Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ianis Hagi putea să cheltuiască banii părinților în concedii scumpe și să devină o vedetă de plastic. A ales să muncească

Gheorghe și Ianis Hagi

Anul 2000, acum 20 de ani. Tatăl alături de fiul său. Numele lor, Hagi. Gică, tatăl, îl privește pe fiu, Ianis, care este doar puțin mai înalt decât mingea cu care se joacă, îl îmbrățișează și intră în teren. Indiferent pentru ce echipe a jucat, Hagi a reprezentat mereu România.

Trec anii și în diverse interviuri îl vedem pe Gică cum explică despre starea în care a ajuns fotbalul românesc, iar în fundal se observă un puști care bate mingea și care în pauzele pe care le face declară că își dorește să devină fotbalist, ca tatăl său, același puști care atunci când avea doi ani era îmbrățișat de tatăl său înainte de a intra în teren și a da totul pentru România. 

Ianis a crescut, a evoluat pentru Viitorul, apoi a plecat de acasă, s-a transferat în Italia, la Fiorentina. S-a întors din nou acasă, a continuat la Viitorul, apoi a plecat din nou peste hotare, la Genk, în Belgia. Două experiențe nefericite, în străinătate, care nu l-au demobilizat.

Între aceste transferuri, o experiență care va rămâne în mentalul colectiv drept cea mai bună performanță a unei echipe a României U-21, la campionatul european, unde Pușcaș, Radu, Hagi, Cicâldău, Man sau Coman, au ajuns în semifinalele competiției.

Parcursul acestui băiat este unul excepțional, poartă greutatea unui nume mare pe umerii săi, Hagi, oamenii au așteptări de la el, cu toții ne dorim să strigăm numele Hagi în stradă, iar aici nu este vorba despre fotbal, nici măcar despre sport nu este vorba, ci despre mai mult, ci despre renașterea spiritului de prietenie, despre a câștiga atunci când toți sorții îți sunt potrivnici, a te ridica și a demonstra față de cei ce te iubesc și te-au susținut mereu, că poți reuși când corul „lăudătorilor” nu îți dă niciun fel de șansă.

Câte articole au fost publicate, câți „specialiști” s-au pronunțat, câte previziuni sumbre la adresa acestui copil am ascultat în ultimii 2-3 ani?

Între timp, Ianis s-a transferat în Scoția, la Glasgow Rangers, a avut niște meciuri foarte bune în tricoul celor de pe Ibrox Park. În ambele manșe, cu Sporting Braga, a avut o contribuție decisivă. Rangers s-au calificat datorită golurilor și paselor decisive ale lui Ianis. Pasă decisivă, Hagi, un pleonasm.

Ianis este un jucător care șutează bine cu ambele picioare, dar are și o viziune foarte bună a jocului, priviți reluarea golului marcat de către Rangers, pe terenul echipei Sporting Braga, cu încetinitorul dacă se poate. Priviți cum Ianis își vede coechipierul, aflat la 30 de metri distanță, și decide și îi paseze, da, copile, ești Hagi. Ai făcut ceea ce ar fi făcut probabil și Gică.

Exemplul lui Ianis este cel al unui copil care avea posibilitatea de a merge pe orice alt drum, dar a ales să devină fotbalist. Ianis poartă un nume mare, Hagi, iar asta se vede cu ocazia fiecărui interviu pe care îl acordă, mult bun simț, un zâmbet ștrengăresc și bucuria de a juca fotbal.

Ianis a crescut frumos. Acest copil ar trebui să fie dat drept exemplu tinerei generații. Da, provine dintr-o familie înstărită, avea posibilitatea să cheltuiască banii părinților în concedii scumpe, să devină o vedetă de plastic, precum cele prezentate în media ca fiind unele de succes. Dar nu, Ianis a decis să muncească, să meargă în cantonamente, să se trezească la 6 dimineața și să se antreneze pentru a deveni un fotbalist bun, așa cum ne declara la mijlocul anilor 2000, când avea 8-9 ani.

Nu suntem niciunul în măsură să îl criticăm sau să îi dăm sfaturi acestui băiat, nu avem acest drept moral. Ianis a făcut alegeri pe care mulți dintre reprezentanții generației sale nu le-ar fi făcut. Îmi aduc aminte de reacția lui Gică, atunci când juniroul a marcat de două ori în prima manșă a meciului cu Braga. Extraordinară! Reacția unui părinte împlinit, mândru de copilul său. Nu îl mai îmbrățișează, dar lui Gică i se vede mândria în ochi.

Iar dacă vreodată vei citi ceea ce scriu aici, Ianis, îți doresc sincer să îți poți depăși părintele, va fi greu, dar ești la început, ai toată cariera în față. Mult succes, puștiule...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prea putine articole pline de incarcatura pozitiva. Din pacate, ne plac laturile de tot felul.
    • Like 0
  • Nu este corecta exprimarea referitoare la sportivi,,au reprezentat România,au jucat (luptat) pt.Romania,etc.Orisicare sportiv ,,lupta"pt. faima,mândria lui la inceputul activității sportive, apoi pt. PROFITUL MATERIAL. Așa că nu mai bateți moneda cu ,,reprezintă tara".
    • Like 1
  • Iata glorificarea unui exemplu cras de nepotism si de ambitie nemasurata a unui tata despotic. Ianis e un jucator mediocru, nepregatit mental pentru sarcina cosmica pe care parintele sau i-a aruncat-o pe umeri. Faptul ca s-a facut fotbalist nu este catusi de putin laudabil pentru un individ care are la dispozitie o echipa de fotbal. In logica asta am putea fi toti apreciati pentru ca nu am devenit criminali in serie. Daca s-ar fi facut doctor, artist sau orice altceva, caci situatia materiala a familiei ar fi permis orice incercare, atunci poate am fi avut un motiv patent de admiratie. Ramanarea insa in orizontul stramt al fotbalului unde e tinut captiv de catre tatal sau, denota doar faptul ca s-a ales de catre ambii calea cea mai facila. O cale nedemna de publicitatea agresiva la care publicul roman este expus pana la radiere. Genul acesta de publicitate facut in jurul mezinului este genul de pubilicitate facut pentru a vinde un produs nu este nicidecum o publicitate generata de excelenta sau merit. Deschideti azi, orice site de sport romanesc si veti gasi articole goale, despre “golurile” Marelui Fotbalist. Republicarea acestui articol urmeaza, de altfel, acelasi trend. Va rugam sa nu ne mai luati de prosti, distingem culorile si singuri!
    PS. Ii doresc lui Ianis tot binele din lume si chiar sa devina fotbalistul care tatal lui crede ca este sau mai degraba vrea sa fie, caci ma indoiesc ca Gheorghe Hagi nu se pricepe la fotbal.
    • Like 1
    • @ Florin Coman
      ,,Ianos Hagi jucător mediocru". Nu mă pricep la fotbal,citesc rareori despre fotbal,am văzut fotbaliști care mi-au placut,alții nu mi-au placut.Nici ,,regele" nu a fost mai bun.Parerea mea.Presa îi face regi,brilianți și alte ,,preamăriri", îi lauda,pe mulți sportivi, că au câștigat din sport ,,milioane" numai și numai din ,,patriotism și dragoste de țară".Nu e o părere,e REALITATEA.
      • Like 1
  • Ianis Hagi a facut fotbal si face pentru ca are cine sa ii sustina visul cu bani. Cati nu ar face performanta daca ar avea un tatic care ii spune fa ce vrei ca tati poate sa te sustina. La fel si fata lui Hagi, actorie in New York
    • Like 1
  • Un copil bine crescut, calitatea și exemplul părinților contează mult dar din păcate la noi presa în mod special dar nu numai promovează pițopoanca și cocalarul ca modele de reușită în viață. Aveți dreptate, Hagi jr. ar fi un exemplu de urmat, merită.
    • Like 1
  • Trebuie sa vorbesc cu Isarescu sa-l puna pe bancnota de 500 de lei. Pai nu se mai poate frate. Avem asemenea eroi iar noi stam cu mâinile în sân?Nu a-ti vazut ca a dat gol? Ce mai asteptati?Ianis ne reprezinta. Hagi e Romania.
    • Like 1
    • @ Cornel Cancel
      Intrucat in articol e vorba despre fotbal, ai fi putut, draga anonim, sa te intitulezi "Corner Cancer".... !
      • Like 1
    • @ Cornel Cancel
      Filbert check icon
      'A-m' vazut c-ar trebui sa mai dai pe la scoala primara inainte sa faci pe spiritualul pe aici.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon