Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Harta comparativă. Cât de stricte sunt măsurile împotriva pandemiei adoptate în lume. România are în prezent restricții moderate. Spre comparație, în Țara Galilor s-a restricționat deja accesul la supermarketuri

harta comparativa

Pandemia se extinde rapid în toată Europa. România stă relativ bine, pe baza datelor de vineri înregistrează o creștere săptămânală mult inferioară altor țări, iar argumentul că nu testează suficient stă doar parțial în picioare, fiindcă rata de pozitivare în țări precum Ungaria, Elveția, Olanda sau Cehia este mai mare ca la noi.

A fost nevoie de 12 zile pentru ca numărul total de cazuri să se dubleze în Cehia și să ajungă egal cu cel din România (cu o populație dublă). În Polonia numărul s-a dublat în ultimele 15 zile. În Belgia, 16 zile. Slovacia, Letonia, Ungaria, Elveția, Croația, UK, Austria, Danemarca... În Franța, 28 de zile. În România numărul de virusați s-a dublat după 43 de zile.

(clic pe imagine pentru a mări)

Și, deși multă lume este supărată pe mască și restricții, adevărul este că guvernul României nu a implementat măsuri foarte stricte de distanțare socială. Comparația internațională arată că România are în prezent restricții moderate. Spre comparație, în Țara Galilor s-a restricționat deja accesul la supermarketuri.

(clic pe imagine pentru a mări)

Din ce în ce mai mulți dintre amicii mei sunt virusați. Este esențial să intrăm imediat in izolare, imediat ce bănuim că ceva este în neregulă și să nu ne mai întâlnim cu nimeni câtă vreme avem simptome. Este esențial, doar printr-un comportament individual ireproșabil putem (1) salva vieți și (2) preveni alte intervenții autoritare de distanțare socială care, desigur, determină pagube colaterale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult