Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Harta comparativă. Cât de stricte sunt măsurile împotriva pandemiei adoptate în lume. România are în prezent restricții moderate. Spre comparație, în Țara Galilor s-a restricționat deja accesul la supermarketuri

harta comparativa

Pandemia se extinde rapid în toată Europa. România stă relativ bine, pe baza datelor de vineri înregistrează o creștere săptămânală mult inferioară altor țări, iar argumentul că nu testează suficient stă doar parțial în picioare, fiindcă rata de pozitivare în țări precum Ungaria, Elveția, Olanda sau Cehia este mai mare ca la noi.

A fost nevoie de 12 zile pentru ca numărul total de cazuri să se dubleze în Cehia și să ajungă egal cu cel din România (cu o populație dublă). În Polonia numărul s-a dublat în ultimele 15 zile. În Belgia, 16 zile. Slovacia, Letonia, Ungaria, Elveția, Croația, UK, Austria, Danemarca... În Franța, 28 de zile. În România numărul de virusați s-a dublat după 43 de zile.

(clic pe imagine pentru a mări)

Și, deși multă lume este supărată pe mască și restricții, adevărul este că guvernul României nu a implementat măsuri foarte stricte de distanțare socială. Comparația internațională arată că România are în prezent restricții moderate. Spre comparație, în Țara Galilor s-a restricționat deja accesul la supermarketuri.

(clic pe imagine pentru a mări)

Din ce în ce mai mulți dintre amicii mei sunt virusați. Este esențial să intrăm imediat in izolare, imediat ce bănuim că ceva este în neregulă și să nu ne mai întâlnim cu nimeni câtă vreme avem simptome. Este esențial, doar printr-un comportament individual ireproșabil putem (1) salva vieți și (2) preveni alte intervenții autoritare de distanțare socială care, desigur, determină pagube colaterale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult