi de zi ...ore şi ore. Nu se compară acest efort a unui tenismen cu efortul unui jurnalist care atunci când nu are inspiraţie trece de la politic la economic, de la a prezenta filmul săptămânii la "frecat menta"...şi brusc... la ideia de-a devenii comentataor al sportului.
  • Like 0
  • @ Gargaletus Lucia
   Iar tu esti exemplificarea vie persoanei fara vocatie care nu poate (vrea) sa uite niste cuvinte, TOATE ADEVARATE, dar care, mare impietate, n-au vazut doar aurul din corola de minuni a Simonei...
   Te bagi in sema complet gratuit...
   Oamenii, inclusiv Simona, au si bune au si rele. Atunci cand exista aspecte rele, sa nu vorbesti despre ele inseamna PROSTIE, nu respect cum cred dobitocii...
   • Like 0
  • @ Fane Duru
   Fiecare are voie să-şi exprime părerile... Eu am comentat părerea unui jurnalist care s-a plictisit de anumite articole şi s-a profilat pe sport. Cât priveşte felul cum vă adresaţi "la pertu" vi se potriveşte ca o mănuşă Fane Duru ! Nu vreau să jignesc această meserie, însă nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva sunteţi "camionagiu"...
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult