Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Iată cum s-au desfășurat în acest an pelerinajele de la Fatima și Mecca. În format restrâns, cu distanțare și respectarea regulilor sanitare. GALERIE FOTO

Pelerinajul de la Fatima

Foto: Profimedia.ro

Din cauza pandemiei de coronavirus, atât pelerinajul de la Fatima, cât și cel de la Mecca s-au desfășurat acest an în format restrâns, cu reguli stricte de distanțare. Însă atât pelerinii creștini, cât și cei musulmani care au participat la ceremoniile religioase s-au conformat indicațiilor.

Anul trecut, pe 13 octombrie, 100.000 de credincioși au venit să se roage la sanctuarul de la Fatima, ridicat pe locul unde, în 1917, Sfânta Fecioară Maria a apărut în faţa a trei copii. Însă anul acesta la ceremoniile de la cel mai cunoscut loc de rugăciune din Portugalia au putut participa, din cauza pandemiei, doar 4.500 de pelerini.

„Sanctuarul există pentru a-i întâmpina pe pelerini... însă cel mai mare impact este asupra modului în care celebrăm credinţa şi aceasta este cea mai mare provocare pe care pandemia a ridicat-o pentru Biserică”, a spus, potrivit Agerpres, Carmo Rodeira, purtătorul de cuvânt al sanctuarului.

Pelerinii au respectat regulile de distanțare și s-au așezat în spațiile desenate pe asfalt, iar imaginile surprinse de Profimedia arată ordinea pe care aceștia au păstrat-o pe parcursul sărbătorii religioase.

Și pelerinajul de la Mecca a avut loc în format extrem de restrâns, cu reguli clare de distanțare. Puțini credincioși musulmani au putut ajunge în apropierea Kaabei, construcţia în formă de cub în care este încrustată piatra pe care musulmanii o cred desprinsă din paradis şi adusă patriarhului Abraham de către îngerul Gabriel, relatează Agerpres. Piatra Neagră şi Kaaba sunt considerate cele mai importante simboluri ale Islamului, însă nimeni nu a putut de această dată nici să le atingă, nici să le sărute.

Click pe imaginea de mai jos pentru a accesa galeria foto.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Diferenta de mentalitate,si mai ziceam ca astia sunt niste salbatici.De ce nu au sarit toti sa pupe statuia?
  • Like 0
 • Iarăși ne transmiteți o „fentă” prin care vă înrolați în corul guvernamental conform căruia poporul este suspect, iar guvernul are „suspiciuni rezonabile” că va încălca regulile stabilite.
  Spuneți dacă la cele două pelerinaje exemplificate, guvernele respective au interzis accesul pe bază de buletin și dacă au organizat bariere pe traseu pentru a interzice accesul,iar locurile de pelerinaj erau împânzite de forțe de ordine.
  Era greu ca autoritățile guvernamentale împreună cu cele religioase să stabilească reguli care să asigure limitarea posibilităților de răspândire a virusului, iar răspunderea să fie transferată autorităților religioase.
  Neprocedându-se așa s-au creat cu adevărat suspiciuni rezonabile ca să existe nereguli și să se producă dezordine.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Ce tot ne arati prostii de la necredinciosi. Tot ce fac ei este gresit si impotriva religiei noastre. Inclusiv sau mai ales la catolici. Prea multa evlavie, distanta intre oameni si mai ales liniste. Daca te auzi numai pe tine si gandurile tale cuvioase cum sa te rogi in astfel de conditii vitrege.
  La noi daca nu este cu imbulzeala, imbrinceala, tipete, lesinuri nu este un pelerinaj adevarat. Abia atunci te pot concentra asupra un rugaciuni...
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult