Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

I-am primit cu brațele deschise pe refugiații ucraineni și strângând din dinți pe cei sirieni. De ce?

Vama Siret

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Opposites attract - contrariile se atrag? Nimic mai fals. În perioada copilăriei eram convins ca da. Prințul cu cerșetoarea (cenușăreasa), croitorașul cu fata de împărat... Anii mei de școală au fost înainte de revoluție. La Universitate aveam materii cu titluri ciudate azi: Relații sociale în procesul de producție - redare aproximativă, pentru ca noi foloseam abrevierile ca RSPP. Aveam materii stupide, care nu ne interesau, dar am avut și câte un profesor care de deschidea mintea, chiar dacă programa era stupidă. Domnul profesor Onuț, pe vremea aceea tânăr asistent a fost unul dintre Profesori. Materia cu titlu stupid era de fapt sociologie, și aveam discuții adevărate la seminarii. Una dintre ele a fost: Credeți că extremele se atrag? Nu. Uitați-vă împrejur. Mai degrabă este valabilă zicala „cine se aseamănă se adună”. Cei cu studii superioare se căsătoresc cu cei cu studii superioare, muncitorii cu muncitoarele, țăranii cu țărănci, bogații cu bogate, țiganii cu țigănci, ortodocșii cu ortodoxe, catolicii cu catolice, românii cu românce, ungurii cu unguroaice... sigur, sunt si excepții, dar ca regula asta este situația. Uitați-vă în jur. Simplu, clar. De atunci tot ce am trăit, ce am văzut, pe cine am cunoscut, toate mi-au confirmat aceste afirmații.

De ce am făcut această introducere? Ca să-mi explic cum se face că noi, cetățenii români, am demonstrat atâta solidaritate cu refugiații ucraineni? Și i-am respins din toate puterile pe refugiații din Siria sau Afganistan?

Cu sirienii si afganii nu aveam nimic în comun. Nu suntem vecini - deci nu aveam nimic de împărțit. Nu suntem de aceeași religie - creștinism versus islam. Nu suntem de aceeași rasă - n-om fi noi toți românii blonzi, dar arabii sau afganii sunt vizibil diferiți. Și limbile sunt diferite.

Cu ucrainenii suntem vecini - și chiar avem mai multe de împărțit, Brațul Chilia din Deltă, Cernăuții și Bucovina de Nord, insula Serpilor... Avem aceeași religie - creștină, ortodoxă, chiar dacă ei au Crăciunul în ianuarie. Limba este diferită. Dar rasa este identică. În ultimele săptămâni am auzit vorbindu-se ucraineană (sau rusă - eu nu pot face diferența) în supermarket. În afară de limba vorbită persoanele arătau exact ca noi.

Am văzut ucraineni în mașini scumpe, SUV-uri încărcate cu lucruri până la plafon. La mine în bloc este cel puțin un apartament închiriat de o familie de ucraineni. La graniță ne-am organizat foarte repede, voluntari, firme private, ONG-uri, biserici (nu doar cea ortodoxă) împreuna cu statul au reușit sa se sincronizeze și să ajute. Am făcut-o fără să ne-o ceară nimeni, nici Iohannis, nici Arafat. Cunoaștem cu toții pe cineva care a plecat în nordul țării cu ajutoare. Oameni de afaceri, proprietari de pensiuni și hoteluri și le-au pus la dispoziție pentru refugiați. Omul de afaceri Mandachi a organizat chiar întocmirea de acte pentru animalele de companie astfel încât să poată călători în EU cu ele - a apărut chiar în The New York Times cu asta - de câte ori și cu ce știri a apărut ceva ce se întâmplă în Romania în NYT?

Să revenim. Nu de mult am avut o altă mare criză umanitară. Refugiații sirieni nu plecau din Siria de bine, plecau din fața războiului și a distrugerilor. (Poate nu este o coincidență), dar Putin era și atunci implicat în acea chestiune. Cum au fost primiți refugiații sirieni de noi? De Europa? Păi nu prea au fost primiți. Fostele țări comuniste s-au ferit cât au putut, Ungaria si Polonia chiar vehement. La noi, s-a tăcut, și cu grijă, fără să atragem atenția au fost primiți refugiați în cadrul cotei care ne revenea. Niciun fel de sprijin popular, niciun entuziasm, totul făcut parcă cu multă discreție, parcă pe ascuns.

Care sunt oare motivele acestei diferențe de standard în primirea refugiaților?

Și ucrainenii, și sirienii fugeau de război. Care e diferența dintre bombardamentul orașului sirian Alep și cel ucrainean Harkov? Siria e undeva departe, în Orientul Mijlociu, acolo tot timpul e ceva, rachete, atentate teroriste. În timp ce Ucraina este vecină cu noi. O rachetă sau o dronă cu defecte în sistemul de ghidare ar putea cădea la noi?... Tancurile și rachetele lui Putin ne-ar putea ataca și pe noi, după ce termina cu Ucraina? Avioanele și rachetele lui Putin care distrugeau orașul Alep nu prezentau riscuri pentru noi.

Toată Europa s-a opus refugiaților sirieni. Au plătit bani grei Turciei să-i țină în tabere de refugiați acolo la ei, în Turcia, să nu ajungă cumva în Europa. Președintele Erdogan din când în când șantajează Europa cu spectrul lăsării lor să plece, către Europa cea bogată.

Angela Merkel a spus ca Germania îi primește pe refugiați, că sunt oameni care fug de război, de distrugere, de moarte. Că trebuie să îi ajutăm, să le arătăm compasiune. Țări ca Ungaria au construit garduri. Refugiații strânși de partea cealaltă a gardului strigau MERKEL, MERKEL, GERMANIA GERMANIA... Și ce s-a întâmplat? Au înțeles-o germanii pe Merkel? Nu prea. Nu vreau să dezvolt aceasta direcție, nu sunt chiar un expert în problemă, dar este probabil cel mai mare reproș pe care i-l aduc germanii doamnei Merkel.

Deci, ce ne unește pe noi și pe ucraineni în a le arăta compasiune, ajutorare, asistență și ce ne desparte pe noi de sirieni și afgani de nu le arătăm aceeași compasiune?

Revin la tema cu extremele se atrag versus cine se aseamănă se adună. Suntem oameni, suntem mamifere, și este probabil înscris în codul nostru genetic să îi respingem pe cei diferiți de noi. În primul rând pe cei care arată altfel, de alta culoare și/sau rasă. Probabil un biolog poate să explice cum acest instinct a contribuit la supraviețuirea speciilor. Un antropolog ar putea să explice cum a dispărut omul de Neanderthal... Prin extensie, diferențele se duc către valori morale, preocupări, religie, avuție, limbă, popor, localitate, cartier. Diferențe care nu odată au dus la persecuții, crime, războaie. Ucrainenii sunt ca noi. Arătam la fel, suntem îmbrăcați la fel, câștigăm cam la fel, au și ei bogații lor, ca și noi, nu ultra-bogați cum au rușii, dacă treci pe lângă un ucrainean pe stradă, nu îl observi. Nu la fel se întâmpla cu un afgan, un sirian, și da, de ce să nu o spunem cu un țigan sau (ca să fiu politically correct) rrom. Ei nu sunt la fel, și eticheta e aplicată dinainte de a deschide gura, de a ști cine e omul, cum este el/ea, ce gândește, cu ce își câștiga existența.

Da, rasismul este una din tarele noastre. Eu nu văd cum putem scăpa de rasism, probabil că nu vom scăpa niciodată, e trist. Ce putem face? Ca la psiholog, dacă știi care e problema, poate că îți va fi mai bine, poate o vei corecta, sau... poate că înveți să trăiești cu ea, cu problema, să nu te mai deranjeze...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce a vrut distinsu' autor sa ne spună? A vrut sa ne atragă atenția ca sinten rasisti. Daca se uita in oglinda, sigur mai vede un rasist, da' cu articol la ziar.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Păi nu-i asta. Dacă erau doar sirieni era în regulă. Merkel a plătit prețul pentru uriașa ei credulitate și din păcate nu doar ea. Când în marea ei naivitate mai și spune " Wir schaffen das " șmecherii pândesc după colț și iau imediat ocazia să-l fraierească pe naiv. Pentru că au fost doar în mică parte sirieni refugiați de război. Restul au fost migranți economici care și-au aruncat pașapoartele și au susținut că-s sirieni. Nu zic că o duceau bine unde erau însă o țară are o capacitate limitată de a ajuta: spații de locuit, asigurare de sănătate, limba, integrarea în societate. În general au fost bărbați tineri care și-au adus apoi tot familionul ( care consumă fără să producă ceva iar femeile erau prea des ținute în casă că-i gelos arabul ). Dă-i apoi și luptă, vezi ce dialect vorbesc, dacă doar araba literară și nici un dialect de prin Siria ... prea târziu, prinde orbul, scoate-i ochii. Dă-i și luptă iar, trimite-i înapoi. Ori interzicerea tardivă a "întregirii familiei". Dă-i și discută, e etic ori nu.

    Cu Ucraina e altceva ei sunt refugiați adevărați de război și NU economici. E chiar aici lângă noi și suferă. Românii care ajută o fac (și) gândindu-se că ar fi putut avea soarta lor. Ne unesc nu numai rasa și geografia dar și frica de tendințele expansioniste ale rușilor.
    Pe scurt, " sirienii " n-au fost numai sirieni ci prea des șmecheri care au profitat de ocazie. Ucrainenii sunt doar oropsiți însă cinstiți.
    • Like 3
  • De ce diferenta asta?
    Daca va uitati la granite 90% din refugiatii ucrainieni sunt femei si copii si femei in varsta!
    Daca va uitati pe imaginile cu refugiatii sirieni veti avea "surpriza totala" sa vedeti ca sunt foarte multi barbati, barbati tineri, barbati in putere!
    Europenii nu suntem rasisti, dar da, sigur, se vinde bine in zilele noastre ideea de rasism...
    • Like 0
  • Sunt numeroase motivele! Pe de o parte pentru că Siria este asociată regimului lui Bashar al-Assad și fanatismului islamic; pe de alta, de teama că printre refugiați (majoritatea bărbați -!!!-, nu ca în cazul Ucrainei) se află teroriști; și nu în ultimul rând pentru că familiile arabe fac mulți copii, care beneficiază de ajutoare sociale de mii de euro lunar (la noi, țară săracă, nici nu au prea vrut să vină). În plus, pe unde s-au stabilit au cam distrus condițiile de civilizație pe care l-au întâlnit (cine a vizitat Parisul în ultimii ani știe la ce mă refer). Vezi și https://www.hotnews.ro/stiri-international-10156391-sute... În același timp, refugiații ucrainieni (marea majoritate femei cu copii) se comportă exemplar. Nu uitați câte atentate teroriste au organizat arabii în Europa și nu vă veți mai mira!!! Cred că rasismul este pe ultimul loc, deși diferențele culturale contează mult.
    • Like 6
  • Mihai check icon
    Diferența e că unii erau în mare parte migranți economici iar ceilalți chiar fug de război. Unii luptă contra celui mai periculos dictator de pe planetă iar alții fug din calea unuia cu o armată mai slab echipată. Unii luptă pentu democrație, alții vor să-și ducă același stil de viață dar pe ajutoare sociale în state bogate. Dar acum fiind moda asta cu rasismul, mai băgăm un articol pe aceiași temă că dă bine.
    • Like 2
  • Am spus-o atunci si o repet acum:
    1. Ucrainienii ne sunt vecini, chiar daca nu am fost in relatii perfecte de-a lungul timpului. Sirienii puteau merge la fratii musulmani plini de banet din Golf, dar jegosii aia nu-i primesc ci ofera ajutor Germaniei sa construiasca moschei ca refugiatii sa se simta ca acasa.
    2. Refugiati di Siria sa primeasca tarile care au creat conflictul: Rusia, tarile din Golf, SUA. Ce e UE, mama ranitilor?
    3. Din Ucraina vad venind numai femei si copii, din Siria si alte meleaguri numai barbati sub 30 de ani. Astia n-ar trebui sa fie cu arma in mana impotriva tiranilor?
    4. Cu ucrainienii avem asemanari culturale si religioase. Musulmanii in cativa ani incep cu figurile, ca femeile-s curve in tara adoptiva pt ca poarta fusta, ca se simt lezati de decoratiunile de Craciun si de la mirosul de carne de porc samd.

    In concluzie, musulmani nu mersi. Sa mearga la fratii lor plini de parale din Golf!
    • Like 6
  • Ii o intrebare ironica , nu? Pai ce diferenta ii ? Unii sunt vecini iar altii traiesc la mii de km departare. Tarile care fac razboi acolo refuza sa ii ea.( gen Israel , Arabia Saudita , Sua, iar Turcia ia acceptat dar ii foloseste ca arma politica) si crezi ca UE ar trebuii sa isi deschida bratele pt toate cacaturile care le fac altii? Apoi ii diferenta de cultura , de religie si pe multi , desi nu recunosc, ii deranjeaza si culoarea. Problema a fost ca nu au fost doar sirieni , imigrantii sirieni reprezentand max 30% , restul fiind de alte nationalitati . Si mari eroi mai sunteti , de stati pe tusa si comentati. Eu te intreb , tu personal , cati emigranti ai ajutat din Siria?
    • Like 4
  • ce comentariu aiurea , te ia somnul , mai bine te duceai in parc cu pisica-n lesa !
    • Like 0
  • Vanu Vanu check icon
    Incerc sa fiu constructiv in viata, atat cat ma duce mintea. Mi e insa foarte greu in cazul acestui articol. Mai ales ca s a scrus deja in Europa pe tema asta. Si s a scris bine. Mai bine ma intorc la soarele asta. Neata Ukraina
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult