Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Idealul meu de protest e unul continuu, prin ceea ce faci zi de zi. Apropie-ți părinții, bunicii, rudele sau prietenii confiscați

Protest - iunie - Alberto Groșescu

Foto: Alberto Groșescu/Inquam Photos

„Vineri, 10 august, prietenii din diaspora care NU pot fi în Piața Victoriei să delege pe cineva din țară (din București, eventual), care poate veni în Piață, să-i reprezinte. Cum? Simplu, pe un telefon sau tabletă, pe care să intre respectivul în direct, iar prietenul să afișeze acest lucru în Piață. Pentru asta ar fi nevoie să se convină o oră anume – ora României – la care toți cei din străinătate să facă filmare în direct.

Ar mai mai putea și USR să instaleze niște ecrane mari - rastel cu ecrane - pe care, la o oră anume, să intre în direct membrii marcanți ai diasporei, care nu pot veni atunci la București.” Mara Popa

Așa sună una dintre propunerile pentru protestul din 10 august în care am fost tăguit, ca prieten român, în afara țării. 

În primul rând, câteva gânduri legate de protestul în sine.

- Am o mică rezervă legată de protestele anunțate. E ca și cum, într-o relație conflictuală, unul din parteneri spune: ne vom certa peste o lună, pe data de. În plus, un protest anunțat va fi ceva mai ușor de confiscat decât unul spontan.

- Nu sunt de acord cu agresivitatea cu care unii își anunță venirea în țară și participarea la mitingul din piață, îmi amintește de venitul minerilor în ´90 și de datul jos din mașină al șoferilor care se șicanează în trafic. O să revin un pic mai târziu legat de ură și violență.

- Nu e „protestul diasporei”, e protestul oamenilor aflați la acel moment în Piața Victoriei, o mulțime alcătuită din cetățeni români care locuiesc deocamdată în România și cetățeni români care locuiesc deocamdată în afara României. Să denumești mișcarea asta „protestul diasporei” adâncește și mai tare prăpastia artificial creată dintre „noi, românii din România” și „noi, românii din afara României”.

Ideea cu reprezentarea e, în intenție, una bună. Nu o văd însă pusă în practică din mai multe motive. 

- Nu se va completa „milionul” cu imaginile prietenilor, fie ele și proiectate pe ecrane. Spațiile virtuale nu pot umple spațiile fizice. Dimensiunea fizică a unui protest e dată de numărul celor prezenți efectiv acolo.

- Toți cei prezenți au ceva de spus. Proiectarea unor mesaje într-o mulțime în care toți strigă, adică mai multe voci decât oameni, îmi pare că diluează mesajul protestului. Nu e nevoie de mai multe mesaje, ci de concentrarea vocilor în câteva mesaje, puține, dar puternice.

- Care „membri marcanți ai diasporei”? Cu riscul de a mă repeta, cine nu e în piață nu contează.

- Logistic vorbind, va fi destul de greu realizat. Nu mai zic de panouri, proiecții, instalații de sunet. Mă refer strict la semnal, despre care cei care au fost la proteste știu că nu prea ajunge la toată lumea. Cam ce impact ar avea un live chat cu imaginea înghețată și cu sunetul întrerupt?

- Conotația imaginii cuiva care nu e de față într-o adunare e, de cele mai multe ori, una negativă, de obicei e poza cuiva dispărut fizic. Am văzut părinți cu poza copilului pierdut în Colectiv, sau tineri cu poza părintelui care protestase la rândului lui împotriva acelorași orori. Am mai surprins același fenomen la nunțile japoneze, la care pe masă era expusă fotografia unuia dintre bunicii care încetase din viață înainte de nunta nepotului/ nepoatei.

- Prin Skype s-au crescut generații de copii ai căror părinți erau plecați la muncă, prin Skype se păstrează relații la distanță, prin Skype vorbesc cei plecați cu prietenii din țară. Pe 10 august, românii din afara țării vin să fie alături FIZIC de cei rămași în țară. Nu-și are rostul în ziua aceea o prezență prin procură.

Închei cu câteva gânduri tot despre protest.

- Idealul meu de protest e o mulțime mută, îmbrăcată cât mai sobru, cu maxim două, trei mesaje pe pancarte, clare, decente. Nu Dansul pinguinului, nu glumițe, nu haioșenii, nu urlat, nu bătăi cu jandarmii, nu bătăi cu anti-manifestanți. Fără violență.

