Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Harta comparativă. Cât de stricte sunt măsurile împotriva pandemiei adoptate în lume. România are în prezent restricții moderate. Spre comparație, în Țara Galilor s-a restricționat deja accesul la supermarketuri

harta comparativa

Pandemia se extinde rapid în toată Europa. România stă relativ bine, pe baza datelor de vineri înregistrează o creștere săptămânală mult inferioară altor țări, iar argumentul că nu testează suficient stă doar parțial în picioare, fiindcă rata de pozitivare în țări precum Ungaria, Elveția, Olanda sau Cehia este mai mare ca la noi.

A fost nevoie de 12 zile pentru ca numărul total de cazuri să se dubleze în Cehia și să ajungă egal cu cel din România (cu o populație dublă). În Polonia numărul s-a dublat în ultimele 15 zile. În Belgia, 16 zile. Slovacia, Letonia, Ungaria, Elveția, Croația, UK, Austria, Danemarca... În Franța, 28 de zile. În România numărul de virusați s-a dublat după 43 de zile.

(clic pe imagine pentru a mări)

Și, deși multă lume este supărată pe mască și restricții, adevărul este că guvernul României nu a implementat măsuri foarte stricte de distanțare socială. Comparația internațională arată că România are în prezent restricții moderate. Spre comparație, în Țara Galilor s-a restricționat deja accesul la supermarketuri.

(clic pe imagine pentru a mări)

Din ce în ce mai mulți dintre amicii mei sunt virusați. Este esențial să intrăm imediat in izolare, imediat ce bănuim că ceva este în neregulă și să nu ne mai întâlnim cu nimeni câtă vreme avem simptome. Este esențial, doar printr-un comportament individual ireproșabil putem (1) salva vieți și (2) preveni alte intervenții autoritare de distanțare socială care, desigur, determină pagube colaterale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult