Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Iată cum s-au desfășurat în acest an pelerinajele de la Fatima și Mecca. În format restrâns, cu distanțare și respectarea regulilor sanitare. GALERIE FOTO

Pelerinajul de la Fatima

Foto: Profimedia.ro

Din cauza pandemiei de coronavirus, atât pelerinajul de la Fatima, cât și cel de la Mecca s-au desfășurat acest an în format restrâns, cu reguli stricte de distanțare. Însă atât pelerinii creștini, cât și cei musulmani care au participat la ceremoniile religioase s-au conformat indicațiilor.

Anul trecut, pe 13 octombrie, 100.000 de credincioși au venit să se roage la sanctuarul de la Fatima, ridicat pe locul unde, în 1917, Sfânta Fecioară Maria a apărut în faţa a trei copii. Însă anul acesta la ceremoniile de la cel mai cunoscut loc de rugăciune din Portugalia au putut participa, din cauza pandemiei, doar 4.500 de pelerini.

„Sanctuarul există pentru a-i întâmpina pe pelerini... însă cel mai mare impact este asupra modului în care celebrăm credinţa şi aceasta este cea mai mare provocare pe care pandemia a ridicat-o pentru Biserică”, a spus, potrivit Agerpres, Carmo Rodeira, purtătorul de cuvânt al sanctuarului.

Pelerinii au respectat regulile de distanțare și s-au așezat în spațiile desenate pe asfalt, iar imaginile surprinse de Profimedia arată ordinea pe care aceștia au păstrat-o pe parcursul sărbătorii religioase.

Și pelerinajul de la Mecca a avut loc în format extrem de restrâns, cu reguli clare de distanțare. Puțini credincioși musulmani au putut ajunge în apropierea Kaabei, construcţia în formă de cub în care este încrustată piatra pe care musulmanii o cred desprinsă din paradis şi adusă patriarhului Abraham de către îngerul Gabriel, relatează Agerpres. Piatra Neagră şi Kaaba sunt considerate cele mai importante simboluri ale Islamului, însă nimeni nu a putut de această dată nici să le atingă, nici să le sărute.

Click pe imaginea de mai jos pentru a accesa galeria foto.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Diferenta de mentalitate,si mai ziceam ca astia sunt niste salbatici.De ce nu au sarit toti sa pupe statuia?
    • Like 0
  • Iarăși ne transmiteți o „fentă” prin care vă înrolați în corul guvernamental conform căruia poporul este suspect, iar guvernul are „suspiciuni rezonabile” că va încălca regulile stabilite.
    Spuneți dacă la cele două pelerinaje exemplificate, guvernele respective au interzis accesul pe bază de buletin și dacă au organizat bariere pe traseu pentru a interzice accesul,iar locurile de pelerinaj erau împânzite de forțe de ordine.
    Era greu ca autoritățile guvernamentale împreună cu cele religioase să stabilească reguli care să asigure limitarea posibilităților de răspândire a virusului, iar răspunderea să fie transferată autorităților religioase.
    Neprocedându-se așa s-au creat cu adevărat suspiciuni rezonabile ca să existe nereguli și să se producă dezordine.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Ce tot ne arati prostii de la necredinciosi. Tot ce fac ei este gresit si impotriva religiei noastre. Inclusiv sau mai ales la catolici. Prea multa evlavie, distanta intre oameni si mai ales liniste. Daca te auzi numai pe tine si gandurile tale cuvioase cum sa te rogi in astfel de conditii vitrege.
    La noi daca nu este cu imbulzeala, imbrinceala, tipete, lesinuri nu este un pelerinaj adevarat. Abia atunci te pot concentra asupra un rugaciuni...
    • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult