Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În timp ce mitropolitul Moldovei onora 3 cadre medicale care au murit în lupta cu covidul, 100 de instigatori au forțat intrarea la racla Sf. Parascheva cu mesajul: „Nu există Covid! Jos masca!”

Parascheva protest

„Nu există Covid! Jos masca!” Scandările au acoperit vocea Mitropolitului Moldovei care anunța decorarea post mortem a trei cadre medicale. Au murit în prima linie a luptei cu infecția Covid 19. O sută de oameni din mai multe județe au protestat în timpul Liturghiei oficiate la Hramul Cuvioasei Sfinte Parascheva. Au acuzat ceea ce au numit „dictatură”, nemulțumiți de interdicția autorităților potrivit căreia, anul acesta, accesul în Curtea Catedralei Mitropolitane a fost permis doar pentru credincioșii cu buletin de Iași.

De cealaltă parte, ieșenii au stat la rând pentru a nu o „lăsa pe Sfânta singură”. În timp ce în fața catedralei se scanda „Nu există Covid”, un băiețel de zece anișori cu mască pe față îmi spune timid: „Am rugat-o pe Sfînta să dispară Covidul. Poate?”

Iași. 14 octombrie. Ora 8.30. E Hramul Cuvioasei Sfinte Parascheva. Garduri metalice îmbracă ca într-un scut zona din jurul Mitropoliei.

- Sunteți din Iași? Mergeți la raclă? Pe culoarul acesta!

- Nu suntem din Iași!

- Puteți doar asista la slujba religioasă. Culoarul din față.

Jandarmii le spun că locuri pe scaune nu mai sunt, dar să stea distanțați!

- Am venit din țară! E o măsură abuzivă împotriva credinței!

În lipsa unui adversar vizibil, unii se descarcă pe cine apucă:

- Jeguri de jurnaliști! 

În fața catedralei sunt scaune distanțate. Nu mai este inflație de autorități, ca în alți ani. Scaunul pe care scrie Costel Alexe, ministrul Mediului, a rămas liber până la ora 10. Voluntarii împart măști. Pelerinii înconjoară ca un gard uman gardurile metalice. În coasta Mitropoliei, printe cele câteva sute de enoriași nervoși, covid nu există, e doar o mașinațiune pusă la cale de autorități. Nu există nici măști, nici distanțare.

- Hristos este în cer!

Preoții se apropie de protestatari!

- Auziți toți! Intrăm la moaște!

- Nu se poate. Puteți sta doar la Sfânta Liturghie.

- Noi vrem la sfintele moaște!

- Ne-am deplasat din afara Iașului pentru Cuvioasa!

- Credem în Dumnezeu! De dimineață suntem aici!

- Mâine pleacă virusul, nu, părinte? Doar astăzi e! Virusul există doar astăzi!

- Dați-ne drumul, părinte! Nu suntem câini!

- Mă doare sufletul, dar nu pot! se scuză preotul.

- Brâncoveanu a luptat pentru credință, părinte! Sunați la Parlament! Ce luptă e asta cu botniță la gură?!

Preoții pleacă. Credincioșii rămân cu lupta lor.

Pelerini continuă să vină.

Venim din Bacău. Suntem un grup. Am venit cu mașinile. Nu ne-a oprit nimeni. Suntem revoltați de măsură, așa că nu mă mai duc la vot!

„ Alții spun că regulile trebuie respectate, chiar dacă doare. Sunt în minoritate.

Grupul ascultă Liturghia, dar se ajunge la momentul în care Mitropolitul Moldovei acordă cea mai înaltă distincție - Crucea Moldavă.

  • Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost acordată post mortem Marianei Andrioaie, care a fost medic în Botoșani, Virginicăi Nistor, care a fost asistentă medicală în Piatra Neamț, și Tatianei Costin care a fost infirmieră în Bacău. Toate cele trei persoane erau fiice credincioase ale Bisericii Ortodoxe și au trecut la cele veșnice anul acesta. Pe scenă au fost reprezentanți ai familiei care au primit distincția. Medicul Mariana Andrioaie, născută pe 22 august 1952, și-a desfășurat practic întreaga activitate (peste 40 de ani) în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani. A ieșit la pensie în anul 2017, însă și-a prelungit contractul de muncă în cadrul spitalului din cauza deficitului de medici. De la începutul epidemiei a fost în prima linie de triaj, fiind primul medic din cadrul spitalului care a insistat ca tânăra de 27 de ani, diagnosticată ulterior cu Covid-19, considerată cazul zero în Moldova, să fie testată pentru această boală. După ce a avut contact cu tânăra menționată, a stat în izolare două săptămâni, testul ieșind atunci negativ. Dupa ce a ieșit din izolare, medicul Mariana Andrioaie a dorit să-și ajute colegii și s-a întors la spital, reluându-și gărzile. Ultima gardă a avut-o în Vinerea Mare. În data de 19 aprilie 2020 a fost internată în Secția de Boli Infecțioase din Botoșani, fiind testată pozitiv pentru virusul Covid-19, iar în data de 24 aprilie a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, starea acesteia agravându-se. În data de 27 aprilie a decedat.

- Covidul nu există! Jos masca! Lăsați medicii, se strigă din grupul dur de credincioși!

- Rușine să vă fie! Ați instaurat dictatura!

- Numai minciuni! Trădătorilor!

„Fiul lui Dumnezeu! Miluiește-ne pe noi păcătoșii!” Câteva secunde de rugăciune!

- Ne-ați trădat credința!

„Este o PlanDemie”, agită o doamnă o pancartă.

- Nu există Covid! Jos masca! țipă din mulțime un glas nervos de femeie.

Mitropolitul vorbește despre distanța dintre preoți și credincioși: „Distanța fizică pe care suntem astăzi chemaţi să o adoptăm nu reflectă cumva, în plan spiritual, îndepărtarea, înstrăinarea noastră, a unora de ceilalți - copii de părinți, soți de soții, dascăli de elevi, politicieni de alegători, preoți de credincioşi, arhierei de preoţi? Între noi s-a instalat de multe ori duplicitatea care afectează grav relaţia dintre noi”.

Protestatarii nu prind mesajul, dar cuvântul „distanțare” e un stimul pentru noi bombăneli:

- E doar pentru fraieri asta cu distanțarea. Ați instaurat dictatura!

PS După terminarea ceremoniei religioase accesul la raclă a fost permis și protestatarilor care nu aveau buletin de Iași. Cine își asumă „derogarea”?

PPS Surse din Mitropolie vorbesc de grupuri de provocatori, veniți din alte orașe și în special din București.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Majoritatea se supune minoritatii!!! O majoritate :100 de instigatori si multe,multe mii de CRETINI (creStini, plecati de acasa fara ,,S" din prima silaba) au umplut de ,,bale" moastele Sfintei Parascheva. Ce sa faca O FATA BISERICEASCA la puhoiul de ,,balosi"? O veche zicala zice ,,unde-i multa scoala e si multa prostie". Nu stiu cata scoala au ,,balosii", dar stupizenie si nerusinare au cu carul!
    • Like 0
  • Derogarea nu si-o asuma nimeni si e normal. In fata gloatei atatata de agitatori, printre ei bor-ul. Nu trebuia sa se tina nimic. Nici slujba, nimic. Cretinortodoxii trebuiau pusi in fata unor porti incuiate si nici tipenie de popi, doar fortele speciale, cu drept de a stalci si impusca,dupa caz, eventualii agitati, pusi pe distrugere. Dar exagerat nemeritat de fericitul impreuna cu marea majoritate a negurosilor popi, avizi de arginti au facut treaba specific romaneasca, au umblat cu fatarnicie, minciuna, au indemnat imbecilii sa participe la mascarada. Daca s-a ajuns ca si biserica, identic cu psd, sa se foloseasca de huligani si tarfe e grav. Bor nu mai reprezinta nimic de apreciat si urmat in tara asta imbecilizata. Ne facem incontinuu de ras in lume. Guvernul actual e slab, incapabil de a-si apara poporul. Cu specimenele venite la moaste doar cu bata si biciul se poate mentine civilizatia.
    • Like 3
  • Paul check icon
    Persoanele care au incalcat dispozitiile autoritatilor in acest caz trebuiesc identificate si trase la raspundere.
    In rest nu imi dau seama ce vrea sa ne arate acest articol... ca sunt multi tampiti in Romania? Asta e bine-cunoscut si confirmat de voturile pe care le-a strans gruparea mafiota pesedista la alegerile locale. Pe de alta parte persoanele de la tara si cele cu educatie limitata sunt o categorie de alegatori de care doar pesedeul se ocupa in mod constant. Mai bine ne-am gandi cum sa facem sa oferim o alternativa politica acestor categorii sociale.
    Sau poate vrea sa ne demonstreze articolul ca sunt multi bigoti agresivi, exhibtionisti moral in Romania? Eu sunt convins ca cei mai multi credinciosi sunt oameni normali. Pentru asta e suficient sa compari imaginile de anul trecut cu cele de anul asta si sa observi diferenta in ceea ce priveste numarul de participanti.
    Sau poate vrea sa induca ideea ca idiotul ala de Pandele atatat de nevasta care e la criza acum ca nu o iubeste boborul bucurestean, si-a trimis bulangii habotnici sa faca scandal la Iasi... si asta o aflam de la o sursa anonima din... Mitropolie. Pandele e un idiot si firea o tata isterica cu un discurs public corespunzator, in ciuda acestui fapt nu exista nici un indiciu ca ei sau cineva din gruparea lor mafiota ar trimite 'participanti' la manifestari religioase de la Iasi.
    • Like 3
  • Dorin check icon
    O mostră de Cretinodoxie pe față,nu mai este nimic de comentat..
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult