Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Halep Hopa-Mitică, în picioare se ridică

Cum a ajuns Simona să fie condusă cu 4-0 și 40-30, minge de 5-0 pentru Radwańska în primul set? Statistica arăta 10 greșeli neforțate. Acestea însă pot fi de două feluri, pe care cifrele nu le precizează: active și pasive. Neforțatele Simonei erau aproape toate active, adică făcute pe lovitură agresivă, cu inițiativă, nu din străduința pasivă de a nu greși.

Când ghemurile se adună la adversară și ești pe punctul să încasezi o „lăptăreasă”, 0-6, pericolul cel mai mare e să te sperii: „Sunt nr. 4 mondial, Simona Halep, și, Dumnezeule, sunt ridiculizată!... Ce mă fac?!”.

Teama necontrolată duce, mai întotdeauna, la un joc crispat, prudent în exces, „să țin mingea în teren”, care te bagă și mai mult în găleată.

Exact asta s-a ferit să facă Simona. Și-a păstrat alura dinamică, ofensivă, asumându-și în continuare riscuri, schimbând prima direcția în raliu, lovind decisiv la linie. Și ce nu intra, a început să intre. Supusă neîncetat la schimburi tari, Radwańska greșește ea acum, „neforțat”; de fapt, din pricina presiunii exercitate constant de Halep.

Și așa a făcut Simona 4-4 și 5-4, cu break. Radwańska a avut o zvâcnire și a egalat. Simona nu s-a tulburat o clipă, și-a văzut de planul de joc. A închis setul, 7-5, cu o scurtă (!) excepțională, pusă de pe fundul terenului, cu dreapta inversă, pe linie, ceea ce probează indubitabil soliditate psihică.

Chemat la bancă în pauză, Darren Cahill a întrebat-o: „Ai niscai gânduri?” „Nu, niciunul”, a răspuns hotărâtă Simona. „Perfect”, a continuat Cahill, „vei câștiga meciul ăsta cu capul, inima și picioarele”.

Și asta s-a întâmplat. Cu încrederea întărită prin întoarcerea primului set, Simona a lovit lung și aspru, nepermițându-i polonezei să avanseze în teren și să-și facă jocul ei îndemânatic, combinativ. Ținută pe fund, Radwańska a forțat în raliuri cu Simona și n-a făcut față: 6-1. Deci, de la 0-4 în primul set, Simona a luat 13 ghemuri, iar Aga, doar 2.

Acest meci a fost o exemplificare limpede-lacrimă a unui principiu esențial în tenis, sport fără limită de timp: cum stai cu capul, inima și picioarele contează mai mult decât scorul. Victoria la numărul 5 mondial a Simonei Halep înseamnă deja foarte mult, dar și mai importantă mi se pare starea stabilă, solidă psihic, acel „Hopa-Mitică” din capul Simonei care funcționează, ceea ce mă face să nu mă tem de niciun scor scris pe ecran, la un moment dat, în partida următoare, de la Cincinnati, cu Angelique Kerber.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult