Foto: Alberto Groșescu/Inquam Photos
„Vineri, 10 august, prietenii din diaspora care NU pot fi în Piața Victoriei să delege pe cineva din țară (din București, eventual), care poate veni în Piață, să-i reprezinte. Cum? Simplu, pe un telefon sau tabletă, pe care să intre respectivul în direct, iar prietenul să afișeze acest lucru în Piață. Pentru asta ar fi nevoie să se convină o oră anume – ora României – la care toți cei din străinătate să facă filmare în direct.
Ar mai mai putea și USR să instaleze niște ecrane mari - rastel cu ecrane - pe care, la o oră anume, să intre în direct membrii marcanți ai diasporei, care nu pot veni atunci la București.” Mara Popa
Așa sună una dintre propunerile pentru protestul din 10 august în care am fost tăguit, ca prieten român, în afara țării.
În primul rând, câteva gânduri legate de protestul în sine.
- Am o mică rezervă legată de protestele anunțate. E ca și cum, într-o relație conflictuală, unul din parteneri spune: ne vom certa peste o lună, pe data de. În plus, un protest anunțat va fi ceva mai ușor de confiscat decât unul spontan.
- Nu sunt de acord cu agresivitatea cu care unii își anunță venirea în țară și participarea la mitingul din piață, îmi amintește de venitul minerilor în ´90 și de datul jos din mașină al șoferilor care se șicanează în trafic. O să revin un pic mai târziu legat de ură și violență.
- Nu e „protestul diasporei”, e protestul oamenilor aflați la acel moment în Piața Victoriei, o mulțime alcătuită din cetățeni români care locuiesc deocamdată în România și cetățeni români care locuiesc deocamdată în afara României. Să denumești mișcarea asta „protestul diasporei” adâncește și mai tare prăpastia artificial creată dintre „noi, românii din România” și „noi, românii din afara României”.
Ideea cu reprezentarea e, în intenție, una bună. Nu o văd însă pusă în practică din mai multe motive.
- Nu se va completa „milionul” cu imaginile prietenilor, fie ele și proiectate pe ecrane. Spațiile virtuale nu pot umple spațiile fizice. Dimensiunea fizică a unui protest e dată de numărul celor prezenți efectiv acolo.
- Toți cei prezenți au ceva de spus. Proiectarea unor mesaje într-o mulțime în care toți strigă, adică mai multe voci decât oameni, îmi pare că diluează mesajul protestului. Nu e nevoie de mai multe mesaje, ci de concentrarea vocilor în câteva mesaje, puține, dar puternice.
- Care „membri marcanți ai diasporei”? Cu riscul de a mă repeta, cine nu e în piață nu contează.
- Logistic vorbind, va fi destul de greu realizat. Nu mai zic de panouri, proiecții, instalații de sunet. Mă refer strict la semnal, despre care cei care au fost la proteste știu că nu prea ajunge la toată lumea. Cam ce impact ar avea un live chat cu imaginea înghețată și cu sunetul întrerupt?
- Conotația imaginii cuiva care nu e de față într-o adunare e, de cele mai multe ori, una negativă, de obicei e poza cuiva dispărut fizic. Am văzut părinți cu poza copilului pierdut în Colectiv, sau tineri cu poza părintelui care protestase la rândului lui împotriva acelorași orori. Am mai surprins același fenomen la nunțile japoneze, la care pe masă era expusă fotografia unuia dintre bunicii care încetase din viață înainte de nunta nepotului/ nepoatei.
- Prin Skype s-au crescut generații de copii ai căror părinți erau plecați la muncă, prin Skype se păstrează relații la distanță, prin Skype vorbesc cei plecați cu prietenii din țară. Pe 10 august, românii din afara țării vin să fie alături FIZIC de cei rămași în țară. Nu-și are rostul în ziua aceea o prezență prin procură.
Închei cu câteva gânduri tot despre protest.
- Idealul meu de protest e o mulțime mută, îmbrăcată cât mai sobru, cu maxim două, trei mesaje pe pancarte, clare, decente. Nu Dansul pinguinului, nu glumițe, nu haioșenii, nu urlat, nu bătăi cu jandarmii, nu bătăi cu anti-manifestanți. Fără violență.
- Va fi un protest vânat de adversari mai mult decât oricare altul. Le sticlesc ochii la orice derapaj, cât de mic. Le-ar conveni de minune niște mișcări de stradă cu violențe împotriva instituțiilor statului, un mic război civil, să justifice orice abuz de putere după.
- De aceea, mai mult decât la orice alt protest, cel din 10 august are nevoie să fie unul simplu, decent și non-violent. Simplu, pentru că orice alt artificiu va fi speculat de PSD și portavocile lor media. Decent, pentru că într-un dialog, e greu de crezut că cel căruia i te adresezi mai ascultă vreun argument, fie el și pertinent, după ce îl înjuri. Non-violent, din motive pe care sper că nu mai e nevoie să le scriu.
- Idealul meu de protest e unul continuu, prin ceea ce faci zi de zi. Fie că trăiești în România sau în afara ei, informează-te corect, informează impecabil. Implică-te. Educă-te, educă. Nu te lăsa manipulat. Nu te îndrăgosti de politicieni sau partide. Fă curățenie. Fă-ți bine meseria. Apropie-ți părinții, bunicii, rudele sau prietenii confiscați de hoții ajunși la putere și învață-i cu răbdare să nu mai nege lucrurile evidente și să nu mai separe cauza de efect.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu mai da șpagă și nu mai primi șpagă, fă-ți datoria acolo unde muncești, poartă-te în public și acasă ca și cum toți ochii ar fi ațintiți pe tine, respectă-l pe cel de lângă tine, respectă-te pe tine însuți/însăți, nu munci la negru și nu accepta și nu participa la ilegalități, cel puțin formal și legal nu trăim într-o societate sclavagistă, învață-ți drepturile și cere răspicat să-ți fie respectate, învață-ți obligațiile și respectă-le necondiționat, nu lua de bun tot ceea ce spun și oferă politicienii direct sau prin intermediul vectorilor de opinie ( să nu-ți faci chip cioplit ), fii demn în orice împrejurare, învață și practică dialogul argumentat, renunță la ură, înțelege că suntem diferiți dar aparținem unei comunități de limbă, cultură și tradiții, că suntem români cu bunele și metehnele noastre, că nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât alții.
Cred că de aici ar trebui să începem fiecare să construim o țară ca afară.
Dar daca ma gandesc la sfatul cu „informeaza-te impecabil”...... Dumneavoastra de unde stiti ca sunteti informat impecabil ? Sigur nu ați fost manipulat și fara sa vreti sustineti interesele urmatoarei găști care se va instala la putere cu gandul la căpătuirea proprie și fără nicio intenție de a salubriza peisajul politic românesc ?
Ar fi mai bine să stăm acasă sobrii și distanți, plini de morgă condescendentă ?
Îi zice „al diasporei” ca se intorc multi acasa. Multi care alta data nu au fost.
Manifestarea amendeaza clasa politica romaneasca. Pe astia de acum, dar si reprezentantii PNL care se cearta pe functii in congres cand purceaua e in flacari in cotet.