- Va fi un protest vânat de adversari mai mult decât oricare altul. Le sticlesc ochii la orice derapaj, cât de mic. Le-ar conveni de minune niște mișcări de stradă cu violențe împotriva instituțiilor statului, un mic război civil, să justifice orice abuz de putere după.

- De aceea, mai mult decât la orice alt protest, cel din 10 august are nevoie să fie unul simplu, decent și non-violent. Simplu, pentru că orice alt artificiu va fi speculat de PSD și portavocile lor media. Decent, pentru că într-un dialog, e greu de crezut că cel căruia i te adresezi mai ascultă vreun argument, fie el și pertinent, după ce îl înjuri. Non-violent, din motive pe care sper că nu mai e nevoie să le scriu.

- Idealul meu de protest e unul continuu, prin ceea ce faci zi de zi. Fie că trăiești în România sau în afara ei, informează-te corect, informează impecabil. Implică-te. Educă-te, educă. Nu te lăsa manipulat. Nu te îndrăgosti de politicieni sau partide. Fă curățenie. Fă-ți bine meseria. Apropie-ți părinții, bunicii, rudele sau prietenii confiscați de hoții ajunși la putere și învață-i cu răbdare să nu mai nege lucrurile evidente și să nu mai separe cauza de efect.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe lângă ce spune autorul mai adaug:
  Nu mai da șpagă și nu mai primi șpagă, fă-ți datoria acolo unde muncești, poartă-te în public și acasă ca și cum toți ochii ar fi ațintiți pe tine, respectă-l pe cel de lângă tine, respectă-te pe tine însuți/însăți, nu munci la negru și nu accepta și nu participa la ilegalități, cel puțin formal și legal nu trăim într-o societate sclavagistă, învață-ți drepturile și cere răspicat să-ți fie respectate, învață-ți obligațiile și respectă-le necondiționat, nu lua de bun tot ceea ce spun și oferă politicienii direct sau prin intermediul vectorilor de opinie ( să nu-ți faci chip cioplit ), fii demn în orice împrejurare, învață și practică dialogul argumentat, renunță la ură, înțelege că suntem diferiți dar aparținem unei comunități de limbă, cultură și tradiții, că suntem români cu bunele și metehnele noastre, că nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât alții.
  Cred că de aici ar trebui să începem fiecare să construim o țară ca afară.
  • Like 1
 • Ionel check icon
  Vad la Digi/Realitatea interviuri cu unii care spun direct ca vin sa dea jos Guvernul ! Asa se schimba guvernele in tarile din care vin !!?? Atata timp cat nimeni nu isi asuma responsabilitatea organizarii unei astfel de manifestari, pentru mine inseamna ilegal. Sunt jurist si stiu ce inseamna o lege. Auzeam la radio acum o saptamana ca un roman care si-a parcat masina ilegal pe strada in Anglia a fost amendat. Cand a vazut amenda pe parbriz a inceput sa isi vandalizeze masina !! In 2 minute a aparut politia si l-a luat pe sus. Asta inseamna lege. In Anglia legea este lege si nimeni nu si-ar permite sa blochze o masina daramite o strada/o piata .
  • Like 0
 • Cu toate ca cerebralitatea autorului imi cam taie cheful de protest si poate la fel ca mie si altora, trebuie sa recunosc ca in multe puncte are dreptate.
  Dar daca ma gandesc la sfatul cu „informeaza-te impecabil”...... Dumneavoastra de unde stiti ca sunteti informat impecabil ? Sigur nu ați fost manipulat și fara sa vreti sustineti interesele urmatoarei găști care se va instala la putere cu gandul la căpătuirea proprie și fără nicio intenție de a salubriza peisajul politic românesc ?
  Ar fi mai bine să stăm acasă sobrii și distanți, plini de morgă condescendentă ?
  Îi zice „al diasporei” ca se intorc multi acasa. Multi care alta data nu au fost.
  Manifestarea amendeaza clasa politica romaneasca. Pe astia de acum, dar si reprezentantii PNL care se cearta pe functii in congres cand purceaua e in flacari in cotet.
  • Like 2
 • Ai mare dreptate, dar cati gandesc la fel ?!!
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult