Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Hotel de 5 stele, aceleași prețuri ca în sezonul estival, dar ce diferență uriașă în doar câteva luni: tocmai am înțeles cum se spune în bulgărește „Iarna nu-i ca vara”

Pește la gheață

Foto: Guliver Getty Images

Speriați de o ieșire pe Valea Prahovei și implicit de orele pierdute în trafic care vin la pachet, anul acesta am dat muntele pe mare. Așa că am „trădat” România plecând la vecinii bulgari. Drum lejer, pe una din puținele autostrăzi ale noastre, și în aproximativ trei ore am ajuns la destinație.

Hotelul ne era cunoscut, l-am vizitat și astă vară și am fost încântați de el: poziționare bună, confort, servicii complete.

De data aceasta ne-am trezit într-un hotel de cinci stele, cu renume, unde parcarea era plină de mașini din România (mare parte din București), plătind aceiași bani ca și astă vară, dar primind servicii total diferite.

Diferența dintre astă-vară și acum a fost ca de la midii nature... la aripioare de pui. Probabil o fi sezonul, ne-am spus resemnați...

Acum ce să zic? Poate am avut așteptări prea mari?

Dar parcă și serviciile s-au schimbat, ca de la vară la iarnă.

Acum am fost „vânați” tot timpul în restaurant, de fiecare dată veneau să ne întrebe numărul de copii de la masă (deși îl mai declaram o dată la intrarea în restaurant).

Un alt lucru care ne-a surprins a fost lipsa băuturilor la cină. Am fost anunțați din prima seară că avem doar un pahar de apă inclus în prețul cinei. Ce scârțari! ne-am gândit. Și apa o primeai doar dacă dacă specificai că știi de gratuitatea ei, altfel o plăteai. Oricum, s-a rezolvat repede și dilema asta. După prima seară a dispărut dozatorul de apă, pe motiv că s-a defectat. Apoi ne-au adus apă în carafe de la chiuvetă.

A treia seară, bulgarii au trecut în ofensivă: ne-au adus apă îmbuteliată direct cu nota de plată.

Acum nici nu prea mai aveai după ce să bei apă. Astă vară ne-au luat ochii cu pește proaspăt, midii de tot felul, preparate gustoase. La un moment dat au făcut exces de zl, aducând un rechin întreg din care iți felia elegant un bucătar. De data aceasta nimic... nu tu meniu de sărbătoare (având în vedere numărul clienților din România aș fi făcut ceva pentru ei), nu tu abundență, doar cartofi și carne (porc și aripioare de pui). Or fi auzit ei că asta ne place nouă. Deh, sezonul, am gândit din nou.

Doar că trăgând linie, ceva nu ne-a ieșit la socoteală.

Așa cum vă spuneam, prețul mesei a fost identic în ambele perioade și atunci am încercat să găsesc o explicație de unde această schimbare. Ar fi normal ca, plătind aceeași sumă de bani, să primești aceleași servicii.

Mi-am dat seama că în vară românii erau o raritate în hotel, iar acum aveam o pondere de cel puțin 90%. O fi avut de-a face cu asta sau iar cu sezonul?...

Oricum ar fi, au mers și ei pe principiul : „Las' că merge și așa...” Sau poate că noi, românii, am dus așa o vorbă pe litoralul bulgăresc cum că mâncăm mult și prost?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Aici te plângi de condiții, nu putem rezolva problema.
    Acolo ai facut reclamație?
    Nu rezolvă problema constatările; ceva acțiune?
    • Like 0
  • asa le trebuie conationalilor ahtiati dupa all inclusiv ieftin la inapoiatii de bulgari. Inmatriculam masini la ei, le umflam buzunarele cu banii nostrii primind umilinta si bataie de joc! Mi se face scarba!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult