Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

HIMARS schimbă echilibrul pe front. Ucrainenii fac prăpăd în rândul trupelor ruse: „Nicio milă pentru inamic”

Ucraina HIMARS

Foto: Profimedia

HIMARS schimbă echilibrul de putere pe front. Sistemele HIMARS folosite de ucraineni au distrus zeci de depozite de armament. HIMARS au făcut țăndări centre de comandă cu tot cu ofițeri ruși, dar și locuri de campare destinate trupelor fostei Armate Roșii. Sistemele HIMARS sunt extrem de eficiente datorită preciziei lor și a faptului că sunt moderne. Sistemul HIMARS a fost dezvoltat la sfârșitul anilor ’90, intrând în serviciul armatei Statelor Unite în 2010. În fața HIMARS, armata rusă este neputincioasă.

Vladimir Putin și armata sa, neputincioși în fața furiei armatei ucrainene

Rusia a suferit „pierderi enorme atât în ceea ce privește oamenii, cât și în echipamente militare” în mai puțin de o săptămână. Afirmația aparține lui Igor Girkin, fost comandant al forțelor separatiste din estul Ucrainei.

„Sistemele ruse de apărare aeriană s-au dovedit a fi ineficiente în fața loviturilor masive ale rachetelor HIMARS. În ultimele 5-6 zile, au fost lovite mai mult de 30 depozite mari de artilerie și alte muniții. Au fost distruse mai multe depozite de petrol. Au fost distruse peste 10 centre de comandă”, a comentat Girkin. Afirmațiile liderului separatist au fost făcute pe aplicația Telegram.

Girkin a mai arătat că forțele armate ruse ar trebui să încerce să distrugă infrastructura ucraineană, astfel încât sistemele HIMARS și muniția să nu ajungă pe câmpul de luptă.

„Când vor începe forțele armate ale Rusiei să lupte la capacitate maximă?”, se întreabă retoric Girkin

Confruntată cu realitatea dură de pe front, Rusia a luat o „pauză operațională”

În fața tăvălugului ucrainean, Rusia a luat „pauză operațională”, care a durat până vineri. Probabil că forțele rusești au început vineri să iasă din pauza operațională, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind desfășurarea invazie comandate de Vladimir Putin. Cel mai probabil, această pauză a fost cauzată de pierderile suferite de trupele ruse. Moralul militarilor ruși este slab, conform relatărilor de pe front. Rusia a pierdut peste 38.000 de militari, de la începutul invaziei.

Loviturile cu HIMARS ale armatei Ucrainei au ucis sau rănit probabil patru comandanți adjuncți ai Diviziei Aeropurtate 106 a armatei ruse

Posturile de știri ruse au raportat moartea comandanților adjuncți ai Diviziei 106. Au fost eliminați colonelul Serghei Kuzminov, colonelul Andrei Vasiliev și colonelul Maxim Kudrin. Astfel, rușii au confirmat afirmațiile ucrainene conform cărora loviturile HIMARS asupra Shaktarsk din 9 iulie au ucis sau rănit o parte semnificativă a conducerii diviziei aeropurtate 106. Centrul pentru Comunicații Strategice al Ucrainei a susținut pe 12 iulie că un comandant adjunct al Diviziei 106 Aeropurtate se află în stare critică.

Pauza de 10 zile, insuficientă pentru regenerarea forțelor rusești

Dacă pauza operațională s-a încheiat cu adevărat, rușii vor continua și vor extinde probabil astfel de asalturi în următoarele 72 de ore. O altă variantă ar fi ca rușii să alterneze pauze scurte cu atacuri de consolidare pe parcursul mai multor zile. Atât rușii dar și ucrainenii au anunțat noi ofensive. Ucraina a anunțat că mobilizează peste un milion de soldați pentru eliberarea sudului.

Însă, o pauză operațională de 10 zile este insuficientă pentru a regenera complet forțele rusești pentru operațiuni ofensive pe scară largă. Armata rusă pare să simtă o presiune continuă pentru a relua și a continua operațiunile ofensive înainte de a fi reconstruit în mod adecvat o putere de luptă suficientă pentru a obține efecte decisive pe front. Prin urmare, reluarea ofensivei rusești ar putea fluctua sau chiar stagna o perioadă de timp.

În continuare, Ucraina anunță o contraofensivă uriașă în Herson și Zaporijie. Armata ucraineană anunță că se vor da lupte grele. Oficialii ucraineni au lansat un apel cetățenilor să evacueze urgent zona.

De asemenea, primele sisteme de rachete de lansare multiplă (MLRS) M270 au ajuns vineri în Ucraina. Acest sistem va întări arsenalul de artilerie cu rază lungă furnizat de Occident.

„Primele MLRS M270 au sosit. Vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”, a scris pe rețelele sociale ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

„Nicio milă pentru inamic”, a adăugat Oleksii Reznikov.

În același timp, confruntându-se cu grave probleme în fața sistemelor HIMARS, Rusia apelează la Iran. Oficiali ruși s-au deplasat la Teheran pentru a negocia livrarea de drone iraniene pentru armata rusă. În prezent, Rusia nu dispune de drone performante care să facă față sistemelor HIMARS. Este o situație jenantă pentru armata rusă, considerată până pe 24 februarie a doua armată a lumii.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E bine ca ucrainienii dispun de tehnologia asta, insa asta cu 'tavalugul ucrainean' e o exagerare. Ucraina nu prea are armament greu capabil sa sustina o contraofensiva calumea, mai ales in Donbas.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult